De la adrianbmw din Germania
Reflex istoric...
Reflex istoric...
Noi care ne facem loc cu ajutorul naratiunii pe acest forum, am trait "razboiul rece " din plin.Cei mai multi dintre noi....
Unii dintre noi au visat la USA, ca inlocuitor la realitatea pe care o traiam sub dictatura.Era singura noastra salvare!!Doar asa am supravietuit infernului rosu....eludand-ul din prezent,opunandu-ne mascaradei oficiale prin orice mijloace.....
Altii credeau, sau daca nu, primeau daruite avantajele comunismului invingator! Caci daca cineva credea in comunism, cum sa se mai gandeasca ca orice ideologie criminala isi are trairea ei bine definita in timp.
Dar nu oricine care avea sperante in USA a ajuns in USA. Unii s-au oprit in Europa de Vest, altii au ramas acasa, traind revolutia sangeroasa, hotia care a urmat,pana azi.Va rog nu va demoralizati!Credeti in continuare in libertatea omului!Nimic nu poate trece peste o constiinta curata...
Dar cu totii au ramas adeptii ideologiei libertatii, ideologie aparata efectiv doar de USA!! Intr-un fel suntem produsele filozofiei americane,si-am fost de partea USA in Vietnam, am fost de partea Israelului in Razboiul de sase zile,impotriva PLO-ului criminal,impotriva oricarui pericol care ameninta aceasta filozofie....
Dar iata cum istoria nu ne da pace, cum ar spune o bunica de-a mea....
Ceilalti, pe care nu-i pot uita, ceilalti romani care au profitat de comunismul epocii de piatra din Romania,ceilalti sunt pe mai departe despartiti de mine prin acel vid lasat de razboiul rece; ei sunt de cealalta parte a baricadei....Eu nu iau in serios impartiea lumii in "buna" si "rea", dar cum sa ma imteleg cu un individ care mai crede ca USA este "imperialista"sau ca PLO o organizatie ....normala, iar Israelul este agresorul?!Cum sa ma impac cu indivizii care mai cred ca Milosevici a fost o victima a Vestului??Care "Vest"?! Am crezut ca Romania a fost mereu in....Vest.
Cert este ca Europa nu prea conteaza in lume,doar ca batrana doamna, mereu de stanga, se solidarizeaza cu "miscarile de eliberare"....Si ca Al Khaida nu prea mai apreciaza astfel de lasitati...Chiar si Germania este amenintata de grupuri musulmane radicale, care nu mai au nimic in comun cu ben Laden.Acest criminal nici nu mai inseamna ceva,iar grupuri teroriste locale lupta independent, impotriva civilizatiei "vestice"...
Lumea de azi are o mare problema:este amenintata de ceva monstruos,iar monstrul nu este o tara sau un hitler....Nu avem de-a face cu nici o ideologie, decat cu ceva ancestral -rau care se opune tuturor drepturilor omului.Direct, USA sunt vizate.Dar si asa-zisii ei aliati....Toata lumea vestica.
Cum reactioneaza socialistii, dar mai ales , cum reactioneaza fostii comunisti romani(secu,fosti nomenclaturisti-copiii lor,egal!)care au profitat de sistemul criminal sovietic din Romania?!
Fiecare din noi,care stie sa citeasca, poate repede deslusi acesti indivizi si pe acest forum.Au umerii lasati de stele....Si ei sunt raspanditi prin lume,dar din alte motive....
Mie nu-mi pasa,dar imi pare rau de oameni care au crezut intr-o utopie si acum raman plini de ura,de resentimente, complexati istoric.Imi pare rau mai ales de cei care n-au uitat sa gandeasca si sa iubeasca cartea.
Reflexul istoric este insa mai puternic decat invatatura a zece mii de carti.
O duminica placuta tuturor!
Adrian TR
PS
Dator imi sunt doar in fata constiintei mele de om, de aceea poate are dreptate un frate de-al meu din Bucuresti : "Adi esti plin de contradictii;dar cine nu este din cei care doresc sa inteleaga lumea de azi...."
De la: Sobru din Romania
Re: Reflex istoric...
Re: Reflex istoric...
Din nefericire se poate constata acum ca multi, nu din cauza de libertate au fugit, ci doar de foame. Acum rad de ceea ce inseamna drepturile omului, iau in deradere democratia si liberatea, transformati in niste lingai penibili ai mainii care-i hraneste in realitate sau in "vis". Care-i filozofia aia putreda si schioapa, care te-a facut sa fii alaturi de SUA in razboiul din Vietnam, dar si alaturi de Israel, agresor evident, ocupant feroce, terorist?
Cu aerul ca faci literatura(de ti se face parul maciuca) scrii: "Europa nu prea are nimic de spus" De unde ai scos-o si p-asta diletantule, vorba lui Dan Pavel? Europa iese din ceea ce a insemnat pentru ea, statutul de invins. Europa se afla in reconstructie, iesind din postura de asistat al SUA. Caci Europa a fost impartita practic intre invingatori, SUA si URSS. Acest lucru, inconstientule, a convenit si SUA. Odata cu trecerea intr-o alta etapa istorica, odata cu emanciparea Europei, SUA isi vad pozitia amenintata, si nu vor sa accepte in europeni niste parteneri egali, ci ii vor in continuare vasali. Drumul Europei insa este deschis, iar prostiile administratiei Bush, au fost un excelent prilej pentru crearea rupturii necesare, intre SUA si Europa. Europa chiar are ceva de spus, pentru ca renaste, in timp de SUA raman in urma istoriei. America nu mai are ea prea multe de spus, pentru ca asa cum tu insuti afirmi, ea este si a fost doar un vis, o himera. Pentru Europa de Est SUA nu au facut niciodata nimic, in afara de a ramane un vis, lupta cu URSS tinand oricum de interesul lor imediat. Visul insa se spulbera de cativa ani buni, totul culminand cu marsaviile administratiei actuale, dezvaluind o America obsedata, lasa pentru ca ea insesi renunta la libertate(asta e lasitatea adevarata), agresiva, habotnica, primitiva, realitati care transforma visul in cosmar.
Mereu apare aceasta "lasitate", mereu a altora, eticheta de care prostul, evident fudul, nu poate sa se desprinda. Las esti atunci cand renunti la principiile tale. Las esti atunci cand la tine acasa, de frica, renunti la liberatea pe care culmea! sustii c-o aperi si in restul lumii. Dincolo de asta, despre ce acte de curaj ne poti vorbi tu? Despre "razboiul" cu Irakul lui Saddam, care nu mai avea nici armata? Despre luptele grele cu descultii talibani? Sau chiar cu sarbii(eu fiind de acord cu interventia) cand americanii doar au aruncat cu bombe si rachete din inaltul cerului? Sau poate te referi la luptele vitejesti cu nuntasii de prin satele afgane, sau cu civilii irakieni, cine stie, ca aici da, armata a provocat si provoaca "dusmanului" pierderi grele.
Ceea ce ar trebui sa pricepi, este ca interesele Europei nu mai coincid intru totul cu cele ale SUA. Ca lasitatea si ticalosia SUA s-au dovedit tocmai atunci cand si-au chemat aliatii intr-un razboi propriu, pe baza de minciuni. Ce fel de aliat este asta??? Daca europenii au fost lasi, au fost pentru ca nu le-au spus-o direct in fata, pe sleau, cat au fost de nemernici. Dar asta e politica...trebuie sa fim diplomati. Daca SUA nu inteleg sa trateze Europa ca pe un aliat, atunci sa-si caute in alta parte.
Interesant ca in final, vorbesti totusi de drepturile omului, ca si cum ai mai stii ce inseamna.
...si de la capat cu doi mari:
transcris de Calugarul din SUA
transcris de Calugarul din SUA
Barbarii si America sau AMERICA ARE COMPLEXUL EUROPEI
Fragment din emisiunea ,,Bucuriile muzicii" a regretatului Iosif Sava, avându-l ca invitat pe Octavian Paler, emisiune care a fost inregistrata in ziua de 16 iunie 1996, cu câteva zile inainte de ziua de nastere a scriitorului Paler.
Iosif Sava : Maestre, hai sa strabatem alte teritorii. Mas referi la o tema DE care as fi vrut sa vorbim la inceputul emisiunii : BARBARIA ! Oho ! Barbaria veche si barbaria noua !
O. Paler : Asta este obsesia mea !
Iosif Sava : Cum ? Este obsesia istoriei, domne !
O. Paler : Nu, este obsesia mea. O fi si obsesia istoriei, dar aceasta este o obsesie pentru mine.
Iosif Sava : Ce era un barbar în antichitate ?
O. Paler : Altceva decât este astazi.
Iosif Sava : Dar tot un barbar.
O. Paler : Nu. Amintiti-va. Sa luam în viziunea greaca. Barbarii au fost la Salamina unde a fost oprit printre altele Eschil, care a luptat, care a fost oprit la Salamina, iar Sofocle a dansat în seara victoriei în jurul focurilor; deci acolo s-a confruntat cultura cu barbaria. Ceea ce se poate vedea foate bine PENTRU cine compara, de pilda, ce se vede de-asupra pe Acropole, cu muzeul Acropole, întelege foarte bine ce a însemnat confruntarea aceea de la Salamina când, practic, cultura s-a razbOit, s-a luptat pe viata si pe moarte cu barbaria. Ei bine, barbarii atunci reprezentati prin persi ,,cu parul lung" cum spunea Eschil - si asta ar fi interesant de retinut. Eschil a dictat înainte de a muri un testament rugând ca el sa fie pus pe mormântul lui ca epitaf. Ei bine, în acel epitaf, desi el nu sufla o vorba despre opera lui de dramaturg, el spune : ,,m-au cunoscut bine persii cei cu parul lung cu care m-am luptat eu". Pentru Eschil, cu alte cuvinte, lupta cu barbaria era mai importanta decât opera lui de dramaturg. Acei barbari au batut cu vergile mari, la Salamina, acoperindu-se de rdicol în felul acesta, dar ei erau limpede, cum spuneam, înafara civilizatiei. Amintiti-va, deasemenea, barbarii au asediat secole de-a rând Roma. Din afara. Cu alte cuvinte, barbarii din antichitate, am zis de-asemenea ca grecii socoteau barbari tot ce se afla dincolo de lumea elina, deci, barbarii în lumea antica erau din afara zidurilor, din afara civilizatiei si atacau civilizatia. Atacau Roma care reprezenta urbea prin excelenta, cetatea, zidul, dreptul. Nu ? Dreptul roman care a fost principalul lucru pe care ni l-au lasat;
Iosif Sava : Instrumentul de civilizare al Europei.
O. Paler : Astia erau barbarii de atunci. Care sunt barbarii de astazi ? Ei bine, barbarii de astazi nu sunt înafara civilizatiei. Barbarii de astazi ataca dinnauntrul civilizatiei, sau neobarbaria cum o numesc eu se naste si ataca dinlauntrul civilizatiei. Lucrul acesta l-am înteles perfect din America, unde am facut, aproape, o obsesie din a compara America si Roma antica. Între cele doua, dupa parerea mea, fiind unele asemanari si unele deosebiri. Daca ne gândim de pilda ca Pax Romana corespunde aproape perfect Pax American. Daca ne gândim ca Roma anitca avea cultul ingineresc. Nu întâmplator au facut apeductele stralucite din antichitate, nu întâmplator romanii au construit shosele pentru ca sa mearga pe ele filozofii greci (!), si America exceleaza în acest mod pozitiv, cu alte cuvinte în tehnologie. Ca si romanii. De asemenea romanii aveau complexul barbarilor, tot timpul erau obsedati de asta. AMERICA ARE COMPLEXUL EUROPEI. Grav complex al Europei.
Iosif Sava : Binemeritat.
O. Paler : Da. Binemeritat. E-adevarat. Desi sunt si europeni care sunt, asa, într-o mare admiratie pentru tot ce vine din America. Eu nu ascund …
Iosif Sava : Barbarii Romei nu foloseau tâmpenii intelectuale si creatorii de … pe care le folosesc. Americanii folosesc Europenii înainte de toate.
O. Paler : În America se poate întelege mai bine decât oriunde un pericol care nu e numai în America. UN pericol care se vede si în occident si se vede si la noi. Si anume, acela în comfort, în prosperitate, în explozia aceasta formidabila, fenomenala a POZITIVISMULUI, a MATERIALISMULUI, ÎMBOGATIREA, toate apar ca o uscaciune spirituala, o uscaciune sufleteasca, vecina cu barbaria. Eu m-am cutremurat atunci când am înteles în America, de fapt, care sunt consecintele pragmatismului ,,autrans" . Oameni care traiesc, într-adevar, într-o alta mitologie decât traim noi. Eu m-am chinuit multa vreme ca frumoasa zicere ,,timpul înseamna bani” era un fel de slogan propagandistic.
Iosif Sava : Nu, e adevarul fundamental.
O. Paler : Ni se spunea noua într-o anumita vreme, pe vremea când, stiti bine, capitalismul trebuia sa fie obligatoriu putred si în descompunere. Ei bine, am constatat ca banul face parte, într-adevar, dintre miturile de frunte ale americanului. Cum face parte REUSITA, cum face parte PERFORMANTA. Fireste ca nu am nimic împotriva banilor. Mi-ar placea si mie sa am bani cât mai multi. N-am nimic împotriva prosperitatii, Doamne fereste, n-am nimic împotriva confortului. Îmi place sa traiesc în confort. Dar ma îngrozesc la gândul ca un om poate ajunge sa aibe numai asta. Mai exact, problema se pune asa, exista doua verbe care sunt emblematice pentru om : verbul A FI si verbul A AVEA. Grecii, deci, si multa vreme omenirea când a avut mai mult timp pentru ea însasi, a trait sub semnul verbului a fi. Cu alte cuvinte, cultivând valorile vietii, bucuriile vietii, tristetile vietii, melancoliile vietii si tot ceea ce înseamna asta. Astazi, de pilda, lumea se îndreapta, cred eu, spre un fel de nevroza demonica aproape a verbului a avea. Neaparat sa ai. Nu mai conteaza ,,a fi", nu mai conteaza ce esti. Citez si în cartea mea, ma rog, toate melancoliile pe care mi le-a incitat la Boston, de pilda, tabloul lui Gogain care are, ma rog, cele trei întrebari capitale, celebre, binecunoscute : de unde venim, cine suntem, încotro ne îndreptam ? Mi-ar fi placut ca acest tablou sa se afle în Europa unde aceste întrebari înca mai au un sens. În America ele nu prea au un sens, mai întâi ca raspunsurile acolo sunt destul de simple. De unde venim ? De pe un vapor. Unde am venit ca emigranti. Încotro ne îndreptam ? Spre visul american. America n-are trecut. America nu are, de fapt, o traditie adevarata, de aceea eu îmi explic pasiunea cu care americanii cumpara vestigii. Ei cumpara de fapt trecut pe care nu-l au. Neavând un trecut si-au facut însa un vis. Eu ma îndoiesc ca exista un vis european. Oricum, eu n-as sti sa spun în ce consta acest vis european. Stiu însa foarte bine ca exista un vis american. Ori, acest vis american înseamna BANI, O CALATORIE ÎN EUROPA, UN AUTOMOBIL, DOUA AUTOMOBILE, TREI AUTOMOBILE DE ULTIMUL TIP SI DINCOLO DE ASTA ? N I M I C (!!!)
peromaneste:
E de mirare ca se (re-)scrie asa ceva din America, mai ales la atatia ani dupa observatiile de calatorie ale distinsului domn Paler.
America a absolvit de ceva timp complexul european, acum devenind cu adevarat un loc al lumii. Chinezii, indienii si cati altii vor mai fi fost, si-au pus deja amprenta pe cultura si felul de a fi american. Pentru american, (pentru lumea extra-europeana?) Europa ajunge sa fie doar unul din polii de atractie si nu unicul--a fost unic, sa zicem, pana la putin timp dupa al doilea razboi mondial.
Cand d-l Paler afirma ca America/Occidentul este (numai) a "POZITIVISMULUI, a MATERIALISMULUI, ÎMBOGATIRII" si o face pe un ton condescendent ma intristez--cum am facut-o si inainte de aceast dialog cu d-l Sava(Z.L.), la un colocviu la care d-l Paler isi expunea aceleasi pareri despre curand-vizitata America.
Iata motivele intristarii:
1) D-l Paler n-a apucat sa vada NIMIC din spiritualitatea autentica americana;
2) Face asemenea simplificari, tocmai el un rafinat al spiritului si adept al distinctiei morale;
3) Daca oamenii ce traiesc in SUA nu pot sa vada limitarile din observatiile d-lui Paler, ce sa mai spunem de cei de la distanta, 'hraniti' cu asemenea idei si (mai ales) cu tembelisme mass-media...
Pentru acele persoane care vor sa gaseasca spiritualitatea de expresie nord-americana, ar fi multe puncte de plecare. De la cele laice si pana la cele religioase de toate felurile. Totusi, sa nu se astepte a se gasi spiritualitatea din prima, la cumparaturi...
Cu smerenie la gandul a cate mai a(ve)m de invatat, peromaneste.
Da click aici ca sa vezi totul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu