Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

2.5.13

analistul de provincie


do you think I can?, originally uploaded by maia bird.



1.Lumea libera, cum este denumita SUA si UE, a implementat pretutundeni pe unde a ajuns, democratia politica, lucru extrem de pozitiv si de asteptat de populatiile respective.
N-a reusit insa niciodata, sa aduca in zonele sale de influenta, ceeace inseamna ,,democratia economica”, adica sa asigure constructia unui model de dezvoltare economica rapida, care sa sustina economic si social, democratia politica.
Aceasta constatare este evidenta, daca privim situatia din Afganistan, Irak, ori alte zone in care democratia si organizarea politica propusa de Occident, au esuat dupa plecarea americanilor,din cauza deficitului de constructie(sau reconstructie) economica.
Eurosceptiismul este rezultatul(psihologic) aceleiasi impotente economice, UE alimentind inainte de integrare,sperantele tarilor slab dezvoltate, ca va fi aducatorul progresului economic.desi ea era lipsita de astfel de viziuni si mecanisme de lucru.
Incercarile de sprijinire si finantare a dezvoltarii au esuat (aproape) pretutindeni, in tarile sarace, urmata de risipa inutila de imense resurse financiare, care in loc de constructie si dezvoltare economica, au produs doar indatorare financiara.
In cazul UE,cauzele esecului (previzibil), pot fi impartite in citeva ,,grupe”, prima fiind pierderea mecanismelor nationale care asigurau dezvoltarea si echilibrul economic national inainte de integrare, ca cele vamale, tarifare, financiar-bugetare, monetare si valutare,posibilitatea de a negocia acorduri de dezvoltare cu diverse tari in beneficiu propriu – mecanisme care au fost desfiintate, fie transferate la nivelul UE.
In al doilea rind, integrarea in UE, a ,,eliberat” clasa politica din unele tari(ca Romania), de efortul si raspunderea pentru dezvoltarea econoimca nationala, fara ca uniunea sa aiba statut federativ(economic), incit sa preia functia dezvoltarii ,,nationale” si rolul de control institutional si ,,formator” de dezvoltare.
Liberalizarea circulatiei persoanelor in 2002 si boomul economic,au oferit locuri de munca in UE, determinind lipsa de diligeta si responsabilitate pentru economiile nationale, producindu-se dezintegrarea economica a unor tari industrializate in perioada comunista,ca Romania.
In al treilea rind, UE este o uniune ,,aproximativa”, incropita la repezeala si fara a se fi creat raporturi economice si sociale de ,,parteneriat” echitabil, in sensul ca ,,serviciile” si costurile tarilor slab dezvoltate, in raporturile economice cu UE sa fie evaluate si ,,platite”.
Astfel, Romania a devenit piata de desfacere pentru industria si agricultura (moderna) a UE, cit si furnizor gratuit de resurse energetice, tehnico-stiintifice,inovatie(atita cita este), forta de munca calificata si foarte calificata, etc.
Mai mult ca atit, ,,economia nationala” a disparut, iar beneficiile muncii populatiei si profitul apartin tarilor dezvoltate si investitorilor straini,incit resursele nationale de dezvoltare au disparut – singurul element economic ,,administrat” de Romania, fiind Bugetul, ca forma de taxare/impozitare a firmelor straine si distribuirea banilor catre sistemele bugetare.
In al patrulea rind, conducerea UE este una ,,politica”, iar nu tehnocrata, cu pacatele cunoscute pretutindeni, unde politicul conduce si mai mult ,,nu conduce”, o UE, ca pe o ,,afacere”, de care sa beneficieze toti membrii sai.
2.Desi pare de neoprit, pe masura ce defectele enumerate(sau nu) isi produc efectele negative, euroscepticismul si evolutia negativa a UE, au doua solutii distincte.
a.Transformarea UE in stat federativ,care sa preia problematica dezvoltarii, solutie de viitor, neacceptabila azi si neevaluabila ca potential de acceptare, din considerente politice, economice si sociale prea multe, pentru a le enumera.
b.Un program de ,,reconstructie economica si industrializare” a tarilor inpoiate industrial, care datorita comunismului (ca Romania) ori dictaturilor militare(Spania,Portugalia,Grecia), au pierdut etapa avintului industrial postbelic, intre 1950-1978.Componentele si considerentele unui astfel de program de dezvoltare,de ,,ajungere dn urma”(chatching-up) sint prea numeroase, pentrua le enumera aici.
Concluzia finala, ar putea fi ca UE este viabila, iar o ,,reconstructie” a UE, care sa destructureze actualul euroscepticism, presupune evaluarea si promovarea unui nou ,,model” de dezvoltare economic, rapida,de ajungere din urma a tarilor dezvoltate aleUE – existent si operational.
Depinda daca Guvernul Ponta il va intelege, evalua si promova la nivelul Romaniei, iar apoi il va ,,livra” si UE, ca instrument de demolare economica a euroscepticsmului.

Caliman Eugen – analist de provincie



peromaneste: Buna analiza, mai putin recomandarile. In timp ce Estul ar ajunge economic din urma Vestul, ce ar face astia din Vest? Viata le-ar putea fi in pericol din cauza plictisului...

2 comentarii:

tudor spunea...


Rasfoim impreuna pagini din “UE – Cronica unui esec anuntat”.
Principalul motiv al caderii sistemului comunist (denumire improprie, dar nu asta e subiectul) a fost insuccesul economic – nici asta nu detaliez.

Trei sunt motivele principale pentru care UE va esua:

1. puterea economica nu poate exista, pe termen mediu si lung, in lipsa unui centru de putere politica, legitim si capabil de a adopta decizii majore in timp operativ.
Interesele deseori divergente ale statelor, diferentele culturale majore si optiunile politice diferite in fiecare moment sunt piedici majore si care nu pot depasite in timp util.
2. economia europeana, caracterizata prin cote de productie, subventii si suprastandardizata pierde din competitivitate; structurile care sustin politici economice neperformante nu rezista.
3. UE a instituit o birocratie extrem de complicata, impersonala si in afara controlului cetatenilor.
Orice sistem birocratic tinde sa se autoreproduca.
Excesul de birocratie marcheaza profund competitivitatea economica..
Birocratia excesiva genereaza lipsa de incredere si chiar adversitatea cetatenilor.

Introducerea pripita a monedei unice este doar o fila din dosarul celui mai maret proiect politic esuat din istoria mondiala.

Ce ar trebui sa faca cei care hotarasc destinele Romaniei?
Basescu, dar si Ponta, propun ca solutie integrarea rapida si cit mai deplina.

Dimpotriva: singura sansa de viitor a Romaniei este definirea interesului national si apararea, prin orice mijloace, a fiecarui dezmembramint al acestuia.

In fata unor asemenea provocari majore orice decizie luata in afara unei strategii coerente este susceptibila de a genera efecte negative pe termen nedefinit.

Incepind cu Petrominul, “romanii sa si ia gindul de la autostrazi”, propria fabrica de inghetata, “Romania n are nevoie de acord cu fondul” etc etc , absolut toate deciziile economice ale dlui basescu s au dovedit eronate.

Ca sa glumesc (amar), pentru a ne scuti de analize prea complicate ar fi suficient sa procedam astfel:
- cum zice basescu ca trebuie rezolvata chestia asta ?
- asa….
- ok. procedam invers!!!

mda.

Karakas spunea...



Ne bantuie mai multe “fantome”. La inceput a fost…”fantoma neo-liberala”, aruncata pe piata libera a prostiei cu sloganuri de genul “statul gras care sufoca cetateanul slab” (“stat minimal”), “plata datoriei de stat este obligatorie pentru ca sa existe crestere economica” (fundament pentru “austeritate”), “flexibilizarea pietei muncii” (fundament pentru ingrasarea privatilor pe spezele muncitorilor platiti din ce in ce ma “flexibil” si cu dreturi din ce in ce mai mici). Dupa atitea “fantome de dreapta”, e normal sa vedem iepurasul dirdaind de frica cu o umbra atit de…austera. Cum sa nu ne tremure funduletzul? Joburi bine platite din ce in ce mai putine, salarii din ce in ce mai mici, drepturi din ce in ce mai putine. Iar in timpul asta auzim scincetele bancherilor si capitalistilor ca statul nu le creaza lor conditii de profitabilitate maxima!

Si pe urma auzim cum a fost adusa ea Romania la cheu. Da, cu marinari rupti de foame si in coate. O mai scoate cineva in larg din port?

Google
 

Postări populare