Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

16.10.15

O voce romaneasca despre tratatele secrete de schimb si investitii,
DR. AFRODITA IORGULESCU

Pe 16 octombrie 2015 va avea loc la Bucureşti, în mare secret, o Conferinţă internaţională legată de acordul TTIP între UE şi SUA, organizată de eurodeputatul PSD Sorin Moisă.
În iunie 2013, preşedintele SUA, Barack Obama, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunţau căStatele Unite şi Uniunea Europeană (UE)vor lansa negocierile pentru un acord de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii(Transatlantic Trade and Investment Partnership (T-TIP sau TTIP)) (https://ustr.gov/ttip)
Se doreşte ca TTIP să reducă barierele transatlantice care stau în calea comerţului şi a investiţiilor între UE şi SUA. Cine anume doreşte acest lucru? Logic, marile corporaţii internaţionale, care prin lobby-ul lor pun presiune pe UE şi SUA să încheie acest acord. În 2010, de exemplu, erau acreditaţi pe lângă Comisia Europeană 27.000 de lobby-işti.
TTIP este în faza negocierilor între Comisia Europeană (din partea UE) şi guvernul SUA. Finalizarea negocierilor este planificată pentru 2015.
TTIP se doreşte să fie un acord de comerţ ambiţios şi cuprinzător, care extinde semnificativ comerţul şi investiţiile între Statele Unite şi UE, măreşte creşterea economicănumărul locurilor de muncă, şi competitivitatea internaţională, şi găseşte soluţii globale la problemele comune care preocupă ambele ţări.”
Este interesant să observăm că, simultan, Statele Unite participă la negocieri pentru un acord deParteneriat Trans-Pacific (Trans-Pacific Partnership (TPP)) cu 11 ţări din Asia-Pacific (Australia, Brunei Darussalam, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam) – “un acord de comerţ care va deschide pieţi, va stabili reguli de comerţ la standarde înalte, şi va găsi soluţii de secolul XXI în economia globală. Astfel, TTP va promova locuri de muncă şicreştere în Statele Unite şi în regiunea Asia-Pacific”. https://ustr.gov/tpp/Summary-of-US-objectives
Citind cu atenţie detaliile similare legate de TTIP şi de TPP, se poate observa că sub aparenţa eliberării (liberalizării) comerţului (ridicarea barierelor tarifare şi parţial a barierelor non-tarifare din faţa comerţului), se va construi de fapt o încrengătură stufoasă de reguli - adică de noi „bariere”, pe alt plan, superior, mai subtil - care vor sufoca multe din ţările mici şi micile afaceri, care vor deveni astfel captive sistemului nou introdus. Aşa cum un păianjen îşi ţese cu măiestrie plasa în care va prinde prada, aşa Statele Unite, prin TTIP şi TPP, pun probabil în aplicare strategia prin care să controleze (să conducă) pe viitor imperiul lor global (conform George Friedman, politolog american, fondatorul şi preşedintele STRATFOR, cea mai importantă agenţie privată de analiză geopolitică, în cartea saUrmătorul deceniu: De unde venim ... şi încotro ne îndreptăm, Editura LITERA, 2011 [The Next Decade: Where We’ve Been ... and Where We’re Going, 2011]).
Nu avem decât să ne uităm cu atenţie la modul în care Monsanto a pus stăpânire pe piaţa seminţelor, pentru a înţelege cum se pregăteşte terenul, prin aceste acorduri, pentru ca pe viitor marile corporaţii americane - şi nu numai ele - să pună stăpânire pe pieţele din domeniile avute în vedere. Şi cum aceste acorduri vor fi apoi „actualizate”, adică extinse, se va ajunge ca, în final, corporaţiile să pună stăpânire până şi pe apa de băut, pe aerul de respirat, pe viaţa noastră pe acest pământ. Şi totul în numele interesului „nostru”, pentru creştere şi locuri de muncă.
Este foarte clar, însă, pentru noi, că nici creşterea economică nu este în avantajul tuturor, nici investiţiile nu fac să circule capitalul de la ţările bogate către ţările sărace, iar noile locuri de muncă vor distruge de fapt multe locuri vechi de muncă. În analiza noastră din 20 iunie 2015, aduceam argumente de mai multe feluri contra TTIP (http://www.cotidianul.ro/o-analiza-a-proiectatului-acord-de-parteneriat-transatlantic-pentru-comert-si-investitii-263506/)
Un alt acord, similar, CETA (The Comprehensive Economic and Trade Agreement -http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/), a fost recent negociat între UE şi Canada.
O petiţie sub numele “European Citizens’ Initiative” (ECI) (“Iniţiativa cetăţenească Europeană”),care cere oprirea acordurilor TTIP (UE-SUA) şi CETA (UE-Canada), a strâns, între 7 Oct. 2014 şi 6 Oct. 2015, 3 milioane de semnături de la cetăţeni din cele 28 de state ale Uniunii Europene (mai exact 3.263.920 de semnături), dintre care 25.247 din România (trebuiau minimum 24.000 de semnături).
Petiţia a fost lansată acum un an de campania Stop TTIP’ (https://stop-ttip.org/, după regulile UE (Articolul 11, alin. (4), din Tratatul privind Uniunea Europeană cere un minim de un milion de cetăţeni (din minimum 7 state ale Uniunii, care semnează o petiţie timp de un an) pentru o iniţiativă cetăţenească). Ea va fi prezentată Comisiei Europene.
Campania Stop TTIP’ este susţinută de către o alianță de peste 480 de organizaţii ale societăţii civile, organizaţii de protecţie a consumatorului, grupuri de mediu şi sindicate din întreaga Uniune Europeană, din care 21 sunt din România (http://stopttip.ro/ ).
Organizaţiile din România, membre în Coaliţia Stop TTIP’, sunt: TERRA Mileniul IIIAsociaţia Alburnus Maior – Campania Salvaţi Roşia MontanăActiveWatch RomâniaComunitatea Uniţi SalvămAgent GreenRomânia VieGrupul de Intervenţie CivicăCentrul pentru Resurse Civice,Miliţia SpiritualăMining Watch RomâniaRomânia fără EiAsociaţia de Sprijin şi Întrajutorare SolidaritateaAsociaţia EdelvaisGrupul Fără FracturareNeuer WegR9TMGreenpeace Romania,Asociaţia Reper21Asociaţia Turism VerdeMişcarea de rezistenţă de la PungeştişDaţi-mi România Înapoi.
Campania de strângere de semnături contra TTIP şi CETA continuă şi după 7 octombrie 2015, sub un nume nou“European Initiative” (“Iniţiativa Europeană”) (http://stopttip.ro/formular-de-semnat-online/ ).
Acţiunile de protest continuă şi ele. Pe 10 octombrie 2015, 250.000 de oameni au protestat împotriva TTIP şi CETA în Berlin.
Comisarul pentru comerţ, care negociază TTIP din partea UE, este doamna Cecilia Malmström.Întrebată recent cum va putea continua să promoveze acordul TTIP în faţa unei aşa masive opoziţii publice, doamna Malmström a răspuns rece„Eu nu am mandatul meu de la poporul european” (“I do not take my mandate from the European people”)!!!
Răspunsul doamnei comisar arată clar cât de “democratică” este Uniunea Europeană. De la cine oare are mandat doamna comisar? Răspunsul este evident.
Preşedintele, parlamentarii şi europarlamentarii români au mandat însă de la poporulromân. Ştiu ei, însă, ce este bine pentru România în legătură cu TTIP şi CETA, când vor vota, dacă nu organizează dezbateri publice ample, la vedere?


_____________
peromaneste:  Imi amintesc cum recent presedintele Johannis a spus in SUA ca e nevoie de elevarea parteneriatului strategic romano-american si pe dimensiunea sa economica.  Numai ca dulapul sasesc le-a cerut celor de pe Wall Street sa bage Romania in seama.  Acesta nu (are de unde sa) stie ca celor de pe Wall Street mai bine le dai bani sa nu te bage in seama!  In conditiile actuale, a te duce sa ceri bani de pe Wall Street e ca si cum galinaceea s-ar duce la vulpe sa-i ceara o... blana.  

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare