Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

22.7.05

peromaneste din Moldova





Seful postului de pacificatori de la Vadul lui Voda a deschis foc asupra oamenilor

In seara zilei de marti, 19 iulie, la postul de pacificatori de la Vadul lui Voda a avut loc un incident, in care au fost implicati reprezentanti ai unei organizatii neguvernamentale din Chisinau si o cetateana a SUA. "Incidentul de la Vadul lui Voda demonstreaza ca este necesar de a intreprinde, in regim de urgenta, masuri in vederea stabilizarii situatiei. Separatistii incearca sa impiedice printr-un complex de actiuni procesul de implementare a planului ucrainean de reglementare a conflictului transnistrean, dar vom utiliza toate mecanismele capabile sa stabilizeze situatia in zona de securitate", a declarat miercuri presei ministrul reintegrarii Vasili Sova. Reprezentantul Asociatiei obstesti "Promo-Lex", Alexandru Postica, a precizat pentru AP FLUX ca in incident a fost implicat el, colegul Ion Manole si cetateana SUA Carolina Cincota, de la Asociatia avocatilor americani. "Am fost la Dorotcaia intr-o vizita de informare, iar la intoarcere, Carolina a fotografiat un panou cu inscriptia "Drum bun!", plasat pe teritoriul postului de pacificatori, ceea ce a servit drept motiv pentru seful postului, un soldat rus, sa ne retina din drum aproximativ la ora 20.00. El i-a cerut Carolinei sa nimiceasca filmul, dar ea a refuzat. Soldatul a blocat drumul si a chemat comandantii militari pentru a decide ce sa faca cu noi. Intre timp, in preajma postului respectiv au inceput sa se adune oameni, care cereau eliberarea noastra. S-a creat un ambuteiaj. S-au adunat peste 60 persoane. Soldatul rus a strigat la oameni, a pus mana pe arma, cerandu-le sa se imprastie. A pus cartusul in automat si l-a indreptat spre multime. El a pus arma in sistem de foc continuu, lucru observat de un maior de politie, prezent la fata locului, care a reusit sa ridice arma soldatului astfel, incat cele aproximativ 20 focuri trase nu au ranit pe nimeni, iar maiorul de politie s-a ales cu o arsura de gradul doi. In decurs de aproximativ doua ore, la fata locului au venit observatorii si comandantii militari. Mai tarziu a venit si ministrul Sova. Am fost eliberati abia pe la 01.15. Iar in raportul soldatului rus privind incidentul respectiv, a fost indicat ca a tras din arma, fiindca cineva din multime a sarit la bataie, ceea ce nu este adevarat. El nu avea dreptul si nici motive pentru a trage in oameni neinarmati", a conchis Postica. Potrivit lui Sova, "este putin probabil ca seful postului de pacificatori sa fi procedat in felul in care a procedat, fara a fi avut vreun ordin de mai sus". "Militarilor li se da arma in mana nu pentru a trage in oameni neinarmati. Astfel procedeaza nu pacificatorii, ci altii", a conchis Vasili Sova.


Proiectul de lege privind prevederile principale ale statutului transnistriei ar putea fi adoptat in actuala sesiune a parlamentului

Proiectul de lege privind prevederile principale ale statutului regiunii transnistrene ar putea fi adoptat in actuala sesiune a Parlamentului, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova.
Solicitat de reporterul INFOTAG, oficialul a spus ca se lucreaza activ la document si ca acesta va fi trimis spre examinare Parlamentului, dupa ce va fi definitivat.

Raspunzind intrebarilor jurnalistilor despre o posibila introducere a fortelor ucrainene de mentinere a pacii in regiunea transnistreana, Sova a declarat ca "daca va exista o asemenea initiativa, ea va fi discutata", dar "numai in contextul recentelor initiative ale Presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenco, inclusiv privind transformarea operatiunii de mentinere a pacii intr-o Misiune de observatori civili si militari sub egida OSCE".

Vasile Sova a subliniat ca recentul incident din Zona de Securitate confirma necesitatea de a modifica operatiunea de mentinere a pacii si statutul pacificatorilor.

(primita prin email de la Ecaterina Cretu)



Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare