Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

10.5.12

Dinu C. Giurescu - De la supermarket către ţară!




De la prezentarea propunerilor pentru noul executiv de către dl. Victor Ponta şi până la validarea de către camerele reunite şi depunerea jurământului la Cotroceni (1-6 mai 2012), s-au spus multe. Fie îngăduit a reaminti unele din ele.

1. Duminică 6 mai, preşedintele statului, Traian Băsescu a folosit din nou un hipermarket ca tribună de comunicare cu mass-media şi poporul. Surprinzător, a spus că guvernul propus va fi confirmat de Parlament şi că nici n-ar vrea să gândească altminteri. Va fi fost o recunoaştere că Domnia Sa nu are altă soluţie?

2. Foştii prim-miniştri, domnii Boc şi Ungureanu, ne-au tot transmis că domniile lor au făcut totul pentru revenirea salariilor la valoarea nominală din iunie 2010. Domnul Preşedinte ne asigurase de altfel că ar exista vreo 5 miliarde euro ca rezevă, cu cât să faci faţă la toate nevoile!?!

S-a adeverit însă că banii aceştia, dacă există, sunt pentru altceva şi nu pot fi de fel folosiţi nici pentru salarii, nici pentru pensii.

3. Şi atunci?

Suntem cu spatele la zid, prinşi ca într-un cleşte între:

– o imensă datorie a statului, nu ştim de ce s-a constituit şi unde s-au dus banii pe care îi vom plăti noi toţi;

– o situaţie economică internă precară, datorată politicilor „înţelepte“ ale guvernelor Boc şi Ungureanu;

– nici vorbă de o relansare.

Suntem faţă-n faţă: – cu o Europă confruntată de propriile ei probleme;

– cu o Europă care a constatat incapacitatea guvernelor pedeliste de a accesa fondurile europene disponibile.

*

4. Guvernele PDL ne-au tot bombardat cu ideea investiţiilor care creează locuri de muncă.

Sunt investiţii stranii, ca să nu spunem trăsnite: panseluţe, borduri, metri de autostradă, telegondole care duc niciunde, terenuri de sport în pantă, parcuri în păduri, şosele în rezervaţii naturale, locuri de joacă în sate cu bătrâni…

În plus, locuri noi de muncă nu se văd, iar şomajul real cine poate să-l ştie?

Jurnalul Naţional din 8 mai a publicat o listă cu 10 (zece) companii private din România care au încheiat contracte publice cu statul român, în anii 2009-2010, în valoare totală de 2 miliarde şi 354 milioane euro. La care se adaugă achiziţiile publice prin e-licitaţie.ro – 10 miliarde euro anual!

Să ne mai mirăm unde sunt banii noştri şi cum sunt folosiţi?

Auditul pe ministere, anunţat de guvernul Victor Ponta, se impune cu maximă urgenţă.

5. La depunerea jurământului de către noul executiv (7 mai), domnul preşedinte Traian Băsescu a reamintit temele preferate ale Dsale, cu o perseverenţă diabolică.

Ele sunt:

– legea educaţiei; aplicarea ei cu toate inechităţile şi discriminările, controlul politic şi anularea de facto a autonomiei universitare cât şi teribila dezorganizare din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal;

– legea sănătăţii, care ar îngădui unor parteneri dinafară să pătrundă şi să folosească sistemul şi bugetul asigurărilor sociale de stat constituite din contribuţiile a milioane de cetăţeni români;

– reforma instituţională a statului, unde preşedintele Băsescu s-a pronunţat, de repetate ori, pentru desfiinţarea judeţelor şi constituirea unor regiuni de dezvoltare, altele decât cele existente în prezent. În felul acesta, Dsa este alături de toţi cei care pledează pentru înlocuirea statului naţional, socotit perimat, cu regiunile. România ar înceta să mai fie, „stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil“ (articolul 1 din Constituţie).

De reamintit că măsurile luate în ultimii 3-4 ani de guvernele pedeliste, sub bagheta prezidenţială, au angajat deja statul român în direcţia dezmembrării sale economice, teritoriale şi culturale.

*

6. Ce se poate face, dincolo de cele anunţate prin programul noului guvern USL-Victor Ponta?

a) Cetăţenii au dreptul să cunoască, fără ocolişuri, adevărata situaţie a României, aflată în grea cumpănă, cât şi cine a adus-o în acest prag.

b) Dată fiind cămaşa de forţă în care se află România pe plan financiar, negocierile cu instituţiile internaţionale creditoare să fie continuate cu perseverenţă şi demnitate, iar nu în genunchi aşa cum s-au purtat sub guvernele pedeliste începând din 2010.

c) Să ne întoarcem spre noi înşine, spre forţele noastre, pentru a începe relansarea economiei. O putem face, totul este să pornim cu încrederea în capacităţile naţiunii noastre şi cu un plan bine chibzuit.

d) Să chemăm toţi cetăţenii la vot. Iar când votează, la alegerile locale şi la cele generale, cetăţenii să-şi reamintească toate îngrădirile, asupririle şi dispreţul la care au fost supuşi în ultimii ani. Să nu se mai lase amăgiţi de false promisiuni şi daruri.

e) Depolitizarea instituţiilor statului care au fost în mod deşănţat împănate cu tot felul de politruci mediocri şi veroşi.

f) Şi peste toate, să dăm locuitorilor acestei ţări un dram de speranţă. Prin ceea ce spunem şi facem să le arătăm că noi toţi împreună, guvern USL şi cetăţenii ţării, putem să readucem România şi traiul nostru pe calea normalităţii.

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare