Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

16.10.15

Quo vadis?
Majuru versus Cititorii sai

Cum apun civilizaţiile? Prin banalizarea unui gest, privit de la mare distanţă, dar multiplicarea lui în câteva generaţii succesive, va aduce cu siguranţă la ceva nou. Cu două mii de ani în urmă, printre cetăţenii Romei apăruseră foarte mulţi care refuzau să mai plăteasca impozitul datorat fiscului roman. Motivul pentru care mulţi creştini deveniseră indezirabili autorităţii romane era nu credinţa lor, ci refuzul de a mai plăti impozitul statului roman şi implicit de a mai recunoaşte astfel autoritatea împăratului ca reprezentant al statului. Astăzi, dacă se întâmplă acest lucru, refuzul de a plăti impozitele, se impun amenzi, până la ani buni de puşcărie. Aşadar, cam acelaşi sistem din perioada romană. Însă cu două mii de ani în urmă, rafinarea codului penal era mai abruptă, raportat la nivelul de reacţie al autorităţii faţă de neplatnici. Marele imperiu era intolerabil cu indisciplina, într-atât încât şi propriii săi legionari erau pedepsiţi cu decimarea (decapitat fiecare al zecelea soldat, cum ieşea la numărătoare), chiar şi numai pentru o victorie incertă pe câmpul de luptă.

Revenind. Creştinismul a distrus Imperiul Roman prin nefiscalizare. Era o armă nouă de nesupunere, faţă de care Imperiul a reacţionat în variate feluri timp de patru secole până a sucombat. Pentru ca apoi însăşi Biserica să se sustragă de la fiscalizare. Biserica Ortodoxă Română nu face oare aidoma primilor creştini, minus martirajul, obţinând toleranţa statului laic de a nu plăti impozite fiscului?!

Perpetua şi exemplul ei.

Perpetua, a se citi „veşnicie”, a fost numele unei femei romane care a trecut la creştinism, altfel cetăţean roman, care ajunge să refuze plata impozitului fiscului roman. Tatăl şi soţul ei au încercat să o convingă să-şi îndrepte decizia deoarece Iisus recomanda: „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului, şi lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu”. Perpetua refuză şi ajunge în temniţă, deşi aştepta un copil. După naşterea copilului este trimisă în arenă. Gladiatorul, reprezentând forţa şi cultul roman al puterii, refuză să se atingă de femeie, spunând că nu este egalul său. Dar Perpetua îi prinde spada pe care şi-o înfige în pântec spunând că preferă să ajungă martiră şi să fie în dreapta Tatălui prin gestul ei. Prin martirajul său primind astfel „veşnica pomenire”, după cum îi era şi numele.

Statul roman ajunge acum în impas. Cum să te lupţi cu propriii cetăţeni, care preferă moartea, lipsită de reacţie, preferând martirajul responsabilităţilor oficiale, pentru că împărăţia nu era aici pe pământ iar Tatăl nu era Cezarul sau vreo statuie venerată, ci El sălăşluia în trupul fiecăruia, respira prin sufletul fiecăruia.

După modelul Perpetuei avem soldaţi romani, chiar şi generali, care refuză să intre în luptă pentru că sunt creştini. De aici şi prigoanele împăraţilor apostaţi, pentru că fenomenul acestor retrageri de la responsabilităţile statului deveniseră îngrijorătoare şi puneau sub semnul întrebării autoritatea statului şi existenţa lui.

Astăzi, Europa se îndreaptă spre finalul civilizaţiei sale tot datorită valorilor defensive ale creştinismului. De aici lipsa de reacţie faţă de fenomenul imigrărilor aflat în desfăşurare a unei populaţii pentru care Europa nu reprezintă nimic altceva decât vechiul Imperiu Roman, care poate fi jefuit şi distrus. Populaţia musulmană ajunsă deja în Europa nu înţelege nimic din discursul sau preocupările unui european de la vest sau de la est. Şi nici nu va încerca vreodată să se apropie de valorile culturale ale continentului nostru, de la Thomas d’Aquino la Descartes, sau de la Bach, Mozart la Beatles. Pentru că există o lume care trăieşte fără aceste valori, pentru că valorile lor confesionale şi culturale sunt cu totul altele. Şi nu le vor înlocui.

