Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

26.9.05

Romani la Google



George Popescu, accesibil aici
, a publicat un interviu cu doi romani ajunsi recent la Google, in Evenimentul zilei de luni 26 septembrie 2005. Iata interviul:


Romanii de la Google


Vreti sa lucrati la Google? Nimic mai simplu: invatati pe rupte, exersati, candidati. Tudor Leu (23 de ani) si Octavian Costache (24 de ani) asa au procedat si acum sunt doi „Googlers”.

Oare ce l-a atras pe Tudor Leu la Google? Asigurarea medicala inclusa in contract? Mesele zilnice gratis? Terenul de sport al companiei? Ei bine, nu! Dupa terminarea liceului in Romania, Leu a absolvit Massachusetts Institute of Technology (MIT) si a mai facut un master la aceeasi institutie. Din multimea de firme care venisera sa „vaneze” absolventi, Tudor a ales Google pentru ca este „o companie ambitioasa, extraordinara atat prin nivelul produselor, cat si prin nivelul angajatilor”.
Desi nu vrea sa spuna cu ce se ocupa exact acolo si nici cat castiga (secret profesional!), Tudor este atat de incantat de job-ul lui, incat si-a convins un prieten sa lucreze in acelasi loc. Octavian Costache va pleca in curand la New York, pentru a lucra ca „inginer software”. Acolo va putea sa-si aleaga echipa din care vrea sa faca parte. Dupa trimiterea CV-ului, Costache a dat un interviu prin telefon si unul fata in fata, in Statele Unite (toate cheltuielile legate de deplasare i-au fost achitate de Google).

„Prefer sa raman aici pentru moment”

Tudor Leu dezvaluie un lucru de baza din cultura organizationala a companiei Google: „Incearca sa aplice in interior o strategie diferita de cea a companiilor mai vechi - Microsoft, Oracle, IBM. De exemplu, poti sa-ti petreci 20 la suta din timp pe un proiect la alegerea ta, fara sa fie nevoie sa raportezi rezultatele. Important este ca spiritul inventiv sa nu fie sufocat de birocratie.” Timpul de lucru nu este fix. Tudor poate petrece la serviciu oricat de multe ore doreste, dar are o „portie” de munca de 9-12 ore zilnic.
Desi acolo este inconjurat de lucruri care-i amintesc de tara natala, Leu nu intentioneaza deocamdata sa se intoarca: „Romania e tentanta si interesanta profesional pentru ca e un teren mai nou. Prefer sa raman insa aici pentru moment, imi place mai mult sa lucrez la o companie care revolutioneaza felul in care accesam informatia de orice fel”.
Spre deosebire de Leu, Octavian Costache, viitor angajat la Google, are o oarecare experienta romaneasca. El a predat la Universitatea Politehnica si nu regreta aceasta perioada: „Imi place sa predau, sa explic, sa entuziasmez studentii. Din pacate, satisfactiile sunt mici pentru ca, in afara de predare, nu poti face decat putine lucruri interesante in sistemul de invatamant romanesc”. Octavian a avut mai multe initiative in tara, majoritatea legate de design Web, si chiar a castigat premii la festivalul Internetics cu unele dintre creatiile sale.

„Plec cu gandul ca vreau sa schimb lumea”

Desi pleaca spre New York in curand, luand cu el si „o patura promisa de bunica drept zestre”, Octavian Costache nu crede ca totul este pierdut aici. „In Romania, acum este momentul in care se pot incepe afaceri. Vin din ce in ce mai multi bani, apar oameni dispusi sa plateasca pentru calitatea serviciilor.”
Tudor Leu este si el optimist in ceea ce priveste viitorul tinerilor programatori in tara: „Nu ma aventurez in pronosticuri. Cred ca tinerii programatori care au si spirit intreprinzator pot ajunge departe”.
Acest tip de oameni pot fi gasiti pe culoarele sediilor companiei Google, dar Leu este de parere ca „nu exista un profil standard al unui „Googler”. Poti intalni aici cercetatori cu experienta, personalitati din lumea informaticii, proaspat absolventi de facultate, fiecare cu pasiunile lui si cu stilul lui de a fi”. Daca Tudor are deja o anumita maturitate profesionala, Octavian Costache asteapta foarte multe de la viitorul sau job. „Acolo ma asteapta doua monitoare TFT de 24 de inch, visul meu de-o viata”, spune el razand, dupa care devine brusc serios: „Ma mai asteapta provocari cum nu cred ca as mai gasi in alta parte. Plec cu gandul ca vreau sa schimb lumea. Nu glumesc, stiu ca pot.”





Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Digital Writing spunea...

Multumesc pentru popularizare si pentru felicitarile de pe blogul meu! Sa stii ca te urmaresc constant!

Google
 

Postări populare