Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

18.7.05

Prin bucatarie sau MOMA?




Femeile din Marea Britanie petrec mai mult de trei ani din viata gatind, potrivit unui sondaj citat de editia electronica a tabloidului The Sun.


Iata acum si dialogul inceput la bucatarie, dar care transcende rapid intr-unul veritabil dintre doua scoli de gandire:



De la: Olga Khan din Phoenix, AZ, USA
cei din RO mult mai multi ani servesc . . . . . .

eu cred ca deja 10 ani am stat in "biroul meu" daca alea din UK numai pun lapte peste cereale si se plang. Nici n-au de mers la cumparaturi ca fermierii le aduce acasa in usa din spatele locuintei si pune in curiuta de metal: lapte, oua, unt, branza, paine calda, fursecuri si din legume si altele comanzi ce vrei si-ti depoziteaza Fogarthy la ora 3 dimineata.

Da' decand cu romanii pe acolo, s-a oprit si sitemu' ca au furat toata merindea din usa englezului sau nevoiasului si acum se dau fudstemps si acolo ca aici.

Si tocmai gospodinele de acolo se plang de treaba in casa ???

Habar n-au de ciorba de burta cat timp ia din viata femeii ???

Maine mancam porumb fiert ca e mai scurt timp (10 minute) fierberea !!!
si mai slabim un pic !!! si stam ora la cosmetician pentru masaj contra stress !!!

Pofta buna . . . . . .



De la: Anticomie din NYC USA
CONDOLEANTE tuturor Romancelor care inca nu au uitat sa faca o masa gustoasa... !

Se pare ca multi romani (si romance, din pacate!) au ramas in evul mediu cu mentalitatea fiindca echivaleaza feminitatea cu arta culinara. Eu cred ca bucataria este refugiul unei femei care nu are succes in alte incaperi. De aceea e OK ptr. o femeie sa se laude ca e mare scula de cordon bleu, (si great housekeeper) dar conventiile o opresc sa se laude cu alte calitati.


De la: Olga Khan din Phoenix, AZ, USA
Re: CONDOLEANTE tuturor Romancelor care inca nu au uitat sa faca o masa gustoasa... !

Anticomie,

Nu stiu ce experiente ai de acasa, adica din casa ta dar eu nu sint de acord cu tine in nici o zona !!! si precis nici altii/altele. Fiecare incapere are rolul lui in casa, poti sa faci ori ce minuni in pat, pe jos, canapea sau masa de bucatarie daca n-ai ce pune pe masa dupa sex !!! vreau sa vad acel barbat fericit !!! cand adorata ii spune ca numai acadele avem de cina !!! de care aroma vrei ???


De la: Olga Khan din Phoenix, AZ, USA
Placeri deosebite

Cea mai mare satisfactie are o femei, sotie si mama cand vede ca familia sau pentru cine a gatiti apreciaza cina si au si ajutat sa mearga mai repede treaba.

Prefer sa lucrez o ora pe o supa de cartofi cu crutoni decat sa maninc lasagne cu sos tomat sau alt semi-preparat vechi de pe raft.

Fiecare cu opiniile personale ca au drept, dar au si sufletele goale fara o mancare pe masa la ora fixa. Sa nu-mi spuna nimeni ce mare placere are de lins coctail sos cu shrimpi congealati !!!

Are motive sa aprinda si o lumanare pentru ambianta sau numai in picioare din ambalajul de magazin termina de mancat in pauza de sport.

Foarte frecvent mi se intimpla in magazine alimentare ca barbati dar si femei vor ceva ajutor ca nu se descurca si personalul nu e la curent cu gatitul.

Si copiii mei au fost surprinsi cu cate confidenta ma intreaba clientii daca asta e bun de friptura sau care pachet sa-l cumpere.

Eu nu dau pe nimic acele seri cu copiii cand luam masa impreuna !!!


De la: Anticomie din NYC, USA
Femeile mai sarace cu duhul pierd vremea la bucatarie

Poate pe vremea comunismului, sau a curbelor de sacrificiu necesita fantezie si creativitate culinara sa pui pe masa zilnic meniuri variate. Dar in ziua de azi, cand se gasesc de toate, mult mai apreciate sunt cunostintele de nutritie si mai ales capabilitatea de a face rezervatii la restaurante selecte on a short notice, decat timpul pierdut la coada cratitei.

In zilele noastre cand oricine poate incropi un meniu nutritiv si satisfacator papilelor gustative, mult mai apreciata este o femeie care stie si poate sa-si angajeze un bucatar sau o bucatareasa de elita decat una care miroase a ceapa si otet in care a marinat ardeii.


De la: bbbb
Re: Femeile mai sarace cu duhul pierd vremea la bucatarie

Anticomie,

Riscul ar fi sa nu puteti cuceri si retine langa dumneavoastra un englez ...


De la: Seherezada
Re: Femeile mai sarace cu duhul ... lui Anticomie

Anticomie,
.... desi m-ai atacat de vreo citeva ori (securista, baba ne-esita la pensie si alti bulgari de zapada cu care arunca unii pe acest forum din lipsa de argumente si prisos de ignoranta) tu mie imi esti simpatica si de aceea nu ma pot abtine de la a-ti da o veste buna in ceea ce te priveste: mai ai multe lucruri frumoase de descoperit ... iata citeva:

A fi cunoscator in ale bucatelor, in plamadirea aluatelor, in proportionarea ingredientelor, denota o senzualitate de inalt nivel fiindca senzualitatea este secretul care face ca lucrurile sa iasa. Intuitia in ale bucatariei este egalata de expertii creatori de parfumuri, de producatorii mecanismelor de ceasornicarie, de cei care deduc derivatele stocurilor.

Talentul nu ii este dat oricui, desi multi aspira la el.
Chiar daca o fac de spoiala, barbatii cu cel mai mare succes la femei sint cei care se prefac ca stiu sa gateasca. Bucataria este locul preferat al musafirilor, degeaba aranjezi salonul cu cristale, luminarele si servetzele de matase.

Nu e deloc adevarat ca o femeie e mai binevazuta daca angajeaza un bucatar in loc sa stea la bucatarie (sau daca cunosti oameni care sustin asa ceva, dezbara-te de ei repede, pina nu te molipsesti). O adevarata femeie stie sa foloseasca esente care sa
In editia neprescurtata (deci nu cea BPT) a basmelor celor 1001 de Nopti, descrierea bucatelor, aromelor, zaharlikurilor, likorilor, ocupa loc egal cu descrierea nurilor cadinelor si a jocurilor explicite de amor.

citeste, ca nu strica .
acolo vei afla si ce esente utilizeaza o femeie adevarata pentru a neutraliza mirosul de ceapa, peste, usturoi, si a-l lasa doar pe cel de prajiturica vanilata, dar nu prea, un fel de je ne sais quoi .






De la: Olga Khan
Bucatarese de elita

Daca te gandesti la una numai cu sortuletul pe ea si-ti prepara ceva exquisite, e alta mancare de peste pe masa de bucatarie si fara mamaliga bineinteles sau mujdei de usturoi, dar nu mai declara ca toti romanii poate sa-si permite zilnic asa ceva !!! Cei care pun tiles si carpete nu vor din astea de mancare, asta-i meniu numai pentru baieti curiosi acum scapati din RO si au vazut la Atlantic City niste meniuri speciale oferite de bucatarese in uniforma firmei.


Unde-ti pui nevasta pana gateste bucatareasa si-ti serveste meniul ??? Nu-mi vine sa cred ca-ti cumperi ceva in viata daca cu de astea te ocupi, exceptie daca esti un pimp. Vrei sa-mi spui si sa si cred ca toti romanii castiga de numai poate de bani ???

Asta e cea mai noua exagerare romanesca dupa chestia ca: vine un roman si deschide dimineata un cont intr-o banca. I se dau cheque-uri cu duiumul si credit card, merge desteptul si cheltuie bani fara mila, face un pachet si pune pe vapor pe inserat spre romania, masina inclus in cumparatura, iar inainte de ora inchiderii !!! anuleaza contul si a luat avionul inapoi spre europa. Eroul !!! Si cine nu face ca el e prost !!!

Sufli termeni foarte comunisti: zilele noastre, tara noastra mai lipsea etc., si nu-mi place oferta de a manca la restaurant ca precis vrei sa ne dai si formula de: Cum se rezerva 2 locuri intr-un restaurant ??? numai tu le stii ??? ai ceva lipicios ce le spui si se intimpla miracolul.

Aud ca in RO s-a mancat salam cu soia, si ala cine a avut numai !!!
Eu-s plecata din '76 pe atunci nu era asa ceva dar am auzit si de foametea din RO, asa ca nu prea e frumos sa umilesti oamenii cu idei nedezvoltate inca, tine cont de sinistratii de azi.

O romanca acum vreo 18 ani imi spunea ca americanii vorbesc la un nivel foarte inalt engleza intre ei, doar cu noi strainii se comporta la egalitate. Tot asa imi spunea o alta persoana despre franceza ca ea stie pe aia regala nu iacobina ca mine, ea locuieste in Espana !!!

Cum se intimpla ca pe cati americani si multe alte nationalitati eu cunosc toti apreciaza enorm mancarea gatita acasa, cea romanesca si maghiara ??? Abia asteapta sa manince sarmale sau gulash !!!

Eu n-am nevoie de asa ceva pentru 2 persoane, chiar am placerea sa gatesc ceva proaspat zilnic decat sa maninc vechitura cuiva chiar si al restaurantelor !!! De la varsta de 5 ani eram in bucatarie sa observ !!!

Asa era pe vremuri in case maghiare. Savureaza semi preparatele, asculti cu urechea ce-ti spun cerealele de rice crispy dupa ce ai turnat laptele ??? Asa facea un roman, muzician din Cluj, la contrabass.

E usor de zis ca locuim in zone foarte diferite...


De la: Anticomie
Dragi gospodine

Se vede ca v-am insultat ocupatia principala: "feed the beast!" ca ati sarit toate la unison sa-mi dati cu cratita'n cap. Eu va recomand sa luati un curs elementar de citire inainte de a face speculatii despre viata autorilor de mesaje pe care nu le intelegeti.

Sa va explic: arta culinara e o... arta, care necesita un talent deosebit pe care unii il au, dar majoritatea nu-l au.

E drept ca unii, din necesitate (i.e.saracie) au devenit mai creativi la bucatarie. Bietii cubanezi de pilda prepara coji de portocale cu zahar ca sa dea copiilor si ceva dulce dupa o masa incropita din expediente.
La noi multe gospodine au ramas cu obiceiul de a face si oua umplute cand fac salata boeuf, ca sa nu arunce maioneza care a mai ramas de la salata si totodata sa 'ia fatza' cu o masa imbelsugata si sa umple burtile, ca la parastase.

Lasati speculatiile despre ce fel de matroane vizitez (va spun eu dinainte: sunt foarte laudaroase cu marfa lor culinara, pe care o asociaza cu "senzualitatea", "joie de vivre etc, precum Sheherezada) si ganditi-va ca e un sambure de adevar in ceea ce spun.

Doar prin Ardeal am gustat o bucatarie ceva mai sanatoasa, cu respect fata de sanatatea consumatorului si satisfacerea dorintei de varietate. Numai ca ardelencele se lauda cel mai putin cu "arta culinara", li se pare firesc sa-ti puna pe masa feluri gustoase si nutritive care nu se bat cap-in-cap. La fel si indiencele care de mici copile stiu sa marineze legumele in diferite faze (unele necesita chiar trei saptamani) sau italienii care petrec vreo 12 ore la prepararea unui 'banal' sos de rosii.

Mai laudaroase decat romancele in bucatarie sunt poate doar rusoaicele, care inainte de a-ti servi un bors de varza ii fac apologia ca unei opere de arta. Raman la ce am zis anterior: o femeie care se lauda cu 'arta culinara' nu prea are altceva cu ce sa se mai laude. Si se simte foarte jignita daca-i insulti "arta".

Voua nu vi se pare firesc ca cioara stie instinctiv cum sa-si hraneasca puii? Sau si pe ea o considerati artista in culinar?



PEROMANESTE

Doua scoli de gandire cu acelasi obiectiv: placerea in viata, prin bucatarie sau prin MOMA?

Cu ce deliciu am urmarit schimbul de opinii dintre doua scoli de gandire...

Pe de-o parte traditionalistii, iar pe de alta progresist-feministii. Nu pot spune decat ca dau dreptate amandoura cu conditia:
  1. Traditionalistii sa fie fericiti pentru generozitatea cu care-si dau din timpul lor pentru a gati familiei--asta presupune ca beneficiarii sa aprecieze pe masura efortul;
  2. Progresistii sa aiba buget pentru a se bucura cu prietenii de varietatea culinara infinit mai mare a unui oras ca NYCity!

Cei din prima categorie au riscul de a-l avea la masa pe unul care nu apreciaza, iar cei din a doua, numai cu greu sa afle de bucuriile luarii mesei in familie.

Pofta buna, peromaneste!


(sursa: Forum Ziua)



Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Anonim spunea...

daca unii oameni petrec 3 ani din viata gatind, cat petrec dormind, muncind, studiind, distrandu-se, etc.? ce diferenta e (apropos de timpul petrecut in bucatarie) intre femei si barbati? sau chiar intre femei casnice (sau pensionare) si cele ce muncesc inafara casei? doar daca intelegem aceste diferente ne vom putea forma o opinie corecta in legatura cu aceasta statistica.

Google
 

Postări populare