Adrian Majuru

___________________________

Clarificator

Articol de amator cu vagi notiuni de istorie: unde scrie ca Perpetua a fost condamnata pentru ca nu-si platea impozitele?! Ea a refuzat sa ofere sacrificii conform religiei romane in numele imparatului roman, de aceea a fost ucisa (in anul 203). Poate parea curios astazi, dar pe vremuri multi oameni puneau mult mai mare pret pe suflet si religie decat pe cele materiale. Apoi, teza ca Imperiul Roman a cazut din cauza crestinilor e depasita (ea apartinea lui Gibbon, sec. XVIII); de altfel, Imperiul devenise crestin in TOTALITATE la 380 in urma Edictului de la Milano (313), deci e stupid sa afirmi ca el a cazut in urma neplatii impozitelor de catre ... crestini (care formau majoritatea populatiei la acea data); sau, cum se explica mentinerea pana in 1453 a Imperiului Roman de Rasarit (Bizantin) - crestin nu-i asa?, daca crestinii refuzau plata taxelor?! De fapt, stim care este scopul acestei insailari inepte: atacul asupra Bisericii ortodoxe Romane, care, conform autorului, nu plateste destule taxe (de fapt, plateste taxe pentru activitatile care nu au legatura cu credinta). Parerea mea este ca activistii anti-crestini sa nu se mai oboseasca cu eforturi ocolite de a compromite Biserica, pentru ca uneori rezultatul este ridicol, vezi articolul de fata. Baieti scrieti mai bine scurt HUO ... ceva, ca sa stim de la inceput despre ce e vorba.



Garbovan

Un răspuns cerut de un anonim, la comentariul meu: Fiind vorba de o postare, trebuie sa va răspund scurt. Am avut in vedere, când ma refeream la destrămarea Imperiului Roman de Vest, secolele IV-V, Regatul Hunilor, care, in unele lucrări istorice, l-am găsit si sub denumirea de Imperiul Hun, imperiu căruia Romani au fost nevoiți, la un moment dat, sa-i plătească tribut; pentru Imperiul Roman de Răsărit, am avut in vedere Imperiul Otoman care reușit sa cucerească Constantinopolul in 1453. Este adevarat ca nu numai acțiunile militare a acestor doua formațiuni statale, menționate mai sus, au profitata de slăbiciunile interne si de fragmentarea Imperiului Roman, au mai fost si altele, intre care, as mai menționa cele ale Francilor, Anglilor Saxonilor si a altor popoare germanice sau migratoare

Raspuns @ Garbovan

faci confuzii... turcii nu ai invins imperiul roman, acesta disparuse etnic sub Herackleios inca din secolul VI. Asta la rasarit. cat despre huni, acest imperiu tribal a fost spulberat de Aettius, ulitmul dintre romani, pe campiile catalaunice. In rest, migratori veniti ca aliati la granitele imperiului... Ar fi trebuit sa amintesti de sasanizii din Persia, care a pus in dificultate imperiul si a fost cumintit in Dura Europos, pe Eufrat. Sau de imperiul comercial al Palmyrei, care a rupt temporar din imperiu intregul orient...altceva?



Vasile

tema ramane de discutat; as vrea sa fac referire la REGIONALIZAREA ROMANMIEI TEMA CARE A APARUT BRUSC SI ASA A DISPARUT VAD...CEL PUTIN LAN NIVEL DICUTIEI. initial pentru mine invazia a aparut la fel de brusc ..ca abia dupa ce am citit despre acumularile de invadatori in Turcia, Iordania ,Liban sa mi dau seama ca drumul spre Europa a fost pregatitb indelung. deci cineva cauta solutii ..pentru un scop caare mi scapa deocamdata..ar mai fi de pomenit situatia din catalonia,Macedonia etc ..dar nu ma preocupa.


Garbovan

Imperiul roman, nu a fost distrus de crestini sau printr-o invazie militara, el s-a autodistrus, prin lupte interne, determinate de degenerare morala a a conducătorilor si cetățenilor de rând ai imperiului, care, împreuna, erau din ce in ce mai multi si nu munceau, duceau o viata parazitara, pe seama muncii sclavilor, tot mai putini ca număr si a visteriei statului, tot mai putin alimentata si din ce in ce mai devalizata de politicieni, cum spunem noi azi. Degradarea morala si politica a societății, războaiele civile intre diferiți jucători politici, ce urmăreau accederea la putere, au determinat slăbirea treptata a imperiului culminând cu auto fragmentarea lui si devenind astfel vulnerabil in fata imperiilor noi, in dezvoltare!

Raspuns @ Garbovan

care imperii noi in dezvoltare? Enumerati-le...



Mohamed Si Charlemagne

Vai de mine ce confuzii pot fi produse intr-un astfel de text. Pai imperiul roman n-a cazut datorita crestinismului ce a sabotat fiscalitatea. Ci datorita privatizarii fiscalitatii. Statul si-a delegat atributiile unor agenti privati, adica patricienilor. Agentii fiscali ai statului au devenit marii proprietari, care prin sec 4 incepand, au devenit episcopi, adica fruntasi ai bisericii. Caci pentru patricienii romani, biserica a devenit o afacere si un mod de supravietuire. Intre secolele 4 si 10 Europa se afunda in Evul Mediu Intunecat datorita privatizarii fiscului. Patricienii romani se substitutie statului. Bineninteles fenomenul a fost facilitat de aparitia Mahalelei germane ce a invadat imperiul si datorita lui Mohamed si ai sai musulmani care au pus mana pe Mediterana.

Raspuns @ Mohamed Si Charlemagne

privartizarea fiscalitatii a aparut ulterior dupa criza imparatilor soldati si eseul cu lui Thedorrius, care imparte imperiul intre cei doi fii... dupa separarea imperiilor apare ceea ce spuneti si numai in imperiul roman de apus. si asta in secolul al IV-lea si nicidecum in primele secole de crestinism.



MARINARULDEVEGHEFILOZOFISTORIC :)

Chiar si articolul lu' Matalee, Autore este TOT o DEFENSIVA. Subtila, 'Oatza ... LA FEL faci DECEREBRATII (din TIMP) Europeni, ca SE LASA FXXXTI fara reactie, paralizati de FRICA de Autoritati (STIU EI CE STIU, STIM si NOI, ROMANII CE STIM, dupa 1989 ... Damacracy este mai REA in subtilitatea dansii PERFIDA, decat Dictatrua ... )) inainte de prea mult CRESTINISM, cum le scrii Matalee ... Iar ideea ca Roma a cazut din cauza ... lipsei platii impozitelor ...:) mi se pare exagerata. NU ! Pur si simplu NU mai putea face fata TSUNAMI-ului umanoid de SALBATICI. NU mai avea destui soldati, arme, resurse de orice fel. PLUS o granita TERESTRA imposibil de aparat. Si ... :) datorita BLOCAJULUI tehnic reiesit din PROSTIA Sistemului de NUMERATIE care nu permitea Abstractiunea SIMBOLURILOR matematice, adica trecerea de la ARITMETICA la ANALIZA Matematica, BAZA Industrializarii prin PROIECTAREA Mecanismelor, adica a UNELTELOR, MOTOARELOR, ARMELOR. NIMIC altceva NU ii oprea pe Romani sa faca MOTORUL cu ABURI, inca de atunci, DACA : - ar fi avut Sistemul de NUMERATIE cu ZECE Cifre si Calculul Algebric si mai ales ANALITIC (Derivate) - NU ar fi fost asa de CRUZI cu OAMENII, cruzime derivata inexorabil din LIPSA altei IDEI de a PRODUCE, decat MUNCA de SCLAV ... Nici o aluzie la SISTEMELE actuale ... :) Daca avea TUNURI, BARBARII o luau pe spinari CRESTINISMUL ar fi fost BUN in accelerarea PROGRESULUI atunci, imediat, NU in 1300 de ani mai tarziu, pana la Revolutia Industirala engleza. DACA ar fi fost Imperiul ROMAN CRESTIN pe o INSULA< departe de BARBARI, ca Anglia ... NU a mai avut TIMP sa descopere TEHNICA si BARBARII au spart Imperiul Roman. A durat pana prin 1700 se INCEAPA Progresul. Asat fu Genu' PROXIM intre Imperiul Romana si Imperiul UE actual. Diferentza SPECIFICA este ca ACUM Imperiul UE are ARME da' este INFECTAT expres de PROSTIE Programata ... CINE o face, mai spune-ne SI Matalee, ca Io NU sunt Autore la Ziar, sunt Simplu Commentack. LIBER, da' totusi ... :)
Raspuns @ MARINARULDEVEGHEFILOZOFISTORIC :)

nu marinarule, imperiul a facut implozie iar razboaiele civile stau marturie inca din secolul II... nefiscalizarea...



C.G.

Da ,si domnul Adrian Majuru,sezizeaza pericolul,spune despre pericolul musulman, are exemple din vechime,se straduieste si spune realitati ,despre -valorile defensive ale crestinismului-!Sa speram ca ROMANIA si alte tari daca mai ramanem tari si nu ne pulverizam ca asa doresc niste interese in Lumea asta cam prost facuta si conform istoriei noastre sa ne opunem -musulmanilor,haitelor islamiste asumutite din Asia si Africa de interesele unora care au inventat creatii diavolesti cum este Statul Islamic care haituieste inspre Europa blestemul in derulare !Dumnezeu sa ii aiba in Paza Sa pe romani si pe cei care nu sunt in slujba Intunericului!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare