Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

26.11.13

ChiMerica & RoMeriChina



Cum au reacţionat postacii la mesajele americanilor şi chinezilor. „SUA să stea acasă. China ne vrea sufletul“

A consemnat: Mihalache Madalina


Românii par să nu aibă încredere în promisiunile venite din partea celor două mari puteri ale lumii, SUA şi China. Cei mai mulţi cititori „Adevărul“ nu văd cu ochii buni prezenţa premierului chinez Li Keqiang în Bucureşti. Nici încurajările venite din partea ambasadorului SUA în Bucureşti, Duane Butcher, nu au stârnit satisfacţia celor care au comentat articolele. Dimpotrivă.

Bucureştiul găzduieşte în aceste zile summit-ului liderilor din China şi din statele Europei Centrale şi de Est .Deşi Guvernul prezintă de câteva săptămâni de importanţa acestui eveniment şi de beneficiile pe care le va avea România în urma acestui forum organizat în ţara noastră, cititorii  sunt neîncrezători. Iată câteva mesaje, exact aşa cum au apărut ele în secţiunea comentarii.

„Mi se face scârbă“

„Ce vrea China de la România? Ne vrea sufletul“, sună un comentariu la articolul în care premierul Chinei vorbeşte de importanţa pieţei din România pentru dezvoltarea companiilor asiatice.

Un scenariu al unui cititor scoate în faţă dezavantajele pe care le va avea România. „Cu ce preţ a ajuns oare China a 2a mare economie a lumii ? :) cu mâna foarte ieftină de lucru, cu muncitori care dorm prin fabrici până a 2-a zi, cu salarii extrem de mici faţă de occident, cu poluare la maxim etc. etc. şi credeţi că vor face altfel aici, la noi? nici vorbă. Salariile nu vor creşte, desi se va lucra inclusiv pt export cu grămada, cu drumuri şi autostrazi, cu tot ce vreţi, dar nu pt cetăţeanul român, ci pt China, eventual ceva moguli chinezi. China are economie, dar, paradoxal cu preţul saraciei. Asta nu vede nimeni?“, se întreabă un alt cititor.
Radu Baltea percepe evenimentul ca o vizită de la un partid comunist la altul. „Vine PARTIDUL COMUNIST în vizită la PCR...adica la USL“, spune Baltea.

„Dupa 23 de ani de cand niste prosti au murit ca prostii intr-o asa zisa revolutie anticomunista. Acum asistam la marele eveniment al anului... intrunire bolsevicilor. Unu poarta tricou cu cheguevara altu cu mao. Mi se face scarabă“, spune, drastic, un alt commentator.

Replica a venit după numai câteva moment din partea lui mnarius Ciprian: Bolsevicii,, astia sunt putere economica,politica si militara la nivel mondial!China este o tara prospera,cu o clasa politica dedicata poporului si de la care si Occidentul a ajuns sa solicite credite,investitii.In acest moment China,o tara cu care poporul romAn are relatii vechi de prietenie,poate sa fie o gura de aer pentru economia romaneasca si o piata de desfacere.Este o alternativa foarte buna fata de mizeria numita SUA,care ne-a subjugat tot ce mai era bun din tara asta pe nimic si alta mare mizerie pe nume Europa Occidentala.
Sunt şi cititori care se arată mai optimişti şi cred că Bucureştiul poate profita de pe urma prezenţei oficialului chinez. „China în acest momenet se numără printre cele mai prospere economii mondiale şi o relaţie comericală cu acest stat ar reprezenta o gură de oxigen pentru România. Dar mai bine ai merge să ii lingi picioarele preamaritului Băsescu care ,,traieşte,, visul american din care ţara asta nu câştigaă nimic, ci doar pierde!“, a comentat Marius Ciprian.

„SUA, să stea acasă“

Duane C. Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, a acordat un interviu, pentru „Adevărul“, în care vorbeşte despre potenţialul ţării noastre şi despr erelaţia din ce în ce mai strânsă dintre cele două state.

„Relaţiile dintre Statele Unite şi România sunt într-un moment extraordinar, avem această toamnă nemaipomenită. Dacă vorbim despre aceast sezon de toamnă, vorbim despre vizita ministrului Apărării la Washington, despre vizita premierului la Washington, despre inaugurarea lucrărilor la scutul anti-rachetă de la Deveselu, despre anunţul privind achiziţionarea avioanelor F16, despre anunţul privind utilizarea bazei de la Mihail Kogălniceanu. SUA vor o Românie puternică“, sunt cuvintele lui Butcher adresate României.
Intenţiile exprimate de americani nu i-au convins pe cititorii „Adevărul“, ci mai degrabă declanşat reacţii tăioase la adresa SUA.„Care americani? Ăia care nu au nimic pozitiv faţă de România ci doar pentru propiul lor interes? America în acest moment este o cloacă de mizerie, un stat bolnav, care ar face mai mult rău României. Pe ei îi interesează doar poziţia geografică şi resursele naturale bogate cumpărate la preţ mic“, a primit Marius Ciprian interviul cu Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.
Un alt cititor interpretează a fi îngrijorător semnalul dat de SUA, potrivit căruia Washington vrea o Românie puternică.  „În momentul în care un reprezentant al unei administraţii de Washington D.C. precum este cea a lui Obama afirmă că vrea o Românie puternică înseamnă că este rău , chiar foarte rău. România dacă va continua linia de astăzi, intra cu avizul USA în raza de acţiune chineză iîmpotriva Rusiei şi să te ţii pe urmă“, scrie Iris.

Un alt cititor îi îndeamnă pe americani să nu vină în România. „Mai bine să stea acasă! Am auzit că e destul moloz de adunat pe la ei. Să se ducă la Detroit şi să facă afaceri acolo!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare