Edito video de L'Express par Christophe Barbier : la revanche Web de la presse écrite, originally uploaded by VideoPresse.
Via Flickr:
Comment peuvent donc réagir les vieux médias devant ce déluge d'image sur le Net ? Pour L'Express, la réponse est simple : prendre les devants et produire ses propres images. Depuis plus d'un an, Christophe Barbier, rédacteur en chef du magazine, diffuse sur le Web son édito en vidéo.
www.videopresse.com/2008/03/25/edito-video-de-lexpress-pa...
Semn distinctiv: eşarfă roşie - în permanenţă. Dar nu este de stânga. Nici de dreapta. Este, pur şi simplu, „the Journaliste", jurnalistul prin excelenţă, echidistant şi echilibrat, lucid şi pertinent, fără a-şi menaja nici săgeţile, nici vitriolul, dar cu talent şi parcimonie. Cu stil. Autor al unei apariţii inedite pe piaţa franceză a cărţilor consacrate alegerilor prezidenţiale, din 2012 şi de totdeauna, Barbier crede că, de fapt, totul se reduce la „sânge": Franţa este un animal politic sălbatic...
Iulia Badea-Guéritée: „Politica este o minciună", scrieţi în cartea Maquillages, la politique sans fard. Scrutinul prezidenţial este, deci, în general, teatru scurt. Există vreun motiv ca francezii să meargă la vot?
Christophe Barbier: În primul rând, nu este doar teatru, ci şi teatru. Uneori este mai întâi teatru, iar când avem şi specialişti în comunicare, ca Nicolas Sarkozy, teatrul este primordial. Trebuie să învăţăm să privim dincolo de comunicare, de machiaj, pentru a găsi ideile şi sinceritatea actorilor. Este posibil. Trebuie ca francezii să voteze, să fie interesaţi de politică, pentru că unele lucruri nu vor reveni niciodată, nici măcar în teatru. Pentru că, în primul rând, Franţa este o putere nucleară, iar datoria noastră va fi mereu de a alege pe cineva capabil să apese pe buton, să fie ultima noastră apărare în caz de dramă. Nu trebuie să uitam, apoi, că Franţa se află la o răscruce. Fie se reformează, fie intră intr-un anumit declin. Este greu de ştiut din start cine va fi bunul reformator, şi de aceea este necesar să avem încredere în alegători. Nu este soluţia ideală, ştiu, nu suntem niciodată siguri că rezultatul e cel bun, dar, aşa cum spunea Winston Churchill, „este cel mai prost dintre sisteme, exceptându-le pe toate celelalte". Tradiţia franceză a alegerilor, de la Revoluţie încoace, sufragiul universal este foarte important. Un fel de drept divin, care făcea regii pe vremuri, s-a transformat azi într-un drept al poporului, care crează specia aceasta nouă de rege - preşedintele pentru cinci ani.
Dacă „Franţa este un animal politic", cum scrieţi, deci sălbatic, politica franceză este doar o afacere bazată pe răzbunări? Sau un foileton siropos?
Există răzbunare, există violenţă. Este adevărat că Franţa este un animal politic, care are şi o doză de sălbăticie. Francezii nu au milă, dar deloc, nici cu candidaţii pe care nu-i aleg, nici cu cel ales. Am văzut în cazul lui Nicolas Sarkozy cum poate apărea, din senin, dizgraţia. El a fost victimă a unei respingeri care ţine de dizgraţia personală. Franţa nu face politică cu creierul, ci cu inima şi intestinele. Rezultatul este iraţional. Este violent, dar este violent şi atunci când este pozitiv. Există poveşti de dragoste, există entuziaşti, ca Sarkozy în 2007, Charles de Gaulle, François Mitterand în 1980, există şi entuziasme fabuloase, urmate, evident, de mari deziluzii. Dar poveştile de dragoste nu se fac gândind, ci urmând pasiuni, avânturi, chiar dacă ulterior suntem dezamăgiţi şi povestea se termină prost. Este identic în politica franceză, ea funcţionează ca o idilă amoroasă.
Pe acest fundal pasional şi pasionat, ce culoare are Franţa?
Culoarea Franţei nu este griul, cum credea Mitterand. Pentru mine, culoarea este, atunci când este roşie, un roşu înflăcărat, atunci când este alb, un alb strălucitor, când este albastru, un albastru profund. Iar pentru cele trei culori ale drapelului, Franţa se investeşte de fiecare dată total. Am văzut asta în mai 1968, pe timpul Comunei, în 1871, al Revoluţiei din 1789. Când Franţa alege roşul investiţia este totală. (…)
Christophe Barbier este un cunoscut jurnalist francez. A făcut jurnalism politic la Le Point şi Europe 1, apoi a urcat în redacţia L’Express până la funcţia de director de redacţie. Iulia Badea-Guéritée este editoare pentru limba română la Presseurop.eu şi Courrier International.
Citeşte versiunea integrală în revista FP România, ediţia nr. 28 (mai/ iunie 2012), care apare pe 21 mai.
peromaneste: USL-ul, si mai ales PSD-ul, merge cu batista pe tambal, ca deh, o fi o problema de gusturi personale intre Victor si Adrian. Numai ca asta nu va fi suficient, mai ales daca guvernul Victoras nu inregistreaza niscaiva victorii clare (crestere de salarii, scaderea somajului etc.) pana la alegerile generale. Probabil ca alegerile locale vor schimba multe tonuri si toane si la noi.
Un comentariu:
Ileana Rollason
Christophe Barbier se machiaza-n dandy, el, personal, este un om respectabil, si muncitor (are tablete zilnice la i-télé, si participa la mese rotunde la varii alte posturi TV), NUMAI CA - numai ca-i directorul lui L'EXPRESS, care si-a permis campanii extrem de urâte, nesanatoase (inclusiv împotriva României, ori a lui Sarko), intelectualii "bobo" (burghezii, mai pe sleau) de-acolo sunt foarte snobi, daca nu chiar teribili, în stare sa aplaude orice initiativa (critico-politica) sau de avantgarda dubioasa - un Boltanski, de pilda, arhilaudat, în ciuda kitsch-ului complet pe care-l produce ...), sa cocheteze cu orice minoritate, tipul, cu alte cuvinte, intelectualului boem si reactionar, sigur de el, fiindca "L'EXPRESS"nu-i numai politic, e si "cultural", si "literar"
Sacha
@Ileana Rollason : Barbier e chiar mai mult decat ce afirmi : o girueta care se intoarce in functie de vantul prielnic ! Am abonament la L'Express....stiu ce-i poate pielea jurnalistului respectiv...Sper sa-si revina din marasmul in care s-a scufundat singur....Pfff,auzi tu articole despre alegerile din Franta....explicate de Barbier ! P.S. autorule : A propos,alte jurnale mai OBIECTIVE nu exista ???? Cam simplista analiza !
Lisa
Barbier, eu cred ca de azi este de stanga... ca si pana la arestarea lui DSK... Il urmaream pe TV5 in emisiunea lui Yves Calvi. De la arestarea lui DSK, a intors obrazul in curtea dreptei si va avea nevoie de multa inteleptciune sa intre in gratiile lui mme. Aubry...., PS - ul nu-l va ierta ! De maine este socialist, cu accént Melanchon. Il apreciez totusi pentru talentul de scriitor si pentru limba franceza pe care o utilizeaza. Allez, à demain soir 20h.
xxx
Barbier este un jurnalist excelent, super-inteligent dar DE DREAPTA. Este lipsit de onoare pt un jurnalist , fie si roman, sa minta. L'Express a sustinut in 2007 OFICIAL campania lui Sarkozy.
Trimiteți un comentariu