Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.9.05

despre Catedrala...




Iulia POPOVICI, intr-un editorial Ziua - Sambata, 3 septembrie 2005 - aduce in discutie:



Catedrala si cultura




Catedrala Mantuirii Neamului a fost dintotdeauna o prioritate a Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), cel putin de la guvernarea CDR incoace. Ceea ce s-a schimbat insa de la numirea lui Adrian Iorgulescu drept ministru e discursul oficial asupra chestiunii.

Ce s-a petrecut, totusi, atat de dramatic? Presedintele Romaniei, care nu are atributii in stabilirea strategiei Executivului, ii recomanda intr-o ocazie solemna (depunerea juramantului) unui ministru sa se preocupe indeaproape de un subiect punctual din agenda respectivului minister; iar ministrul ia pe loc susnumita recomandare drept un test de competenta personala si face ceea ce s-ar putea numi un oarecare exces de zel.

Adica: prioritate, fie ea si nationala, pentru o institutie publica (aici, MCC), intr-un stat democratic inseamna in primul rand asigurarea conditiilor tehnice, legislative si administrative, pentru ducerea la bun sfarsit a proiectului, si mai niciodata ca ministrul insusi sa puna piatra de temelie pentru constructia unei cladiri de cult intr-o tara cu o constitutie laica. Altfel, consecinta directa ar fi ca ministrul sa se "implice personal" in acelasi timp in refacerea sinagogilor, in restituirea bisericilor catre cultul greco-catolic, ridicarea de catedrale romano-catolice, moschei, case neo-protestante de rugaciune etc. Si sa si dea bani, din bugetul de 0,15% din PIB, pentru fiecare dintre ele.

Statul face eforturi ca aceasta catedrala sa se construiasca, de zece ani incoace. Dar e un stat secular, intr-o societate care se vrea democratica, si s-a ferit intotdeauna sa-si concentreze discursul prioritar asupra unei teme care atenteaza simbolic la libertatea religioasa si la principiul non-discriminarii. Discrimare, de asta data, la nivel cultural, si nu religios.

Biserica Ortodoxa Romana nu are, de secole, o catedrala patriarhala, iar aceasta s-a transformat, in timp, intr-un proiect incremenit. Incremenit, structural, la nivelul discursiv si mental de secol al XIX-lea (oricum BOR e o institutie deosebit de conservatoare), de unde si numele, romantic-patetic-militant, al Catedralei Mantuirii Neamului (ortodoxia si latinitatea fiind cele doua dimensiuni pe care s-a construit identitatea nationala romaneasca, pana la unirea din 1918). Daca asta e eminamente treaba bisericii, cum isi articuleaza strategia Ministerul Culturii nu e numai treaba lui. E treaba celor 22 de milioane de cetateni a caror viata spirituala o administreaza si reprezinta public MCC, si care nu toti sunt nici de nationalitate romana, nici de religie ortodoxa, nici credinciosi in general. Care, in viforosul drum spre UE (tema preferata de discutie pentru clasa politica), n-ar fi tocmai sanatos sa-si lege imaginea de o idee onorabila cu aer pasoptist (sau nici macar, de vreme ce pasoptistii militau pentru non-implicarea religiei in stat).

Misiunea unei institutii guvernamentale e de a construi nu catedrale, oricat de megalomanice, ci un cadru care sa asigure reprezentarea tuturor credintelor (religioase sau estetice), tendintelor si curentelor active in spatiul public la un moment dat. Institutiile guvernamentale - MCC, de pilda - sunt interfata prin care, in acest caz, cultura romana interactioneaza cu piata culturala internationala. Dupa reactiile sovine auzite referitor la participarea romaneasca de la Bienala venetiana (germano-romanii Knorr si Babias, tratati de venetici, basarabeanca Nicoleta Esinencu, de agent anti-integrare), concentrarea activitatii ministeriale, discursiv, cel putin, asupra ridicarii unei biserici trimite mesaje dintre cele mai triste despre starea unei natiuni inerent multiculturale. Iar realitatea e ca un astfel de discurs e mai nociv decat cutitul asasin al unei femei cu probleme psihice, intamplator cetatean roman.

Ca sa nu mai spun cam care e mesajul, in aceeasi logica, pentru oamenii de cultura traitori in Romania: din nou, ei sunt a saptea roata la caruta goala, dupa Catedrala Mantuirii unui Neam care viseaza la redemptiunea economica in Spania si Italia catolice, dupa intraductibilul romantic de ultim val Eminescu, un Cioran care se autolegitima francez si un Brancusi pe care unii il falsifica "romaneste", ale carui singure opere donate statului abia reusim sa le tinem in picioare. Oare macar o greva a culturii ar folosi la ceva?



MORARU din Germania raspunde:


Un articol prost, scris superficial, frivol si neglijent

Dispute si polemici pe marginea proiectului Catedralei Mântuirii Neamului
au tot existat si probabil ca vor continua. Este bine asa: o întreprindere de o asemenea anvergura si semnificatie, e bine sa fie însotita de o dezbatere publica.

Ce ofera acum Ziua pe aceasta tema se situeaza la nivelul submediocru cu care ne-a obisnuit: un text plin de nerozii, necuviinte si obraznicii, fara noima si fara rost.

Scrie IP:

"... prioritate, fie ea si nationala, pentru o institutie publica (aici, MCC), intr-un stat democratic inseamna in primul rand asigurarea conditiilor tehnice, legislative si administrative, pentru ducerea la bun sfarsit a proiectului, si mai niciodata ca ministrul insusi sa puna piatra de temelie pentru constructia unei cladiri de cult..."

- în calitatea lor de primi servitori ai tarii, ministrii, presedintii, (dar si regii ) si alti mari demnitari pun pietre de temelie la orice cladire considerata importanata: este un gest simbolic prin care se subliniaza tocmai însemnatatea acordata de stat acelei cladiri, ceeace în cazul CMN se justifica cu prisosinta

IP adauga însa:

"...intr-o tara cu o constitutie laica."

- într-o logica de gâsca, o tara cu constitutie laica nu are dreptul sa respecte si sa onoreze cultul religios al majoritatii covârsitoare a poporului pe care-l reprezinta. În putinatatea mintii sale IP confunda cerinta de neutralitatea a statului laic fata de culte cu absenta statului din viata publica, deoarece o lipsa de atitudine a statului fata de Catedrala asta ar însemna: demisia statului în fata unui aspect major al vietii publice

Obraznica si superficiala, IP continua în acelasi registru:

"Altfel, consecinta directa ar fi ca ministrul sa se "implice personal" in acelasi timp in refacerea sinagogilor, in restituirea bisericilor catre cultul greco-catolic, ridicarea de catedrale romano-catolice, moschei, case neo-protestante de rugaciune etc."

- daca prin alaturarea Catedralei BOR cu lacase de cult ale unor culte minoritare, minore ori quasi inexistente în România, IP a încercat sa arunce cultul majoritar în derizoriu, n-a reusit. Penibila si derizorie ramâne doar aceasta încercare, de bagatelizare a confesiunii datatoare de identitate nationala si întru care marturiseste imensa majoritate a poporului.

PI bate apropouri dezinformatoare:

"Si sa si dea bani, din bugetul de 0,15% din PIB, pentru fiecare dintre ele."

- cu alte cuvinte, Catedrala va fi suportata de stat. Fals: din câte stiu, ea va fi suportata de BOR


IP:
"Dar e un stat secular, intr-o societate care se vrea democratica, si s-a ferit intotdeauna sa-si concentreze discursul prioritar asupra unei teme care atenteaza simbolic la libertatea religioasa si la principiul non-discriminarii. Discrimare, de asta data, la nivel cultural, si nu religios."

- care teme "atenteaza simbolic la libertatea religioasa si la principiul non-discriminarii " ?? Tema construirii unei Catedrale ?! Deci sprijinind simbolic si logistic constructia Catedralei, statul atenteaza la principiul non-discriminarii !?!
Noroc ca n-ai cum s-o iei prea în serios pe IP, ca prea dobitoceasca îi este logica.

Perle de Gâga, clasa a-VI-a, ale ziaristei de la Ziua,IP:

"Biserica Ortodoxa Romana nu are, de secole, o catedrala patriarhala,"


- adica Ortodoxia Româna ridicata la rang patriarhal în anii 20 (1924 parca) , nu are "de secole" o catedrala... patriarhala


IP:
"Incremenit, structural, la nivelul discursiv si mental de secol al XIX-lea (oricum BOR e o institutie deosebit de conservatoare), de unde si numele, romantic-patetic-militant, al Catedralei Mantuirii Neamului (ortodoxia si latinitatea fiind cele doua dimensiuni pe care s-a construit identitatea nationala romaneasca, pana la unirea din 1918)."

- atâta ignoranta prosteasca si obraznica cât cuprinde aceasta ultima fraza, este greu sa gasesti pâna si la Andreescu ori Severin.


IP:
"E treaba celor 22 de milioane de cetateni a caror viata spirituala o administreaza si reprezinta public MCC"



- Min. Culturii administreaza viata spirituala a cetatenilor români !! Ce încâlceala draceasca trebuie sa fie în mintea bietei IP ?!

IP:
"Care, in viforosul drum spre UE (tema preferata de discutie pentru clasa politica), n-ar fi tocmai sanatos sa-si lege imaginea de o idee onorabila cu aer pasoptist (sau nici macar, de vreme ce pasoptistii militau pentru non-implicarea religiei in stat)"


-deci Min. Cult, daca vrea ca România sa intre în EU nu trebuie sa-si lege numele de o ideee pasoptista, care de fapt nu e pasoptista....



IP:
"concentrarea activitatii ministeriale, discursiv, cel putin, asupra ridicarii unei biserici trimite mesaje dintre cele mai triste despre starea unei natiuni inerent multiculturale"

- un mesaj trist despre românii inerent multiculturali. S-a lasam mai bine pe IP sa ne transmita un voios mesaj despre româncele neroade

IP:
"Iar realitatea e ca un astfel de discurs e mai nociv decat cutitul asasin al unei femei cu probleme psihice, intamplator cetatean roman."

- a-ntors-o fain din condei, combate bine !

IP:
"Catedrala Mantuirii unui Neam care viseaza la redemptiunea economica in Spania si Italia catolice, dupa intraductibilul romantic de ultim val Eminescu, un Cioran care se autolegitima francez si un Brancusi pe care unii il falsifica "romaneste", ale carui singure opere donate statului abia reusim sa le tinem in picioare."

- se pare ca epuizata rau de efortul intelectual al redactarii celor 300 de cuvinte ale textului, IP se lasa purtata de dicteul automat al neuronilor jucând liberi


"Oare macar o greva a culturii ar folosi la ceva?"

Poate mai curând un transplant cerebral...





Da click aici ca sa vezi totul!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Nu v-ati dat seama ca cei trei sunt asmutiti din aceeasi lesa ? (Uite ca s-a suparat catelul meu ca-l bag in aceeasi oala cu ei !) Cred ca s-au impartit pe zile, sa ne toace marunt creierele, caci nu avem zi de la D-zeu fara Severin/Andreescu/mai nou, IP - si vor mai aparea ...
Acesti pseudo-europeni chiar nu inteleg ca, pentru a fi europeni, trebuie sa fim INTII romani ? Ca, daca nu-ti respecti identitatea si credinta proprii, nu poti pretinde respectul altora ?
Daca vrem sa intram in Europa cu un popor dezorientat si complexat, mai bine nu intram - ramanem in Balcanii nostri, cu coruptia se debandada aferente
Eu sunt o persoana toleranta, dar aceasta actiune concertata ma infurie si, tare mi-e teama sa nu dea roade intr-un popor sarac si dezamagit. Sau sa provoace extremisme, care sunt la fel de nocive !

Anonim spunea...

in sfarsit un Minister al Culturii- europene,

care face ceva concret si simbolic pt. cultura europeana, acea cultura pe care Europa, buimacita in utopiile ei, n-o mai recunoaste ca pe o proprie identitate, ba o ascunde pe la spate, de parca i-ar fi rusine.

O sa ajungem sa chemam nr. verde al WWF pt. biserici in extinctie, in Europa...



"Catedrala Mantuirii Neamului a fost dintotdeauna o prioritate a Ministerului Culturii si Cultelor (MCC)"

Anonim spunea...

megalomanie



Se pare ca aceasta tara a noastra nu poate scapa de megalomania conducatorilor. Dupa Casa Poporului, Catedrala Mantuirii Neamului. Bune si constructiile megalomane, dar parca dupa ce rezolvam si probleme grave din sanatate, cultura,invatamant, infrastructura,etc. Biserica Ortodoxa de la noi incepe sa semene cu Distrigaz si Electrica, care pe banii multi pe care-i platim si-au ridicat sedii occidentale in care stau la coada sa-si achite facturile amarati imbracati ca vai de ei. Se spune ca banii vor veni din donatii. Foarte frumos. O cladire de dimensiunea aceasta costa enorm. Daca deja exista banii, ar trebui redirectionati catre alte urgente ale societatii, iar daca exista partial, sa inteleg ca o sa inceapa o constructie gen "Biblioteca Nationala" care sta parasita de atata amar de ani?

Anonim spunea...

Draga anne, prioritatile pe care le aduci tu in discutie nu au nimic de-a face cu necesitatea stringenta a unei catedrale ortodoxe in capitala tarii. Asa cum baroni si manelisti au bani sa ridice cladiri care mai de care mai megalomane fara nici o trebuinta sociala decit pentru buzunarele citorva imbuibati ai zilei, de ce BOR nu ar avea dreptul sa-si aibe un sediu al ei in capitala tarii ? De ce nu tipati si la cei care au bani sa construiasca tot felul de cladiri fara trebuinta ? De ce va strofociti voi necredinciosii impotriva credinciosilor care vor o catedrala reprezentativa in capitala tarii lor ? Voi, necredinciosii care tot vociferati de-amproastelea impotriva a ceea ce este evident si firesc faceti ca Iuda Iscarioteanu, tradatorul lui Iisus Hristos care cind a auzit ca Iisus a primit o litra de mir de nard (extraordinar de scump, care valora 300 de dinari, cam 50 de mii de dolari, azi) i-a spus ca sa-l vinda si banii obtinuti pe el sa-i imparta saracilor. Numai ca Iisus i-a spus : pe saraci ii aveti tot timpul cu voi. Pe mine nu o sa ma mai aveti prea mult printre voi. dar Iudei nu-i era tirshala de saraci. Nuu. Ei gindeau asa cum gindesti tu madame anne. Deci, vorbim de prioritati, draguta mea ? Prioritatile tale si a altora ca tine nu sunt si prioritatile lui Dumnezeu sau a credinciosilor. Saracie si nevoi vor fi intotdeauna in Romania, si ele vor fi folosite de necredincosi ca voi pentru a lovi in Biserica Ortodoxa. Nu te mai framinta atita sa nu-ti dea singele pe nasuc de atita grija fata de nevoile amaritilor de romani. Atita timp cit Biserica este singura organizatie in care romanul are incredere deplina, eu nu stiu de ce trebuie sa va mai strofociti voi atita de un lucru atit de bun simt care trebuie implinit cit mai repede prin ridicarea Catedralei ? Aaaa, ca nu le convine multor necredinciosi si dusmani ai ortodoxiei ? Eeei, da, va intelegem pasul vostru, dar, vorba romanului, ciinii latra, caravana trece !

Oare asa faceau si romanii lui Stefan Cel Mare care dupa fiecare razboi cistigat ridica o biserica sau minastire ? Oare nu existau si pe vremea aceea vreo anne care sa-l traga de mustati pe Domnul Stefan ca altele sunt prioritatile tarii dupa un razboi decit construirea de biserici sau minastiri ? Cu ce ne mindrim azi, noi ca natie ? Cu vilele si bancile consruite de toti nemernicii ? Cu blocurile cenusii ?, cu intreprinderile si magazinele megalomane ? Ce ne trebuia un magazin ca Billa ? Aud ? Asta era prioritatea tarii ? Cu banii de pe Billa se refacea bine-mersi biblioteca nationala. Atunci unde erai madam anne ? Te dadeai cu barca in Cishmigiu ? Nu ti-e rusine sa faci pe grijulia aici ? Hai, vezi-ti de treburile tale ca nu impresionezi cu nimic.

Anonim spunea...

risipa mi se pare amarul de vreme ce a trecut de cand romanii vor fi avut nevoie de o catedrala reprezentativa.
sa speram ca biserica ortodoxa, impreuna cu celelalte institutii cult-urale, vor reusi reeducarea natiunii romane intru valori morale si cetatenesti, caci numai asa tara se va /mai/ face bine.
cat despre anne, live and let live..

Google
 

Postări populare