Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

16.10.13

Cum fac libertarienii, marile companii de peste ocean, reclamasocialistului Ponta



Manipulare grosolana 

Sau
Cum fac libertarienii, marile companii de peste ocean, reclama socialistului Ponta



Un raport al Institutul Democratic din Washington, ecou al Institutului Cato, unul din cele mai toxice think tankuri ale neoconservatorilor si marilor corporatii americane reuseste cu cateva zile inainte de vizita premierului roman in State sa faca un exercitiu profesionist de manipulare, resuscitand parca resentimentele anti americane ale romanului satul de Chevron, satul de Gittenstein managerul fondului de recompensa a fostilor proprietari dezmosteniti, sau de decizia mai marilor americani de a-l pastra pe cel suspendat.Iata:

Democracy Institute: Romania s-ar putea intoarce in trena Rusiei daca nu accepta proiectul Rosia Montana


Guvernul roman se afla in fata unei dileme politice, putand merge pe drumul occidental al prosperitatii sau sa se intoarca la statutul unui satelit aflat in trena Rusiei lui Vladimir Putin, conform unui raport al Democracy Institute din Washington.

Raportul, intitulat in mod provocator "Tigru balcanic sau balta din Balcani?", apare cu cateva zile inainte ca premierul pro-american Victor Ponta sa viziteze Statele Unite, scrie www.prnewswire.com.

El subliniaza sansa ca Romania sa urmeze povestile de succes ale unor state ca Polonia, devenind o oaza a economiei de piata libera cu o politica pro-occidentala.

Documentul analizeaza implicatiile pentru politica americana, intr-un moment in care factori interni si straini incurajeaza Romania, acum membru al UE si al NATO, sa se apropie de Rusia din considerente politice, economice si strategice.

Raportul arata ca e in interesul Americii sa ajute Romania, o democratie importanta, desi fragila, sa obtina un nivel sustinut de prosperitate si sa pastreze relatiile vii intre cele doua tari.

Descriind raportul, autorul sau, dr. Patrick Basham, directorul Democracy Institute, a spus: "Exista evidente interese americane in joc aici. Primul ministru Ponta, la care multi se refera ca la un Tony Blair al Balcanilor, are o atitudine pro-vestica si pro-americana care se reflecta in politicile interne si externe.

El se afla sub presiune atat intern cat si extern, pentru a o lua pe alt drum, care ar putea duce catre o deschidere economica redusa si situarea in trena Rusiei lui Putin. Asta ar fi dezastruos pentru Romania, poporul ei si pentru locul tarii in comunitatea internationala".

"Romania se confrunta cu alegerea intre doua drumuri politice: unul duce catre economie de tip tigru, prospera si bazata pe piata, construita pe fundatii solide, cealalta duce catre o Romanie cu statutul si conditiile unei balti balcanice, cu o conducere corupta care guverneaza peste o populatie saracita", mai spus Basham.

Raportul arata ca alegerea pe care trebuie sa o faca guvernul lui Victor Ponta va deveni evidenta odata cu decizia dificila pe care trebuie sa o ia in privinta celui mai mare proiect minier din Europava, situat in regiunea Rosia Montana din Transilvania.

Raportul ce inclina balanta evident pentru proiectul Gold Corporation de la Rosia Mintana, mai mentioneaza ca "proiectul este contestat pe motive ce tin de protectia mediului, de o mica dar foarte vocala minoritate finantata de miliardarul activist George Soros, mediatizat de presa de stat ruseasca si de orchestrat de o coalitie de organizatii neguvernamentale ecologiste din strainatate".

In raport, Basham explica ca acest proiect va fi "un standard pentru revitalizarea sectorului minier, semnalizand ca Romania este deschisa pentru afaceri, incurajand investitorii interni si straini sa caute oportunitati in Romania, contribuind la cresterea economica a uneia dintre cele mai sarace state membre ale Uniunii Europene". A da unda verde exploatarii de la Rosia Montana sau a stopa proiectul sunt alternative ce coincid cu cele privind traseul viitor al tarii spre drumul prosperitatii si al investitiilor vestice sau spre drumul deschis sclavilor ce-l urmeaza pe Putin. O astfele de logica o dovedeste insusi directorul Institutului, Patrick Basham.





Cine e Patrick Basham?

-cel care s-a exprimat ca: „platitorii de taxe britanici ar fi fost mult mai entuziasti daca corporatiile americane si nu ei ar fi platit pentru ei”
-cel care in martie 2011 a fost unul din cei 11 semnatari ai Scrisorii catre Editor la Daily Telegraph atacand pozitia Guvernului asupra controlului tigarilor argumentand impotriva unor restrictii viitoare. Atitudine clara pro marile companii din industria tutunului.
- cel care in decembrie 2005 a scris un articol pentru Washington Times in care l-a laudat pe Stephan Harper, Canadianul conservator prim ministru ca fiind „pro-comert liber, pro-razboiul din Irak, , anti Kyoto si conservatorismului social”




Adica Basham, directorul Institutului pentru democratie in acelasi timp si adjunct pentru educatie al Institutului neoconservator Cato, este reprezentantul marilor corporatii, al dreptei a tot puternice-facatoare de politici si blocatoare de buget.
De ce nu am crede ca in cadrul fenomenului de globalizarea salbatica ce se manifesta inca din timpul crizei incepute in 2007 si in care lozinca „proletari din toate tarile uniti-va” si-a pierdut substanta si s-a transformat in lozinca ” mari companii, nu lasati nimic in mana pomanagiilor saraci”personajul Patrick Basham si-a dat mana cu alti universitari romano-americani sustinatori ai dreptei neoliberale din Romania si au gandit ca cea mai buna sustinere a neoliberalului sef roman si a socialistului sef-cu-convingeri miniere ar fi sa-l introduca in ecuatie pe sperietoarea de Putin, cosmarul revenirii Romaniei la vechile reguli? Bine gandit pana la un punct, domnilor sustinatori dezinteresati ai companiei canadiene si al zecilor de interese politice romanesti ascunse precum metalele rare de la Rosia Montana. Pana la un punct, caci grupurile nesemnificative ecologiste care manifesta de saptamani in sir nu sunt „o ,mica dar foarte vocala minoritate finantata de miliardarul activist George Soros, mediatizat de presa de stat ruseasca si de orchestrat de o coalitie de organizatii neguvernamentale ecologiste din strainatate". Suntem noi, poporul roman!

DC Keystone Light Projections


Iata si cateva din parerile „micii si vocalei minoritati”:
mcquin
Rank user: x5
15.10.2013, 17:49

Ce ne deosebeste de Arabia Saudita
Am fost dibuiti ca avem ceva in subsol de care au ei nevoie,ca ce-i la ei lasa pentru viitor.Si noi ca supusi docili cu multe cozi de topor ne conformam?Nu cred,pentru ca acum vorbeste maria SA POPORUL care nu este de acord cu vanzarea tarii.(si .... si cu banii luati)Si Arabia Saudita are ceva bun pentru occident in subsol si se vede bunastatea sociala.De ce occidentul sa nu ne trateze ca si pe Sauditi?Pentru ca la noi cozile de topor sunt active,in A.Saudita cuvantul de ordine este natiunea,poporul,dedmnitatea,viitorul natiunii.
Semnaleaza comentariu nepotrivit!
Hera
Rank user: x5
16.10.2013, 00:54

reproduc cu mare placere postarea lui Carrandash din pagina 2
"am mai auzit de chestii de-astea inca de pe vremea cand.....

...autoritatile bukaleze kkomuniste plateau din gros diferiti "savanti", "jurnalisti" si "experti" dubiosi occidentali pentru a face papagalda in favoarea celor mai iubite odrasle ale neamului lui nastase sapte case - genialul carpaci pelticle cizmarescu si soatza sa savanta de renume mondial leantza lu' petrescu.
prim-plagiatorul copy-lot dottore porcurore tonta viorel viktorarsch procedeaza similar precum fu in vremea celor mentionati mai sus, acum, in preajma vizitei plagiatorului pe malurilii Potomacului.
numitul "savant dr." patrick basham este un bine kkunoscut shpagar dupa cum reiese din articolul de pe site-ul britanic http://www.ash.org.uk/media-room/press-releases/:ash-response-to-democracy-institute-report-on-tobacco-plain-packaging-he-who-pays-the-piper-calls-the-tune.
numitul felcer basham a fost platit din gros de industria tutunului din SUA pentru "a demonstra" lipsa de nocivitate a tigarilor. felceru' basham a facut-o si stipendia si-a retinut-o. cum cine ieri a julit un ou - azi prajeste un ...prim-plagiator, este normal ca openia citata sa aiba valoare de apa plouata platite cu mahmudele de suptalterni mioritici uslamiste muhaiele.... am mai auzit de chestii de-astea inca de pe vremea cand.....

...autoritatile bukaleze kkomuniste plateau din gros diferiti "savanti", "jurnalisti" si "experti" dubiosi occidentali pentru a face papagalda in favoarea celor mai iubite odrasle ale neamului lui nastase sapte case - genialul carpaci pelticle cizmarescu si soatza sa savanta de renume mondial leantza lu' petrescu.
prim-plagiatorul copy-lot dottore porcurore tonta viorel viktorarsch procedeaza similar precum fu in vremea celor mentionati mai sus, acum, in preajma vizitei plagiatorului pe malurilii Potomacului.
numitul "savant dr." patrick basham este un bine kkunoscut shpagar dupa cum reiese din articolul de pe site-ul britanic http://www.ash.org.uk/media-room/press-releases/:ash-response-to-democracy-institute-report-on-tobacco-plain-packaging-he-who-pays-the-piper-calls-the-tune.
numitul felcer basham a fost platit din gros de industria tutunului din SUA pentru "a demonstra" lipsa de nocivitate a tigarilor. felceru' basham a facut-o si stipendia si-a retinut-o. cum cine ieri a julit un ou - azi prajeste un ...prim-plagiator, este normal ca openia citata sa aiba valoare de apa plouata platite cu mahmudele de suptalterni mioritici uslamiste muhaiele.... "
parerea
Rank user: x5
15.10.2013, 14:35

ARTICOL PLATIT!
Sa ne spuna PLAGIATORUL mitoman ce crede ca obtine platind asemenea zicatori rasuflate astazi in Romania? Sa-i spuna in vizita pe holurile Casei Albe, acestui Basham, ca romanii nu mai tin nici cu rusii, nici cu americanii! Dupa 23 de ani, pana si "stupid people" a inteles ca amandoi sunt la fel! Si "rusul", si "americanul!" Se vad cu ochiul liber, in intreaga lume! P.S. Sa uite cu totii ca acest JAF se va produce! Au distrus Romania suficient pe deasupra! Nu de alta, dar nu-i vor putea "reloca" pe romani in Ungaria si invers! Oricat de drag i-a fost proiectul facatorului de iluzii, Kissinger!
schmit
Rank user: x5
15.10.2013, 15:07

Pentru ca Romania isi doneza resursele este in situatia descrisa...
In raport, Basham explica ca acest proiect va fi "un standard pentru revitalizarea sectorului minier, semnalizand ca Romania este deschisa pentru afaceri, incurajand investitorii interni si straini sa caute oportunitati in Romania, contribuind la cresterea economica a uneia dintre cele ma SARACE state membre ale Uniunii Europene".
Acest proiect de lovitura finala Romaniei.
I_Deleanu
Rank user: x5
15.10.2013, 15:27

Occidentul sa se hotarasca odata, D-E-F-I-N-I-T-E-L-Y
Vrea aliati sau vrea colonii in Europa de Est. La inceputurile dialogului vroiau o "punte", acum vor "cap de pod" si resursele Romaniei!

Pe vremea lui Ceausescu, nu vorbesc inainte de '64, romanii erau mandrii de identitatea lor.

Dupa '89 exista romanii 'mandrii de ei", doar; aceia care sunt in stare sa umple matu pentru ei si ai lor.

Dupa 20 de ani alaturi de liberatatea cuvantului romanii au putut sa inteleaga ca MITA se poate institutionaliza, legaliza, prin minunatul instrument al L-o-b-b-y-i-n-g (ului).

In timpul cruntului razbel foarte rece Dej a putut lua tauru de coarne, aurul a ramas in tara. Epigonii lui Dej si ceausescu dau aurul celor care au, ca sa plateasca polita c-am fost acceptati "ALIATI".

ASa cum s-a mai intamplat, cei mai mari dusmani pot deveni alitati peste noapte. Acceptul Rusiei pentru reunirea Moldovei, va face inutila orice alianta si ne scapam de un "pret" ca sa mai fim "aliati", adica natafleti.

8 comentarii:

Călin Marchievici spunea...

La un an și jumătate după ofensiva sa asupra regimului Basescu, PSD-ul au redescoperit America, adică lobby-ului. O demonstrează un studiu al Democracy Institute din SUA, care anunță vizita lui Ponta la Washington și condiționează succesul economic și democratic al României de inițierea proiectului Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist. Altfel, țara va bascula către...Rusia

Diletantismul total demonstrat in vara anului 2012 a disparut dupa un an si jumatate la putere a lasat loc unor miscari ceva mai subtile, iar Victor Ponta a reusit sa pozeze astfel, la Democracy Ionstitue din SUA, in Blair Din Balcani, sprijinitorul investitorilor straini si creatorul unei Romanii-tigru balcanic. Nimic insa in studiu despre al doilea om in stat, candidatul inca oficial al USL la presedintie. Sa fie randul liberalilor de a cauta propriile resurse de lobby?

”Pe scurt, Ponta va veni la Washington, timp in care va explica avantajele pe care le-ar avea in Romania unele dintrece cele mai importante companii energetice americane. Ponta are dreptate cand spune ca Romania ar transmite un mesaj catastrofal, cum ca nu este un partyenere de incredere, ca tara sa nu este deschisa catre investitii, daca respinge proiectul Rosia Montana”, se arata intr-un material publicat cu o zi in urma de Democracy Institute, la Washington, sub titlul ”Tigru balcanic sau balta din Balcani? Amenintarea de astazi la adresa viitorului economic al Romaniei’’. Autorul materialului este fondatorul Democracy Institute, Patrick Basham, membru al Cato Institute, unul dintre cele mai influente think tank-uri din SUA si din lume.

Citand copios din New York Times, BBC si Financial Times, institutii de presa care aruncau o lumina cat se poate de proasta asupra lui Victor Ponta in vara anului trecut, studiul Democracy Institute prezinta Romania drept un ”Tigru Balcanic”, cu perspective de crestere aproape nebanuite, il prezinta pe Victor Ponta ca pe un ”Blair al Balcanilor”, dar arata ca Romania are de ales intre doua drumuri. Este remarca cu care se incheie un material de 35 de pagini. Alegerea este intre a deveni membri ai Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltarea Economica sau nu. Conditia este demonstrarea faptului ca Romania are o economie de piata de succes si o democratie functionala. Iar, in lumina acestui material, Romania va demonstra ca are o economie functionala de succes, daca va da unda verde proiectului minier de la Rosia Montana si exploatarii gazelor de sist.

Afacerea Rosia Montana, strans legata de cea a gazelor de sist, in viziunea autorului, ocupa cea mai ampla sectiune a materialului despre Romania, circa un sfert si contine datele cele mai bine actualizate.

Călin Marchievici spunea...

Asadar, Romania nu poate intra in clubul select al tarilor OECD, candidat fiind de ani de zile, daca nu va renunta la patru munti plini de minereuri rare si daca nu va oferi unor companii americane din domeniul energiei licente de exploatare a gazelor de sist. Polonia, Cehia, Slovacia si Polonia sunt membre OECD din anii 1990. Estonia si Israelul au aderat in urma cu doi ani. Insa aici, chiar membru fondator, este Turcia, o tara cu un dosar democratic mai mult decat indoielnic, atat in 1961, cat si acum. Pentru a nu mai vorbi de Grecia sau Spania anilor ’60, la fel, membre fondatoare. Sa fie miza intrarii in OECD obtinerea cu adevarat stautului de membru deplin al UE, negrevat de un MCV, caci se stie ca Washingtonul este cel mai bun ambasador la UE al Romaniei?

Daca decidentii sau intelighentia americana nu stiu prea bine cine este Victor Ponta, le transmite studiul citat. Ponta este ”Blair din Balcani”, dupa cu se intituleaza o sectiune a materialului. ”El proclama asa-zisul ’Model romanesc de management al crizei si reconstructie post-criza.’” Iar apoi materialul citeaza site-ul Guvernului Romaniei, unde Ponta vorbeste despre statul social, statul de drept si justitie social, care tpoate ar contribui la crestere economica, nu numai in Romania, ci in intreaga UE.

”Care este abordarea economica a lui Ponta?”, se intreaba autorul materialului. ”Planul sau pentru Romania declara cu increzator ca ”Romania is ready for business!” Pentru asta, el sustine un model de crestere economica bazat pe ’mai multe locuri de munca, mai putine taxe si mai putina birocratie.’ Modelul lui ’combina intr-un mod fericit disciplina fiscala cu stimularea inteligenta a cresterii, atragand investitii si creand locuri de munca, pe fondul justitiei sociale, egalitatii si solidaritatii.”

Si, mai continua autorul, ”pe scurt, viziunea sa politica se bazeaza pe privatizari, bugete echilibrtate, disciplina cheltuielilor bugetare si liberalizarea preturilor. El cauta sa vanda pachete minoritare la companiile de stat. Logica sa este ca investitorii privati vor imbunatati managementul acestoir companii si vor oferi capital pentru modernizare. Se estimeaza ca niste companii de transport si energetice mai eficiente vor aduce un procent la PIB-ul Romaniei.”

Redam integral sectiunea materialului Democracy Institute care vorbeste despre protestele impotriva proiectului de la Rosia Montana.

Călin Marchievici spunea...

”Faptele nu conteaza! Campania pentru a opri proiectul miniere de la Rosia Montana”

”Sunt doua motive – unul independent si unul politic – pentru care campania zgomotoasa pentru a opri proiectul Rosia Montana merita analizata. Primul motiv este ca obiectiile de factura intelectuala la adresa proiectului amintesc de puterea apelurilor si bunelor intentii care pleaca insa de la neinformare pentru a provoca mania membrilor educati (daca nu chiar celor mai educati) ai societatii.

Motivul politic este ca campania Rosia Montana demostreaza capacitatea uluitoare a miscarii ecologiste internationale si a finantarii sale externe de a orchestra si de a coregrafia opozitia interna la un proiect de dezvoltarea sustenebil din punct de vedere al mediului.

Proiectul pentru extionderea si modernizarea monei de la Rosia Montana a fost amanat dimp de un deceniu din cauza dezbaterii impactului asupra mediului. Ecologisti autodeclarati sustin ca mineritul ca distruce varfurile muntilor si sunt preocupati mai ales de folosirea cianurii in procesul de extractie, cianuri care risca sa contamineze apa freatica.

Acum, zona Rosia Montana este departe de un mediu inconjurator virgin. De fapt, mediul regiunii se afla intr-o stare proasta. Ironia, care nu a avut parte de publicitate, este ca, mai degraba decat sa dauneze mediului, proiectul este foarte buin pentru acesta. De fapt, la fiecare dintre ingrijorarile protestatarilor s-a raspuns deja. Spre exemplu, un raport din 2010 al Comisiei Europene redactat pe baza rapoartelor expertilor independenti arata ca ”tratamentul cu cianuri este meroda aleasa in industria aurului in toata lumea, 90% din cele 2.500 de tone de aur produse in fiecare an fiind extrase in acest fel.” (aici studiul citeaza publicatia romana de limba engleze Nine O’Clock).

O asemenea tehnologie moderna sofisticata va permite proiectului sa produca apa uzata cu o concentratie de cianura mai mica decat cea din cana zilnica de cafea. Nivelul cianurilor la Rosia Montana va fi de trei ori mai mic decat cel din proiectele comparabile din Finșlanda si Suedia (3,5 parti la un milion, fata de 10 parti la un milion), doua tari recunoscute pentru modul responsabil si sigur de utilizare a cianurilor si a altor substante toxice.

Din pacate, lupta pentru Rosia Montana nu a fost niciodata o competitie intre mai muolte seturi de fapte si argumente. Dimpotriva, de la debutul ei, ea a fost ”o lupta strict politica”, potrivit lui Bogdan Chirieac, unul dintre analistii politici importanti. El nu gaseste substanta campaniei impotriva proiectului minier, pentru ca oponentilor le lipsesc atat argumentele tehnice convingatoare, cat si cele economice.

Călin Marchievici spunea...

Dimpotriva, Chirieac argumenteaza ca proiectuil Rosia Montana este o dauna colaterala a unei lupte politice mai mari intre liderii politici ai tarii.
Se afla oare proiectul Rosia Montana in spăatiul politic nepotrivit, la momentul nepotrivit? Desigur, altfel ar fi greu de explicat de ce, la numai 40 de km de Rosia Montana se dezvolta un proiect care foloseste aceeasi tehnologie, dar care nu a intampinat nicio opozitie politica.

In Romania exista un numar destul de mic de oponenti dedicati, bine intentionati si pasionati ai proiectului Rosia Montana. Abilitatea lor der a organiza prpoteste eficiente, de a capta atentia presei externe si interne si de a avea impact asupra procesului politic reflecta mult mai mult decat angajamentul lor fata de cauza ecologista.

Mai degraba, succesul campaniei de pana acum este rezultatul unei campanii bine organizate si bine finantate de catre marile ONG-uri internationale, precum Greenpeace, Earthworks si Friends of the Earth, si de catre multi membri ai acestor organizatii, activisti si agitatori. De aici, spre exemplu, capacitatea lor de a produce clipuri sofisticate si prezentari care informeaza gresit publicul, dar o fac intr-un mod foarte emotionant si foarte eficient.

Finantatorul cheie si pe termen lung al acestei campanii este George Soros, miliardarul de origine maghiara, care este bine cunoscut studentilor americani pentru sprijinul oferit cauzelor politice liberale si de stanga. Organizatiile lui includ Soros Foundation Romania, care a oferit cateva milioane de dolari de-a lungul anilor unor grupuri precum Open Society Institute, CEE Trust, Foundation for Civil Society Development si Foundation for Partenership. (pentru acest paragraf studiul citeaza articolul ”Deşi are Quinta spartă, George Soros merge servit în Piaţa Universităţii, publicat de Evenimentul Zilei”.)

Daca calatoriti in Romania, nu puteti evita discutiile despre rolul lui Soros, locuitorii exprimandu-si ingrijorarea fata de influenta lui asupra procesului de decizie din tara. Strazile din Bucuresti sunt si ele preocupate de rolul lui Soros, dar si de cel al guvernului rus, iar inamicii politici ai premierului Ponta ii incurajeaza si ii sustin pe acesti opozanti.”

Sebastian Grapa, senator PNL - Brasov spunea...

Responsabilizarea cetăţenilor României pentru controversatul proiect Roşia Montană sau o conspiraţie transnaţională a avocaţilor în fabricarea unor procese la un tribunal privat, numit ICSID Washington?

Ministrul delegat pentru Marile proiecte, Dan Sova, a sustinut joi 12.09.2013 ca Romania se va afla intr-o pozitie foarte dificila in cazul in care proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament si actionarul majoritar al RMGC, Gabriel Resources, va solicita despagubiri in fata unei camere de arbitraj.

Primul Ministru, d-nul Victor Ponta a confirmat spusele d-nului SOVA si a determinat á prióri suma de 2 miliarde de $?

"Problema noastra mare este ca atunci cand luam in considerare pretentiile unui investitor, Gabriel Resources este listata pe bursa de la Toronto si toate planurile de afaceri sunt avizate, ceea ce pentru noi este oarecum dificil", a mai spus Sova.

Avand in vedere amenintarea sententioasa la adresa parlamentului, cu trimitere directa la responsabilizarea morala si materiala a intregii natiuni romane, daca nu executam la comanda cerintele celor 2 juristi, ne facem datoria, in calitatea nostra de mandatati ai cetatenilor in forul legislativ sa analizam putinele informatii pe care le avem ca sa gasim solutii, in locul guvernului, in contextul protejarii interesului national legitim. Astfel, consideram ca trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

1. Legalitatea tuturor actelor si deciziilor care stau la baza acestei afaceri private, incepand cu primul contract; Daca exista dosare de ancheta la institutiile statului si care este stadiul acestor anchete;

2. Daca proprietarii actuali ai R,M,G,C, sunt implicati in scandaluri internationale de coruptie si daca sunt anchetati; In ce masura sunt aplicabile legile europene antifrauda sau legile romanesti antifrauda, ca preventie, in cazul Rosia Montana;

3. verificarea bonitatii financiare pentru sustinerea investitiilor necesare demararii exploatarii, cat si a experientei in minerit ale detinatorului actual al licentei pentru exploatarea resurselor aurifere, proprietate publica a statului, de la Rosia Montana; expertizarea investitiilor pretinse a fi fost efectuate deja ,de cca 450 milioane $;

4. verificarea situatiei mediului si a sigurantei amenajarilor pentru depozitarea si pastrarea lacurilor de cianuri, la alte exploatari, din alte tari, ale societatii care detine licenta;

5. verificarea eventualei stari de incompatibilitate, de conflict de interese si alte aspecte similare, privind functionarii din aparatul guvernamental care au avut legatura directa sau indirecta cu afacerea Rosia Montana, iar in prezent ocupa functii decizionale privind privatizarea activelor statului;

6. verificarea eventualei stari de incompatibilitate, de conflict de interese si alte aspecte similare, privind activitatea profesionala a membrilor familiei SOVA, in contextul afacerii Rosia Montana;

7. Analizarea amenintarilor de responsabilizare a parlamentului si cetatenilor Romaniei pentru suma de 2 miliarde de $ (SUA sau canadieni?), emisa á prióri de cei doi avocati, respectiv d-nul Dan SOVA –ministrul Marilor Proiecte si d-nul Victor PONTA, Prim Ministru, in contextul schemei deja identificate a proceselor de responsabilizare a statului roman pentru asa zise incalcari contractuale sau privatizari esuate, deschise invariabil la un soi de tribunal privat –International Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID de la Washington (Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții), pentru care firmele de avocatura, din ambele parti, primesc contracte si comisioane uriase, calculate in functie de valoarea solicitarilor de despagubire; La aceasta data, valoarea pretinselor despagubiri din procesele care s-au derulat sau sunt pe rol la ICSID – Washington, depaseste 1 miliard de $, iar valoarea contractelor cunoscute, de asistenta juridica, platite de statul roman firmelor de avocatura, depaseste 50 milioane de $;

Sebastian Grapa, senator PNL - Brasov spunea...

INTREBARI

1. Graba cu care reprezentantul Casei de avocatura SOVA&Asociatii, domnul ministru al Marilor Proiecte, impreuna cu domnul jurist/avocat fost procuror, domnul prim-ministru Victor PONTA, ne-au amenintat ca vom fi responsabilizati si obligati la plata unor daune de 2 miliarde de dolari (USD sau canadieni?), daca nu votam legea in favoarea Societetii speculate pe bursa din TORONTO, Gabriel RESURSES ltd, nu are cumva la baza o strategie de obtinere a unor contracte de reprezentare in instantele acetortribunale private de tipul Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții de la Washington?

2. Cam ce valoare vor avea comisioanele si contractele firmelor de avocati, din ambele parti? Firmele de avocati ale familiei SOVA se vor regasi in acesta ecuatie?

3. ANI, DNA DIICOT, SERVICIILE DE INFORMATII si Curtea de Conturicefac, referitor la aspectele semnalate?

Avand in vedere cele de mai sus, atrag atentia asupra faptului ca, daca va fi acceptat proiectul de lege privind contractul R.M.G.C. pentru dezbateri in parlament, vom crea premisele legitimizarii acestei intelegeri de natura privata si speculativa si vom estompa responsabilitatile pentru actele si faptele de natura penala si materiala comise pana acum, angajand intraga societate romanesca, in acest aranjament avocatesc.

Drept pentru care propun restituirea de urgenta a acestui proiect de lege emitentului si solicitarea de verificari pe temele de mai sus, catre organismele abilitate ale statului de drept, sub supravegherea parlamentului.

Va multumesc,

Sebastian Grapa,

senator PNL - Brasov

Sebastian Grapa, senator PNL - Brasov spunea...

NOTA DE CLARIFICARE:

România are mai multe procese, in calitate de pârât, la acest tribunal ICSID - Washington:

- NITRAMONIA Fagaras ( cunoscuta in amanunt) privatizarea pachetului de actiuni cu 200.000 $, reziliere agresiva din parte AVAS si solicitare de despagubiri de 114 MILIOANE $; reprezentant al statuluiConsortiul Tuca Zbarcea si Asociatii si White&Case;

- firma americană Noble Ventures, care a cerut daune în valoare de 353 milioane de $, ca urmare a anulării privatizării Combinatului Siderurgic Reşiţa (CSR –privatizare cu 4,5 milione $). In acest proces, statul roman era reprezentat de casele de avocatura Musat & Asociatii si White & Case, pentru care a platit suma de 8,93 milioane $

Potrivit AAAS (3 septembrie 2013) , Musat & Asociatii a prejudiciat statul roman cu suma de 8.717.875,32 USD prin neindeplinirea obligatiei de a promova in instanta un litigiu impotriva grupului american Noble Ventures.

- fostul operator al magazinelor duty-free, compania EDF, al fraţilor Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks - în legătură cu decizia autorităţilor privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului pentru investiţiile în zonele defavorizate ,

- Rompetrol, care acuză statul că a provocat pierderi grupului prin hărţuieli judiciare şi administrative,

- Spyridon Roussalis, care acuză statul pentru desfiinţarea contractului de privatizare a firmei Malin Bucureşti. (E.C.)

- dosar deschis de Hassan Awdi, Enterprise Business Consultants Inc. şi Alfa El Corporation (Dosar arbitral nr. ARB/10/13); se referă la Rodipet, cea mai mare companie de distribuţie a presei. Despagubiri solicitate: 570 milioane de euro, potrivit lui Adrian Volintiru-seful AAAS.

- Omer Dede şi Elhuseyni Serdar (Dosar arbitral nr. ARB/10/22), pentru IMUM Medgidia (70% din acţiunile fabricii, pentru aproximativ 74.000 de euro). casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii

- dosar deschis de fraţii Gavazzi, Marco şi Stefano, pentru combinatul siderurgic de la Oţelu Roşu.In timpul proceselor din Romania, AVAS a fost reprezentata juridic de aceeasi casa de avocatura care a castigat licitatia de reprezentare la instanta de arbitraj, SCA Cobuz & Asociatii. De cealalta parte, fratii Marco si Stefano Gavazzi au fost reprezentati de casa de avocatura Musat si Asociatii. Statul a cheltuit pana acum peste 4 milioane de $ in acest proces.

“Toate litigiile enumerate au fost promovate de către reclamanţi pentru pretinse încălcări de către România a obligaţiilor de protejare a investiţiilor”, se arată într-o informare a AVAS.

Mircea Platon spunea...

http://www.cotidianul.ro/resursele-romaniei-si-securitatea-nationala-a-altora-224997/

Google
 

Postări populare