Un post-scriptum „isteric“
Am simtit nevoia unui „post-scriptum“ la un articol in care am vrut sa-mi reprosez unele rationamente gresite.
Dimineata
Miza care l-a adus pe Traian Basescu la Cotroceni n-a fost, cred eu, charisma lui, elementara, dar eficienta. N-a fost nici vreo pasiune brusca pentru democrati si liberali. Adevarata miza a fost speranta ca „sistemul ticalosit“ va fi, in sfarsit, lipsit de imunitatea pe care i-o asigura PSD prin oligarhia lui. De aceea, timpul care a trecut de la „iluzia portocalie“, in care am crezut si eu, trebuie judecat prin aceasta prisma.
Si care e bilantul? A slabit, in vreo latura a lui, „sistemul ticalosit“? Dupa parerea mea, raspunsul nu e doar negativ. El demonstreaza ca o deceptie poate fi mai rea decat absenta oricarei iluzii.
Am facut aceste precizari pentru a explica de ce, in decembrie trecut, am votat pentru Traian Basescu, desi d-l Basescu nu reprezinta nici pe departe modelul meu de „barbat de stat“. L-am considerat a fi singurul capabil sa se bata cu „sistemul ticalosit“. Si nu pentru ca Traian Basescu ar fi un personaj neprihanit sau un personaj moral. Mi-am zis ca vorbitorii despre morala, idealistii, visatorii n-au nici o sansa in fata canaliilor pe care se sprijina „sistemul ticalosit“. Unica lor sansa e sa se faca de ras, jucand rolul lui Don Quijote. In schimb, unul ca Traian Basescu isi poate trage reusita tocmai din defectele sale. Dovada ca a fost singurul politician care i-a putut speria pe invartitii din PSD. Nimeni nu i-a facut fata, caci, in luptele cu parul, Basescu nu prea are adversari. In plus, calitatile sale de demagog puteau asigura si o baza democratica parului manuit de el. Ceea ce s-a si intamplat.
Asa gandeam cu o jumatate de an in urma. Azi, nu mai sunt convins ca lucrurile sunt atat de simple. In primul rand, nu cred ca „sistemul ticalosit“ se rezuma la PSD. Tot in „sistemul ticalosit“ se afla si „fitele“ d-lui Voiculescu, si „solutia imorala“ pe care o ofera cand unora, cand altora. Se afla si o parte din democrati (gen Radu Berceanu), chiar daca si-au vopsit fesenismul in portocaliu. Se afla si acei liberali care au doctrina in PNL si buzunarele in PSD. Se afla si racnitori din PRM si „tacuti“, cu agenda proprie, din UDMR. Se afla, practic, toti parvenitii, toti panglicarii, toti lautarii care canta pe la diverse cumetrii politice. In acest „sistem ticalosit“, Curtea Constitutionala, ajunsa de ceva vreme in epicentrul unui imens scandal, ocupa un loc important. Dar in acelasi „sistem ticalosit“ lucreaza, cu un aer feciorelnic, si „optimistii“ de serviciu care ne imputa celor disperati ca nu vedem partea plina a paharului.
Revenind la Basescu, nu cred ca ar fi corect sa-i reprosam lui ca l-am luat in serios ca berbece impotriva „sistemului ticalosit“. El nu s-a socotit, probabil, niciodata un fel de Sfant Gheorghe capabil sa rapuna balaurul coruptiei. S-a servit de o dorinta a noastra si a transformat-o in slogan electoral. Atat. E vina lui ca, in nevoia noastra de mitologii cu „tepe“ in Piata Victoriei, l-am crezut? In fond, ne era binecunoscut proverbul potrivit caruia „corb la corb nu-si scoate ochii“. Pe urma, stim si din istoria traita, nu numai din cartile de istorie, ca puterea e halucinogena. Imbata ca vaporii care o faceau pe Pythia, la Delfi, sa cada in transa. Eu, unul, chiar nu inteleg, acum, de ce se mira unii ca Traian Basescu e incantat de relatiile sale actuale cu serviciile secrete. Ca om „pragmatic“, Basescu stie ca serviciile secrete ii sunt mai utile decat principiile. Ati mai auzit ceva despre lupta cu „sistemul ticalosit“?
P.S. Seara (Aceeasi zi)
Da click aici ca sa vezi totul!
3 comentarii:
Bine spus... Basescu, ca toti dinaintea lui, a devenit, dupa alegeri, parte din sistemul puterii - cu modul de gandire al caruia se identifica, voluntar sau involuntar...
"Isteria" nu e un fenomen unic inundatiilor din Romania - la fel de "isterice" sunt reactiile din media la uraganele si torandele care fac ravagii in America in fiecare an. Nimeni nu e cinic despre sitatie - dar nici nu o transforma in problema politica nationala. Autoritatile locale, crucea rosie, enoriasii, vecinii, prietenii si familiile se mobilizeaza sa aiba grija de cei sinistrati si sa-i puna pe picioare inainte ca problema sa devina de nivel national. Romania nu are nevoie de declaratii despre meritele sau dezavantajele "isteriei", ci de actiuni concrete care sa urmeze tragedii de acest fel.
Anonimule, spui ca "... Basescu, ca toti dinaintea lui, a devenit, dupa alegeri, parte din sistemul puterii - cu modul de gandire al caruia se identifica, voluntar sau involuntar" si ma intreb cum altfel s-ar fi putut intampla? Intrebarea urmatoare este cum definesti "sistemul puterii"?
Sa ajungem la pozitia d-lui Paler. Cum spuneam, in spatiul moral 100% are dreptate, practic insa gandesc ca libertatea de manevra a presedintelui Basescu se inscrie in cadrul institutional predeterminat de Iliescu/PSD. Problema reala, nu numai morala, este cat de afectata va fi politica Presedintelui de continuitatea institutionala a 'serviciilor'? Chiar are Basescu nevoie sa-i schimbe pe capii serviciilor ca sa fie un presedinte mai bun? Aici cititorule poti sa ajuti cu opinia ta!
Trimiteți un comentariu