Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

19.9.13

Timpul floricelelor

Acum ca s-a cules porumbul, e timpul floricelelor.  Asta si la scara planetara, unde tari ca Romania se regasesc in ceaunul a carui temperatura creste odata cu caderea nivelului de trai in Vestul invingator fara de glorie.

Romania s-a mai aflat in situatia asta, de exemplu in ajun de razboaie mondiale in secolul trecut.  Atunci ca si acum obiectivul era asigurarea frontierelor, intotdeauna o socoteala in care hazardul intrece imaginatia, iar aceasta la randul ei ratiunea.  Situatia aceasta se datoreaza nu numai diferentei dintre categoriile jucatorilor, cat mai ales echipamentului si pregatirii romanilor.

In conditiile acestea, tot istoria arata ca tari ca Romania se re/pozitioneaza cu viteza intre ceaune.  In contextul acesta notez vizita recenta a d-lui Aleksandr Dughin, Fondatorul Mişcării Eurasia, la Fundaţia Europeană Titulescu. Redau aici semnalul vizitei de pe blogul lui Adrian Nastase, urmat de cateva din putinele comentarii:
Unii îl consideră un important filosof, sociolog şi politolog. Alţii îl etichetează drept ideologul neo-eurasiatismului şi promotor al unor teorii geopolitice obscure. Depinde în care parte a lumii te afli. Oricum ar fi, Aleksandr Gelyevich Dugin este un personaj interesant care, astăzi, s-a aflat în vizită la Fundaţia Europeană Titulescu.

Pasionat de Lucian Blaga şi prieten cu Jean Parvulesco, el mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti. Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii.

Aleksandr Dughin este autor al unor cărţi precum “Bazele geopoliticii” (1996) sau “Cea de-a patra teorie politică”(2012) şi este director al Centrului de Studii Conservatoare din cadrul Facultăţii de Sociologie a Universităţii “Lomonosov” din Moscova.”





+ *
Ghita Bizonu'

Fereste-ne Doamne de astfel de prieteni….




blogideologic

@ Adrian Năstase
Cu multă deferenţă (trebuie să admiteţi totuşi că tema abordată de dumneavoastră în această postare este dureros de sensibilă pentru români) întreb: Cine este reprezentat în tablou, generalissimul Suvorov ? Mulţumesc.



eurasia

“decorul” camerei este eurasiatic, exceptia “occidentala” fiind desktop-ul Macintosh…

doar o “scapare”, speram…

Marian Nicolae

Domnule profesor, ma bucur nespus sa-l vad pe domnul Aleksandr Dughin la Fundatia Europeana Titulescu in compania dumneavoastra.


Gavrila

Cat de oportuna este aceasta initiativa ce vine pe urmele unor contacte cu oaspeti chinezi de rang inalt. Poate fi o punte de cooperare cu aceste doua mari popoare dela est, iar faptul ca amfitrionul este chiar posesorul acestui forum-blog este o recunoastere a eminentei sale internationale si un atu important pentru finalizarea cu succes a unor proiecte comune. Toate se intampla cand simultan in Franta stanga se confrunta cu probleme foarte grave, inclusiv decizii de politica externa cel putin aventuriste. S-ar putea ca Sadoveanu graia intelept cum ca Soarele rasare dela rasarit…


George Hălărescu

Interesantă vizită. Felicitări! Dar se ridică și câteva semne de întrebare. A intrat Rusia în criză și a început acțiuni concertate de lobby? Este un bun semnal pentru noi și cred că dvs. știți să-l exploatați foarte bine. Se pare că luna care vine apasă greu pe Moscova, deoarece își pierde mult din sfera de influență, odată cu semnarea de către foștii sateliți ai URSS a Parteneriatului Estic. Ar fi interesant să ne povestiți mai mult ( dacă se poate) despre tema întrevederii.
PS. Să știți că fotografia reflectă o stare de spirit excepțională și că trăiți o mare satisfacție!
Pentru mine acestă vizită are o valoare foarte mare. Pot să anticipez că se pregătește și o vizită importantă la București la cel mai înalt nivel – posibil chiar Putin.



Ca Rusia a inceput sa invite la vals statele violatele de URSS si apoi abandonate capitalismului e din ce in ce mai clar.  Ca Rusia nu mai e URSS nu-i chiar asa de clar, desi cine a dat peste Russia Today la vreun hotel prin lume poate confirma ca a aflat adevaruri de nerostit in mass-media libera sau ca unul ca Snowden ar fi facut drumul exact invers in lumea pe care ne-o inchipuiam si multi inca si-o inchipuie...

Din comentariile de mai sus, se remarca trei lucruri:
  1. Nastase a lasat cativa din colaboratorii sai virtuali in ceata;
  2. Gavrila/Sadoveanu/intelepciunea timpurilor s-ar putea s-o nimereasca (si) de data asta:  Lumina vine dela rasarit;
  3. La randu-i, George Hălărescu pare a anticipa o miscare de mai mare anvergura, nu doar o pirueta intelectualo-oportunista a lui Adrian Nastase.   
Ma tem ca Romania nu poate face mare lucru in halul in care este.  Cele mai mari obstacole sunt aplicarea neoliberalismului dezlantuit pana la aneantizarea statului, lipsa unitatii de decizie si actiune, lipsa alternativelor la ideologia canceroasa ce mistuie resursele ţării, chiar si pe cele nenascute.  In acelasi timp, vreau sa cred ca miscarea lui Nastase este una fireasca pe piata de idei a lumii, una din care se face loc si pentru mai binele general, intr-o formula sau alta.


Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

blogideologic spunea...



@Gavrilă spune : „faptul că amfitrionul este chiar posesorul acestui forum-blog este o recunoaştere a eminenţei sale internaţionale şi un atu important pentru finalizarea cu succes a unor proiecte commune.” Aţi subliniat foarte bine, îndrăznesc să supralicitez eu comentariul dumneavoastră, impulsul de tip asociaţionist creat de acest “forum-blog”. Nu sîntem cu nimic mai prejos decât cei din MittelEuropa. În secolul XX, cehul Vaclav Havel scria bine documentat despre felul cum se iniţiază activitatea asociativă şi partidele politice: “Partidele politice sunt un fel de finalizare a unei activităţi asociative. Nu putem imagina activitatea unei societăţi democratice făăa acestea.” Începând cu deceniul doi al secolului XIX, mişcarea asociativă generată de „pruncii români” avea să conducă la formarea Partidei Naţionale, o mişcare modernă care a condus la democraţie. Impulsionată endogen, dar totodată ajutată de Ideologia primară a lui Destutt de Tracy asimilată ca un acquis european. Revoluţia de la 1821 confirma geneza ideologică a naţionalismului românesc. Care permite rumânilor sa învingă consecinţele nefaste ale epocii fanariote. Dar iată ca peste cinci sferturi de veac, la 1948, au fost arse din bibliotecile noastre publice, la ordine muscăleşti transmise prin slugi alogeno-cominterniste, –iar aici tatăl domnului Vladimir Tismaneanu a jucat un capital rol malefic, avea deja experienţa din Basarabia, dar nu-l uităm în răul făcut nici pe tatăl lui Petre Roman, –fiul său fiind primul ministru după „revoluţia” din 1989–, toate cărţile româneşti care povesteau copiilor acele aspecte de geneză modernă a naţiunii române în cartea noastră de istorie culturală şi ideologică. Practic toate bibliotecile publice şi bibliotecile şcolilor au fost golite de cărţi, care au fost puse pe foc. La Craiova, de exemplu, un martor ocular mi-a povestit că Băile Comunale erau încălzite cu acele cărţi. Astfel, toate cărţile de economie politică în limba română şi în limba franceză aflate atunci în fondul Liceului Comercial Gheorghe Chiţu au fost puse pe foc! Alogeno-cominterniştii l-au imitat pe califul Omar : acela a pus pe foc Biblioteca din Alexandria.

Google
 

Postări populare