Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

20.4.05

Celor nemasurabil de opinionati, sau P.S. la unele din comentariile de la un posting recent al nostru

Celor nemasurabil de opinionati

Declaratiile europene ale presedintelui Basescu au darul, printre altele, de a arata cat de divizati au ajuns romanii dupa 15 ani de libertate. Unii ii spun Presedintelui ca ar fi o prostie, altii dimpotriva, ca n-ar fi destul.

Iata pozitia noastra clara fata de optiunile romanesti de integrare:
UE este de departe cel mai mic rau pe care Romania si-l poate permite. Din cauza pozitiei sale geografice si istoricului relatiilor cu Rusia, Romania mai are nevoie si de o garantie de aparere. Deci Romania are nevoie si de SUA.

Romania este prea mica pentru a antagoniza pe echivalentul in comportament al americanilor pe continentului european, Franta. Daca esti sau nu de acord cu ceva poti s-o faci si fara sa zbieri in gura mare. Cine trebuie sa inteleaga o va face. Deocamdata, tonurile inalte ale presedintelui Basescu nu le putem translata intr-un trai mai bun ci cel mult in euforia celor loviti de soarta. Cand se va schimba aceasta situatie, noua sa ne fie bine datorita deviatiilor neprotocolare ale Presedintelui, jos palaria! Pana atunci am distincta senzatie ca suntem aidoma furnicilor de pe un elefant care incercau sa-l sugrume. In momentul in care elefantul se scutura, ramane una prinsa cumva de elefant iar restul pe jos. Celei ramase pe elefant i se striga (pentru incurajare): Sugruma-l, sugruma-l!

Iata care-i treaba despre noi romanii. Cei de acasa cred(em) in proportie de 84% ca-i bine sa fim in Uniune, chiar daca multi in necunostinta de cauza. Cei care a(m/u) plecat par a-si fi insusit vederile noilor patroni, ca deh, integrarea nu-i usoara pana nu pupi in fund--conditionarea locului de unde am plecat. Asta n-ar fi o problema, fiecare rezista cum poate; numai ca acesti romani care au votat cu piciorul nu de putine ori incearca sa generalizeze propriile mecanisme de reprezentare la romanii de pretutindeni. Vreunui inginer generic, caci acestia au fost in exces, ajuns in emisfera vestica, nu i se poate decat spune ca daca era in Franta undeva, ar fi fost un bun francez; necazul a fost ca s-au miscat canadienii mai bine/repede. La fel si cu vreunul de prin vestul european: daca SUA nu era asa departe, ar fi fost usor de ghicit unde i-ar fi fost reperele reprezentarii lumii. Cea mai mare problema pana la urma n-ar fi nici asta. Problema este ca acesti romani din diferite colturi ale lumi nu-ti spun de ce sistemul lor ar fi mai bun, ci (numai) ca sistemele celelalte ar fi mai rele.

Dintre celelalte tari central/est-europene care au avut de trecut prin procesele de aderare la Uniune si NATO, numai Polonia a exprimat vederi oficiale care sa supere pe mai marii din Uniune. Sa nu uitam totusi ca Polonia a facut-o cand era deja membra si la Vatican poloneza era limba jurnalului pontif...

N.B. Pentru a urmari discutia de pe forum vezi comentariile postingului "Romania oficiala si Franta"

5 comentarii:

peromaneste spunea...

Urmarea nu e asa placuta, vezi postingul:
Mai multe despre siajul (verbal si atitudinal) provocat de (ne)declaratiile presedintelui Basescu
Acesta este accesibil la: http://peromaneste.blogspot.com/2005/04/mai-multe-despre-siajul-verbal-si.html

Anonim spunea...

hai ca i-a mai zis-o unul la ziua inginerului asta al dumitale:

De la: dondaila (...@go.ro)
Data: 2005-04-20 22:48:25 , IP: 193.52.24...

De ce au inginerii (si cainii) ochii blanzi :-)


probabli ca raspunsul il stii, inginerule, si in cazul tau e adevarat.
In rest...Franta dupa cum a fost fortat si Basescu sa recunoasca chiar in acel interviu a reprezentat principalul nostru sustinator atit pentru EU cit si pentru NATO. Ca Romania lui Basescu este si mai obraznica decit a fost cea a lui Iliescu si Nastase nu e o problema foarte mare pentru Franta. Au destui clienti care abia asteapta sa primeasca atit sprijinul lor politic cit si economic. Sincer cred ca Ucraina isi freaca miinile de bucurie vazind tembelismul de care da dovada conducerea de la Bucuresti.
Romaniei insa in momentul in care Franta isi va intoarce fata de la ea nu-i va mai ramine decit sa joace dupa cum ii va fluiera un capitan din US Army.
Hello Mister Bash , stii mai pune de un batalion . Da avem urgenta nevoie si mai pregateste vre-o trei. Da stii sint alegeri la noi si trebuie sa mai retragem din Irak ceva trupe ca am avut prea multe pierderi.
Mister Bash vezi ca trimitem la recuperare o divizie soseste lunea viitoare in Constanta. Elibereaza te rog statiuna Mamaia pina atunci si pune-l pe Plesu sa verifice hotelurile alea din Calimanesti. Am avut plingeri relativ la gustul hamburgerilor servite.
Totul OK? Bine te mai sun saptamina viitoare sa-mi spui ce ai rezolvat!

ingineru spunea...

...anonim, anonim da' stie sa bage si 'mnealui o "talpa" din tribune.
Lasand la o parte faptul ca personajele de acest gen nu merita prea multa atentie (prea multi si prea odihniti...) am si eu o intrebare pt. gazda blogului:
La ce foloseste duplicarea discutiilor din forumul Ziua ? Cumva la acoperirea lipsei de activitate locala ? Ce lipsa de imaginatie... si de stil...:-)

Referitor la votatul cu piciorul, un mic detaliu. Exista pare-se intr-adevar doua tipuri de romani: unii care pleaca oriunde vad cu ochii, altii care pleaca doar acolo unde vor cu adevarat sa ajunga. Privite din aceasta lumina, afirmatiile lui "flachi & al" despre canadienii care s-ar fi miscat mai bine/repede, par in ce ma priveste, usor ridicole...

P.S. 84% e un procent foarte interesant la romani. Cam tot atatia tin minte ca l-au votat si pe Iliescu pt. prima sa presedintie.

peromaneste spunea...

am si eu o intrebare pt. gazda blogului:
La ce foloseste duplicarea discutiilor din forumul Ziua ?

la tinerea unui record al luarilor noastre de pozitie

Cumva la acoperirea lipsei de activitate locala ? Ce lipsa de imaginatie... si de stil...:-)

e dreptul dvs. sa credeti ce doriti. nu suntem de acord cu opinia dvs., insa ii lasam pe altii sa (ne) judece

Referitor la votatul cu piciorul, un mic detaliu. Exista pare-se intr-adevar doua tipuri de romani: unii care pleaca oriunde vad cu ochii, altii care pleaca doar acolo unde vor cu adevarat sa ajunga. Privite din aceasta lumina, afirmatiile lui "flachi & al" despre canadienii care s-ar fi miscat mai bine/repede, par in ce ma priveste, usor ridicole...

detalii/explicatii, altfel raspunsul devine ridicol

P.S. 84% e un procent foarte interesant la romani. Cam tot atatia tin minte ca l-au votat si pe Iliescu pt. prima sa presedintie.

buna observatia.

peromaneste spunea...

Iata ecouri franceze din Financial Times:

BUCHAREST AND SOFIA SIGN EU TREATY
By Daniel Dombey
Published: April 26 2005 03:00 | Last updated: April 26 2005 03:00


The European Union yesterday embarked on its most controversial expansion yet, with the signing of a treaty that should allow Romania and Bulgaria to join the 25-nation bloc in 2007, writes Daniel Dombey in Luxembourg. Romania, whose 23m-strong population will be the EU's seventh largest, was represented by President Traian Basescu, a one-time sea captain. For the smaller Bulgaria - population 7.5m - it was Simeon Saxe-Coburg, prime minister and former king, who signed the accord. Yet even as dignitaries assembled for the ceremony in Luxembourg's 17th century Abbey of Neumünster, France fired a few warning shots at the potential entrants. "This signing does not mean instant membership," said Michel Barnier, French foreign minister, who attended a foreign ministers' meeting nearby but absented himself for the treaty ceremony. "We have expressed the need for vigilance," Mr Barnier said, adding that the two countries' entry could be delayed a year until 2008. He said their preparations on issues such as border controls were important. EU enlargement is a particularly sensitive issue for the French government. Mounting public concern about the Union's expansion to the east has become a key theme in the country's referendum on the European constitution, to the detriment of the Yes campaign. A No vote next month could bring the process of enlargement to a halt. Concerns about corruption, subsidies and border security meant Bucharest and Sofia were held back from the group of 10 states that joined the EU last year. The treaty signed yesterday still needs to be ratified by the 25 EU member states as well as Bulgaria and Romania.

Mai mult, se pare ca si alti "europeni vechi" tocmai si-au adus aminte cata coruptie/probleme are Romania...


El Pais: actuala extindere e iresponsabila
Revista presei alcatuita de Deutsche Welle arata ca ziarul spaniol de stanga, El Pais considera ca noua runda de extindere a UE ar fi "iresponsabila". In opinia cotidianului din Madrid, "Uniunea isi deschide portile, dar nu si baierile pungii". Ziarul se arata revoltat ca, in conditiile actuale, Spania va trebui sa plateasca pentru largire mai mult decat marile state ale Uniunii. Celor 25 El Pais le recomanda sa ia "pe loc repaos inaintea noii largiri si sa se gandeasca atent la ce trebuie facut pe viitor". Fiindca "unificarea Europei se bazeaza pe principiul solidaritatii care se intemeiaza pe coeziunea sociala si economica, aducand tuturor tarilor membre avantaje. A face rabat in acest domeniu ar insemna sa se submineze fundamentul Europei noi si mari", mai crede El Pais.


Romania, "un stat foarte sarac"
Der Standard din Viena se concentreaza asupra avertismentelor lansate de UE Romaniei si Bulgariei, carora "li se cer eforturi de proportii daca vor sa adere la timp, la 1 ianuarie 2007". Ziarul consemneaza ca, in cazul Romaniei, "clauza de salvgardare ar putea intra in vigoare doar pe baza unei majoritati calificate, spre deosebire de amanarea Bulgariei, care presupune unanimitatea". Der Standard reproduce declaratia unui diplomat dintr-unul din marile state membre care ar fi declarat, citez ca "nu vom ezita s-o activam", citat inchis.

Mai toti comentatorii reliefeaza ca ramanerea in urma priveste in special Romania, "un stat foarte sarac", dupa cum scrie Handelsblatt. Ziarul din Duesseldorf arata ca asupra ambelor tari "pluteste spectrul coruptiei si al structurilor mafiote".

La cele doua aderari se refera si ziarul berlinez Die Welt, potrivit caruia ambele state ex-comuniste ar fi departe de criteriile necesare integrarii, chiar daca si una si alta au realizat progrese importante. Ziarul subliniaza insa ca in sfera luptei impotriva crimei organizate, Romania si Bulgaria citez, "schioapata in urma celorlalte tari membre, coruptia fiind la ordinea zilei, justitia si administratia intr-o stare deplorabila, iar drepturile omului si libertatea presei continua sa fie frecvent incalcate".


FAZ aminteste clauza de salvgardare
Frankfurter Allgemeine Zeitung isi concentreaza atentia asupra discrepantei dintre ecourile exuberante, generate de semnarea tratatelor de aderare in Romania si Bugalaria, pe de o parte, si indiferenta, ori opozitia nedisimulata manifestata in vechile state membre, pe de alta. Potrivit ziarului, aceste divergente de perceptie sunt in firea lucrurilor. Ziarul din Frankfurt remarca intre altele ca "vechea UE n-a reusit inca sa digere precedentele 10 state preluate. E mare teama ca UE ia proportii debordante, precizeaza cotidianul conservator german, potrivit caruia "e de notorietate generala ca absenta securitatii juridice si coruptia interzic de fapt aderarea intr-un an si jumatate a Romaniei". Ziarul se intreaba asadar daca se va activa clauza, incheind ca, "ramane de sperat ca forta innoitoare si coeziunea UE sa fie destul de ample spre a evita demolarea edificiului european".


Der Spiegel il ataca pe Basescu
Saptamanalul german "Der Spiegel" publica saptamana trecuta o ampla radiografie a societatii romanesti in care cel mai criticat aspect privea coruptia din Romania. Revista "nu uita sa aminteasca de acuzatiile de coruptie care planeaza asupra Dosarului "Flota" si asupra presedintelui Traian Basescu", arata postul german de radio Deutsche Welle. Surse prezidentiale s-au declarat surprinse de existenta, in paginile revistei, a unor acuzatii de coruptie la adresa presedintelui.

Revista germana arata ca "pana si noul presedinte Basescu, persoana careia ii place sa se prezinte drept o figura curata, la Bruxelles, nu este de neatins pentru critici. In anii '90, a fost acuzat de implicare in vanzarea dubioasa a flotei comerciale romanesti, o afacere care a costat patrimoniul Romaniei aproximativ 3000 de milioane de dolari. Pe langa Basescu, care se considera nevinovat, sunt cercetati 80 de suspecti. Daca vor fi gasiti vinovati, ei vor fi pusi sub acuzare pentru abuz in serviciu, spalare de bani, fals si delapidare".



Hmm, asta-i mai mult decat coincidenta. Se cheama ce-si face omul cu mana lui....

Google
 

Postări populare