Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

23.9.15

Adrian Majuru si cititorii sai despre criza refugiatilor

Sfârșitul Europei clasice

Motto: „Creșterea nivelului de dezvoltare socială generează chiar forțele care o subminează”(Jan Morris, De ce Vestul detine inca suprematia)

Se întâmplă. La aproape două mii de ani distanță. Daca vom coborî timp, în aceeași Europă, vom descoperi o altă civilizație clasică, al cărei sfârșit era aproape. Lumea greco-romană și o lungă perioadă de criză, de inadecvări între vitezele foarte diferite ale evoluției tehnologice din epocă și evoluția socială a zonelor vecine vechiului imperiu. Migrațiile au demarat undeva în secolul al III-lea pe fondul unei suprapopulări în zonele centrale și nord europene, urmată de atracția față de bogatul imperiu aflat la sud, la care s-a adăugat și presiunea agresivă a nomazilor asiatici, care, vor ajunge în cele din urmă și la granițele imperiului, un secol mai târziu.

Care a fost politica romană? Stipendia. Pentru a rămâne dincolo de frontiere și pentru a fi, astfel, securizate mai bine. Când intervine criza economică, raritatea monedei și luptele dintre impărații-soldați, legiunile părăsesc zonele de frontieră. Din acel moment, popoarele germanice trec limes-ul și Imperiul este nevoit să accepte colonizarea zonelor de margine, cu o populație ne-romanizată. Sunt încheiate tratate de alianță și contracte de administrare a noilor teritorii colonizate iar colonizatorii devin foederati(aliați) în zonele clar stabilite, cu rolul de a securiza frontierele, în lipsa legiunilor. Aceasta însă numai pentru o singură generație. La începutul secolului al IV-lea, aceste zone devin independente și se extind spre sud. Apar primele state germanice în Europa de vest iar Imperiul Roman de Apus dispare după mijlocul secolului al IV-lea.

Cu alte două mii de ani în urmă, o altă civilizație sau, dacă vreți «Europă clasică», se prăbușea într-o singură generație, la venirea indo-europenilor: strămoții grecilor, tracilor, ilirilor. Cu acest prilej dispar civilizația minoică din Grecia și înfloritoarele culturi neolitice din sud estul Europei. Europa străveche dispare și dincolo de asta, în extensie, «Popoarele mării» distrug Egiptul faraonilor și puternicul regat hittit dijn Asia Mică. Cca 1200 îen. Pe același fond de suprapopulare în vecinătăți apropiate, atracția față de teritoriile bogate și dezvoltate din sud, dar mai ales presiunea altor forțe migratoare aflate în căutare de noi teritorii.

Acest fenomen de migrare nu s-a consumat într-o generație ci a continuat mai bine de un secol, în ambele cazuri. Cu două mii de ani în urmă, după ce germanicii s-au fixat în vechiul imperiu, pe teritoriile lor străvechi au migrat slavii iar mai apoi popoare turcice precum avarii, bulgarii, pecenegii, cumanii si ungurii. Ultimii s-au fixat in Europa definitiv și ei reprezintă dovada de cum o cultură din afara Europei se poate adapta păstrând însă nemodificate, matricele culturale originare!

Astăzi privim spre migrarea populațiilor musulmane din Orientul Apropiat. Dar nu ele trebuie să îngrijoreze Europa clasică. Ei reprezintă o minoritate demografică în comparație cu migrările voluntare din ultimii 50 de ani, ale populațiilor maghrebiene din nordul Africii, musulmane și hinduse din Orientul Apropiat și Mijlociu, alături de populațiile fostelor colonii franceze si engleze din Africa și Orientul Îndepărtat. În Europa ultimilor 50 de ani s-au petrecut schimbări demografice, sociale și culturale de mare impact: apar primele moschei din Anglia pînă în zona europeană a Mediteranei; structura demografică a orașelor mari s-a modificat esențial, asltfel încât populația băștinașă este la paritate cu alogenii, iar în multe situații balanța este schimbată în defavoarea populației europene.

De exemplu, în anul 1953, când regina Elizabeta a II-a urca pe tronul Marii Britanii, locuitorii orașelului Leicester nu văzuseră niciodată un emigrant din Africa neagră pe când astăzi, populația britanică a orășelului reprezintă o treime din total.(The Economist, 12 septembrie, Longest to reign over them)

Astăzi vitezele migrărilor s-au accelerat din cauza vastelor zone de nesiguranță din jurul Europei. Este o nesiguranță determinată în primul rând de război precum și o nesiguranță determinată de prelungirea unei stări de nesiguranță și improvizație, în state care se volatilizează și care nu se mai pot lega. Cine pleacă? În primul rând populația profesionalizată dar și generațiile active, care vor să se profesionalizeze. Agresiunea este egală cu lipsa orizonturilor de așteptare și rezistența față de fenomenul migrării a zonelor de trecere sau de primire.

Migrarea va continua și va cuprinde și alte zone. Nu plecarea acestor oameni, care reprezintă de fapt avangarda unui fenomen în desfășurare, ci mai degrabă, ce anume se naște în spațiile disputate, ar trebui să intereseze. Statelor noi din Europa, începând cu anul 500, le-au trebui aproape 1500 de ani să-și recupereze continentul! Ultimul imperiu musulman a fost invins abia în anul 1918 iar recuperarea Eurpei orientale s-a desfășurat între 1683 și 1918. Si nu integral. Vechi orașe europene, greco–romane la origini, precum Adrianopole(Edirne azi) și Constaninopole(Istanbul) sunt într-o altă zona culturală, modernizată adevărat, prin adaptarea la valorile culturale si sociale europene datorită reformelor lui Ataturk, primul președinte ale Turciei moderne. Însă Turcia va rămâne fidelă matricei sale culturale. Nu va merge mai departe.

Ce urmează. Să ne întoarcem la tehnologie și capacitatea de adaptare a unei civilizații la perioade de criză. Se pune întrebarea dacă le poate gestiona pentru ameliorarea presiunii demografice cu soluții în economic și reacție în politic. După 2000 de ani distanțele s-au restrâns dramatic. Nu va trece o generație, precum în epoca romană, ci mai puțin de un deceniu. Aceasta deoarece posibilitățile de deplasare s-au tehnologizat și se petrec în timp real iar factorii naturali de frânare a unei migrări, nu mai reprezintă o problemă serioasă.

Europa de azi trebuie sa reușească ceea ce nu a putut Roma antică să realizeze la vremea ei și anume „să gândească un mod de gândire complet nou cu privire la lume”(Jan Morris).

Demografic, Europa este în schimbare, după cum s-a întâmplat cu 2000 de ani în umră. Atunci a fost un aflux de populație locală, aflata în contact cu Imperiul Roman de cel puțin două-trei secole înainte de invazie iar acum impactul are loc sub presiunea unei civilizații prea puțin asimilabilă Europei. Germanicii au trecut la creștinism pentru a-și apropia populația locală, creștină și majoritară demografic, în vechiul imperiu. Cei care vin astăzi nu vot adopta creștinismul și se vor atașa comunităților musulmane consistente din marile orașe europene. Nu au nevoie să-și apropie băștinașii europeni și creștini pentru că în multe situații aceștia sunt minoritari deja în propria lor cultură iar peste o generație raportul va fi oricum în defavoarea lor.

Rămâne însă un detaliu al acestui fenomen: Europa are potențial de regenerare. Prima generație de aculturare va dori pace și confort. Că va fi o Europă musulmană sau creștină, (sau ceva nou, odată ce Iisus este considerat profet în Islam)va conta mai puțin. Este mai important faptul că, pe fondul civilizației construite de Europa clasică, albă și creștină, noua civilizație europeană, care va păstra o structură probabil federativă pentru mult timp, va continua să investească în viitor. Restul sunt detalii ale prezentului, desigur foarte importante pentru aceia care sunt prinși în această viață, în mijlocul lor.


Chip Şi Dale

Europa clasică însemna, mai înseamnă încă, dar pt.foarte puţini, construcţia unei societăţi umaniste pe bazele civilizaţiei greco-romane la care se adaugă aportul însemnat al umaniştilor creştini, sau dacă vreţi de formaţie creştină. Această schemă civilizatoare avea ca fundament esenţial (scuzaţi pleonasmul) gândirea filosofică în favoarea omului ca fiinţă raţională şi conştiinţa morală ca ghid "de lucru" , cât despre rolul Bisericilor el a fost - mai este încă - unul de stopare a ieşirii din teocraţie. Plata pe care elementul laic a dat-o în acest război a fost mare , însângerată dar deosebit de valoroasă. Nu am regăsit în articol niciun fel de trimitere la aceste puncte de reper. Păcat!

C.G.

Pt.Inca European .FELICITARI pentru comentariu!Stima si respect !p.s.- atati ...!!!

Nicu Olahus

Articol bun si interesant pentru ca naste interbari ! Intrebarea UNU: NOI ce facem ?? Oare, nici nu stim dar vom intra in zona non-islamica a Europei ? Adica Europa de Est cu Rusia lider ??

Nicu Olahus

Nu exista nici o tzara in lume care, odata intrata in sfera de influenta americano-iudee, sa o duca mai bine ! NU EXISTA !


Www @ Nicu Olahus

Esti un idiot. Vii cu slogane ieftine, fara un exemplu, un argument, nimic. Ma iei de prost sau ce, sa-ti cred tie idioteniile deversate de neuronul tau obosit. Exemple de tari cu baze militare americane: Germania, Japonia, Coreea de Sud sunt sub umbrela americana din anii 50. Tari care in orice statistici sunt in top 20 mondial. Observi cum se spune o opinie? Invata, citeste, si pe urma spune opinii fiule. Cu exemple, argumente. Necititii vin cu slogane ieftine.


Nicu Olahus @ Nicu Olahus

L-am citit pe ww . Doar citez : "Lipsa cunostintelor de istorie americana a romanilor ne duce spre dezastru. Sistemul aplicat de americani in Romania este unul vechi de peste 100 de ani si nu urmareste decat jaful legalizat prin controlul asupra institutiilor , iar cei care se opun sunt dati la o parte sau eliminati fizic. In America Latina au obligat sa se vanda la 0.50 dolari hectarul de pamant firmelor americane. Concesiunile firmelor energetice americane sunt si ele cusute cu ata alba. Dar hai sa ne uitam ce inseamna justitia americana. DOmnul David Barron a fost promovat ca judecator pentru ca a semnat documentul care a permis CIA sa execute un cetatean american cu o racheta dintr/o drona.Executia a avut loc fara acuzare, proces si sentinta. Deci a fost promovat un om care a legalizat asasinatul extra judicial. Intre timp domnul a fost profesor la Harvard, ca sa intelegem de la cine invata si ce invata studentii americani. Elita americana este ocupata in a schimba legea cu puterea, si acest lucru se vede si in Romania prin dubla masura. Inaintea lui Obama , GW Bush l/a promovat pe Jay Scott Bybee , cel care a dat unda verde torturii legalizate, violand constitutia americana si legile internationale. Sa incercam sa ne imaginam ce se intampla cu America si omenirea cand profesorii in drept creaza justificari legale pentru tortura si asasinate si cand presedinti americani sunt implicati in aceste acte criminale. Acum avem la West Point un profesor de drept William C. Bradford care invata militarii americani justificarea asasinatelor celor care critica razboiul si statul politienesc. Bradford sustine ca jurnalistul Walter Cronkite trebuia asasinat pentru ca a pus la indoiala sucesul american in Vietnam. Profesorul Bradford sustine ca are o lista cu 40 de persoane care spun adevarul si care trebuie exterminate. Statele Unite de astazi sunt tara care a redefinit adevarul factual cu propaganda inamica, iar cei care nu sunt de acord sunt numiti agenti straini de elimi

Nicu Olahus @ Nicu Olahus

Continui.."In curand va veni vremea cand romanii vor trebui sa adopte in Constitutie o lege care sa permita vanzarea pamantului firmelor americane pentru 0.50 dolari la hectar, asa cum au facut in Nicaragua. Exista vreo tara care o duce mai bine decand a intrat in sfera de influenta americana ? Au devenit Afganistanul si Iraqul raiul pe pamant pe care l/a promis GW Bush ? O duc ukrainenii mai bine de cand doamna Nuland le/a dat cookies pe maidan si a sprijinit lovitura de stat pro/americana sau se omoara intre ei ca prostii in timp ce firmele americane fac miliarde din vanzarea de armament si fiul lui Biden si sotul lui Nuland profita ? Cum a ajuns Richard Hollbroke cel mai bogat din fosta Yugoslavie in urma razboiului ? Cate miliarde au facut Gittenstein si compliceii basisti ? In Iraq au dat afara toate firmele energetice straine si doar cele americane au luat contractele guvernamentale. Daca romanii ar citi ceva din istoria americana ar intelege ca metoda jafului organizat este aplicata de peste 100 de ani si sustinuta prin infiltrarea institutiilor si coruptia politicienilor. Iar cei care nu executa ordinele americane sunt indepartati, sau asasinati. Bine ca nu am eu puterea ca sa/i dau afara, ca acestia ar provoca atacuri teroriste si ar provoca un razboi civil".
Www

