Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

8.4.15

Sincronismul legionar


This article examines the lesser-known authoritarian regime of Kārlis Ulmanis, the Vadonis [Leader] of...
BOOKSANDJOURNALS.BRILLONLINE.COM|BY JORDAN KUCK
  • This article examines the lesser-known authoritarian regime of Kārlis Ulmanis, the Vadonis [Leader] of Latvia from 1934-1940, as a case study of transnational fascism. Specifically, by investigating the nature of Mazpulki [Latvian 4-H] – an agricultural youth organization modeled on American 4-H which became during the Ulmanis regime a sort of unofficial ‘Ulmanis Youth’ institution – and its international connections, and particularly with Italy, the article contends that we should view the Ulmanis regime as having been part of the transnational fascist wave that swept over Europe in the period between the two world wars. The article also makes the historiographical point that the transnational fascism model offers key analytical methods for interpreting fascism’s syncretic nature, especially in the case of those regimes which had some recognizable features of ‘generic’ fascism but which have previously been categorized as merely authoritarian. Future studies of such regimes will expand our understanding of the nature of and links between the many varied manifestations of interwar fascism.
  • Mircea Platon Vezi ca si aia din Letonia credeau ca fiind fascisti sunt cu Vestul, in pas cu istoria, cu modernizarea.

  • Alexandru Racu @ Mircea Platon - Păi în bună parte lucrurile au stat și la noi așa. Iată un exemplu: "Ce va zice strainatatea de miscarea antisemita din România care s-a întors la barbarie? Ce vor zice oamenii de stiinta, ce va zice civilizatia? Oamenii nostri politici ne vor repeta noua la fiecare pas argumentul jidanesc, tiparit în toate foile si în fiecare zi. Când în sfârsit, dupa 8 ani de zile, Germania, cu toata civilizatia si cultura ei, se ridica împotriva jidanimii si biruieste hidra prin Adolf Hitler, argumentul cade." http://www.fgmanu.ro/Carti/1/capitol_52
    Ce va zice strainatatea de miscarea antisemita din...
    FGMANU.RO

  • Paul Cernat Da. Uitam prea des ca legionarismul era simultan prooccidental (in masura in care era pro-german), justitiar (maximalist moral) si antibolsevic (antisovietic). Prin comparatie, unii (aceiasi) vedeau in Titulescu, ca si in Regele Mihai mai tirziu, niste "tradatori" oportunisti care au incercat sa joace la toate capetele. De parca Occidentul modern inseamna numai democratie liberala. Nu. Fascismul si nazismul si ele produse ideologice ale Occidentului, iar purificarea etnica prin tehnologie militara de virf era vazuta in anii 30 ca forma suprema de civilizare prin suprimarea"inferiorilor".

  • Alexandru Racu @ Paul Cernat - Da, de fapt Mircea a scris deja pe subiectul ăsta: "De aceea, esenţial pentru legionari e ceasul care dictează ora biruinţei legionare. Pentru legionari, ceasul acesta e în Europa fascistă, pentru Codreanu soarele răsare "la Roma" (punctul 85). Legionarii nu merg împotriva curentului, ci pe val, aidoma altor mişcări şi partide politice româneşti care, ieri ca şi azi, îşi trâmbiţează adaptarea câştigătoare la vremuri: "Priviţi în toate părţile: ţări ca Italia, Belgia şi Germania care înviază la viaţa nouă şi-şi taie din biruinţă în biruinţă drumuri noi sub soare. Numai noi, numai noi românii stăm [...] Oare să nu putem şi noi da lumii o mare biruinţă românească?" (statutele Asociaţiei "Prietenii Legionarilor", incluse în Cărticică). Din acest punct de vedere, va trebui clarificată istoriografic problema "suferinţei" ca investiţie în "biruinţa legionară" care urma să vină fie cu ajutor fascist-nazist, fie cu ajutor NATO."http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/.../mircea...
    „Singura problemă a Părintelui Nicolae Steinhardt era...
    CUMPANA-O-VIZIUNE-ORTODOXA.BLOGSPOT.IN|BY GHEORGHE FEDOROVICI

  • Paul Cernat Sincronismul legionar...

  • Alexandru Racu @ Paul Cernat - Exact  La fel și cu aberația vehiculată papagalicește conform căreia ML a fost o mișcare ortodoxă dacă nu chiar ortodoxistă. Aiurea. CZCodreanu se ruga la Sfântul Anton din Padova, nu pomenește nicăieri de Biserica Ortodoxă ci doar de Biserica Creștină, nici urmă de opoziție față de Catolicism în discursul său (spre deosebire de cazul unui Stăniloae spre exemplu) iar Moța voia spiritualitate "creștino-ariană". Deci era ortodoxie ariană.

  • Alexandru Racu Dar cred că toate aceste abordări trebuie văzute și în contextul gândirii elitei postdecembriste care ne-a livrat o viziune anistoric-esențializată a unui Occident așezat pe soclu, prin care s-a și legitimat, opunând-o unei viziuni tot esențializate doar că programatic denigratoare a Răsăritului. Să ne gândim la faptul că, atunci când a căzut comunismul la noi, în Vest era în plină vogă denunțarea Occidentului ca rasist prin definiție. Or, la noi nu puteau să se îngăduie astfel de obrăznicii la care erau abonați doar baby boomerii din lumea bună. Întrucât noi trebuia să stăm în banca noastră până se privatiza totul. Așa că s-a produs o operațiune intelectuală și mai interesantă. Pe de o parte Occidentul a fost prezentat exclusiv ca forță civilizatoare, pe de altă parte, chiar și păcatele sale au fost transferate tot esticilor (sau exclusiv lor). Așa că, în timp ce antirasiștii din vest atacau civilizația occidentală iar rasiștii din vest atacau mizeria și subdezvoltarea orientală, noi am fost concomitent criticați atât ca rasiști cât și ca subdezvoltați și primitivi, ceea ce însemna că trebuia să ascultăm de occidentalii care erau deopotrivă civilizați și democrați, și n-aveau nicio responsabilitate nici pentru rasismul nostru, și nici pentru subdezvoltarea noastră. Acestea erau produse exclusiv locale. Gândește-te că la noi de critica multiculturalismului și a corectitudinii politice s-au ocupat aceiași oameni care au monopolizat discursul antiesențialist doar că îndreptat împotriva identității românești. Gândește-te că în Politice Patapievici, în uralele societății civile, s-a ocupat concomitent de demolarea naționalismului interbelic și de reabilitarea elitismului interbelic, pregătind astfel conversia rasismului antisemit în noul rasism social pe care îl vedem acum și care îi vizează la pachet și pe români, și pe țigani și, nu în ultimul rând, și pe palestinieni și alții de prin zona respectivă. Or, dacă ținem cont de faptul că rasismul antiestic este totuși o specialitate germană, înțelegem și originea unor astfel de discursuri girate de același Tismăneanu care între timp vânează legionari verzi pe pereți cum și când îi convine lui: "Aşa cum românul are ceva ireductibil jigărit în fizionomie, detaliu cu atît mai izbitor cu cît silueta lui apare pe fundalul unui terminal de aeroport european, tot aşa neamţul are ceva inconfundabil înalt. Nu poţi lua o acvilă şi s-o preschimbi în vrabie, silind-o totodată să aibă conştiinţa egalităţii funciare care o leagă de vrabie." (Sorin Lavric http://revistacultura.ro/.../sorin-lavric-redescopera.../)
    Ideologic vorbind, în Germania totul pare destins şi...
    REVISTACULTURA.RO

  • Maria Bianca Guruita codreanu e eroul nazistilor din ucraina azi. in estonia e si mai rau

  • Dumitru Tudor Alexandru Racu: "CZCodreanu se ruga la Sfântul Anton din Padova" - argumentul asta in sine nu mi se pare relevant. Parintele Arsenie Boca il picteaza la Draganescu pe Sf Francisc de Assisi, dar asta nu-l scoate din cadrul ortodoxiei. Iar faptul ca pomeneste de biserica crestina si nu de cea ortodoxa, mi se pare normal pt un om politic - asta se dorea, cel putin la nivel de discurs: o miscare politica care sa promoveze valorile crestine. Deci da, nu cred ca ML a fost o miscare ortodoxa sau ortodoxista insa a avut un puternic fundament crestin. In plus, nu toti legionarii erau ortodocsi (ex: Ogoranu era greco-catolic).

  • Alexandru Racu Ei, dacă o luăm așa, și Creștinii Germani și Ku Klux Klanul au avut un fundament creștin, doar că eu nu mă recunosc în creștinismul lor la fel cum nici în creștinismul ML nu mă recunosc, fapt care, evident, e influențat prea puțin de Sf. Anton din Padova.

  • Alexandru Racu Plus, legătura Francisc-Arsenie Boca, dacă nu mă înșel eu, e o chestiune mai degrabă marginală și oarecum stranie, părintele Arsenie fiind altminteri un critic al Catolicismului (cel puțin dacă e să dăm crezare surselor online - eu am citit mai demult o carte de el dar nu mai țin minte foarte multe din cele pe care le spunea cu privire la Catolicism)

  • Dumitru Tudor Pai avem doua planuri diferite: unul al preotului ortodox, care, desi are evlavie la un sfant catolic, ramane ortodox - deci nu poate accepta alterarea dogmei si a traditiei (si aici nu trebuie musai sa fii critic, e suficient sa te mentii in linia traditiei ortodoxe) - si un alt plan al politicianului care, cum spuneam, cel putin la nivel de discurs, doreste o structura politica fundamentata pe valori crestine, dar pentru care dogma nu este o constrangere. Ca politician, avea nevoie sa se adreseze tuturor crestinilor pt ca ideile sale sa fie reprezentative pe tot cuprinsul tarii. Eliminand catolicismul, ar fi eliminat mai bine de jumatate din populatia Transilvaniei. In plus, Mota (fiu de preot ortodox) si Marin au murit pt crestinismul catolic. Eu vorbeam doar de aportul acelui argument in contextul expus de tine: mi se pare irelevant.

  • Alexandru Racu @ Dumitru - Înțeleg ce spui dar atunci nu poți să spui (cum se spune) că ML a fost o mișcare ortodoxistă. Ci dimpotrivă, trebuie recunoscut că a fost mai degrabă o mișcare ecumenistă, iar asta nu doar datorită respingerii confesionalismului la nivel politic (lucru altminteri rezonabil în principiu) ci și datorită unei spiritualități legionare cu caracter eclectic, receptivă nu doar la catolicism ci și la "arianism" și alte forme de spiritualitate cât se poate de "ortodoxe".

  • Alexandru Racu De notat și că mare parte din adepții contemporani ai ML nu sunt nici pe departe la fel de ecumenici atât din punct de vedere politic cât și din punct de vedere spiritual ca idolii lor din interbelic. Un alt caz ilar de falsificare/reconstrucție a legionarismului. Un exemplu simpatic aici:https://alexandruracu.wordpress.com/.../postmodernism.../...
    Într-o postare recentă de pe blogul său ( Claudiu Târziu ne calomniază pe mine, pe Mircea Platon şi pe Gheorghe...
    ALEXANDRURACU.WORDPRESS.COM

  • Dumitru Tudor Eu cred ca e gresit atat sa spui ca a fost ortodoxista cat si ecumenista. Nu era o miscare religioasa misionara. Era una politica care punea in centru valorile crestine. Au avut, desigur, si latura mistica. Imi este greu sa cred ca amestecau ortodoxia cu catolicismul (nu am nici o dovada in acest sens). Deci nu pot sa fiu de acord cu abordarea asta.

  • Alexandru Racu Ok, păi dacă tu te duci acum să te rogi la Sfântul Anton din Padova nu înseamnă că amesteci ortodoxia cu catolicismul? În rest, ca să fim clar înțeleși, problema mea cu privire la ML nu e faptul că a fost deschisă colaborării cu creștinii de alte confesiuni cu scopul promovării unei politici bazate pe valorii creștine. Problema mea e că ML a colaborat cu fasciștii și naziștii cu scopul promovării unei politici bazate pe valori fasciste redefinite ca valori "creștine". Problema e așadar că a fascizat creștinismul, adăugându-i elemente străine de factură modernă și decupând acele elemente tradiționale care nu se împăcau cu mutația, procedeu care nu mi se pare nici ortodox și nici creștinesc, în sens larg. Despre asta am mai scris atât eu cât și Mircea și, până acum, nu am primit de la partizanii ML nicio replică argumentată și documentată care să poată să stea în picioare. În rest, dacă te pui pe decupat, orice ideologie poate fi creștinată: și neoliberalismul, și comunismul, și fascismul și rasismul și, în fiecare din aceste cazuri, s-a încercat să se adapteze Evanghelia la diversele ideologii politice moderne.

  • Dumitru Tudor "Ok, păi dacă tu te duci acum să te rogi la Sfântul Anton din Padova nu înseamnă că amesteci ortodoxia cu catolicismul?" E prea simplist (e vb despre un singur sfant catolic, nu despre toti). Aici intervine problema mantuirii si apoi sfinteniei. Intrebat fiind daca oamenii de alte confesiuni se pot mantui, Pr. Arsenie Papacioc a raspuns ca nu exclude aceasta posibilitate dar ca in Ortodoxie exista, fara indoiala, posibilitatea de mantuire. Gestul in sine nici nu il face ecumenist, nici nu il exclude din ortodoxie. In ce priveste modul in care sunt asumate si promovate aceste valori crestine de catre ML, da, e loc enorm de discutie. Spui: "Despre asta am mai scris atât eu cât și Mircea și, până acum, nu am primit de la partizanii ML nicio replică argumentată și documentată care să poată să stea în picioare." Nici nu cred ca vei primi. Lipsesc prea multe elemente din acest puzzle ca sa ajungem la o unanimitate macar la un nivel general. Comunitatea stiintifica, spre exemplu, nu a reusit inca performanta asta.

  • Alexandru Racu Sau, dacă spui precum Moța, că renașterea germanilor prin nazism "la un spirit arian și creștin e ... un îndreptățit ideal" nu se cheamă că amesteci creștinismul cu arianismul. Poți să fii în același timp creștin -ortodox și simpatizant al rasismului nazist? Eu zic că nu. http://www.miscarea.net/mota-ion-cranii-de-lemn-iun3.htm
    …Chiar daca era numai represiune legala (si aceasta de altfel nejustificata deoarece lupta noastra se dovedeste ca...
    MISCAREA.NET

  • Alexandru Racu @ Dumitru Tudor - Păi da, dar când s-a pus problema rezumării pozițiilor din cadrul comunității științifice, preopinenții mei și ai lui Mircea au venit cu o listă de reprezentanți ai comunității științifice compusă din jurnaliști fasciști și negaționiști băștinași. Uite ce zicea în articolul la care am făcut trimitere mai sus, iar de răspuns nu i s-a răspuns nu datorită lipsei consensului științific ci datorită faptului că cei cu care am polemizat nu operează cu metode științifice: "Vezi, pentru o scurtă trecere în revistă a literaturii, articolul lui Florin Ţurcanu, "Imposibilul fascism românesc sau teama de cuvinte", Revista 22, 1 martie 2006, care precizează: "De la Eugen Weber şi Ernst Nolte la Armin Heinen, Francisco Veiga, George Mosse şi Roger Griffin, sunt numeroşi istoricii care au considerat Garda de Fier ca pe o varietate de fascism, în ciuda particularităţilor sale, adesea scoase în evidenţă. 'Cea mai interesantă şi complexă mişcare fascistă din Europa', scrie despre Gardă, înca din 1966, germanul Ernst Nolte, care nu poate în nici un caz fi bănuit de simpatii de stânga. 'Dintre toate partidele româneşti din perioada interbelică numai Legiunea poate fi denumită «fascistă»', subliniază Armin Heinen, cunoscut în Romania ca autorul principalei monografii consacrate Mişcării Legionare. 'Prototipul cel mai pur al fascismului' în România, scrie şi Francisco Veiga comparând Garda de Fier cu alte mişcari naţionalist-extremiste precum LANC, condusă de A.C. Cuza sau Partidul Naţional-Creştin al lui Cuza şi Goga. 'O formă majoră de fascism autohton (native fascism)', notează Roger Griffin." La autorii citaţi de dl Ţurcanu pot fi adăugaţi şi Philip Morgan, Fascism in Europe 1919-1945 (Londra, Routledge, 2003) sau Dylan Riley, The Civic Foundations in Europe: Italy, Spain and Romania 1870-1945 (Baltimore, The Johns Hopkins University Press, 2010)." http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/.../mircea...
    „Singura problemă a Părintelui Nicolae Steinhardt era...
    CUMPANA-O-VIZIUNE-ORTODOXA.BLOGSPOT.IN|BY GHEORGHE FEDOROVICI

  • Dumitru Tudor "la un spirit arian și creștin e ... un îndreptățit ideal" e destul de nefericita, de acord. Posibil si puternic demagogica: prin adaugarea lui "arian" se face un gest politic de adeziune la formatiunea politica dominanta in Germania.

  • Mircea Platon Am scris si aici:http://booksandjournals.brillonline.com/.../22116257... . In mediile academice occidentale am avut mai mult succes cu ideea sincronismului legionar decat in mediile legionaroid-neocone din Romania, care au interesul sa mentina ideea autohtonismului legionar: unii ca sa ne injure, altii ca sa il calareasca.

  • Dumitru Tudor Dar acolo nu poate fi vorba de implicatii, resentimente si complicitati. Se discuta, evident, degajat.

  • Dumitru Tudor Eu cred ca in privinta fenomenului legionar, o mare problema o constituie lipsa de omogenitate din cadrul miscarii. Spre deosebire de alte formatiuni, unde, sigur, mai apareau si exceptii de la linia partidului, la ML avem de-a face cu grupuri destul de importante cu conceptii si abordari diferite. Si acestea s-au accentuat mai ales dupa asasinarea lui Codreanu. Avem inclusiv colaborare cu comunistii, care s-a dovedit fructuoasa dupa 1945. Asadar, mai mult decat inainte, asistam la o amestecatura de oameni cu interese divergente si nesincere. Asta va alimenta mereu controversele privind ML si antagonismul celor care intentioneaza sa creioneze acest fenomen.



Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare