Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

15.7.14

O conversație între un vulpoi bătrân și doi lupi tineri

..

O conversație între un vulpoi bătrân și doi lupi tineri. Un vulpoi prea bătrân pentru a mai scăpa de năravuri și doi lupi prea tineri pentru un război atât de mare. Asta este tot ce mai poate oferi clasa politică într-un stat cvasi eșuat.

În ianuarie 2005 am ținut o conferință la Fundația europeană "N. Titulescu" la care am afirmat că alegerile prezidențiale din 2004 nu au fost victoria democrației ci a unui neo-cezarism pe care România îl va plăti scump. Atunci o mare majoritate a intelectualității românești s-a simțit revoltată de asemenea teze. Probabil că mulți dintre aceia gândesc astăzi altfel dar nici unul nu își asumă vreo răspundere pentru votul de atunci.

Printre estimările mele una era că în aprox doi ani se va ajunge la o situație limită care va împinge la o încercare de înlăturare a Președintelui Băsescu. Previziunea s-a îndeplinit și a intervenit suspendarea Președintelui. Poporul, condus de elitele sale intelectuale, a dat, însă, un alt verdict. Am apreciat că mergem în direcția adâncirii crizei. Lucru care s-a întâmplat și așa am ajuns la a doua tentativă de demitere în 2012. Cu această ocazie unii au boicotat referendumul, străinătatea nu l-a susținut pe Președinte atât de mult cât nu a putut susține alternativa Guvernului, partidele politice au făcut pact de neagresiune cu șeful statului peste capul poporului, DNA și CCR au acționat ca batalioane de asalt politic băgând spaima în eventualii politicieni cu șira spinării și așa s-a ajuns la scena filmulețului de la Cotroceni. Am putea organiza cu succes un festival de scurt metraje realizate pe ascuns. Frații Băsescu ar obține premiile pentru interpretare și respectiv regie iar membrii guvernului pe cel pentru cea mai bună figurație.

Până când? - vă întrebați dvs. Nu știu. Nu mai știu. Ne trebuie o altă revoluție. Sper să vină cât mai repede și de această dată să fie, totuși, de catifea...

Adrian Severin

___________________________

Articolul 86. Consultarea guvernului.

Intr-o conferintă de presă, la Cotroceni, Traian Băsescu a anunţat, în legătură cu promulgarea legii de reducere a CAS-ului, că are rezerve în ceea ce priveşte deficitele pe care această reglementare le poate genera şi că a hotărât să invoce articolul 86 din Constituţie, care prevede că „Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită”.

Aceasta este, în mod evident o posibilitate pe care Preşedintele o are într-o astfel de situaţie.

Este însă guvernul obligat să dea urmare unei astfel de cereri?

Pentru răspunsuri la aceste întrebări, am preferat să citez din studiul prof. Stefan Deaconu (fostul consilier al lui Traian Băsescu), din volumul coordonat de I. Muraru şi E.S. Tănăsescu, „Constituţia României, Comentarii pe articole”, ed. C.H. Beck, 2008, pag. 810-811:

„Textul constituţional se referă la consultarea Preşedintelui cu Guvernul doar ca la o posibilitate pe care Preşedintele o are. Această consultare nu este obligatorie. Nefiind obligatorie, înseamnă că nu se poate angaja răspunderea Preşedintelui în cazul în care acesta nu se consultă cu Guvernul.”

„Prin consultare se înţelege atât posibilitatea Preşedintelui de a cere părerea membrilor Guvernului asupra unor probleme de interes naţional, cât şi solicitarea unei opinii Guvernului bazate pe date şi informaţii pe care numai acesta le deţine datorită întregului său aparat administrativ pe care îl are în subordine. Prin consultare nu se poate considera o imixtiune a Preşedintelui în activitatea Guvernului. De altfel, textul constituţional prevede dreptul Preşedintelui de a se consulta cu Guvernul, dar nu şi obligaţia acestuia de a răspunde solicitării Preşedintelui.

Consultarea Guvernului de către Preşedinte poate fi făcută fie prin participarea Preşedintelui la şedinţele Guvernului şi în cadrul acestora să consulte membrii Guvernului cu privire la problemele urgente sau de importanţă deosebită ale statului, fie prin adresarea de scrisori către prim-miniştru.”


Adrian Nastase


________________________





Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Iulian Anghel spunea...

Ministra finanţelor, capra noastră cea ispăşitoare


Ioana Petrescu, ministra finanţelor, este capra ispăşitoare în noul scandal dintre palate pe marginea reducerii CAS. Stenogramele întâlnirii premier (plus ministru finanţelor) şi preşedinte publicate în această seară de Administraţia Prezidenţială o indică pe Ioana Petrescu drept victima perfectă. Ioana Petrescu nu ştie nimic-nimic, nici măcar de ce este sacrificată.

Ioana Petrescu nu răspunde la obiect întrebărilor preşedintelui pentru că nu are ce să răspundă. Decizia de reducere a CAS cu cinci puncte este una electorală, nu poţi să-i ceri ministrului să-ţi zică rapid de 5 miliarde de lei ca sursă de acoperire a deficitului nou-creat când ea, decizia, are la bază calcule pur politice. Ministra ştie asta, dar tace complice sau se fofilează De fapt, ştie că interlocutorul nu e rezonabil şi se apără cum poate. Singurul răspuns decent ar fi o ridicare din umeri: habar nu am! E mai simplu. Acest habar nu am a devenit politică de stat. Om vedea! E clar din înregistrare că guvernul nu are para chioară şi nici idei.


“O să lucrăm la toate”, răspunde premierul la întrebarea de unde bani? Când vom face bugetul pe 2015!

E şui dl Băsescu să nu speculeze asta? În loc să-şi dea capul pe spate plicitisit, premierul mai degrabă era atent la ce spune. Dar de unde să ştie el că vulpea bătrână va publica înregistratea întâlnirii? Dacă ar fi ştiut nu s-ar mai fi lăudat că “s-a certat”. Că nu s-au certat. Sau dacă “s-au certat”, iată cum s-au certat:” Eu n-am încredere în gândirea dumneavoastră economică. Deci sunt gândiri, şcoli diferite.”

“ Ceeeee? “Ficaaattttt???” Băsescu şi gândirea economică? Ponta şi şcoli de gândire economică? Măi băieţi, ce-i cu voi?

Gândirea economică a dlui Băsescu este perfect compatibilă cu a dlui Ponta: alegerile să treacă. Dl Băsescu susţine că mai ştie el un premier care a dublat salariile (Tăriceanu) şi apoi măsura a fost decontată de altcineva (Boc). Ceea ce nu spune Băsescu este că Tăriceanu s-a opus legii de majorare a salariilor, dar el, Băsescu, a promulgat legea. De ce? Pentru că erau alegeri, de aia!

Harvard, Oxford, ce o fi terminat domnişoara? –face mişto Băsescu de studiile Ioanei Petrescu. Pai are de ce. Nu ne îndoim de inteligenţa sau de pregătirea ei, dar Ioana Petrescu execută o comandă politică, nu are nici bani nici argumente, dar are eterna soluţie la care clasa politică a ajuns mereu: vom trăi şi vom vedea!

Băsescu şi Ponta sunt doi golănaşi politici. Lor nu le este greu să-şi ia vorbele înapoi, au făcut-o de sute de ori. Amândoi au vândut minciuna drept adevăr ani de zile. Ioana Petrescu este de pe altă lume. Dar dă semne că se adaptează.

Google
 

Postări populare