Luminita Arhire
Datul cu dreptul în stângul ( sau cu dreapta în stânga) , la Partidul Naţional Liberal, nu mai este demult o excepţie.
Iată ce a făcut PARTIDUL( fără NAŢIONAL şi fără LIBERAL, că nu mai e cazul) în ultimele zile, inclusiv astăzi:
A anunţat cu o siguranţă zdrobitoare că vor fi 15 000 de protestatari în stradă; domnul Boboc , cu un zâmbet subţire şi ADN-ul schimbat pe data de 28 septembrie (după cum am fost înştiinţaţi că se întâmplă în caz că nu vine cometa să rezolve apocalipsa mică) a afişat o certitudine neclintită cu privire la numărul de participanţi : vor fi 15 000 ! Madam Gorghiu a graseiat şi ea: 15 000! Pe oricine ai fi întrebat dintre activişti, ţi-ar fi răspuns, de sus, la fel: 15 000 ! Acum , eu vreau să spun că nimeni nu i-a pus să treacă numărul ăsta în punctajele de partid , fără să se uite că marţea-i zi lucrătoare, că mitingul se petrece la ora 9,30 dimineaţa, şi fără să consulte buletinul meteo.
Mi se pare, însă, că altul a fost planul . Au sperat, în adâncul sensibil al sufletului lor liberal, că vor alerga bucureştenii să se zgribulească sub umbrele şi le rotunjească prezenţa, cu lozinci nervoase, pe coli A4, aşa cum au văzut ei la alte manifestaţii. Canci! Cetăţenii, cu excepţia unora tuciurii , n-au prea venit , aşa că ridicolul suprem a fost atins când s-a citit în Parlament pasajul : "Cei mai mulți concetățeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, şi în sondajele de opinie își exprimă nemulțumirea față de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidențiale". I-auzi! Avându-se în vedere numărul de 18 000 000 de votanţi înscrişi în listele electorale , "cei mai mulţi concetăţeni "ar fi peste 9 000 000, or, PNL-ul a strâns, cu mari eforturi, 1 000 000 de semnături supărate. Cât despre sondaje… numai ce s-a publicat un sondaj comandat de "adevărul.ro", potrivit căruia "concetăţenii care au au făcut-o deja( !!!) " NU vor să plece coaliţia aflată în momentul de faţă la guvernare ( în proporţie de 50,0%) şi NU vor să plece Ponta din funcţia de premier ( în proporţie de 51,7%). Asta nu înseamnă că restul de 50% doresc schimbarea guvernului, deoarece vreo 20% dintre intervievaţi nu ştiu sau nu răspund.
Numărul de participanţi la marele miting liberal a fost estimat de presa prietenoasă cu "dreapta", la vreo 3000, iar de presa excesiv de prietenoasă cu "dreapta", la vreo 5000 -6000 . Numai liberalii cu carnet îşi închipuie că au fost 9000 de însufleţiţi – să nu-i deranjăm , zic …
Am lăcrimat puţin când textul Moţiunii s-a adrest direct şi sfâşietor liderilor Gabi Oprea şi Liviu Dragnea . Pentru Liviu Dragnea a fost chiar şi o limbuţă catifelată în ureche "…dacă vi-l doriți pe Ponta și NU PUTEŢI SCĂPA DE EL …" deh! o contradicţie în termeni, desigur , dar pe care zaharisitul domn Nicolăescu , graseind şi el abundent, nu avea cum să o sesizeze.
Afară, ca să se mai încălzească, participanţii la miting au pus de- o horă mică, pe acordurile zglobii ale imnului PDL.
Nesperat de inteligent şi creativ, Predoiu Cătălin, peltic şi viitor premier, stând în frig, fără bască, în timp ce Blaga & Gorghiu şedeau la căldură, a lansat nişte sloganuri pentru eternitate, dintre care mie cel mai mult mi-a plăcut:
"Ponta şi cu toţi penalii / Nu dărâmă liberalii" – fară să-şi dea seama că, de fapt, EI TREBUIE SĂ-L DĂRÂME PE PONTA, iar nu invers.
Eh, din fericire, lumea subţire , cu vederi "de dreapta", de la miting, mult mai deşteaptă , în general, decât lumea needucată şi grosieră "de stânga" , n-a observat mica eroare.
Adrian Năstase
La inceputul anilor '90, dezbaterea publică avea loc, adesea, in stradă. Incetul cu incetul, dezbaterea s-a mutat in parlament. La fel, ca in orice tară civilizată. In urma unor campanii electorale si a unor alegeri, parlamentarii, conform Constitutiei, sunt in serviciul poporului si orice mandat imperativ este nul.
In aceste conditii, nu am inteles initiativa de ieri a PNL, de a chema simpatizantii săi, in stradă, pentru „a sustine" motiunea de cenzură din parlament. O initiativă periculoasă. Ducem inapoi, in stradă, dezbaterea publică? In plus, ce ar fi trebuit să facă cele 15 000 de persoane convocate in Parcul Izvor? Să oblige parlamentarii de la putere să voteze motiunea? E adevărat, multi nu au răspuns „convocării" dar o astfele de initiativă este periculoasă, ea poate genera precedente si in plus, prin participare, a creat un sentiment de derizoriu.
Oricum, nu am inteles sensul afirmatiei lui Cătălin Predoiu, din proclamatia sa din Parcul Izvor, „stim ce să facem cu această tară". Exprimarea sa poate sugera că
liderii PNL sunt un grup de manageri internationali care doresc un contract de „country manager" pentru „această tară". Ii sugerez lui Cătălin Predoiu să folosească formula „tara noastră" sau, eventual, „România".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu