Am descoperit cu mare placere un interviu cu Jim Rogers, un maestru-speculant al pietelor. Asta intelege economia capitalista a banului la nivel intercontinental, asa ca cine vrea sa vada cum arata lumea din perspectiva asta are o buna ocazie.
Asta imi mai spune ca cine a avut urechi sa auda, a auzit ce a trebuit sa auda, chiar si la Bucuresti. Rogers spune adevarul dpdv al banilor; asculta-l, ascultati-l! Nu pe aspirantii care mai au inca urme de cas la gura...
Aflat la Bucuresti, Jim Rogers, fostul partener de afaceri al miliardarului George Soros, a vorbit in exclusivitate pentru Wall-Street.ro despre mai multe subiecte relevante: viitorul sumbru al sectorului financiar, oportunitatea de a invata sa conduci un tractor, economia gigant a Chinei si minuscula piata de capital romaneasca.
CFA Romania, asociatia profesionala a analistilor financiari certificati international, organizeaza astazi la Bucuresti, prima conferinta regionala de investitii din Europa Centrala si de Est (ECE), pe tema oportunitatilor de afaceri intre China si ECE. Conferinta il va avea ca vorbitor principal pe Jim Rogers, faimos investitor in piete emergente, cofondator impreuna cu George Soros al Quantum Fund.
Wall-Street.ro: Mai sunteti un “taur” in ceea ce priveste investitiile in China?
Jim Rogers: In opinia mea, China va fi cea mai importanta tara in secolul 21, dar vor fi si destui pasi inapoi si probleme pe acest drum. Statele Unite au devenit cea mai importanta economie a secolului 20, dar in secolul 19 am avut multe depresiuni, nu aveam drepturi cetatenesti, nu exista un stat de drept, aveam masacre in plina strada si razboi civil. Deci, America avea multe probleme, dar a devenit cea mai de success tara a secolului 20. Asta se va intampla si cu China. Asadar, sunt “un taur”, un optimist, dar aveti grija pentru ca vor fi multe probleme.
China incearca acum sa raceasca piata imobiliara si sa sparge un balon speculativ. Probabil ca vom vedea unii investitori din real estate care vor intra in faliment. Ei nu vor spune ca lucrurile stau bine.
Wall-Street.ro: Pe termen scurt, luati in calcul o aterizare dura a economiei?
Jim Rogers: Vor fi dezvoltatori imobiliari care vor da faliment, ei vor avea cu siguranta o aterizare dura, dar alte parti din economia Chinei nu vor sti sau nu le vor pasa de acest lucru. Alte parti ale economiei, precum agricultura, transporturile, vor continua sa creasca puternic. Aterizare dura pentru unele, boom pentru altele.Wall-Street.ro: Avand in vedere o performanta mai redusa a economiei chinezesti, cat de mult va incetini economia globala?
Jim Rogers: Nu ma astept ca economia globala sa incetineasca mult in 2012 pentru ca avem multiple alegeri politice, in America, Franta, Germania. Cred ca sunt 40 de tari care au alegeri in acest an. Vor fi multi politicieni care vor tipari si vor cheltui o gramada de bani.
Lucrurile vor arata bine in acest an, de aceea nu sunt ingrijorat pentru 2012, dar sunt foarte nelinistit cu privire la 2013 si 2014.
Cand am ajuns aici lumea mi-a spus ca Romania este in recesiune. Nu cred asta. Cred ca Romania va performa mai bine in 2012 decat se asteapta oamenii.
Ce se intampla in cazul alegerilor? Politicienii vor sa fie realesi si, ca urmare, cheltuiesc o multime de bani in incercarea de a fi realesi. Asta se intampla mereu, nu functioneaza de fiecare data, dar in mare parte are sens.
Wall-Street.ro: Cat timp vor mai oferi marfurile randamente mai bune decat actiunile?
(intrebare adresata, la rugamintea Wall-Street.ro, de un specialist in piata de capital)
Jim Rogers: Marfurile au dat randamente mai bune decat actiunile in ultimii 13 ani si cred ca aceasta tendinta va continua pentru cel putin 8-10 ani, pentru ca nu avem inca destula oferta in ceea ce priveste multe marfuri si, pana cand oferta nu creste semnificativ, materiile prime vor continua sa aduca randamente bune. Daca economia globala va merge bine, marfurile vor avea performante foarte bune ca urmare a penuriei. Daca economia globala nu va merge bine, eu prefer sa detin marfuri, avand in vedere ca Guvernele vor tipari bani.
De fiecare data cand s-au tiparit bani, activele reale au mers bine, fie ca este vorba de orez sau argint.
Bineinteles, va veni o vreme cand piata “bull” se va incheia, dar nu vad acest lucru acum.
Wall-Street.ro: Suntem intr-o bula speculativa in ceea ce priveste obligatiunile?
(intrebare adresata, la rugamintea Wall-Street.ro, de catre analistul economic Florin Citu)
Jim Rogers: Daca ma intrebi pe mine, voi spune da. Am vandut in lipsa obligatiuni americane recent. Nu inseamna ca trebuie sa faceti la fel. Am mai facut asta de 2-3 ori in ultimii ani si m-am inselat.
Dar, ideea ca cineva sa imprumute bani guvernului Statelor Unite pentru 30 de ani la o dobanda de 2%, 3%, 4% sau chiar 6% este o nebunie. Este un balon speculativ care exista acum in lume, dar nu inseamna ca nu poate sa mearga mai sus. Toate bulele speculative trec peste orice asteptari.Obligatiunile vor intra intr-o lunga piata “bear” fie in acest an sau in urmatorii.
Wall-Street.ro: Ce stiti despre piata de capital din Romania?
Jim Rogers: Este mica, este noua si nu sunt multe companii listate. Nu este nici foarte lichida.
Wall-Street.ro: Asadar, ar putea vreodata sa va atraga atentia si piata de capital din Romania?
Jim Rogers: Investitorii cred ca Romania este intr-o recesiune. Nu cred ca este asa, ei se inseala in aceasta privinta. Problema este ca nu cumpar acum actiuni nicaieri. Imi tin investitiile in marfuri, pentru ca vor performa mai bine decat actiunile peste tot in lume. Si, daca 2013 va fi un an prost, dupa cum suspectez ca va fi, nu vreau sa am investitii in actiuni, prefer sa fiu expus pe marfuri.
Daca ceva ma va face sa realizez ca vremurile bune vor reveni, probabil ca voi incepe sa cumpar din nou actiuni.
Wall-Street.ro: Cum sa facem sa atragem mai multi investitori?
Jim Rogers: Ceea ce a mers in trecut, in special in ceea ce priveste pietele de capital noi, va merge si in cazul Romaniei. Ce au facut alte tari pentru a sustine piata a fost sa acorde facilitati fiscale pentru ca oamenii sa investeasca.
Scandinavii s-au decis in urma cu 30 de ani ca au nevoie de piete de capital. Au introdus facilitati fiscale pentru ca oamenii sa cumpere fonduri mutuale sau sa investeasca in actiuni. In acelasi timp, au acordat stimulente fiscale pentru ca firmele sa se listeze. Asa au aparut cumparatorii si vanzatorii, iar piata de capital s-a dezvoltat. Acesta ar fi primul lucru pe care l-as sugera. De asemenea, as recomanda ca Romania sa aiba un climat mai prietenos pentru investitori. In loc sa impiedicati strainii sa vina aici, trebuie sa ii primiti cu bratele deschise asa cum a facut si America. In acest fel, Romania poate dezvolta o piata de capital mai dinamica si un centru financiar important.
Daca eu as fi roman, as face tot posibilul sa dezvolt acele industrii unde aveti deja un avantaj natural.Sfatul meu pentru toti care vor citi articolul este sa devina fermieri.
Wall-Street.ro: Se spune urmatorul lucru: “capitalismul fara faliment este ca un crestinism fara iad”. Avand in vedere aceasta butada, credeti ca ar trebui lasata Grecia sa intre in default?
Jim Rogers: Grecia ar trebui sa intre in faliment. Ar trebui fortati sa intre in faliment. Este deja in faliment. Sustinerea Greciei este o greseala grava pentru greci, pentru Europa si pentru toata lumea. Pana nu iti dai seama ca ai facut greseli, te reorganizezi si o iei de la capat, nu va fi bine pentru nimeni. Prognozele sustin ca Grecia va avea datorii mai mari anul viitor si in anii urmatori. Nu se rezolva asa problema Greciei. Nimeni nu se confrunta cu realitatea inca.Wall-Street.ro: Credeti ca Africa poate sa fie urmatorul El Dorado pentru investitorii in cautare de chilipiruri?
Jim Rogers: Sunt optimist in ceea ce priveste Africa. Africa are 900 - 1.000 milioane locuitori. Are resurse naturale imense. Daca vei cauta sa incepi o noua viata, Africa ar fi un loc minunat pentru acest lucru. Sunt oportunitati imense in Africa. Multe resurse naturale si forta de munca ieftina. China este deja acolo si investeste in cat mai multe locuri.Wall-Street.ro: Va este teama de un deceniu pierdut in Europa?
Jim Rogers: Da. Imi este teama ca vor fi mai multe perioade proaste pentru lumea occidentala, in Europa si America. Statele Unite sunt intr-o pozitie mai proasta decat Europa. SUA sunt cea mai indatorata tara din istorie. America a avut deja un deceniu pierdut si sunt sigur ca vom mai avea unul.
Daca continui sa mentii pe linia de plutire entitati, in loc sa le lasi sa falimenteze, este exact ceea ce au facut japonezii In anii ’90. Ei au refuzat sa lase pe cineva prada falimentului, iar 22 de ani mai tarziu, piata de capital japoneza este mai jos cu 75% fata de nivelul din 1990. Ei au avut doua decenii pierdute. America va avea un deceniu pierdut, Marea Britanei va avea unul, Europa sau parti din Europa vor avea un deceniu pierdut. Ce sa faci? Mergi in Est, mergi in Asia.
Wall-Street.ro: Care este cea mai probabila cale pentru moneda europeana?
Jim Rogers: Detin euro in prezent. Ce pot sa zic este ca francezii vor avea alegeri, germanii vor avea alegeri, deci suspectez ca vor fi mai putine vesti proaste in urmatoarea perioada. Detin euro, dar nu ma astept sa mai fie in 15-20 de ani, poate nici in 10 ani, dar acum ma astepta sa castige teren.
Sunt multi oameni pesimisti in ceea ce priveste euro si, de obicei cand asta se intampla, ar trebui sa detii acel activ, indiferent despre ce activ este vorba. Acum eu detin euro si ma astept sa mai reziste pentru cativa ani buni, dar nu stiu ce se va intampla peste 10-20 de ani.
Daca o vor lua de la capat doar cu tarile sanatoase din punct de vedere economica si subliniaza ca oricine vrea in zona euro trebuie sa fie foarte echilibrat, atunci as fi foarte optimist in ceea ce priveste euro. Avem nevoie de o moneda care sa concureze cu dolarul american si daca il vor face sanatos ar fi o moneda perfecta.
Wall-Street.ro: Credeti ca a avut loc o schimbare de paradigma economica, dupa aceasta criza financiara?
Jim Rogers: In istorie am avut perioade de timp in care sectorul financiar era la mare pret si perioade in care oamenii care produceau bunuri reale (fermierii, minerii, producatorii de energie) dominau si erau bogati si puternici. Cred ca vedem acum un transfer de la Wall Street, adica dinspre finante, care va fi un loc foarte prost in care sa te afli pentru ca afacerile financiare nu vor merge in urmatorii 20-30 de ani, catre oamenii care vor produce active reale, pentru ca acestia vor fi stapanii Universului.
Ar trebui sa va schimbati numele site-ului in Farm-Street.ro sau ceva in genul asta pentru ca fermierii vor deveni extrem de prosperi. Vedem o deplasare dinspre finante spre lucrurile reale acum. Dar aceasta schimbare a avut loc de nenumarate ori in istorie, nu este ceva nou.
Agricultura a mers prost pentru 30 de ani, iar acum avem o penurie de fermieri. Media de varsta a fermierilor in Australia este 58, in Japonia este 66 ani, in America este 58. Avem zeci de mii de indieni care se sinucid in fiecare an. De asemenea, in Marea Britanie, cea mai mare rata de sinucideri este in agricultura. Nu mai sunt fermieri, deci preturile la produsele agricole trebuie sa creasca destul de mult ca sa atraga forta de munca, management si capital.
Romania este intr-o pozitie foarte buna, pentru ca voi din punct de vedere istoric ati avut o agricultura buna.
Toti care lucreaza pe Wall Street ar trebui sa se faca fermieri, pentru ca acolo vor fi banii.
Wall-Street.ro: In sectorul financiar, cum apreciati riscurile generate de suprareglementare?
(intrebare adresata, la rugamintea Wall-Street.ro, de analistul Broker Cluj Andrei Radulescu)
Jim Rogers: Este unul dintre motivele pentru care sectorul financiar va intra in declin acum. Guvernele de peste tot pun presiune in sensul taxelor pe sectorul financiar, reglementarilor, controalelor, este un cosmar. Va deveni foarte greu sa faci bani in acest sector. In plus, mai este si o competitie acerba in sectorul financiar.
In 1959, SUA producea 5.000 de posesori de MBA pe an, iar restul lumii nu scotea vreunul. Anul trecut, America a scos 200.000 de absolventi de MBA, iar restul lumii a produs alte sute de mii.Finantele vor fi un loc groaznic in care sa fii. Invata sa conduci un tractor, mai degraba.
Wall-Street.ro: Ce opinie aveti despre interventia statului in economie?
Jim Rogers: Nu am vazut un Guvern care sa faca treaba in ceea ce priveste carmuirea economiei. Daca stiti vreunul, sa ma anuntati ca sa imi corectez declaratia. Voi ati incercat asta aici, Rusia a incercat si nu a mers si nu va merge niciodata.Wall-Street.ro: Sunteti mai apropiat de doctrina libertariana?
Jim Rogers: Prefer libertarianismul, in detrimentul comunismului. Dintre aceste doua optiuni, as alege sa fiu libertarian.Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste
2 comentarii:
in privinta deplasarii profitului din zona speculativa inspre cea reala probabil are dreptate omul pana la un punct insa...am sa fac o alegorie ...ne aflam mai multi intr-o barca si la inceput vasleam si pescuiam cu totii...de ceva timp unii dintre noi ( din ce in ce mai multi ) se indeletnicesc cu evidenta ,imagazinarea si distribuirea a ceea ce pescuim ...acum am ajuns la momentul in care prea multi fac asta iar unii care s-au apucat de asta chiar ne bulverseaza cu metodele lor....hmm ...noi cei care stim cum sta treaba ar trebui sa devenim mai persuasivi , mai pedagogi in a indruma pe toata lumea ca cea mai profitabila indeletnicire este....pescuitul si vaslitul ...si chiar avem dreptate cand spunem ca toata lumea va profita si o va duce mai bine daca se va intampla asta...asta in caz de normalitate ...in caz dezastru adica daca barca va naufragia evident singura activitate care va conta va fi cea sus amintita ...deci iar avem dreptate
Dupa ce toata lumea in Romania a facut management sau marketing si se pricepe la piete financiare,sa-i reorientezi spre agricultura?Zau ca nu-i vad pe marea majoritate ,sa schimbe costumele si camasile scrobite cu salopeta si palaria de soare...Toata lumea viseaza sa devina ,,om de afaceri'' sa produca rapid bani si nu sa astepte ploaia si soarele care sa-i creasca recolta!Politica economica a statului ar incuraja asa ceva?
Trimiteți un comentariu