Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

12.3.13

Geopolitica luxului, Postată de Radu Baltasiu
practicată de Elita aeropurtată, Postată de Mircea Platon


Luxul de a călca pe greblă.  Pusă de tine,  din interes
.... de a pierde un popor aliat.

"[Pentru SUA] nu mai există o altă ţară în Balcani, or, poate chiar mai mult, la Marea Neagră, cu mai mult potenţial [higher marginal value] pentru activitatea [proaspătului] secretar de stat [John] Kerry."* - afirmă Mark H. Gitenstein, fostul ambasador în România până în 2012 în Ambassador Perspectives (15 feb. 2013). Ambasadorul are dreptate: am mai spus şi în altă parte că în 2012 "rata copiilor cei mai dotaţi este de două mai mare [în România] decât în altă parte." (The Economist, 7 aug. 2012) Au trecut, însă, trei luni, şi SUA nu au încă un ambasador în România, "partener strategic". Ca să fiu cinic, în tonul de tip Wall-street dat de expresia "valoare marginală" din textul ambasadorului, aş spune că mă minunez că Gitenstein foloseşte cuvântul "ţară" (country), când ar putea să-i spună "zonă": "zona zis românească". Dar nu aceasta este problema.

Aproape 99% dintre români sunt credincioşi - conform unui studiu Soros din 2011  (citat de Antena 3, pe 11 oct. 2011). Se ştie că Fundaţia pentru o Societate Deschisă nu e filocreştină. Dintre aceşti 99%, arată studiul Soros,   82% sunt ortodocşi.  Românii sunt, de altfel,  cel mai mare popor european conservator (Eurobarometrul 2005, p.9). Tocmai această trăsătură este şi obiectul de lucru al unor astfel de fundaţii, ong-uri etc., "civile".

Unde este sursa credinţei? La ţară. Oraşul, întemeiat pe diviziunea funcţională a muncii, este prin excelenţă abstract. Relaţiile sociale dominante sunt de tipul "weak ties", legături slabe. Orăşeanul este confuz. Chiar şi relaţiile pe care le are sunt adeseori "condamnabile" (termenul de relaţii este util, dar oarecum imoral).
La ţară, ordinea derivă direct din creştinismul cosmic şi se pare că încă vascularizează salvator viaţa satului, chiar şi pentru cei care s-au întors de la muncă din Occident şi şi-au făcut case-colivii din beton şi sticlă. Pentru că la ţară esenţa relaţiei omeneşti nu este ce ştii să faci şi să te descurci ci, al cui ești, adică neamul. Neamul, în esența lui, trimite la un alt tip de existență, numit ființare, și care are trimiteri până la Geneză. Pentru că singurul om care trăieşte aproximând timpul primordial, prin calendar creştin, orientare spaţială, norme cotidiene, este ţăranul. Chiar în cavourile acestea moderne numite vile, răsărite în ultimii ani la ţară, mai degrabă obiecte de poziţionare în ierarhia locală decât de cadre de locuire propriu-zisă.

Ambasadorul Gitenstein remarcă încă un fapt, românii sunt în continuare printre cei mai pro-americani. Mai mult "în opinia mea, în lume nu este un popor mai prietenos, inteligent, plin de compasiune şi creativ. ... de la care avem multe de învăţat  - acesta este motivul pentru care limba română este a treia vorbită în [sediul] Microsft din Seattle."

Ce nu a înţeles însă ambasadorul Gitenstein este că românii nu prea mai au motive să fie pro-americani. Roosevelt, Truman şi Eisenhower au jucat la ruleta istoriei folosind destinele românilor, polonezilor, ungurilor, bulgarilor, sârbilor, balticilor, cehilor, slovacilor etc. Au fost aşteptaţi vreme de 45 de ani (1944-1989). Rareori o mare putere s-a bucurat de un capital moral atât de mare. Când americanii poposiră aici, după 1990, primul lucru de care s-au interesat au fostminorităţile, nu poporul român (vezi uriaşa manipulare făcută de congresmanul democrat Tom Lantos). Ca şi când comunismul ar fi digerat omul selectiv. Nici o altă țară nu a irosit un asemenea uriaş capital moral - mult mai mult decât simpatie. Simpatic este pudelul doamnei de vis-a-vis. Aşteptându-i pe americani, câteva mii de români au luptat în munţi vreme de peste 10 ani, iar ungurii au ieşit în stradă în 1956 (Historia, 2010).
veteranul Ion Chiuchiur, partizan anticomunist în zona Nereju,
  arătând  o conservă păstrată de la americani,
le transmitea acestora peste  timp:
 "Ne-aţi lăsat prea mult pe mâna ruşilor."
(Evenimentul Zilei, 3 aprilie 2008)
Cum a irosit America acest capital? Fiind prinsă în jocurile KGB-ului şi practicând la nivelul Departamentului de stat confuzia dintre slăbirea statului român şi regimul comunist. Desigur, confuzia a fost, în bună măsură, indusă. Divizia anti-kgb a CIA a fost controlată de ruşi prin Aldrich Ames vreme de 10 ani, între 1985 şi 1994. Urmările nu putea fi decât unele: de pildă, şeful rezidenţei CIA din România, Harold Nicholson, a lucrat pentru KGB între 1994 şi 1997 (AP, 5 iunie 1997). Ambii au pe conştiinţă lichidarea fizică a câtorva zeci de colegi precum şi penetrarea sistemului de securitate american pe toate dimensiunile sale: politic, militar, cultural, economic. Nu este de mirare că în România, pe vector american, a poposit oechipă de destructurare a normalului social, în numele "democraţiei", "Europei", "integrării euro-atlantice", majoritatea fiii sau reprezentanţii uni agenturi sovietice veche de aproape jumătate de secol: Tismăneanu (tatăl, Leonte, agent NKVD), Brucan (agent NKVD, unul din întemeietorii grupării GDS), Patapievici (fiul unui cuplu informativ Gestapo preluat de NKVD). Câţiva dintre aceştia fuseseră frumos reciclaţi ca "profesori americani". În jocul acesta a fost implicat şi SRI la vremea sa, prin scandaluri aranjate de "urmărire politică" a unor "dizidenţi faţă de regimul Iliescu" -  creat tot de agentura străină. Şi iată, o bună parte din reţeta "societăţii civile". Pentru detalii privind "modul de preparare" a unei societăţi civile în acord cu "standardele europene" în serviciul KGB-ului şi pe banii contribuabililor români şi  americani vezi cartea generalului Aurel Rogojan, "Fereastra serviciilor secrete". Faptul că Moscova s-a arătat iritată de Rogojan nu poate fi decât o geană de lumină în toată această dramă geopolitică la scară continentală (Vocea Rusiei, 7 feb. 2013)

Revenind la discursul lui Gitenstein. Fostul ambasador recomandă noului secretar de stat al SUA să viziteze România, să se convingă de oamenii şi de frumuseţile ei. Ceea ce surprinde în textul ambasadorului este absenţa României ca entitate cu care SUA, de fapt, are un parteneriat. Fostul ambasador pune accent pe legalitate, pe legi. E adevărat, o ţară prosperă se ţine cu respectarea legii. Dar ce te faci când legea a ajuns în mâna lui Animal, care este mult mai puţin simpatic decât vestitul personaj din Muppet Show? Din păcate, cei care au reprezentat interesele SUA în România nu au reuşit să cultive o elită organică. Or, tocmai aici este cheia chestiunii, poporul român era filo-american pentru că crede în democraţie şi în libertate. 99% dintre români cred. Nu ai nici o şasă să susţii America aici cu elite inepte, trădătoare sau străine. Decât dacă trădezi America. Şi, din nefericire, America a fost trădată de câteva ori în România, chiar şi după arestarea cârtiţelor CIA -  este îndeajuns să amintim afacerea Bechtel. Nu putem să nu remarcăm satisfacţia cu care Gândul din 22 februarie a.c.ziar care nu are apetenţă şi nici capacităţi de analiză strategică, publică "Scandalul unui jaf geostrategic[: Bechtel]". Asta după ce cu o zi înainte pun o fătuţă să scrie în cel mai reprezentativ stil de mânie proletară în favoarea homosexualilor, folosindu-se de un aşa-numit sprijin din partea Ambasadei SUA. În condiţiile în care  doar 1% dintre români n-au treabă cu credinţa, deci cu familia alcătuită din soţ-soţie (Gândul, 21 feb. 2013), mesajul nu poate fi decât anti-american. Mesaj ranforsat printr-o curioasă implicare publică a Ambasadei SUA - superputerea cere explicit înlocuirea directorului adjunct al unui muzeu dintr-o ţară prietenă, Mediafax, 22 feb. 2013, întocmai cum pe vremea lui Ames susţinea "manifestările democratice" prin GDS, care, după cum am văzut, aveau o agendă în bună măsură dictată de interese ostile NATO.
De fapt acesta este esenţa problemei. America îşi permite luxul de a practica o geopolitică a indiferenţei în raport cu două resurse masive de putere: ţara şi poporul, în cazul de faţă, românii şi România. România este interpretată legalist, ca şi când nu s-ar şti că legea încape uşor pe mâna oligarhiilor. Poporul, românii, nu există în acest cadru de interpretare. Dacă ar exista, atunci America nu ne-ar băga pe gât filme cu "familii gay", ca în programele de îndoctrinare de pe vremea comunistă când trebuia să vedem "realizărilii" regimului şi să le recităm mai departe. Citatul, din preşedintele Obama, pe care Ambasada îl dă pentru a-şi susţine imixtiunea în viaţa civică românească, aminteşte de practici lozincarde de tristă amintire pentru români**. Ce fel de aliat strategic este România dacă tu îi ataci sanctuarul moral, ţăranul român şi formula sacră de viaţă, familia? Şi atunci, ca şi acum, victimele au rămas aceleaşi, familia şi credinţa, adică românii şi România. Poate că România este încă odată prea mică pentru interesele americane. Dar o geopolitică întemeiată doar pe interese este lipsită de legitimitate. Singura sursă de legitimitate a puterii este dată de popoare. Care se ţin cu credinţă, nu cu îndoctrinare. Nu am auzit nici un ambasador american vorbind de necesitatea unei industrii, sănătăţi, educaţii puternice în România - coordonate de bază ale dezvoltării unei naţiuni.  Cum nu am auzit nici un eurocrat. Toţi cer ceva de la poporul român. L-ar vrea schimbat. Asta nu ştiu dacă se poate, oricât de mult s-ar strădui să-l cloneze pe Funeriu. Dacă America vrea, cu adevărat, un aliat la Nistru, în condiţiile în care configuraţia de putere europeană se apropie tot mai mult de cea din 1939, e cazul să se uite mai bine cum îşi susţine ... interesele. Dar mai poate să o facă?

textul exact: "There is no country in the Balkans, or indeed perhaps in the whole Black Sea region, where there is a higher marginal value for Secretary Kerry’s engagement. Romanians are enthusiastically pro-American." 
** "Aşa cum a spus preşedintele Obama, «înţelegem că drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor sunt echivalente cu drepturile omului»." (comunicat al Ambasadei SUA citat de Mediafax, 22 feb. 2013)
Ambassadors Perspectives. Online Commentary on Current World Issues, "Secretary Kerry's Priorities for Romania. Mark H. Gitenstein (Ambassador to Romania, 2009-2012), http://ambassadorsperspectives.wordpress.com/2013/02/15/secretary-kerrys-priorities-for-romania/ 
Studiu Soros citat de Antena 3, 11 oct. 2011, "Cât de credincioşi suntem? Vezi structura populaţiei pe confesiuni religioas", http://www.antena3.ro/romania/cat-de-credinciosi-suntem-vezi-structura-populatiei-pe-confesiuni-religioase-139793.html 
European Commission, "Special Eurobarometer. Social values, Science and Technology", June 2005, http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_225_report_en.pdf
9am.ro, 30 sept. 2006, "Tom Lantos - portret neretuşat", http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-09-30/tom-lantos-portret-neretusat.html 
The Economist, 7 aug. 2012, "Eastern approaches. Ex-communist Europe. Do Romanian schools produce idiots?",www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/08/education-romania?spc=scode&spv=xm&ah=9d7f7ab945510a56fa6d37c30b6f1709
SpyMuseum.com, "Master Spies. Aldrich Ames", f.a., http://www.spymuseum.com/pages/agent-ames-aldrich.html 
Associated Press, 5 iunie 1997, "CIA turncoat Harold Nicholson sentenced to 23 yers in prison", http://www.jonathanpollard.org/1997/060597a.htm 
Historia.ro, f.a. [probabil vara 2010], "Poveştile partizanilor anticomunişti martiri", http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/povestile-partizanilor-anticomunisti-martiri
Evenimentul Zilei, 3 apr. 2008, "A păstrat timp de 60 de ani o conservă de la americani", http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-pastrat-timp-de-60-de-ani-o-conserva-de-la-americani-798217.html
Vocea Rusiei, 7 feb. 2013, "Dezintegrarea teritorială în contextul Statelor Unite ale Europei", http://romanian.ruvr.ru/2013_02_07/Dezintegrarea-teritoriala-in-contextul-Statelor-Unite-ale-Europei/
Gândul, 22 feb. 2013, "Scandalul unui jaf geostrategic. Negociator PSD al contractului cu americanii. "Bechtel a exploatat la maximum prostia guvernanţilor noştri. Au întins coarda până s-a rupt.", http://www.gandul.info/financiar/scandalul-unui-jaf-geostrategic-negociator-psd-al-contractului-cu-americanii-bechtel-a-exploatat-la-maximum-prostia-guvernantilor-nostri-au-intins-coarda-pana-s-a-rupt-10583568 
Gândul, 21 feb. 2013, "Video. Scandal la Muzeul Ţăranului Român. Proiecţia unui film premiat cu două Globuri de aur, întreruptă de un grup de homofobi care au intonat cântece religioase", http://www.gandul.info/news/video-scandal-la-muzeul-taranului-roman-proiectia-unui-film-premiat-cu-doua-globuri-de-aur-intrerupta-de-un-grup-de-homofobi-care-a-intonat-cantece-religioase-10583345 
Mediafax, 22 feb. 2013, "Ambasada SUA la Bucureşti, foarte dezamăgită de protestul de la Muzeul Ţăranului Român", http://www.mediafax.ro/politic/ambasada-sua-la-bucuresti-foarte-dezamagita-de-protestul-de-la-muzeul-taranului-roman-10588446#comments 
Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna la facebook peromaneste

Un comentariu:

Anonim spunea...

Austeritatea a fost o eroare de calcul, arată economistul şef al FMI. Fondul a încercat să prevadă strict matematic deciziile oamenilor în timp de criza şi, mai mult, a aplicat coeficienţi calculaţi în perioadele de prosperitate. Paul Krugman se teme însă că liderii europeni vor cere şi mai multă suferinţă din partea cetăţenilor

Economistii au admis cu mult timp in urma ca politicile de austeritate dauneaza cresterii economice si produc someri pe banda rulanta. Insa doi importanti economisti ai FMI au demonstrat ca masurile impuse de institutia lor sunt chiar mai rele decat se credea. Potrivit lui Olivier Blanchard, economist sef la FMI, si Daniel Leigh, economist la FMI, utilizarea unui coeficient eronat de calcul a dus la subestimarea efectelor negative ale crizei, scrie Liberation.

FMI a recunoscut deja ca a aplicat masuri eronate in Grecia. De data aceasta, articolul publicat pe site-ul FMI de catre cei doi economisti, arata ca politica de ansamblu a institutiei a fost gresita. Sectiunea in care a fost publicat textul arata insa ca acesta nu exprima o pozitie oficiala. “Demonstram ca, in economiile dezvoltate, o consolidare fiscala puternica este insotita de o crestere mai mica decat se prevedea. O explicatia fireasca este ca multiplicatorii fiscali erau mult mai mari decat au estimat previziunile”, se rata in articol.

Multiplicatorul “vinovat” este coeficientul care leaga evolutia cheltuielilor publice sau a impozitelor de rata de crestere a economiei. In timp ce coeficientul este, spre exemplu, 0,5, aceasta insemna ca o anumita crestere a cheltuielilor sau a impozitelor duce la o scadere de doua ori mai redusa a economiei.

Cei doi economisti au descoperit insa ca multiplicatorul poate fi, in perioada de criza, de trei ori mai mare decat in perioadele “normale”. Este un lucru pe care cei doi l-au scris intr-un raport al FMI publicat in octombrie 2012. Asadar impactul austeritatii poate fi de trei ori mai grav decat se astepta.

Se pare ca tot mai putini economisti de la FMI il mai citesc pe Keynes. Acesta scria, in 1936: “Deciziile oamenilor care implica viitorul pe plan personal, politic sau economic nu pot fi inspirate de o previziune strict matematica, pentru ca baza unei asemenea previziuni nu exista.”

“Exista doua moduri de a calcula, spune Xavier Timbeau, economist citat de Liberation. Fie faci o analiza istorica, fie construiesti un model economic si studiezi relatiile dintre componentele sale. In ambele cazuri nu avem modele neutre: construirea lor implica o zona apriorica, care este influentata de ideologii.”

“Pana acum am aplicat, in timp de criza, multiplicatorul pentru perioade normale. Or, in timp de criza, lumea este panicata. Oamenii nu se mai comporta in acelasi fel si nimeni nu mai poate anticipa. Astfel, daca austeritatea a dus la o recesiune mai mare decat am crezut, inseamna ca si politica de relansare va fi mai mult mai eficace decat ne imaginam”, spune Xavier Timbeau.

Acelasi economist vorbeste despre existenta a doua Fonduri Monetare Internationale: capul si corpul. “In GreciaFMI a fost cel mai mare sustinator al austeritatii, mai mare decat Comisia si Banca Centrala Europeana. Indiferent de ceea ce spun Blanchard sau Christine Lagarde, pe teren FMI aplica un plan decis de tara respectiva si de creditori. Va fi nevoie de timp pentru ca schimbarea sa ajunga pana la nivelurile inferioare. Exista si riscul ca ea sa ramana doar in sferele inalte ale FMI, fra a avea efecte pe teren”, mai spune economistul francez.

Laureat al Nobelului pentru Economie, Paul Krugman a reactionat la articolul publicat de FMI si a critica politicienii europeni. El scrie pe blogul sau ca FMI a realizat ca austeritatea va adanci recesiunea, insa ca alti actori nu vor sa renunte la acest model. “Liderii europeni, care au produs suferinte demne de criza din 1929 in tarile indatorate, fara a restabili increderea financiara, continua sa spuna ca solutia va fi si mai multa suferinta.”

Google
 

Postări populare