Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

28.11.13

Discursul integral al premierului chinez în Parlamentul României




Domnule preşedinte al Senatului, stimate domnule Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, stimate domnule prim ministru, Excelenţa voastră, domnule Victor Ponta, stimaţi prieteni parlamentari! Doamnelor şi domnilor! Bună ziua! De când am preluat funcţia de prim ministru al Chinei, este prima dată că efectuez o vizită într-o ţară din Europa Centrală şi de Est. Şi România este prima ţară în acest turneu de vizită.

De când am ieşit din avion am văzut că este vremea senină ca şi primăvară, guvernul ţării dumenvoastră ne-a primit foarte călduros pe mine şi delegaţia mea. A făcut aranjamente speciale pentru delegaţiile noastre şi a transformat această iarnă într-o vreme frumoasă ca şi de primăvară. Adineauri am avut întâlniri cu preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor şi cei doi preşedinţi mi-au urat ca să mă simt ca şi acasă în România şi eu le-am spus că am sosit de câteva zile în România şi nu cunosc ce dată exactă suntem astăzi fiindcă nu am simţit că am plecat de acasă, sunt deja acasă. Eu încă trăiesc întru prietenia în care poporul şi toate cercurile /.../României faţă de China, faţă de poporul chinez.

În ziua de astăzi am sosit aici, la Palatul Parlamentului şi la invitaţia...o să am un discurs. Se spune că această clădire probabil este cea mai mare clădire din lume. Când mă aflu înăuntru am simţit solemnitate şi înţelepciune, forţa şi aspiraţia poporului român. Toate acestea se simt aici, în Palatul Parlamentului. Eu sunt şi vreau să afirm că dumneavoastră, dragi prieteni parlamentari, sau dragi prieteni prezenţi, dumnevoastră vă dedicaţi timp îndelungat cauzei prieteniei chino-române şi aţi făcut eforturi excepţionale pentru dinamizarea şi vitalitatea relaţiilor tradiţionale chino-române. Vreau să vă mulţumesc în numele guvernului şi în numele poporului chinez pentru aceste eforturi. Aceasta nu este prima dată când vin în România. Acum 20 de ani am mai vizitat ţară dumneavoastră. În urmă cu aproape 20 de ani am vizitat ţara dumnevoastră cu toate că atunci ţara dumneavoastră a avut schimbări. Totuşi programul meu de vizită nu a fost schimbat atunci şi aceasta dovedeşte că indiferent ce schimbări au loc pe arena internaţională şi ce schimbări au loc pe plan politic, prietenia şi schimburile între popoare nu se întrerup niciodată. Când pun piciorul pe aceste meleaguri frumoase ale ţării sunt surprins de o nouă înfăţişare şi mari schimbări în ţara dumneavoastră şi mai ales după criza financiară. În contextul crizei datoriilor europene, România şi poporul român a manifestat hărnicia şi înţelepciunea manifestând ca un tigru economic din Europa, şi din Europa Centrală şi de Est. De aceea, noi suntem foarte încântaţi pentru aceste eforturi şi avem convingerea că poporul român va crea un viitor mai luminat. România are o istorie îndelungată şi o cultură splendidă. Există multiple şi nenumărate monumente istorice precum şi patrimoniile culturale. Prietenia chino-română are şi o sursă istorică îndelungată. În secolul al XVII-lea, cărturarul ţării dumnevoastră Nicolae Milescu Spătaru a scris experienţa sa personală decălătorie într-o carte numită "Descrierea Chinei"
El a devenit un om care a prezentat occidentalilor China din cele mai vechi timpuri. În secolul trecut, anii '30-'40, domnul doctor român, David Iancu şi soţii Clejan au sfidat marea distanţă geografică şi s-au angajat în lupta antifascistă din China, salvând vieţi omeneşti şi riscându-şi propria viaţă. Fapte eroice ce s-au imprimat profund în inimile poporului chinez. Poporul român a suferit dificultăţi, /iar China/ s-a bucurat de sprijinul acesta preţios. Nu vom uita niciodată acest sprijin deosebit. După proclamarea Chinei noi, România este printre primele ţări care a stabilit relaţii diplomatice cu China nouă. Prietenia chino-română este profund înrădăcinată în sufletul celor două popoare. În secolul XXI, relaţiile dintre cele două ţări au intrat într-o nouă perioadă, avem un parteneriat amplu de prietenie şi cooperare. Încrederea politică reciprocă se consolidează constant, iar cooperarea schimburilor economice se întăreşte, iar schimburile culturale şi interumane sunt bogate. Relaţiile chino-române sunt ca şi un vapor care vine din istorie, trecând prin încercările de furtuni schimbătoare, dar acest vapor merge cu încredere şi convingeri spre viitor. Acest vapor merge stabil şi distanţa se bazează pe precizia cârmuirii, pe deschiderea pânzei şi pe soliditatea ancorei. În ceea ce priveşte cârma, convenirea unei strategii de dezvoltare este cârma de ghidare. China şi România se tratează în egalitate şi respect reciproc, acordând sprijinul ferm pentru calea aleasă de fiecare parte.

China este cea mai mare ţară în curs de dezvoltare din lume, iar România este printre primele ţări din Europa Centrală şi de Est, locul doi, şi ca suprafaţă, şi ca teritoriu. România dezvoltă o politică spre est şi China dezvoltă o politică pentru vest. Această convingere merge împreună, corespunde relaţiilor, interese comune ale celor două state şi se lărgesc relaţiile. Cooperarea pragmatică constituie /vela din impulsionarea/ acestui vapor şi este o bază pentru relaţii bilaterale. China şi România au laolaltă un potenţial mare de piaţă emergentă şi un vast spaţiu de cooperare. România are resurse bogate, forţa de muncă de înaltă calitate, având o bază industrială şi agricolă solidă. China are o piaţă mare de 1,3 miliarde de locuitori, cu ramuri producătoare avansate relativ şi o capacitate de realizare a proiectelor din domeniul infrastructurii şi o finanţare adecvată. China şi România au
economii cu avantaje complementare şi cu cerinţe reciproce. China a devenit deja cel mai mare partener comercial al României din Asia, iar România este pentru China... Poporul chinez acordă o importanţă nu numai intereselor, dar şi sentimentelor de prietenie. Între noi există nu numai interesele comune, care se lărgesc permament. Între noi există şi o prietenie, un sentiment tradiţional şi îndelungat, o prietenie tradiţională. China alege România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrală şi de Est şi cu Uniunea Europeană. Vedem realmente între China şi România /că/ există un potenţial uriaş de cooperare. China va continua cu România să aprofundeze cooperarea pragmatică în vederea transpunerii, traducerii cooperării în beneficiul celor două popoare, ca cele două popoare să se bucure de rezultatele cooperării./ilapadat/ De la stabilirea relaţiilor diplomatice aproape 65 de ani au trecut. Cele două ţări tratează cu prietenie, împărtăşind succesul şi insuccesul lor. În secolul trecut, în anii '50, România a acordat o contribuţie specială pentru perioada de industrializare de început din China. În această istorie, ajutorul dezinteresat acordat de poporul român nu va fi uitat niciodată de poporul chinez. Eu personal am lucrat la o veche bază /industrială/ din China. /.../ acolo există multiple instalaţii româneşti, pe care ni le-aţi acordat în anii '50. Sunt nişte proiecte industriale acordate nouă, în anii '50. Şi acum, în ziua de astăzi, poporul de acolo nu va uita aceste proiecte. Şi, mai ales, cu ajutorul acestor proiecte a fost instruită o generaţie de oameni cu tehnică avansată, specialişti din industria chineză. Prin aceste proiecte şi tehnologie putem să vedem că România are o prietenie specială, sentimentală pentru poporul chinez. China şi România sunt prieteni adevăraţi, care se cunosc
la nevoie. În anii 1970, România a suferit o inundaţie serioasă, iar poporul chinez a ajutat la depăşirea dificultăţilor din România, pentru reconstruirea dupa dezastru. Schimburile chinezo-române în domeniul cultural sunt dinamice şi diversificate./asalar/ilapadat/ Filmele "Valurile Dunării" şi alte filme româneşti au rămas, şi în ziua de astăzi, savoarea oamenilor /.../ din China. Acest film a devenit un film tipic pentru poporul chinez. Iar serialele chinezeşte "Trei regate" şi altele sunt favoritele poporului român. Există un proverb românesc "Apa trece, pietrele rămân". Prietenia chino-română... În China avem şi noi un proverb, spunem că prietenia este înrădăcinată şi va fi înfloritoare. Aceste două proverbe corespund unul cu altul, exprimând prietenia chino-română; au trecut toate încercările şi depăşesc timpul şi spaţiul şi sunt profund înrădăcinate în sufletul celor două popoare şi ţări.
Doamenlor şi domnilor, situaţia internaţională are schimbări complexe. Multipolaritatea se dezvoltă profund, globalizarea economică se dezvoltă, iar interesele se combină. În ţări cu economii dezvoltate au apărut bune relaţii, cu tendinţe de dezvoltare. Iar unele economii emergente se confruntă cu nişte presiuni mai mari. De aceea este nevoie să se dezvolte în continuare nivelul de trai al populaţiei, care se confruntă cu criza. De aceea, cooperarea chino-română va promova economiile din Europa Centrală şi de Est precum şi Europa. Partea chineză este dispusă să depună eforturi comune cu partea română, să se dezvolte împreună, să avem relaţii strânse. De aceea, am următoarele propuneri: în primul rând, aprofundarea încrederii politice dintre cele două state. China şi România au o viziune strategică, ambele aşezând cooperarea reciprocă ca o prioritate naţională de politică externă.

Ambele ţări au din ce în ce mai mare nevoie să pornească de la interese pe termen lung. Să acorde preocupare şi intereselor celorlalte părţi. Convergenţele de interese sunt din ce în ce mai largi. Avem nevoie să promovăm în continuare schimburile la nivel înalt şi în toate sectoarele şi domeniile nonguvernamentale, interparlamentare şi alte sectoare. Toate acestea constituie o bază de cooperare şi dezvoltare a noastră. Acum este nevoie să ne pregătim pentru sărbătorirea a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice chino-române, precum şi stabilirea în urmă cu 10 ani a parteneriatului amplu de prietenie dintre China şi România. În al doilea rând, propunerea mea constă în valorificarea potenţialului cooperării pragmatice. În momentul de fată există o dorinţă puternică de cooperare a oamenilor de afaceri din cele două ţări. Este nevoie să folosim şi să extindem comerţul bilateral, să dezvoltăm
cooperarea industrială. Partea chineză doreşte să dezvolte comerţul cu România pe baza principiului egalităţii şi al mandatului reciproc, dorind să importe mai multe produse româneşti de calitate, reducând dezechilibrul comercial dintre cele două părţi. Cu ocazia vizitei, cele două protocoale semnate de departamentele de inspecţie şi carantină a celor două ţări asigură exportul de carne şi alte produse agricole româneşti în China. Anul viitor China va importa din România aproape cinci mii de vite în zece ani şi în următorii zece ani importul de carne de vită va creşte fiindcă piaţa chinează are o creştere din ce în ce mai mare şi cele două părţi pot să construiască împreună parcuri economice comune, iar regimul de relaxare a vizelor oferit de Guvernul României, precum şi memorandumul pentru marile investiţii şi cooperare economică dintre cele două părţi oferă condiţii favorabile pentru
investiţii şi comerţ. În al treilea rând, a treia propunere este construirea de repere pentru proiecte mari. În România există multe proiecte de infrastructură, au nevoie de /modernizare/, iar în China avem puterea în construirea infrastructurii, avem instalaţii avansate şi tehnologia nu mai este numai sigură, este şi cu calitatea foarte mare şi cu preţuri mai mici. Dumneavoastră ştiţi aceasta, fabricat în China au devenit cuvinte cunoscute în întreaga lume. Prin eforturile de mulţi ani, China a obţinut în anumite domenii capacitatea de fabricare a instalaţiilor şi echipamentelor. Şi echipamentele chineze, instalaţiile chineze vor avea, de asemenea, prestigiu în întreaga lume. Să meargă în lume, să aibă cooperarea cu ţările ca România, să se folosească de necesităţile de construire a infrastructurii din România, ca să avem câştiguri comune şi avantaje reciproce. China şi România sunt hotărâte să înfiinţeze şi nişte cluburi de lucru în ceea ce priveşte construirea căilor ferate, cu trenuri de viteză mare, şi reactoarele nucleare, acestea sunt discutate cu domnul prim-ministru Ponta, în aceeaşi zi în care noi am avut convorbiri. Şi deja au început discuţii între grupuri de lucru profunde despre finanţarea pentru echipamentele de cooperare. Credem că o să fie paşi uriaşi. Partea chineză sprijină întreprinderile chineze să efectueze cooperare în aceste domenii cu România şi încurajăm institutele financiare din China să acorde finanţare pentru proiectele de colaborare chino-române. În al patrulea rând, să construim o punte de schimburi culturale şi interumane. Deşi China şi România se află la o distanţă mare, totuşi popoarele noastre sunt atât de apropiate, iar schimburile culturale şi interumane pot să construiască o punte de schimburi sufleteşti. Cultura, educaţia şi schimburile dintre China şi
România trebuie să fie consolidate şi /.../, în vederea ca seminţele de inspirare culturală reciprocă să crească în sufletul celor două popoare./asalar /China va continua să organizeze bine festivalul cultural chinez, Festivalul Primăverii Chineze şi alte activităţi de marcă şi salutăm Orchestra Naţională Radio România să viziteze China şi sperăm să avem mai mulţi spectatori. China va continua sprijinul pentru Institutul Confucius din România, ca să satisfacă cerinţele de învăţare a limbii chineze. Salutăm şi construirea, stabilirea unui centru cultural al României la Beijing, vom oferi şi bursele din partea guvernului pentru ca studenţii români să candideze la bursele din China. Salutăm participarea şi candidează tineri români în programul cu 5.000 de burse pentru ţări din Europa Centrală şi de Est. Sperăm ca şi mai mulţi tineri români să fie candidaţi în această bursă, acest program. Noi avem
responsabilitatea ca prietenia chino-română să continue din generaţie în generaţie. În urmă cu peste 20 de ani, când am făcut vizita în ţara dumneavoastră, atunci eram un tânăr. Aici, am cunoscut mulţi prieteni români, inclusiv prieteni tineri atunci. Domnul preşedinte al Senatului, Antonescu, mi-a spus că diseară o să-mi ofere o surpriză, să mă întâlnesc cu un prieten vechi, care m-a primit atunci, acum este senator, să aibă o întâlnire cu mine. Aştept chiar acest moment. Doamnelor şi domnilor, în anul acesta, economia chineză, ca şi alte ţări cu piaţă emergentă, a suferit o presiune de a merge în jos, dar noi am depăşit greutăţile./mtone/Noi susţinem o politică de stabilitate, să avem stabilitate şi siguranţă. Nu am crescut deficitul financiar, nu am tipărit nici bani, dar noi am făcut eforturi pentru descentralizare, pentru inspirarea vitalităţii din piaţă. Să crească mai multe dividende din
reformă, să încurajăm mai mult investiţiile guvernamentale. În trimestrul al II-lea economia chineză merge bine şi, acum, merge în continuare pe un drum bun. China are convingerea că va realiza o creştere economică de aproape 7,5% în acest an. Nu demult, în cea de-a treia plenară a celui de-al 18-lea Comitet Central al Chinei s-au făcut planuri generale pentru reformă în continuare. Vom aprofunda în continuare reforma şi vom continua deschiderea către exterior, pentru ca piaţa să joace un rol important şi decisiv în alocarea resurselor pe piaţă. Guvernul va juca un rol /.../ ca să promoveze creşterea permanentă şi durabilă a economiei chineze. Avem convingerea şi capacitatea şi condiţia. Aceasta va oferi condiţii bune pentru cooperarea chino-română, precum şi cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est. Sunt oportunităţi oferite de creşterea economică. Săptămâna trecută, la reuniunea liderilor
China - Uniunea Europeană a fost adoptată strategia 2020 de cooperare a Chinei cu Uniunea Europeană şi această cooperare, relaţiile dintrew China şi Uniunea Europeană intră pe un nou drum. Ieri, cu domnul prim-ministru Ponta, am participat împreună la reuniunea şefilor de guvern din China şi Europa Centrală şi de Est. Noi am elaborat şi publicat Programul de acţiune din Bucureşti pentru cooperare China - Europa Centrală şi de Est. Cooperarea noastră din viitor dintre China şi Europa Centrală şi de Est va fi bazată pe acest program /.../, programul de la Bucureşti. Să fie îndrumat din programul din Bucureşti! Am convingerea că cooperarea chino-romĉnă poate să devină un fanion al cooperării dintre dintre China şi Europa Centrală şi de Est. România este un pilon strategic pentru cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est, iar cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est va servi drept motor
pentru relaţiile China - Uniunea Europeană. Dumneavoastră cei prezenţi sunteţi nu numai cunoscuţi ca şi contributori la relaţiile chino-române, dar veţi contribui şi la relaţiile China - Uniunea Europeană. Aceasta este sarcina noastră împreună. Ca să mergem mai departe avem nevoie de un vapor mare. Avem nevoie şi de vânt potrivit. Acum avem vapor, avem toate eforturile, avem şi vântul, care este potrivit. Acum, acest vapor de cooperare chino-română va tăia valurile şi va merge înainte. Acest vapor va tăia valurile şi să meargă mai departe. Vă mulţumesc foarte mult".




Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare