Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

6.9.05

Interviu: SRS cu Pacepa
Reactii




Iata un interviu publicat in Ziua din 19 ianuarie 2005:

Presedintele Traian Basescu a trecut cu succes "testul Albright"

Generalul Ion Mihai Pacepa analizeaza, intr-un interviu cu Sorin Rosca Stanescu, ultimele schimbari politice de pe scena romaneasca


Doresc sa incep prin a va felicita pentru reacordarea gradului de general.

Iar eu doresc sa incep prin a va felicita pentru noul guvern al Romaniei care, pentru prima oara in 60 de ani, nu mai are sira spinarii formata din comunisti si securisti.

Traian Basescu si-a anuntat candidatura la presedintia tarii cu doar trei luni inainte de alegeri. Cum explicati victoria sa?

Romania a inceput sa-si construiasca o clasa de mijloc, purtatoare a constiintei nationale, care a conchis ca e mai bine ca tara sa fie pastorita de un Traian decat de urmasii lui Ilici. De fapt, descendentii lui Traian au creat Romania Mare, iar cei ai lui Ilici au micsorat-o.

Credeti ca noul presedinte va rupe, in sfarsit, Romania de trecutul ei comunist?

Sper. Madeleine Albright, fost ministru de Externe al SUA, obisnuia sa spuna ca doar politicieni cu "cojones" pot schimba cursul istoriei. Axa Bucuresti-Londra-Washington si faptul ca Romania e condusa acum de oameni de varsta fiicei mele, care este interesata mai mult de viitor decat de trecut, imi spune ca Presedintele Basescu a trecut cu succes "testul Albright."

Cu ce credeti ca ar trebui sa inceapa?

Cu lichidarea tarelor prezentate repetat de administratia SUA: coruptia care domina Romania de azi si mafia securista care o controleaza. Dl. Michael Guest, fostul nostru ambasador la Bucuresti, Dr. Jack Dyer Crouch II, actualul nostru ambasador, si Dl. Thomas Delare, adjunctul sefului misiunii ( DCM), au explicat pe larg aceste tare. La ele vreau sa adaug si dualitatea politica a liderilor tarii.

La ce dualitate politica va referiti?

La cea fata de SUA. Liderii Romaniei comuniste au avut intotdeauna o politica dualitara fata de "inamicul" lor "principal." In timp ce Ceausescu il ridica in slavi pe presedintele Carter, de exemplu, el coordona personal operatia pentru compromiterea si recrutarea fratelui sau. Sucesorul lui Ceausescu a continuat aceasta dualitate. In timp ce-si proclama loialitatea fata de SUA si NATO, el a numit in fruntea spionajului Romaniei pe generalul Mihai Caraman, singurul ofiter de securitate decorat de Moscova pentru "merite deosebite in activitatea impotriva NATO", iar la 5 aprilie 1991 a semnat un pact cu Moscova ce prevedea ca Romania nu va participa in nici o alianta militara neamicala URSS. Washingtonul nu a uitat nici ca in timp ce declara public ca serviciile secrete ale Romaniei au devenit aliate ale SUA, Victor Mitran (un fost subaltern al meu dat afara din DIE dupa ce am primit azil politic in SUA si angajat in SRI dupa moartea lui Ceausescu) producea dovezi ca SRI era de fapt mana in mana cu KGB. La cererea Moscovei, in 1991 SRI l-a insarcinat pe Mitran sa organizeze o provocare grosolana impotriva consulului SUA la Bucuresti, dl. Mark Sullivan, cu scopul de a-l recruta sau compromite. Aceasta provocare a fost coordonata de ofiterul KGB Fiodor Bodnari, care lucra acoperit la ambasada rusa din Bucuresti, si de seful SRI, Virgil Magureanu. Ca urmare a acestei provocari, consulul Sulivan a fost retras din Romania. Sase ani mai tarziu au iesit la lumina alte dovezi atestand ca SRI continua sa fie servil Moscovei. La 16 noiembrie 1996 autoritatile SUA l-au arestat pe ofiterul CIA Harold J. Nicholson, si l-au acuzat de spionaj in favoarea Rusiei. El a fost studiat si apropiat de "noul" KGB in perioada 1991-1992, cand a fost sef al grupului CIA din Romania, in cadrul unei alte actiuni mixte coordonata de aceiasi Fiodor Bodnari si Virgil Magureanu. In 1997, in timp ce Magureanu declara public ca SRI a devenit aliat de baza al SUA, istoricul sau oficial, Mihai Pelin, publica Culisele Spionajului romanesc, o asa zisa carte care incita virulent la anti-americanism. Pornind de la premisa ca dictatura comunista ar fi fost un regim legitim, culisele au facut eforturi dezgustatoare pentru a convinge populatia ca romanii care au cerut azil politic in SUA in anii Razboiului Rece ar fi "tradat" interesele nationale ale Romaniei.


E necesara o istorie reala a Securitatii
In ianuarie 1993, cand mi-ati dat primul interviu pentru cititorii romani dupa inlaturarea lui Ceausescu, ati definit mafia securista ca fiind o tumoare canceroasa pe trupul tarii. Cui trebuie sa multumim pentru aceasta tumoare?

SRI-ului din acea vreme. In 1994 SRI a publicat Cartea Alba a Securitatii, care a facut ca Romania sa devina singura tara din fostul bloc sovietic al carui guvern a dat "carte blanche" odioasei politii politice comuniste. Aceasta opera de dezinformare in cinci volume, difuzata gratuit in tara si strainatate, a incercat sa convinga populatia ca Securitatea ar servi interesul national al Romaniei din acea etapa istorica si ca deci fostii ei ofiteri trebuiau utilizati in noile servicii secrete. Cartea Alba a Securitatii s-a straduit, de asemenea, sa confirme versiunea comunista a istoriei Romaniei. Cele 42 de pagini de "documente" privind arestarea, in iulie 1947, a lui Ion Mihalache si altor conducatori ai Partidului National Taranist la Tamadau sunt un exemplu concludent. Ele reflecta inscenarea Securitatii potrivit careia PNT ar fi fost o agentura a spionajului strain care actiona impotriva intereselor Romaniei si trebuia distrus. Iuliu Maniu, Dinu Bratianu, Gheorghe Tatarascu, Titel Petrescu, Nicolae Penescu si Corneliu Coposu sunt alte personalitati prezentate ca "tradatori." In Cartea Alba a Securitatii nu se gaseste insa nimic despre rolul partidelor istorice in crearea Romaniei Mari, si nu se face nici macar o referire la teroarea fizica si morala pe care Securitatea a folosit-o pentru a inscena procesele politice care au au distrus aproape intreaga floare a vietii politice, sociale, culturale, stiintifice si artistice a tarii din acea vreme. Acest "studiu istoric" a mers atat de departe cu propagarea viziunii Securitatii despre Romania incat a ignorat, sau a prezentat in dimensiuni liliputane, pana si miscarile de rezistenta cu semnificatie internationala, cum au fost disidenta lui Paul Goma, "Charta 77" sau asa numitul "complot al ziaristilor" din 1988-1989.

Imi permit sa sugerez noului guvern roman sa initieze scrierea unei istorii reale a Securitatii. Altfel se creeaza pericolul ca in 30-40 de ani, cand cei ce cunosc atrocitatile comise de Securitate vor dispare biologic, singura marturie despre activitatea acestei criminale institutii sa fie cea a securistilor si a documentelor masluite de ei.

Inainte de a cere azil politic l-ati cunoscut bine pe fostul presedinte Iliescu. Care au fost relatiile dvs. cu el dupa caderea comunismului?

Asa cum am scris in presa americana, dl. Iliescu nu a fost favoritul meu si eu nu am fost favoritul sau. In anii lui Ceausescu am strabatut un drum lung impreuna, el ca lider comunist, eu ca lider securist. In iulie 1978 m-am rupt de comunism, si drumurile noastre s-au despartit. Dl. Iliescu a ramas membru al comitetului executiv al partidului care a pronuntat doua condamnari la moarte impotriva mea - ce nu sunt inca oficial eradicate. Eu am ajutat occidentul sa vada acel partid asa cum era in realitate: un instrument al dictaturii de tip sovietic care, in spatele unei fatade de Marxism, conducea tara cu ajutorul Securitatii. In 1996 am publicat simultan in ziarul dumitale si in Lumea Libera din New York un serial de 30 de articole care au documentat supravietuirea Securitatii si au pledat pentru dekagebizarea Romaniei. In ianuarie 1997 purtatorul de cuvant al SRI, Nicolae Ulieru, a declarat Agentiei Reuters: "Acestea sunt minciuni. Pacepa este un tradator." Declaratia lui Ulieru a constituit premiera politica: pentru prima data un reprezentant al guvernului "democrat" roman a etichetat public ca "tradator" un fost cetatean al sau care a cerut azil politic in SUA si i-a ajutat lupta impotriva comunismului - nici macar Ceausescu nu a folosit asemenea epitet. Aceasta a ridicat un fel de zid chinezesc intre administratia fostului presedinte Iliescu si subsemnatul.


Securistii din MAI nu-l mai respecta nici pe seful statului
Dupa ce a refuzat timp de cinci ani sa aplice Decizia Tribunalului Suprem care v-a redat gradul si a anulat celelalte sentinte date de comunisti, in martie 2004, sub presiuni occidentale, fostul presedinte Iliescu a ordonat MAI, in scris, sa va restituie gradul militar. De ce nu vi s-a restituit atunci?

Acest minister, care este si acum plin cu fosti securisti, a refuzat sa execute ordinul prezidential. La inceput MAI a invocat o eroare tipografica: in actul meu de nastere: numele a fost scris cu un punct pe litera "e". In august 2004, Curtea de Casatie a decis ca "Pacipa" si "Pacepa" sunt aceleasi persoane. Cand acest pretext a fost inlaturat, MAI a pretins ca Pacepa ar fi murit, si ca Decizia Tribunalului Suprem nu ar mai avea obiect. Administratia SUA a reactionat prompt: ambasada sa la Bucuresti a informat autoritatile romane ca traiesc, sunt cetatean american si domiciliez in prezent in SUA. Cu toate acestea, in octombrie 2004 MAI a anuntat verdictul final: nu va executa Decizia Tribunalului Suprem si ordinul presedintelui Iliescu.

In anii comunismului, lozinca securistilor era: "Noi suntem Legea." Seful statului era singurul pe care-l respectau. Acum se pare ca nu-l mai respecta nici pe el.

Care sunt, in viziunea Dvs., mostenirile pozitive si negative cele mai importante lasate Romaniei de fostul presedinte?

Nu am nici obiectivitatea si nici distanta istorica necesara pentru asemenea aprecieri. Asa ca ma voi limita la articolul intitulat "Romania's Rise" pe care l-am publicat in America, in iulie 2004. In el am informat opinia publica occidentala ca istorica Hotarare a Consiliului de Securitate din 8 iunie 2004, care a aprobat transferul de suveranitate catre guvernul irakian, a fost initiata nu numai de SUA si Anglia, cum mentiona presa occidentala, ci si de Romania. In cea de-a treia sa guvernare, fostul presedinte Iliescu a avut meritul de a reapropria Romania de SUA si de a pregati tara pentru a se alatura NATO. Istoria va stabili daca el a facut acestea din convingere sau din oportunism.

Am fost reabilitat cand presedintele SUA mi-a acordat azilul

Cum va simtiti acum, dupa ce ati fost in sfarsit reabilitat?

Am fost reabilitat in iulie 1978, cand Presedintele SUA a semnat documentul prin care mi-a acordat azil politic. In viziunea lumii occidentale, in care traiesc, trebuie reabilitati cei care au servit comunismul pana in ultima clipa, nu cei ce l-au tradat.

Romania este singura tara NATO in care majoritatea zdrobitoare a celor care au sprijinit lupta SUA contra imperiului sovietic contiua sa fie etichetati "tradatori." Lista lor e lunga. Si penibila.

Dl. Ion Stana, fost subaltern al meu in DIE, exemplifica graitor aceasta ipocrizie politica. In 1985, Ceausescu l-a condamnat la 20 de ani inchisoare pentru ca a sprijinit lupta SUA impotriva comunismului. Dl. Stana a fost torturat cinci ani in inchisorile din Calea Rahovei, Jilava, Craiova si Aiud. In zilele fierbinti ale lui decembrie 1989 a fost eliberat. In 1992, procuratura a cerut reincarcerarea sa pana in 2004, cand ii expira sentinta. SUA i-a acordat insa imediat azil politic. In 2003, autoritatile romane l-au decretat luptator in rezistenta anti-comunista. In februarie 2004, dl. Stana a cerut anularea sentintei data de justitia lui Ceausescu. La 19 aprilie 2004 cererea i-a fost respinsa. In raspunsul scris pe care l-a primit de la Sectia Parchetelor Militare se arata: sentinta justitiei comuniste a fost "temeinica" si "legala"; instanta comunista care l-a judecat a stabilit "in mod corect si complet" vinovatia d-lui Stana. Cu alte cuvinte justitia de azi a Romaniei continua conceptul comunist potrivit caruia SUA era "inamicul principal" al tarii."

Ambasadorul american Richard Davies, care a militat cu succes pentru a convinge guvernul polonez ca colaborarea colonelului Riszard Kuklinsky cu CIA impotriva comunismului a servit interesele poporului polonez, a facut interventii similare si pe langa guvernul roman. La 26 iunie 1997, de exemplu, ambasadorul Davies a lansat un apel guvernului roman, prin VOA, pentru a recunoaste "contributia la subminarea comunismului" a celor care au luptat din occident "impotriva dictaturii lui Ceausescu, una din cele mai groaznice dictaturi ale istoriei recente. ... Este extrem de important pentru Romania ca populatia ei sa se priveasca, in sfarsit, in oglinda istoriei adevarate."

Sper ca noul presedinte al Romaniei va explica cetatenilor tarii si autoritatilor sale juridice ca SUA si CIA nu au fost niciodata dusmani a poporului roman; ele au fost doar inamici ai comunismului roman. Sper, de asemenea, ca Presedintele Basescu va clarifica o alta problema fundamentala: ce inseamna "tradare" si cine trebuie considerat "tradator." Aceasta va starni furia mafiei securiste care continua sa detina pozitii puternice in Romania, dar sper ca ea nu va mai avea cuvant hotarator in viata politica a tarii.


"Nu am cerut niciodata nimic guvernului roman"
Guvernul precedent si o buna parte a presei au sustinut ca Dvs. ati fi cerut sa fiti reabilitat si sa vi se restituie bunurile confiscate de Securitate. Este adevarat?

Nu am cerut niciodata nimic guvernului roman. Tribunalul Suprem a admis recursul in anulare declarat de Procurorul General al Romaniei, Mircea Criste, impotriva sentintelor impotriva mea pronuntate de justitia comunista, si le-a anulat. Cu ocazia acelui proces am refuzat sa fiu reprezentat de un avocat, si Tribunalul Suprem a numit unul din oficiu (maestrul Lucian Belcea, seful baroului). Nu cred ca eu trebuia sa ma apar pentru ca am luptat impotriva comunismului si am primit pentru asta doua condamnari la moarte.

Spre a distrage atentia de la faptul ca nu a aplicat aceasta decizie a Tribunalului Suprem timp de cinci ani, fosta administratie a lansat insa zvonul ca eu as fi cerut sa-mi fie redate bunurile confiscate de Securitate si ca, "dupa ce mi-am tradat tara, acum vreau sa o jefuiesc". Este o minciuna. Tot ce vreau este ca numele meu sa nu mai fie folosit pentru a mentine o atmosfera artificiala de anti-americanism in Romania.

De 28 de ani America va considera erou al luptei impotriva comunismului. Tot de 28 de ani o buna parte a romanilor va considera "tradator." De ce?

Pentru ca 24 din acesti 28 de ani Romania a fost condusa de fosti comunisti si securisti care l-au servit pe Ceausescu pana in ultima sa clipa, si care au creat apoi o atmosfera artificiala de anti-americanism in Romania de teama ca-si vor pierde scaunele. Generalul Wojcieh Jaruzelski, fost presedinte al Poloniei comuniste pana la abolirea ei, a explicat sugestiv aceasta teama: "Daca Kuklinki va fi declarat erou, noi ce vom fi?" In 2004 Generalul Ioan Talpes, care l-a slujit pe Ceausescu pana ce a fost impuscat, a repetat, in felul lui, aceasi teama: "Daca Pacepa va fi din nou general, eu n-o sa mai fiu."

Cererea Dvs. de azil politic v-a creat prestigiu in randul securistilor in anii lui Ceausescu. Cateva duzini v-au urmat imediat exemplul. De ce securistii care au ramas in tara va urasc acum cu atata inversunare?

Pentru ca dupa lichidarea lui Ceausescu am pornit o cruciada pentru eliminarea securistilor din aparatul de stat. Primul pas a fost apelul pe care l-am lansat in ianuarie 1990 prin Vocea Americii (republicat recent de Jurnalul National) si ziarul The Wall Street Jurnal pentru transformarea centrelor de ascultare ale Securitatii in muzee ale libertatii. In 1993, am publicat Mostenirea Kremlinului, in care am documentat eforturile facute de guvernul roman pentru a prezerva sistemul sovietic de conducere a Romaniei cu ajutorul politiei politice si a cleptocratiei securiste. Cartea s-a tiparit in 60.000 de exemplare care au disparut insa imediat de pe piata. Ulterior s-a aflat ca SRI a cumparat majoritatea exemplarelor. In 1999, am publicat trilogia Cartea Neagra a Securitatii care documenteaza ca Securitatea isi are radacinile in plaiurile si traditiile Rusiei, nu ale Romaniei; a fost creata si condusa de ofiteri sovietici; a impanzit tara cu uriase retele de interceptare a discutiilor si de cenzura a corespondentei care nu au fost desfiintate, precum si cu vaste retele de ofiteri conspirati, informatori si colaboratori care nu au fost identificate. Asta mi-a consacrat titlul de "tradator" si in randurile fostilor mei colegi.


"E timpul ca lupul sa nu mai pazeasca oile"
Printre primele masuri anuntate de Presedintele Basescu a fost predarea catre CNSAS a arhivelor Securitatii si a cladirii in care se afla. Cum apreciati aceasta hotarare?

Excelenta. E timpul ca lupul sa nu mai pazeasca oile. Am avut repetate discutii cu dl. Ticu Dumitrescu, in SUA, pe marginea proiectului sau de lege pentru deschiderea arhivelor Securitatii, deoarece ca secretar de stat la MAI m-am ocupat de microfisarea si computerizarea lor, iar ca american am petrecut mult timp studiind arhivele STASI. Daca proiectul sau ar fi fost aprobat, Romania nu ar fi avut cleptocratia securista ce continua sa domine tara, iar Parlamentul ar fi fost scutit de toti Ristea Priboii cuibariti in el, care se vor impotrivi acum cu certitudine eforturilor noului presedinte al Romaniei de a curati aparatul de stat de comunisti si securisti, si de a inlocui domnia omului cu cea a legii.

Sper ca aceste arhive, extrem de delicate, vor fi luate curand din mana securistilor si ca in viitoarele alegeri, anticipate sau nu, vor putea candida doar cei care intr-adevar nu au slujit Securitatea. Sper, de asemenea, ca voi apuca sa vad o lege a lustratiei si in Romania.





Comentarii:


De la: Livius Chilian din Liberty, New York
Adevarul adevarat despre Sparagtoru'(Pachipa) este altul...


Daca aveti demnitate(aceasta prima calitate a unui adevarat spirit uman), ar trebui sa va oblige sa nu cenzurati adevarul despre Pachipa.

In doar cateva fraze, copiii si tinerii Romani, pot afla, de la mine, esentialul povestii celui ce'a FOST doar un alt Criminal cu "sange" rece, ce a patat istoria Romanilor.


Fuga lui Pachipa din Tara Romaneasca, asemanatoare penetrarii tatalui sau pe pamantul sfant al Valahilor, a avut urmari atat de daunator-dureroase ce vor putea fi vindecate numai - SI NUMAI - de rugaciunile Vesnice ale Crestinilor Ortodocsi Romani; rugaciuni prin care sa Induplecam Mila Domnului Nostru Iisus Christos - sa ne ierte ca am primit la sanul nostru si un sarpe care'a produs alt sarpe!!!

In ziua de la sfarsitul lunii Iulie 1978, cand Spargatoru(Pachipa) a FUGIT din Romania, eram in Mangalia, intr'un apartament la etajul zece al unui bloc construit prin mila lui Ceuasescu, dar din banii muncitorilor si taranilor Romani; bloc aflat pe inaltimea din sud-vestul orasului; aparatment din care, cel mai bine se vedea portul militar.
Prietena mea din acel timp, lucra la Vama Veche, iar eu eram intr'o misiune lejera. Ea lucra in ture de 12 ore. Cand lucra ziua, eu eram consemnat in apartament, din cauza geloziei ei(avea doua femei pe scara, care...vedeau si sopteau totu'...). In mare, tintuit fiind in apartament, mi'am petrecut ziua BINOCLAND orasul si, in particular(nu stiu de ce - poate sufletul meu simtea DEOSEBITUL ce se derula...), portul militar. Nu voi uita niciodata ca, dupaamiaza, s'a iscat mare vanzoleala in portul militar(a carui configuratie o cunosteam de pe teren...)

Obosita fiind, prietena mea a ordonat sa ramanem acasa, in acea seara. Am iesit la ciorba de burta si shuberekul obisnuit, a doua zi dupa ora unu.
In pravalia selecta a "managerului" Turc, a intrat, la un moment dat, in civil, unul din locotenetii de marina ce activa in portul militar, prieten de adolescenta, cu care ma vedeam adesea, in ultimele doua luni de cand fusesem trimis in Mangalia. Aproape transfigurat, stiind ca poate vorbi'n fata prietenei mele, a inceput sa turuie: "Taticule(porecla mea), se intampla ceva, incepand de ieri dupaamiaza. A venit unu' de la Bucuresti, de care numai aia mari stiau cine este, si a dat "Gradu Zero"(misiune Prezidentiala). De cart la vedeta prezidentiala era ...(un locotenent prieten comun). A pornit motoarele si cu cei doi marinari au pornit in larg."

Copii si tineri Romani - ce se intamplase?! In acea dupaamiza infama, de sfarsit de Iulie 1978; zi in care Litoralul traia din plin omenie si distractie umana, cel ce'si spunea "Pacepa", a venit in portul militar Mangalia si, calare pe vedeta lui Ceausescu, luand cu el un locotenet de marina si doi marinari in termen, a FUGIT din Tara Romaneasca, avand destinatia Grecia. Au ajuns in largul coastei Grecesti, nu departe de Atena, unde au fost reperati de marina de coasta Greceasca. Sparagatoru(Pachipa) a cerut sa fie dus la o baza Americana, impreuna cu locotenentul si cei doi marinari in terme(colegi si PRIETENI ai unui om foarte apropiat mie, care atunci servea in marina militara); oameni care abia atunci au inteles ce li se INTAMPLA. Au refuzat sa'si TRADEZE tara si, in timp, s'au inapoiat acasa. In urmatoarele saptamani, viata mea(precum a multor altora din bransa mea), a fost foarte grea. Diferenta a fost ca eu crescusem cu multi dintre tinerii ofiteri si marinari in termen din unitatile din Mangalia, si am putut afla amanunte cu mult mai repede decat "borfasii" de la Bucuresti, care'au impanzit...Mangalia.

Sparagatoru(Pachipa) a fugit din Tara Romaneasca, in dupaamiaza zilei in care, dimineata, Ceausescu l'a chemat la el si, in urma informatiilor de la Rusi, i'a spus: "Avem un spion intre noi! Cat iti trebuie sa'l deconspiri?"; si nu asa cum se lauda el - ca ar fi plecat cu avionul in Germania. Minciuna OBSTINANTA ANULEAZA tot ce'a debitat TRADATORUL DE JOASA SPETA!!!

Tatal lui Pachipa a fost Iudeu Slovak sau Ceh. "Pachiti" - in slava, se traduce prin "A sparge"! "Pacepa" a murit de mult. Ceea ce cititi de la Stanescu este abominabil si va fi pedepsit de Cel de Sus! AMIN!








De la: Roxana din Franta
Domnului Stanescu....

Pacat ca v-ati pus penita în slujba acestui mitoman. Pacepa mare luptator împotriva comunismului ! Sa fim seriosi. Individul acesta nu este inventia lui Ceausescu. In 1964 era deja directorul de cabinet al lui Dej. ( si nu o spun eu, el singur scrie în cartea pe care a publicat-o : Horizons rouges.) Ca tatal sau a fost secretarul lui Sturza sau un alt boier, ca nasul dînsului a fost Nicolae Iorga, ca Ceausescu a confiscat în fond tablourile primite prin mostenire, etc. Aiurea, numai minciuni. Cei de la Jurnalul National s-au dus sa-l interviveze pe unchiul sau. Tatal lui Pacepa era un amarît care a venit si el la Bucuresti sa-si cîstige o pîine, s-a angajat ca mecanic-auto la garajul Leonida. Numai minciuni si prosteala. Unii vad în el un subiect delicat, altii vad un luptator crîncen anti-comunist, etc. si dvs. vedeti acum un luptator anti-coruptie. V-ati pierdut vremea. Pacepa ramîne tot ce a fost: un individ care si-a cîstigat existenta prin denaturarea adevarului si inventarea faptelor care nu s-au petrecut în realitate. Concluzie: mania de a minti.





De la: lucid din Bucuresti
un interviu care nu face doi bani...

....pentru ca nu exista nici o dovada ca acest Pacepa mai traieste. Acum cateva zile, avocatul lui Dancu spunea la o televiziune ca ei au un canal special de comunicare, marturisind ca NU L-A VAZUT NICI AUZIT NICIODATA, dar aducea dovada existentei lui faptul ca a primit de la el pentru proces un set de documente in original foarte personale (gen certificat de nastere si "carte de munca" parca). Pe acelasi "canal" si-a luat probabil si SRS interviul: a trimis un text la o adresa si a primit un raspuns de la cineva care-si spune "Pacepa" - generalul sau "mostenitorii" lui. Ca nu-i convin anumite dezvaluiri despre ce a facut in realitate in securitate se vede din reactia violenta la cartile publicate de Pelin: trei de Carte Alba (documente pana in 1968), una despre DIE si una despre scriitorii si artistii urmariti (pana in 1989). Ce se poate citi acolo despre gainariile lui Pacepa in slujba coanei Leana careia ii cumpara pe banii DIE blanuri si bijuterii - ba pana si Stefan Andrei isi lua partea pentru Violeta lui din bugetul spionilor - e relevant pentru inalta statura morala a "dizidentului" anticomunist feroce Pacepa.






De la: gen_bolintin_h
cum va permiteti dvs.sa ne judecati pe noi?pacepa ne-a periclitat,prin scurgerile de info.aproape 50 de agenti operativi


eu sunt general in rezerva de 10 ani,si pana la retragere am activat in D.I.E. al C.S.S. unde timp de 30 de ani am slujit tara si implicit regimul(pentru noi insa tara a fost mai presus, cum am dovedit-o in dec.1989)
insist pe aceasta cale sa nu ne tratati pe noi toti in acelasi mod,deoarece nu toti am actionat la fel.
nu toti am facut politie politica ( eu de ex am activat pe reteaua de contrspionaj economic) si nu toti ne-am folosit dupa 89 de functii si relatii pentru a face avere (eu am o pensie de cca. 20 milioane lei,si duc o viata decenta impreuna cu sotia mea,intr-un apartament cu 2 camere in centrul capitalei)
au fost si nenumarate cazuri in care fosti ofiteri au facut aceste lucruri, nu neg.ei sunt o pata neagra asupra serviciului.dar multi ne-am facut meseria si ne-am retras odata cu pensionarea, intr-un mod demn.
cat priveste pe pacepa, a fost clar tradator de tara. a tradat R.S.Romania,bine, dar tot Romania era.si organele de la acel moment au dat sentinta adecvata,ce nu trebuia schimbata. doar pedeapsa cu moartea trebuia ridicata, insa gradul trebuia lasat la soldat.
actiunea de reabilitare totala instiga noile cadre ale S.R.I. la nesupunere. ii invata ca tradarea de tara ramane nepedepsita. si pentru a face hatarul unui om, dam un exemplu negativ serviciilor de informatii actuale.
cu privire la averea lui pacepa: era o avere de nomenclaturist, stransa ilicit.la acea vreme nu puteam sa comentam.nici ceausescu nu avea pe numele sau atata avere.un ofiter de informatii ce nu abuza de functie nu avea posibilitati sa stranga o asa bogatie.
mai multe nu pot sa mai spun.am fost contactat sa apar si la televiziune, dar am refuzat. am multe de spus, dar nu vreau sa calc pe fostii mei colegi pe bataturi. imi doresc o batranete linistita. si dumneavoastra o ratiune neviciata.

Gen.Mr.(r) Horia Bolintin






De la: synd
Re: cum va permiteti dvs.sa ne judecati pe noi?pacepa ne-a periclitat,prin scurgerile de info.aproape 50 de agenti opera


Domnule,

Opinia Dvs., pe care o respect, este discutabila din mai multe puncte de vedere. Extinzand opinia Dvs. si aplicand-o si in cazul ofiterului Claus Schenk von Stauffenberg, participant la complotul din 20 iulie 1944 impotriva lui Hitler si, prin aceasta, explicit impotriva statului nazist, am ajunge la concluzia ca si colonelul german a fost un tradator! Or, colonelul von Stauffenberg este considerat astazi in Germania si in lume unul dintre putinii eroi ai neamului sau, care a avut curajul sa se ridice impotriva dictaturii fasciste!

Afirmatia Dvs. imi aduce aminte de una similara, facuta de dl.Filbinger, fostul prim-ministrul al landului Baden-Württemberg, care, referindu-se la verdictele justitiei din perioada national-socialismlui (deplin comparabil cu comunismul), afirma in anul 1978: "ceace a a fost atunci corect nu poate fi azi eronat". Consecinta: a fost obligat sa demisioneze! Normele morale pe care se bazeaza verdictele justitiei nu sunt imuabile.

Indiferent de calitatile sau de defectele omului si generalului Pacepa, problema se reduce, din punctul meu de vedere, nu neaparat corect, la urmatoarea intrebare elementara: a contribuit realmente "defectiunea Pacepa" la accelerarea prabusirii comunismului?

In cazul in care raspunsul este afirmativ, iar Dvs. sunteti in masura sa apreciati mai corect, atunci "defectiunea" sa a fost oportuna!







De la: G.B.
Re: stimate domn General Mr.(r) Bolintin

Nu contest cele scrise de dvs. Putini sunt cei care stiu cu adevarat ce implica un serviciu de informatii. Una din dovezi o reprezinta, cat se poate de clar, postarile multor forumisti "Ziua". Pentru ei, Securitatea Romana de dupa 1964 se identifica total cu cea represiva de pana in '64, precum si cu dictatura ceusista. Si tot putini sunt cei care stiu ca Securitatea Romana a fost sacrificata in dec. '89 pentru ca politrucii de-atunci sa-si salveze pieile.
Sunt de acord cu dvs., dar numai pana la un punct.
Sustineti ca "mai multe nu pot sa mai spun.am fost contactat sa apar
si la televiziune, dar am refuzat. am multe de spus, dar nu vreau sa
calc pe fostii mei colegi pe bataturi. imi doresc o batranete linistita. si dumneavoastra o ratiune neviciata."

Pai cum vreti domnule general sa avem o ratiune neviciata, daca cei ca dvs. care pot face lumina in aceasta extrem de controversata problema afirma ca"nu mai poti sa spun"? De ce va este teama? De ce nu aveti curajul de a spune ceea ce stiti? Cum vreti dumneavoastra sa se lamureasca lucrurile, daca cei indrituiti s-o faca, n-o fac pentru ca isi "doresc o batranete linistita"? Si ca dvs. sunt multi altii, din pacate... Si din cauza asta suntem in situatia in care suntem...
Atat timp cat nu va simtiti vinovat pentru ceea ce ati facut, dati dovada ca aveti coloana vertebrala si demonstrati-ne noua, generatiilor tinere, ca nu avem de ce sa ne temem si, totodata sa privim cu respect atat serviciile secrete ale tarii, cat si persoanele care au lucrat sau lucreaza in ele.






De la: lucid din Bucuresti
O mica nedumerire....cum va permiteti dvs.sa ne judecati

Nu inteleg cum un securist "patriot" facea contraspionaj ECONOMIC in DIE? Contraspionajul economic inseamna protejarea intereselor economice ale tarii asa cum le definea dementul de Ceausescu si se facea in cadrul Directiei a 2 -a dca nu ma insel a DSS. DIE facea SPIONAJ economic, sau ma rog, culegere de informatii economice pe cai neortodoxe - secretul diamantelor sintetice de exemplu. Cat despre "servitul" tzarii de catre securisti imi vine pur si simplu sa vomit.
Pentru G.B. : ia explica-ne cum vine chestia aia cu "securitatea SACRIFICATA " la Ignatul din 89? Ca ii vedem atat de prosperi absolut pe totzi azi.





De la: G.B. din Bucuresti
Calugare, esti tufa de Venetia...

A-i baga pe toti in aceeasi oala, e dovada de prostie. Nu neaga nimeni ca n-au existat si abuzuri. Da' ca sa-ti mai luminezi un picut bruma de minte pe care o ai, ar trebui sa studiezi alte cazuri mediatizate de "interviuri" de care pomenesti, multe dintre ele apartinand occidentalilor. Nu uita inchisoarea Abu Ghraib si ce-au patit prizonierii irakieni. Si cine a facut asta? Cea mai mare democratie :((
Asa ca fugi cu porcu'. Ar fi cea mai buna treaba pe care ai face-o.
Apropo, stii ce inseamna servicii secrete, ce implica ele, ce structuri si obiective au? Intrebare intrebatoare retorica. Daca ai fi stiut, n-ai mai fi dat cu sutana-n balta.
[Cat despre legatura 'prosperilor' de azi cu fostii securisti] I-ai numarat tu pe toti si le-ai monitorizat afacerile, averile, carierele de dupa '89?
Este adevarat ca unii s-au orientat si s-au lansat in afaceri dupa ce au fost scosi pe tusa. Si ce-ai fi vrut sa faca? Sa-si puna cenusa in cap? Au demonstrat ca sunt inteligenti. Pentru ca lucidule, pe langa cozile de topor (pilosi) marea majoritate erau alesi si admisi pe criterii foarte severe.
Altii au inclinat steagu', adica s-au dat cu noua putere.
Multi au refuzat sa mai activeze in structurile serviciilor secrete de dupa '89. SI ASTA DIN MANDRIE.
Ce nu intelegi prin sacrificarea securitatii in '89? E la mintea cocosului: politrucii de atunci sunt marii democrati de astazi. S-a demonstrat cumva ca securitatea e de vina pentru mortii din dec. '89 si eu n-am aflat? Nu cred. Politrucii au aruncat toate relele dictaturii in carca Securitatii. Asa au scapat neatinsi (cu exceptia catorva). Cine lua decizii si hotara politica interna si internationala lucidule? Securitatea sau politrucii?







De la: Giuseppe Cocos
Re: Claus Schenk von Stauffenberg !

Intrebarea esentiala este daca "defectiunea Pacepa" a contribuit sau nu la prabusirea comunismului in Europa.

Iar raspunsul este un NU hotarit ! Paceba a defectat in 1978 iar caderea comunismul s-a produs in 1989 cind rusii au aruncat prosopul !

Cu stima,
Acelasi Cocos



De la: Marin Marian Gheorghe din Romania
NEADEVAR: actiunea de reabilitare totala instiga noile cadre ale S.R.I. la nesupunere

NEADEVAR: actiunea de reabilitare totala instiga noile cadre ale S.R.I. la nesupunere

Romania a incetat sa mai existe in 30 Dec 1947!
Dumneata ai slujit interesele Moskovei nu ale Romaniei!
R.S.Romania este o hymera un cosmar un vis urat iar dumneata ai facut parte dintre ei, dintre calai!
Ai contribuit la distrugerea intelectualitatii! Ai generat emigratia!
Enescu, Cioran, Ionescu, Eliade, Palade, toti si-au dat obstescu sfarsit cu gandul la tara, gand indurerat datorita crimelor la care voi Securitatea ati avut cea mai mare contributie!
Noile cadre SRI daca au cumva asemenea sentimente despre PACEPA
atunci se poate spune ca "balmajesc in intuneric" si nu cumosc adevarul!
Noile cadre SRI spre binele Romaniei vor colabora, se vor subordona MI5, CIA!
Numai in acest mod Romania scapa de ce ai "CLADIT" dumneata si acolitii dumitale de la Moskova!
Sper ca Romania va reveni la normalul standard European!

Gh.



De la: gen_bolintin_h


Mai intai,cateva replici la cele ce mi s-au reprosat:

1. fiecare serviciu de spionaj cat de mic este si indiferent deca actioneaza in cadrul unui serviciu mai mare, detine si o aripa de contraspionaj,din mai multe motive.

2. Pacepa nu a avut, si din cate vad acum, nici nu are stofa de erou.
spre deosebire de el, colonelul stauffenberg si-a dat viata pentru idealul sau si pentru tara sa. din cate stiu eu, nu a fost in buzunarul niciunui serviciu strain sau pe statele de plata ale vreunui inamic de orice fel. "eroismul"lui pacepa este puternic viciat de faptul ca s-a vandut cu totul , pe bani grei si nu din convingere ideologica,serviciului american de informatii.

3. Pacepa nu a subminat comunismul in romania, ci natiunea in sine.
multi dintre noi nu am fost "amici"ai lui ceausescu. pacepa in schimb s-a bagat pe sub pielea secretarului general, iar acesta asculta numai de el. eroare fatala pentru ceausescu. atunci ne-am pierdur noi increderea in ceausescu. in loc sa-si asume vina ca a tinut sarpele la san, a tunat si fulgerat impotriva noastra, a profesionistilor.da domnilor, eram profesionisti si o spun cu mandrie. noi am servit tara, nu ideologia sau partidul.

4. defectarea lui pacepa a inrautatit situaia interna, dar si pe cea externa a Romaniei. daca cunoasteti, Romania pana in 1980 era relativ deschisa occidentului, atat economic cat si cultural. ei bine, dupa fuga lui pacepa, Romania s-a inchistat. Ceausescu si-a pierdut increderea in noi si s-a inconjurat cu limitatii din partid. au urmat 10 ani de mari sacrificii. si noi ne-am jucat rolul, participand energic la achitarea datoriei externe. in 1989 chiar l-am avertizat pe secretarul general de pericolul extern, dar aparatul politic din jurul lui era sufocant. atunci am inteles ca ne paste inevitabilul.
fuga lui pacepa a afectat Romania pe termen lung, si mai mult economic decat politic. pentru a-si dovedi puterea, partidul s-a lansat intr-o campanie propagandistica fara precedent, fapt ce a intors poporul impotriva lor. asadar , pacepa a facut mai mult rau decat bine poporului.

pentru mai multe lamuriri, nu ezitati sa ma contactati.
poate chiar a venit vremea destainuirilor...
G-ral.Maj. (r) H. Bolintin





Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Demult vreau sa-mi exprim opiniile vis a vis de acest articol si de comentariile facute la articol.
Referitor la Pacepa , acesta e un tradator . Un gunoi uman. I-am citit cartea sa "Orizonturi rosii", n-am cum sa verific tot ce-a scris el acolo, dar cu o minciuna l-am prins. Si daca e una probabil sunt mai multe. Omul avea atata venin impotriva lui ceausescu incat facea orice ca sa-l nimiceasca, dupa ce a dezertat. Verbal ma refer.Probabil avea atata venin pt ca atatia ani a fost pupincuristul lui ceausescu, dupa ce mai inainte fusese al lui dej. Acum e al americanilor, ca deh, cine si-a facut cariera asa , asta stie sa faca ; asta daca intr-adevar pacepa mai traieste, ca de cand a dezertat sunt 27 de ani, a trecut ceva timp.
Nu ca ceausescu nu a fost un gunoi , dar pacepa nu e cu nimic mai presus decat ceausescu. Intentionat le scriu numele cu litere mici. Asadar eu l-am prins pe pacepa cu minciuna cand acesta se referea la accidentul produs la aterizarea avionului care ducea in urss o delegatie a pcr,pe cand ministru de externe era grigore preoteasa (cu a carui fiica a fost casatorit adrian nastase) . La acest accident produs la aterizarea avionului , ceausescu a fost usor ranit - pacepa zice in cartea sa ca nici vorba sa fi fost ceusescu ranit, se lauda numai. Intr-adevar ceausescu a fost usor ranit, am citit despre acest accident intr-un numar al revistei "Magazin istoric", numar aparut dupa revolutie . Dupa acest accident s-a si constituit o flotila de aeronave care sa transporte delegatiile oficiale romane in afara tarii, pana atunci delegatiile erau transportate cu aeronave sovietice pilotate de sovietici.
Asadar pacepa a mintit aici. In finalul cartii , cand expune el ce s-a intamplat in seara dinaintea dezertarii, citim cum scoate el de sub parchetul unei incaperi din locuinta sa o legitimatie de membru al asociatiei Amicii Statelor Unite. Si vedem cum ca pecepa dintotdeauna a aspirat la libertate si democratie, de ti se face scarba de cate debiteaza el acolo. Adica securistul imputit aspira la libertate si democratie, e chipurile un exponent asuprit al acestor idealuri. Daca chestia cum ca el a fost membru al acelei asociatii e adevarata, inseamna ca "amicii americani" din ambasada SUA in RSR si-au supravegheat membrii respectivei asociatii chiar dupa ce aceasta nu a mai functionat in tara,adica dupa instaurarea regimului cominist, asa ca orice serviciu de informatii care nu-si abandoneaza contactele. Si o data ajuns in structurile sistemului national de aparare, individul pacepa a fost contactat de americani si daca nu a colaborat de bunavoie o fi fost santajat tocmai cu apartenenta la asociatia respectiva. Care apartenenta daca scapase cumva la verificarile efectuate asupra lui pacepa cand acesta a intrat in serviciu, era acum probabil in cazul in care serviciul afla de acest lucru, puctul terminus al activitatii lui in serviciul roman. Sau oricum l-ar fi tinut numai pt intoxicarea americanilor cu informatii. Acestea bineinteles ca-s supozitiile mele. Oricum pacepa nu e nici un fel de erou, e un rebut uman.
O sa ma refer acum la comentarii. Intai la comentariile G B -ului si-apoi ale generalului Bolintin cica
Vis a vis de ce spune dl G B cum ca securistii majoritatea ar fi fost selectati nu pe pile, ci pe criterii severe, criteriile acestea severe erau in primul rand turnatoria si iar turnatoria. Probabil ca prioritari erau cei care veneau din familii de securisti si activisti, iar apoi turnatorii. Un om inteligent si onest nu avea nici o sansa pt a fi admis in serviciile de informatii daca pe alt criteriu decat acestea doua. Si din pacate dupa revolutie nu s-a schimbat nimic in modul de selectie al cadrelor serviciilor de informatii. Tot din familiile lucratorilor in servicii si din turnatori sau familii de turnatori se selecteaza cadrele. Ideea cum ca exista o securitate pana in 64 si alta din 64 nu stiu cat e de valabila. Oricum, daca securistii au lucrat pt tara, au lucrat in interesele tarii au lucrat in masura in care aceste interese convergeau cu ale partidului si ale loor personal. NU exista nici o diferenta intre politrusi si securisti. Era cred o trecere continua politruci -securisti si securisti -politruci.
Iar "inteligentii" din servicii care dupa 89 au intrat in afaceri, au intrat cu banii poporului si ar fi trebuit sa faca afacerile in interesul poporului. Se vede cat de inteligenti si patrioti sunt , putem vedea ce forta economica are azi Romania. Au distrus si devalizat cat s-a putut, pt ca fara ajutor din interior niciodata din afara nu s-ar fi putut realiza dezastrul actual din tara. Uitati-va la muncitori si intelectuali si uitati-va la lucratorii din siguranta nationala. La nivelul de trai pe care il au unii si ceilalti. Acum ma refer si la ce spunea dl general Bolintin - presupun ca nu-si da numele real, daca intr-adevar cel care a semnat Bolintin e un general. Aveam aici o descriere idilica a unui general care a iesit acum 10 ani la pensie si care in tot serviciul sau a actionat numai pt binele tarii , nu a facut politie politica, etc etc etc. Vedeti mai sus cum se intra in serviciile de informatii. Familii de lucratori din sistemul de aparare ,turnatori sau familii de turnatori.Asadar dl general onestitate a intrat in serviciu pe una din aceste 3 cai de adevarata transparenta si onestitate. Apoi , avansarea in grade si functii in sistemul de aparare se facea in totalitate pe cinste , verticalitate si calitati intelectuale deosebite. Asa e ? Eu sunt sigur ca nici un om daca e onest , nici acum in 2005 , nu va accede intr-o functie sau nu va lua un grad mai inalt in vreun serviciu din sistemul de aparare, daca nu e murdarit cu ceva. Ce sa mai vorbim de perioada dinainte de revolutie sau imediat urmatoare revolutiei. Ma indoiesc profund de faptul ca dl general ar vrea sa iasa adevarul la lumina .
Sa nu se mai ascunda lucratorii din serviciile de informatii dupa deviza ca ei au slujit tara, nu partidul. Au slujit tara in masura in care aceasta era privita ca o feuda a sistemului slujit de ei. Poporul in nici un caz nu l-au slujit, eventual partea poporului de aceeasi teapa cu ei : turnatorii si cei care nu aveau urma de cinste. Pensiile si salariile pe care ei le au sunt mita pe care ei o primesc lunar pt toate nedreptatile pe care ei le-au facut in serviciul prestat. Tara nu poate fi separata fara popor, daca nu e popor nu e nici tara. Sau e tara nimanui. Daca slujesti poporul esti solidar cu el, nu exploatator.
Problema care se pune in zilele noastre nu mai e de oranduire, ca e comunista sau capitalista, ca aia sunt mai buni, ba ceilalti au fost mai buni. Problema care se pune e de moralitate. Si asta a fost intotdeauna problema care s-a pus in lume. Daca vrei sa iei furi munca semenului tau si sa-l nedreptatesti sau daca nu vrei sa faci asta.
Din pacate nedreptatitii dintr-un sistem tind sa idealizeze sistemul alternativ in care ei nu traiesc. Deja m-am indepartat de subiect, ma opresc aici

Google
 

Postări populare