Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.4.06

Ticu Dumitrescu (V)
Sub reflectorul lui Dumitru Iuga




Scurt comentariu la paginile privind detentia domnului Constantin (Ticu) Stefan Dumitrescu, de aici incolo C.St.D.

In anul 1949, la varsta de 20 de ani, C.St.D. a intrat in atentia securitatii fiind pregatita arestarea sa pentru uneltire impotriva regimului comunist.
Colonelul de securitate Birtas G solicita celor care preconizau asta sa nu il aresteze intrucat C.St.D. este obiectiv in cadrul PNT - eului. Documentul in cauza nu ofera detalii. Se poate intelege orice: fie ca era mai important ca obiectivul sa se afle in libertate pentru a furniza informatii despre cele ce se intampla la PNT, chiar daca se motiva arestarea sa imediata, fie ca, urmarit fiind, se puteau descoperi si alte lucruri din activitatea partidului respectiv.
Este totusi depus in arest in anul 1951, probabil la inceputul anului, ca urmare a mandatului de arestare emis de Tribunalul Militar Orasul Stalin urmand a executa o pedeapsa de 2 ani si 6 luni, pedeapsa care incepe la data de 10 decembrie 1949 si urmeaza sa expire la data de 7 iunie 1952.
Din documentul prezentat rezulta ca a fost pus in libertate abia la data de 5 august 1953 prin ordin al Ministerului Securitatii Statului. Cu un an si ceva mai tarziu.
Situatia acestei prime detentii a domnului C.St.D. este plina de neclaritati. Numai domnia sa poate limpezi ce s-a intamplat cu adevarat atunci punand la dispozitie opiniei publice toate documentele necesare referitoare la perioada respectiva aflate in dosarul sau penal.
Oricum, prima sa detentie legala consemnata in documentele oficiale nu poate fi mai mare de 2 ani si 6 luni.
La data de 29 iulie 1958 este din nou incarcerat, ca urmare a Hotararii Tribunalului Militar Bucuresti, acuzat tot de uneltire si urmand a executa o pedeapsa de 23 de ani munca silnica.
Tribunalul Suprem ii reduce insa in anul 1962 pedeapsa la 6 ani acesta urmand a fi pus in libertate la data de 26 iulie 1964.
La data de 11 aprilie 1964 este emis faimosul Decret 176 care pune in libertate toti detinutii politici, printre care si C.St.D.
Aceasta a doua detentie a sa insumeaza 5 ani, 3 luni si 11 zile. Impreuna cu prima detentie, C.St.D. a fost incarcerat de regimul comunist 7 ani, 9 luni si 11 zile.
Si aceasta perioada a detentiei sale cuprinde o neclaritate la care numai documentele puse la dispozitia opiniei publice de catre cel in cauza o pot limpezi: in ce conditii Tribunalul Suprem a redus pedeapsa acestuia de la 23 de ani la numai 6 ani? Foarte probabil, este vorba de un recurs extraordinar declarat la solicitarea sa. Si ca sa ti se aprobe un astfel de demers, obligatoriu trebuia sa ajungi la o intelegere cu mai marii securitatii.

Evolutia sa social politica in anii care au urmat - vezi memoriul domnului Radu Manea - decorarea acestuia de catre Ceausescu, interviul din Scanteia si alte produse de acelas gen asupra carora ma voi opri cu alt prilej, ridica mari semne de intrebare privind cel putin sinceritatea celui care astazi se declara simbol al rezistentei anticomuniste si reper moral pentru neamul romanesc.

Dumitru Iuga

Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Domnule Iuga, esti acelasi cu liderul sindical al TVR(l)?

Altfel spus, cine-i Radu Manea si de ce ar fi cuvantul lui de luat in seama? In '96 mi-aduc aminte ca erau multi batranei fara mare folos in PNTCD, care faceau insa zgomot disproportionat cu abilitatile lor. Dupa ce s-a prapadit Seniorul, numai de mosh tagartza s-a impiedicat partidul si Emilica s-o fi vazut inconjurat de o liie foarte slaba, cand nu era de-a dreptul in solda Secului de stil nou.

Oricum, Ticu are multe de explicat si pana la urma ce conteaza este ca oamenii sa aiba acces nelimitat la dosare si nu cine-i seful CNSAS.

Cu respect si multumiri pentru documente si comentariu,
St.D.

Google
 

Postări populare