Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

24.11.15

Pentru Viktor Orban, camasa ruseasca e mai aproape decat haina americana

”Politica e plină de lucruri ciudate, așa că nu este neapărat dificil, este în fișa postului”, a răspunde pentru Politico.eu premierul ungar Viktor Orban, întrebat dacă, în calitate de politician care a pus umărul la căderea comunismului, nu are o problemă acum cu relația apropiată cu Vladimir Putin, omul care dorește să recreeze puterea sovietică.
”Politica nu este o chestiune personală, iar eu nu prezint opiniile mele, ci reprezint națiunea ungară. Și un lucru este limpede – fără ruși nu poți gestiona bine viitorul ungurilor. De aceea trebuie să avem o relație bine echilibrată cu rușii.”
”Putin este un om cu care se poate coopera. Nu este ușor, dar asta face parte din meserie. El nu are sentimente pentru tine. El reprezintă puterea, interesele Rusiei, și prin urmare este un negociator puternic. Dar, la fel cum toată lumea din Europa știe, orice s-ar fi întâmplat rău în trecut pentru unguri – înabușirea revoluției din 1956 și asa mai departe, dacă vrei un viitor mai bun atunci trebuie să cooperezi. Iar eu asta fac.
Am o viziune și mai largă, pentru că eu cred că avem nevoie de o zonă de liber schimb de la Lisabona la Vladivostok, care ar însemna ca UE să aibă o strategie în care Rusiei să-i fie oferit un loc corespunzător”.
Vă place de Putin personal?
”Oare a vazut cineva personalitatea lui Putin? Nu este un om cu o personalitate vizibilă, deci nu vi-l imaginați ca pe liderii occidentali. În cultura politică vestică, relația personală este parte a rutinei. Este un lucru imposibil în politica rusă. Deci să nu ne supraevaluăm capacitatea de a întelege politica rusă. Să nu facem asta. Știți, la summit-uri ne spunem pe nume: Viktor, Angela și asa mai departe. Este imposibil așa ceva într-o negociere cu rușii, așa ceva nu se întâmplă. De aceea, relația personală nu joacă un rol, nici în ce mă privește, nici în ce-l privește pe Putin.
Ce obține Ungaria de pe urma cooperării cu Rusia?
Primul lucru este securitatea. E bine să avem o relație bună între Rusia și NATO, pentru că trăim într-o zonă de frontieră. Avem, fără îndoiala, nevoie de NATO – 90% din populația Ungariei a votat pentru aderare – dar avem nevoie și de o relație gestionabilă între Rusia și NATO.
Al doilea lucru este enegia. Suntem într-o situație mult mai bună decât înainte. În 2010, când am revenit la putere, unul dintre obiectivele mele era independența energetică a Ungariei. Am construit o conductă împreună cu slovacii, din Slovacia până la rețeaua nordică de conducte. Acum avem ocazia să primim gaze excluisv din Rusia. Gazul rusesc este mult mai ieftin, dar nu mai există o dependență totală.
Însă cel mai important lucru este suveranitatea – a fost o negociere foarte lungă cu Putin pentru a-i opri pe ruși să cumpere un pachet mare de acțiuni la compania ungară MOL. Am oprit acest proces. A fost foarte important pentru suveranitatea energetică.
Așadar, relația ruso-ungară nu este în alb și negru. Este complicată atât istoric, cât și economic. Însă nu sunt o persoană care să-i vadă pe ruși prin prisma ideologiei. Încerc să promovez o politică a bunului simț, bazată pe realitate. Singura cale de a avea o relație bună cu rușii este politica de putere bazată pe realitate. Principiile și lista europeana a principiilor prioritare sunt total diferite de principiile din Rusia. Este imposibil să le armonizezi. Așadar, trebuie să lași deoparte principiile și ideologiile și trebuie să te uiți la interese, să ajungi la bunul simț al acordurilor bazate pe realism politic. Aceasta este abordarea Ungariei.
Nu este o împărtășită de multă lume. Unele țări se opun pe față, cum o face Polonia, care rămân cei mai buni prieteni ai noștri din Europa. Și sunt țări cărora le place să ofere imaginea că se opun unei asemenea politici cu Rusia, dar care de fapt promovează această politică chiar mai mult decât noi. Aceasta este politica Germaniei. Uitați-vă la acordul dintre Berlin și Moscova pentru Nord Stream II. Așadar, sunt mai multe abordări.
Cum este să discuți cu Angela Merkel și cum este să o faci cu Putin?
Este mai ușor cu Merkel, pentru că avem o politică bazată pe principii. Dacă ești de acord cu un anume principiu, atunci este ușor să gestionezi realitatea. Cu Putin este invers. Putem aborda realitatea, dar niciodată nu suntem de acord cu principiile. Este o altă mâncare de pește.
Relația cu Rusia va oferă o pârghie în relația cu Germania?
Desigur, strategia mea de politică externă este foarte simplă. Încerc să creez o situație în care toată lumea să aibă interesul ca Ungaria să câștige. Ungaria nu este suficient de mare pentru a-și mentine suveranitatea și spațiul de manevra dacă relația sa cu marile puteri nu este bine echilibrată. Avem nevoie de relația cu Germania, cu Rusia, cu Turcia și cu China. Dacă una dintre acestea pierde, suveranitatea noastră va fi într-o situație delicată. Astef, cooperăm cu germanii, dar nu ne place să depindem de germani. Cooperăm cu Rusia, dar nu ne place să depindem de ruși.
Veți vota împotriva prelungirii sancțiunilor impuse Rusiei?
Pot să fac asta, putem să facem asta. Dar vetoul nu este un drept – vetoul este un strigăt. Dacă o țară NATO cu 10 milioane de oameni spune veto, atunci trebuie să fie ceva mult mai important decât sancțiunile împotriva Rusiei. Un veto este o bombă nucleară; este bine să ai acest drept, dar să nu-l folosești.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fubar 6
Daca auziti ca omul va organiza cursuri de pregatire pentru politicieni, inscrieti-i si pe ai nostri. Au ce invata. Echilibru, logica, indemanare, viclenie, elocventa - toate intr-un singur om, ceea ce e rar. E cu atat mai apreciabil cu cat pe alocuri da impresia da fi de-a dreptul umil. Nu e de mirare ca la el in tara a avut un procent asa de mare de voturi.



Corneliu
Indraznesc sa fac un exercitiu de gandire . Astfel , sa presupunem ca aceleasi intrebari i s-ar pune lui Iohannis ( La noi Presedintele are prerogative mai extinse decat la unguri ) . Care ar fi raspunsurile ? Raspund tot eu : Se vad in actiunile sale zilnice !



TRACIA
PRIMUL MINISTRU AL ROMANIEI CIOLOS-SOROS CE AR SPUNE DACA L-AI INTREBA DESPRE POLITICA EXTERNA A ROMANIEI? Dar YOHANNIS care nici nu va SARBATORI 1 DECEMBRIE? Semnul acela cu mana la piept E PATRIOTISM sau MASONISM?



Stefan
Politicianisme sau nu , omul spune lucruri corecte, plus ceva ce nu am auzit inca la nici un politician roman : " Încerc să creez o situație în care toată lumea să aibă interesul ca Ungaria să câștige" - qed



Gogu De La Matriterie
Intre NATO si Transilvania, Ungaria va alege alianta cu Rusia in dauna Romaniei pentru refacerea Ungariei Mari. Restul sunt politicianisme!

Google
 

Postări populare