Imperiul Roman ca totalitate nu a fost distrus cu adevarat de popoarele germanice in secolele 3-4 E.N. Ele au asigurat continuitate, au mentinut multe traditii, s-au crestinat, si-au asumat posturi cu nume roman, si pana la urma au copiat Imperiul Roman in multe privinte. Chiar daca Imperiul Roman de Apus a fost desfiintat, existau motive de optimism. ADEVARATA distrugere a Imperiului roman de Rasarit, -cea mai bogata si cel mai durabila parte a Imperiului- a fost facuta de islamistii veniti in secolul 7 EN. Teoria lui Henry Pirenne din 1939 o puteti gasi pe wikipedia, "Mohamed si Charlemagne". Contrar opiniei generale -spune Pirenne- cea mai prospera parte a Imperiului Roman era zona de EST -Anatolia, Egiptul, Levantul. Africa de Nord era principala sursa de alimente si continea principalul centru cultural-stiintific: Alexandria, cel mai important oras dupa Roma. Pe ACESTE teritorii estice crestine si europene au pus mana arabii islamisti, si de-abia prin distrugerea lor in secolul 7, a inceput cu adevarat Evul Mediu Intunecat. Arabii nu au continuat nimic: au distrus, au ras tot. Fiind nomazi, au inlocuit agricultura de irigatie cu cresterea in masa a caprelor, ceea ce a dus la desertificarea catastrofala a Africii de Nord si Levantului. Populatia a scazut, economia s-a dus si ea. Cultural, au tras in jos Europa prin taierea exportului de papirus vital pentru scrieri si mai ales prin piraterie. Foarte grav, centrul cunoasterii grecesti, Alexandria, a cazut in mainile lor primitive de nomazi, si odata cu el s-au pierdut "bazele de date" ale Antichitatii. Nu am loc sa expun tot aici. Pe scurt, islamismul e de vina pentru intrarea Europei in Evul Mediu. Nu germanicii. Unde pun islamistii piciorul, civilizatia pleaca. Sigur, pe termen lung, ei nu puteau progresa, si s-a vazut pe concret: azi zonele arabe sunt deserturi innapoiate ca Siria sau Libia. Dar de ce sa platim noi nota LOR de plata? Mai curand sa le LUAM inapoi teritoriile care ne apartin de drept!

Missu @ Www

hai măi ,,telectualilor ! vă dați gorile și voi nu sunteți nici cimpanzei...

Rxctps

Europa plătește prețul colonialismului pe care lăa practicat sute de ani.Europa a cucerit continente întregi,a exterminat populațiile băștinașe și le-a înlocuit cu africani capturați precum animalele săbatice,a exploatat resursele teritoriilor ocupate și s-a îmbogățit nemăsurat de pe urma acestor fapte.Excepție oarecum a au făcut americanii care urmași de coloniști ei înșiși au colonizat America de Nord cu pușca în mână,distrugând la un loc amerindienii și fauna specifice zonei.Problema este însă alta,în aceeași perioadă Estul Creștinătății se confrunta cu presiunea Imperiului Otoman(ungurii profită de noul scandal și se dau campionii apărării Europei de Islam,nu a fost chiar așa,acum vreo cinci sute de ani au dispărut ca stat căzând sub stăpânirea otomană,Statul Maghiar există doar pentru că Armata Română i-a gonit pe bolșevicii lui Bela Kun care instalaseră o foarte zdravănă republică Sovietică Maghiară în Ungaria!)iar rezultatele se văd.Nemernicia Occidentului este însă că a răscolit din nou viesparul pe care tot el l-a creat și cere acum Estului sărac să achite nota de plată a șampaniei și icrelor negre de pe masa bogaților.La urmna urmie dacă Italia și Franța nu se amestecau în Libia nu se crea haosul de acolo,dacă SUA ,câinele de pază al intereselor israeliene nu ar fi primit ordinul de a controla zăcămintele de gaz descoperite în Mediterana de Est și nu ar fi trebuir să elimine de suportul rusesc pentru „dictatorul”Al Assad ,acesta rămânea bine mersi și nu am fi avut nici o criză „siriană”.Așa că poftă bună.

Www @ Rxctps

@Rxctps. Colonialismul european nu a aparut in Orientul Mijlociu si Africa de Nord (teritoriile "arabe") decat prin anii 1820, cand Franta a ocupat Tunisia. Comparativ cu alte zone colonizate, este EXTREM de tarziu. America era colonizata din anii 1500. DAR. Declinul Orientului Mijlociu arabo-turc incepuse cu mult inainte. Noi romanii stim foarte bine ca Imperiul Otoman era o cazatura dpdv economic, inca de pe la 1700. Si Tarile Romane au suferit aceeasi stagnare incredibila, ca si Grecia sau alte zone ocupate de islamisti. Declinul Imp Otoman se gaseste pe google, e foarte accesibil oricui. El a inceput in anii 1500, odata cu cucerirea Constantinopolelui, care a intors Europa impotriva Otomanilor. Era un oras pe care Turcii nu aveau nicio scuza sa-l ocupe: era crestin si era grecesc. L-au ocupat ca au putut. Totodata, descoperirea Americii de europeni si pierderea Spaniei de catre Mauri (1492) a marcat inceputul declinului lumii arabo-islamice. Cativa ani mai tarziu, islamistii erau expulzati de spanioli prin Edictul de la Alhambra. Lumea araba isi incheiase expansiunea. Degeaba zic unii ca colonialismul i-a tras in jos: arabo-islamicii erau pe topogan inca din 1500. Deci cum explici stagnarea economica si multidisciplinara a lumii arabe intre 1500 si 1820 (stagnare mentinuta pana azi)? Ai 320 de ani de -sa fim seriosi- saracie lucie, cum ii explici? I-a tinut cineva de manutza? Eu iti explic daca vrei sa intelegi: islamistii stagneaza de cand exista. Ei nu progreseaza. Ei doar cuceresc, jefuiesc si traiesc din prada. Nema prada, nema prosperitate. Nu occidentul a destabilizat zonele islamice: ele sunt in stagnare, saracie, desertificate CU MULT inainte ca europa sa ii colonizeze in 1820. Pana la urma, cei care au construit Canalul de Suez in 1860 au fost Francezii, nu arabii care erau acolo de 1000 de ani.

Getul

Ce e aia Europa clasica?Adica una corupta atoare de civilizatie gen sevism,cruciade,razboaie interne nenumarate?Pai,atunci nu cred ca ar fii asa de rau.

C.G.

DOMNULE ADRIAN MAJURU NU TREBUIE CA INVADATORII MUSLMANI DIN ASIA SI AFRICA SA DISTRUGA EUROPA SI U.E. IN INTERSUL SUA ,RUSIA SI AL STATULUI ISRAEL !NU INCERCA SA NE PROSTESTI PRIN ARTICOLEL DUMITALE !NU MAI CENZURATI !

Încă European

"Că va fi o Europă musulmană sau creştină [...] va conta mai puţin. Este mai important faptul că... " Dacă dl. autor al articolului şi apropiaţii săi ar avea parte în Europa viitorului de câteva "detalii ale prezentului (islamic)" cum ar fi: trecerea la grafia arabă, cele cinci rugăciuni pe zi, lipsa libertăţilor europene din prezent, Poliţia Credinţei, transformarea femeilor în femele, mutilările rituale, căsătoriile aranjate, justiţia deşertului, şi celelalte... n-ar mai scrie despre subiect cu atâta detaşare! Eu, unul, recunosc - sunt încremenit în proiect, şi urăsc orice ideologie care obligă oamenii la privitul lumii cu ochelari de cal (de abia începusem să sper că am scăpat de comunism!) şi la barbaria unui alt Ev Mediu. Oricum, intelectualii care dau din gură prin dezbateri televizate, sunt atât de corecţi politic şi de meşteri la vorbe că par de altă lume şi îmi fac greaţă prin găuneşenie. Păcat că Europa modernă nu a prea reuşit să-şi rezolve problemele şi a făcut aşa de multe compromisuri cu răul! Aşa că, nu va fi "sfârşitul Europei clasice", ci apocalipsa unei culturi şi a unei civilizaţii.

Gigel

ciulamaua creata nu favorizeaze decit micro minoritarii si forteaza majoritatea sa accepte conducerea cetatii majoritarilor de catre micro minoritari...unde s-o mai intimpla treaba asta...ce parca se mai intimpla undeva :) nu-i asa. In europa e posibil deoarece aici amendamentul 2 nici nu s-a inventat macar..(cuexceptia Elvetiei)

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare