Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

21.6.05

Reactii de la vladica la opinca

Din sectiunea Eveniment a ziarul Ziua (21/06/2005) aflam de reactiile presedintelui Basescu la intalnirea mai marilor UE din saptamana trecuta, menita sa aprobe bugetul UE.

"Resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este crearea unui mediu de afaceri corespunzator si nu neaparat 30 sau 28 de miliarde pe care i-am primi de la UE in intervalul 2007-2013", a precizat seful statului
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca i se pare "incorecta" abordarea tarilor membre legata de bugetul Uniunii Europene si ca Romania ar trebui sa adopte pozitia exprimata de cele zece state nou intrate, care au spus: "Daca nu va intelegeti intre voi cei mari si vechi, noi suntem gata sa ne reducem bugetul, astfel incat problemele bugetului 2007-2013 sa nu fie o problema politica atat de mare".
Seful statului considera ca acestea sunt lucruri pe care Romania trebuie sa le spuna, mai ales ca tara noastra s-a restructurat si si-a pregatit economia pentru integrarea in Uniunea Europeana. Din acest motiv, presedintelui i se pare inadmisibil ca discutiile despre extindere sa se blocheze "pe un buget care oricum nu inseamna cheia dezvoltarii unei tari proaspat intrate in UE, ci efortul national" pe care trebuie sa-l faca economia romaneasca si cetatenii Romaniei. "Resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este crearea unui mediu de afaceri corespunzator si nu neaparat 30 sau 28 de miliarde pe care i-am primi de la UE in intervalul 2007-2013", a precizat seful statului, subliniind: "UE este in primul rand o idee despre pace si mai putin despre bani. O Uniune Europeana unita garanteaza o Europa care se poate dezvolta in pace si fara discrepante uriase. Este conceptul de la care noi plecam in ideea realizarii Europei unite. Nu diferenta de 2 miliarde care ar putea fi alocata Romaniei sau altui stat in interval de zece ani este prioritatea noastra".

peromaneste: Domnule Basescu, este frumoasa principialitatea pozitiei dvs, far indoiala! Problema este alta insa, daca pentru Romania nu va fi o problema 2 miliarde in sus sau jos, cu atat mai putin va fi o problema pentru bugetul UE...

Garantarea pacii
Prezent la Forumul economic franco-roman, organizat de revista Bucharest Business Week, Traian Basescu a vorbit despre evolutiile politice din interiorul statelor membre UE care, in opinia sa, nu sunt dramatice. "Poate ne-am obisnuit prea usor sa pronuntam cuvantul criza. Sunt dispute care provin din modul de functionare al UE. Interesul national se aseaza de cele mai multe ori deasupra Uniunii si pozitia unor politicieni de varf din UE este de inteles", a comentat presedintele. In ceea ce priveste Romania, avand in vedere disputele legate de bugetul UE pentru intervalul 2007-2013, Traian Basescu a dat asigurari ca tara noastra se va alinia celor zece state nou intrate, exprimand disponibilitatea "sa discute inclusiv o reducere a contributiilor financiare la bugetul UE, care se va rasfrange si asupra sumelor alocate Romaniei, cu conditia sa fie o pozitie generala a statelor din grupul 10+2". "O astfel de pozitie va fi de natura sa atraga atentia statelor membre ce se considera pioni ai UE ca de fapt Uniunea este o idee despre pace si mai putin despre bani. O Uniune Europeana unita garanteaza o Europa care se poate dezvolta in pace si fara discrepante uriase. Este conceptul de la care pleaca Romania si este prioritatea ei numarul unu: garantarea pacii pe continentul european", a spus Traian Basescu.


peromaneste: Aici chiar ca ne-ati pierdut domnule basescu. Cum adica UE este despre pace? Romania intre in UE ca sa fie lasata in pace de catre cine? Si atunci de ce am mai intrat in NATO? Chiar asa de periclitata sa fie pacea Romaniei ca ajungem sa platim polita de asigurare dubla? Pai credeti ca daca UE sa codeste la 2 miliarde isi va baga pielea in saramura pentru mentinerea pacii romanesti? Testul romanesc al pacii europene, o stim cu toti prea bine, este cel al OSCE in Transnistria! Testul pacii iugoslave a fost cam pierdut de UE pana una alta... Pana la urma, de ce n-ar fi UE despre porumbei (ai lui Picasso, pacii, ai Cismigiului) daca tot mentionati pacea?

Avantajele occidentalilor
Presedintele Traian Basescu considera ca politicienii vest-europeni "s-au obisnuit sa vorbeasca prea mult electoratului lor despre ajutorul pe care il dau tarilor din Europa de est, nementionand niciodata avantajele aduse propriilor natiuni de extinderea europeana". Seful statului a precizat ca doar a "observat" si nu a "criticat" asa-zisul blocaj privind Tratatul constitutional, pus "pe seama extinderii Uniunii Europene".
Traian Basescu a explicat ca exista un avantaj de ambele parti in procesul largirii UE, tinand cont de faptul ca in Romania, spre exemplu, "avem camioane din UE, pe soselele din Bucuresti circula autoturisme din UE, iar in supermarketurile din tara 50% din produse sunt importate din UE". In acest context, sefului statului i se pare incorecta abordarea tarilor membre ale Uniunii referitoare la bugetul UE pentru intervalul 2007-2013.


peromaneste: Da domnule Basescu, aici va recunoastem si ne bucuram ca luati o asemenea atitudine! Toti au de castigat, nu numai nou-integratele.

Birocratia, redusa pana la sfarsitul anului
Basescu a subliniat ca decizia politica luata este ca, la 1 ianuarie 2007, Romania sa fie o tara performanta, ceea ce implica in mod automat realizarea obligatiilor asumate. "In fond nu ni se cere decat sa intram in normalitate. Ni se cere sa avem o Justitie corecta, performanta, sa diminuam coruptia, sa asiguram un mediu concurential corect. Este optiunea noastra sa devenim membri ai UE, trebuie sa fie si optiunea noastra sa ne modernizam, sa devenim performanti", a spus presedintele. El a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an va fi emisa legislatia necesara pentru reducerea birocratiei in Romania, astfel ca anul 2006 "sa ne gaseasca cu un set legislativ care sa imbunatateasca mediul de afaceri". "Avem convingerea ca nu exista alta solutie pentru Romania decat un mediu de afaceri sanatos, performant, care sa stimuleze investitiile romanesti si straine si munca", a spus Presedintele. Traian Basescu apreciaza ca Romania se va dezvolta extrem de rapid in urmatorii 10 ani. "Vom avea o politica stimulativa pentru economie, constanta, consecventa, care nu va cunoaste urcusuri si coborasuri din punct de vedere al mediului de afaceri. Anul 2005 este pentru noi un an de tranzitie, un an in care trecem de la o politica a fostului guvern profund orientata pe o directie sociala, catre o politica de stimulare a economiei, care sa genereze resursa pentru o protectie sociala adecvata, prin asigurarea locurilor de munca tinerilor", a aratat seful statului.

peromaneste: Noi aici am propus si scaderea numarului de parlamentari. Stim ca nu-i usor, insa cat aveti poporul de partea dvs. faceti-o!

Diminuarea aparatului de stat
El a mai spus ca in evolutia viitoare se va produce o diminuare a aparatului de stat, pe masura ce legislatia de resort, care este acum in pregatire si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006, va reduce birocratia la nivelul aparatului central si local, obiectivul autoritatilor romane fiind acela de a face cat mai usoara investitia si cat mai usor accesul cetateanului la administratia locala. "In toamna acestui an, probabil, legislatia care vizeaza debirocratizarea aparatului de stat va fi lansata in dezbatere publica si adoptata pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2006", a mentionat presedintele. In ceea ce priveste atat de mult discutata "drenare a creierelor romanesti catre statele dezvoltate", in acest moment presedintele Basescu o considera "o exagerare" pentru ca atat firmele romanesti, cat si societatile multinationale din tara noastra lucreaza foarte mult cu forta de munca tanara. Seful statului si-a exprimat optimismul ca noua generatie "este cea care trebuie sa isi asume tot mai puternic responsabilitatea evolutiei viitoare pozitive a Romaniei". "Nu am nici un dubiu ca avem nevoie sa absorbim in toate zonele economiei generatiile noi de absolventi ai facultatilor romanesti, care sunt pregatite sa preia Romania in noul ei concept de tara moderna si europeana", a subliniat Traian Basescu.


peromaneste: Nu va mai vedem de ceata retoricii. Bineinteles ca nici dvs. nu le puteti spune tuturor pe nume asa ca vom trai si vom vedea.

Apel la contributia partenerilor
Pe de alta parte, premierul Tariceanu a declarat ieri la conferinta Vienna Economic Forum ca mentinerea sprijinului Uniunii Europene pentru crearea unui mediu de afaceri transparent in Sud-Estul Europei si incurajarea investitiilor straine sunt ingredientele necesare viitoarei constructii europene.
Unitatea Europeana, a afirmat primul-ministru, nu poate insemna numai convergenta politica. Ea trebuie sa se reflecte si in extinderea sanselor de dezvoltare regionala, in extinderea pietelor si a capacitatilor de productie ale companiilor europene pe intreg continentul.
In acest sens, Uniunea Europeana are nevoie de contributia responsabila a partenerilor sai in consolidarea politicilor comune in plan economic, social, al securitatii si actiunii externe. "Nu putem ignora capacitatea tarilor noastre de a crea punti de cooperare si de expansiune economica spre regiunile invecinate UE", considera premierul Tariceanu.

peromaneste: citroen-Tariceanu mai bine ramanea sa vanda masini. Algoritmul, bata-l vina!

Poarta de acces catre est
Primul-ministru a apreciat ca tarile din Sud-Estul Europei nu mai trebuie sa fie privite doar ca o ancora de extindere a activitatii companiilor vestice: "Putem fi o importanta poarta de acces catre vecinatatea estica, o punte pentru construirea unor legaturi profitabile cu parteneri din zona Marii Negre si Caucazului de Sud". Prioritatile de cooperare sunt, dupa cum a mentionat premierul Tariceanu, atragerea de investitii in constructia coridoarelor de transport pan-europene, crearea unei comunitati a energiei in Sud-Estul Europei, inclusiv a unei Burse regionale a energiei ce ar putea fi gazduita in Romania. Guvernului Romaniei doreste sa atraga in regiune investitii in domenii cu rezonanta competitiva pentru Uniunea Europeana, cum ar fi comunicatii, IT, constructii de masini.

peromaneste: Si cand te gandesti ca astea-s vorbe de prim ministru. Oricum, idei mai tehnice care speram sa-i iasa.


Intrebarea peromaneste este: cine i-o fi spus din interior/soptit din exterior presedintelui Basescu ca ce a spus dansul ar fi o solutie? Si daca e o solutie, care sa fie problema?
"Daca nu va intelegeti intre voi cei mari si vechi, noi suntem gata sa ne reducem bugetul, astfel incat problemele bugetului 2007-2013 sa nu fie o problema politica atat de mare".

Anualizat, bugetul Uniunii pentru Romania (6 miliarde pe an) e o suma asa de mica si pentru UE cat si pentru Romania ca nu te poti intreba cine l-a sfatuit pe presedintele Basescu sa spuna asa ceva. Considerand ca si din alte capitale de state nou-integrate au venit declaratii similare, asta suna ca scrisorile de 'realizarea planului' din teritoriu care erau primite 'sus'. Rabatul englezesc este de 3 miliarde de lire sterline pe an--putin mai putin decat valoarea alocata Romaniei. Care-i talcul aici? Vezi la comentarii reactiile de la nivelul 'opinca' si o analiza a rabatului englezesc in conditiile contributiilor englezesti!





Da click aici ca sa vezi totul!

3 comentarii:

peromaneste spunea...

De la: tjmaxxi
Meriat sa ne tinem suflul pina cind prezidentul Basescu va " atrage atentzia" tzarilor influente din UE...
....ca acesta "este o idee despre pace si mai putin despre bani "?
MAI PUTZIN DESPRE BANI?
Domnule prezident, la politici externe sintetzi cel mult ...spectator! Viziunea dvs e rupta direct din Petre Ispirescu!
Cred ca romanii o sa traiasca bine. In pace.
Sa nu cumva sa fie una eterna....


De la: internautul din Sf Gheorghe
Nu Romania e dispusa, Basescu (Puterea actuala, eventual clasa politica) e dispus.
Ce nesimtire! Dupa ce am cedat economia romaneasca UE, acum vor sa ne sara, sa nu respecte nici macar ceea ce s-a convenit de comun acord dar sub presiunea lor.
Cum sa nu aiba nevoie Romania de fiecare banut? Ce, ne credeti tampiti?
O asemenea abdicare de la intelegerile initiale trebuie supusa unui referendum national. Lui Basescu si ai lui (ma refer la politicieni in general) le vine usor sa se integreze, banii furati le asigura un nivel de trai aemnator cu al celor lipsiti de probleme din UE.
Cred ca va trebui sa acordam mai multa atentie argumentelor euroscepticilor.


De la: ingineru din vancouver
Cum ziceam mai ieri, romanii vor in UE doar pt. ciolan...
... si pomana. Ce oportunitati, ce "spatiu cultural comun"... Povesti tataie... Ce "aia" ne cred prosti ? Sa ne dea banu' ca noi suntem saraci si chinuiti, iar "aia" are de unde (... mama lor de 'otzi...)

Comentariile citite pe acest forum (ceva mai jos) sustin din plin argumentul celor ce pretind ca romanii sunt, pana la urma, doar un biet neam de cioflingari...


De la: PEROMANESTE
Re: Cum ziceam mai ieri, romanii vor in UE doar pt. ciolan...
Inginerule, cu tot respectul, am sa te intreb de ce au ajuns atatia confrati in Canada daca nu pentru un ciolan mai bun? Pentru 'spatiul cultural comun' dintre BC si ON? Omule, tot omul vrea mai intai sa traiasca bine si numai dupa aceea cultural etc. asa ca, dupa parerea mea, hai sa nu acuzam pe cei care vor sa iasa intr-un fel sau altul din blestemul celor $100/luna!




De la: ingineru din vancouver
Re: ... atatia confrati in Canada daca nu pentru un ciolan mai bun?... s-avem pardon !...
... toti imigrantii din Canada sau de aiurea, vor intr-adevar un ciolan mai bun doar ca, in loc sa stea cu mana intinsa la pomana, s-au hotarat sa faca ceva cu viata lor si au plecat sa-si gaseasca ciolanul personal, dupa puteri.
Adica, n-au asteptat sa pice para malaiata in gura stii tu cui... vaitandu-se pe la toate colturile ca "Doamne, ce rai e unii..."

Romanii pot sa astepte pomeni mult si bine de la altii, pana la urma e chestie de educatie si de caracter... Nu vad insa de ce altii (nemtii ori englezii, de exemplu) ar trebui sa puna botu' si chiar sa le dea pomana respectiva. Asta nu-i caritate, e cersetorie curata... Sau poate crezi si tu ca si Conu' ca UE e gata sa dea coltzu' fara accesul pe faimoasa piata romaneasca ? Haida deh !

Europenii nu-s nici macar rau intentionati... Cand au avut de unde au dat si la altii. Dar acum, daca-s la anaghie si au ajuns (figurat vorbind) la fundul sacului, nu ti se pare normal sa-si vada mai intai de interesele lor ??

Foarte bine a facut Basescu, desi n-a fost nici macar original. I-au luat-o iarasi polonezii inainte (ca de obicei...:-)



De la: PEROMANESTE.
in Canada daca nu pentru un ciolan mai bun?... s-avem pardon !.../inginerul
Inginerule, trebuie sa-mi scot palaria la distinctia pe care o propui! Da-mi insa voie sa tin si partea celor mai de pe urma intr-ale initiativei din Romania, caci daca n-o facem noi cine naiba o s-o faca? Stiu ca pot fi acuzat de neprincipialitate, dar crede-ma ca atatea exceptii neonorabile principiului mi-a fost dat sa vad in asa de multe locuri pe lume ca nu mai nutresc acelasi numar de idealuri ca alta data.



De la: Ratacitul
Re: Cum ziceam mai ieri, romanii vor in UE doar pt. ciolan.../ flachi
Defineste "traiul mai bun" si stam de vorba. In orice caz, nu se reduce la $$$. Crede-ma.



De la: traktorist
Re: Cum ziceam mai ieri, romanii vor in UE doar pt. ciolan.../ flachi
La 2005-06-21 05:39:57, Ratacitul a scris:

> Defineste "traiul mai bun" si stam de vorba. In orice caz,
> nu se reduce la $$$. Crede-ma.
>
Korekt ! Trebuie sa te duci la muzeu si vii acasa bucuros ca nu esti si tu impaiat. Pina si comediantii sint tristi citeodata !



De la: PEROMANESTE

Re: Cum ziceam mai ieri, romanii vor in UE doar pt. ciolan.../ flachi
In cazul acesta Ratacitule este vorba de a avea un loc de munca ce sa-ti asigure un trai decent--casa, masa si un concediu pe an. Carti si bilete la film, concert si teatru sunt deja mai mult decat la ce pot visa.

Pe de alta parte, copiii sa fie bine hraniti si vaccinati la timp. Scolile si spitalele sa fie accesibile si angajatii lor sa-si faca treaba. Daca ma intrebi unde in lume se intampla asta, mi-e greu sa-ti dau un raspuns, dar hai sa zicem Europa anilor '70 (si Romania pana la un moment dat).




De la: Ratacitul
PEROMANESTE-raspuns
Atunci, da-mi voie sa-ti spun ca esti destul de ignorant in ale emigratiei (no offence!).
In Ro aveam tot ce spui mai jos. Am avut curajul sa ma desprind de "un salariu sigur" si am tras tare. Dar simteam ca ma sufoc. Mediul, saracia din jur, gainarii si gainariile zilnice, intoleranta, invidia, shpaga generalizata si multe altele. Vizitasem deja multe tari si stiam ca nu asta-i democratia la care visam, nu astea-s mentalitatile alaturi de care vreau sa traiesc in Romania. Si nu mai aveam rabdare.
Desi aveam "tot ce-mi trebuia" am luat decizia sa emigrez. Si am facut-o (btw: decizia asta nu-i chiar ieftina atunci cand mergi pe filiera normala, asa cum am facut eu). Si, stii ce? Am descoperit societatea care mi se potrivea. O societate care, departe de a fi perfecta, pune in centrul ei OMUL (stiu ca suna a propaganda, dar o fraza mai scurta n-am gasit). And guess what: am descoperit o multime de romani care au ajuns in Canada din pozitii asemanatoare si din considerente asemanatoare.

Asta-i ciolan? Daca preferi sa-l numesti asa, atunci e ciolan, dar in cazul asta "ciolaniada" devine o intreprindere nobila pe care mi-as dori sa o practice toti romanii.

Cu inginerul am avut cateva dispute pe forum. Dar stiu ca, in esenta, suntem la fel. Este adevarat ca poate noi, emigratii, avem o imagine deformata despre Romania. Faptul ca sumtem pe forum demonstreaza cel putin ca incercam sa tinem pasul. Si ca ne pasa. Dar nu ne spune ca "ciolaniada" a fost singurul impuls sau impulsul determinant spre emigrare.




De la: PEROMANESTE
Re: PEROMANESTE-raspuns/Ratacitul
Ratacitule, esti un caz si nu regula. Ma bucur sincer ca de la bine ai ajuns la si mai bine. Daca ai putea urmari discutia inapoi pe firul ei, vedeai ca nu vorbeam de cazuri individuale ci de oameni/romani in general. Daca e sa mergem prin inductie, fiind date constrangerile forumului, inductia va fi incompleta si poate ajunge la ce rezultat vrea cel care o initiaza.

'Ciolaniada' de care o spui n-o poate practica tot romanul--de ce esti fals modest sa spui ca ceea ce ai realizat tu ar fi la indemana oricui? Romanul, ca de altfl fiecare om pe planeta, ar fi bine sa aiba ce-i trebuie acasa. Tot ce sper este ca din ultimii 15 ani sa fi invatat macar cum sa voteze. Noi astia pe aici nu facem decat sa exersam muschiul gandirii civice...




De la: CONU
Re: Cum ziceam mai ieri, romanii vor in UE doar pt. ciolan...// Da,...dar nici cu munca patriotica nu mai merge...
Crezi ca francezi sau nemtii,...sau oricare altii mai "dau cu sapa" pe de-a moaca,...
Asta una,...si-a doua nu prea sunt sigur ca Romania are nevoie atit de mare de CE,.... cit CE are nevoie de resursele si de accesul la Marea Neagra...
asa ca, ar fi cam 50/50...



De la: ingineru din vancouver
Re: ...ar fi cam 50/50... Coane tu chiar crezi ce spui ? Eu te stiam om serios...
Care-i interesul englezilor, frantujilor ori nemtilor la Marea Neagra ? N-au si ei marile lor ?

Si ce-nseamna "dau cu sapa pe de-a moaca" ? A prestat cumva cineva din Ro munca voluntara in folosul UE (ori e vreun pericol sa se produca minunea de-acum incolo) ??




De la: traktorist
Re: Cum ziceam mai ieri, romanii vor in UE doar pt. ciolan...// Da,...dar nici cu munca patriotica nu mai merge...
La 2005-06-21 03:10:07, CONU a scris:

> Crezi ca francezi sau nemtii,...sau oricare altii mai "dau cu
> sapa" pe de-a moaca,...
> Asta una,...si-a doua nu prea sunt sigur ca Romania are nevoie atit de
> mare de CE,.... cit CE are nevoie de resursele si de accesul la Marea
> Neagra...
> asa ca, ar fi cam 50/50...
>
Cu accesul la mare m-ai dat gata ! Te-ai uitat pe harta unde e europa ? ca e inconjurata de mari, care mai de care mai albastra. Ai tras cu ochiul la Italia ? Tu cred ca te-ai gindit ca vor sa vina cehoaicele la mare.







De la: CONU

Un articol bun de STUDIAT in: The Heritage Fondation.(si-a se vedea cine acorda importanta Europei Centrale)
Cataclysm: The Rejection of the European Constitution and What It Means for Transatlantic Relations
by John C. Hulsman, Ph.D.

http://www.heritage.org/Research/Europe/bg1862.cfm





De la: PEROMANESTE

chiar asa?
*
Economically, the United States should estab­lish a Global Free Trade Alliance (GFTA), set­ting up an attractive alternative for free-trading European states that are tired of being held back by the economically sclerotic, protection­ist euro-core.

asta este deja un joc de a atribui vina in alta directie si crea o diversiune. cine opreste pe cine sa se achite de responsabilitatile comertului liber in acord cu WTO? Europa da subventii la agricultura si la fel face si SUA, SUA impune cote la textilele chinezesti si asa face si UE si exemplele pot continua pana maine. Asistam la blocuri de interese ce se izoleaza si o crestere a retoricii...

*
Politically, unlike the European elites, the United States should make it clear both that it respects the right of Europeans to decide the ultimate form of political association that the various states wish to have with one another and that the U.S. will not penalize any state for working individually with America on an issue-by-issue and case-by-case basis, as so often happens in practice.
*
daca esti o tara mica, cum vrei sa negociezi cu sua, de una singura sau dintr-un grup? tocmai asta a fost una din ideile ue... normal ca sua ar dori sa se mearga pe chestii bilaterale, insa nu cand au de-a face cu parteneri mai puternici

Militarily, the U.S. should urge a renewed com­mitment to NATO reform, reminding European allies that NATO remains the only politically secure possibility for a common defense.

sua cu trupele, echipamentul, banii, agenda si deciziile. europenii cu banii si ceva trupe (de mentinere a pacii). e usor de inteles de ce franta nu vrea sa mearga cu o asemenea asociere. ce e mai greu de inteles este de ce marea britanie a acceptat sa discute cu franta si germania despre crearea unei forte de aparere si interventie europene.





De la: neamtu tiganu din nemtia
Nu vrem bani nu vrem valuta..
doar Basescu sa ne spuna...pai ce sa spuna si el, aia noii in Eu deja au spus ca e bine si cu mai putini bani ca daca nu curge ...pica.

E un pic penibil ca Europa se cearta pe citeva miliarde care fie vorba intre noi e un mizilic la puterea economica a Angliei, Frantei sau Germaniei.




De la: roy
Re: Nu vrem bani nu vrem valuta..
NT,

Iar iau luat-o altzii inaintea Romaniei... Basescu face pe printzul, ca doar si lui ii este clar ca ratzia Romaniei va fi redusa.


Cearta intre Europeni nu-i pentru bani, e pe alte motive.
-------------------------------------------------------------------------------------------------


La 2005-06-21 18:59:49, neamtu tiganu a scris:

> doar Basescu sa ne spuna...pai ce sa spuna si el, aia noii in Eu deja
> au spus ca e bine si cu mai putini bani ca daca nu curge ...pica.
>
> E un pic penibil ca Europa se cearta pe citeva miliarde care fie vorba
> intre noi e un mizilic la puterea economica a Angliei, Frantei sau
> Germaniei.
>



De la: Shadow din Franta
Re: Nu vrem bani nu vrem valuta..pt roy
> NT,
>
> Iar iau luat-o altzii inaintea Romaniei... Basescu face pe printzul,
> ca doar si lui ii este clar ca ratzia Romaniei va fi redusa.

In afara de asta a scos un porumbel totusi pe gura. E primul presedinte care "enunta" interesul romanesc pe scurt si la obiect. S-ar putea sa fie doar "gargara" eu insa sunt bucuros ca in sfarsit cineva a spus.

> Cearta intre Europeni nu-i pentru bani, e pe alte motive.

Te-ai prins? :-). Altele sunt si motivele si "politele" mai ales.





De la: bbbb
Re: Nu vrem bani nu vrem valuta..
La 2005-06-21 18:59:49, neamtu tiganu a scris:

> doar Basescu sa ne spuna...pai ce sa spuna si el,

Zice ca stimuleaza , in schimb , mediul de afaceri , reducand asig sociale.

Numai ca astazi Ionut Popescu anunta ca s-ar putea sa creasca tva-ul
cu 2-3 % , tot de anul viitor : )))

aia noii in Eu deja
> au spus ca e bine si cu mai putini bani ca daca nu curge ...pica.
>
> E un pic penibil ca Europa se cearta pe citeva miliarde care fie vorba
> intre noi e un mizilic la puterea economica a Angliei, Frantei sau
> Germaniei.
>





De la: Paul din Ohio din SUA
Re: Nu vrem bani nu vrem valuta..pt Shadow
Pot fi si "polite" (mai putin probabil), dar eu cred ca, mai degraba este vorba despre ce fel de Europa va fi vorba: una cu o economie bine administrata (adica de cei care au interesul ca economia sa mearga cit mai bine, proprietarii, dar desigur cu anumite reguli de bun simt stabilite de parlamente; in acest caz putem spera ca o Europa puternica va lua nastere), sau o Europa statista, cu cetateni asistati de la nastere si pina la inmormintare, cu o birocratie "infloritoare" si deci o Europa slaba ,vulnerabila la orice santaj





De la: basarab
Europa de est CUMPARA MASIV!!! UNDE SA EXPORTE VESTUL. Ei castiga nu noi.
Nu-i invatam noi pe ei capitalismul, profitul.








De la: CONU
GRESEALA ENORMA,.... Domnule Basescu !
Va-ti lasat atras intr-o capcana,.... facand asemenea oferta gratuita.
Mai devreme sau mai tarziu Romania va fi primita in CE,...nu pentru ca i s-ar face o favoare ci pentru ca Europa de Vest are nevoie de resursele si capacitatile Romaniei.... de forta de munca, de iesirea la Marea Neagra... din care fiti fara grija, cei ce vor oferii citeva miliarde de Euro vor stii ei sa-si recupereze inzecit.

Asa ca terminati-o cu afirmatii gratuite. Nu familia dumitale va plati,... ci acei zeci de milioane de tineri muncitori,... adica generatiile care urmeaza.

Daca vinzi ceva,... si-acel ceva se cauta,... fa o afacere buna, din care tara sa castige ceva.

Trebuie inteles un lucru, .... si-anume ca nimeni nu mai face munca patriotica Domnule Basescu,....


De la: Sobru
Re: GRESEALA ENORMA,.... Domnule Basescu !
Lasa c-a zis bine. E prea putin probabil ca asa ceva sa se intample, dar este in sfarsit o dovada de "instinct european", lucru ce i-a lipsit lui Basescu pana acum.




De la: Dan Vaideanu din Charleville - France
Re: GRESEALA ENORMA,.... Domnule Basescu !
Toate tarile din est au facut declaratii asemanatoare. Trebuie adaugat ca presedintele luxemburghez a spus în final ca i-a fost rusine sa vada ca tarile nou primite sau care urmeaza sa fie primite au dat dovada de flexibilitate, în timp ce tarile fondatoare n-au reusit sa se înteleaga. Basescu a avut si are fler, sau instinct, n-as spune neaparat european.



De la: dan toader din franta
nu e greseala enorma. i-a lipsit doar tactul diplomatic.
esticii au avut pozitii principial asemanatoare doar ca afirmatiile lor nu au sunat ca o urecheala.



De la: Shadow din Franta
Re: nu e greseala enorma. i-a lipsit doar tactul diplomatic. pt dan

Este pt prima data cand un presedinte roman spune asta:

"Resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este crearea unui mediu de afaceri corespunzator si nu neaparat 30 sau 28 de miliarde pe care i-am primi de la UE in intervalul 2007-2013"

Sa dea Domnul pt ca asta e si esenta dezvoltarii romanesti si a intrarii in UE. Simplu consum de fonduri comunitare te poate apropia sau nu de acest deziderat. Mie pozitia imi place. Sper sa nu fie doar "vorba volent".




De la: Teroristu Pacifist din bucuresti
Englezii nu prea vorbesc ca sa se afle in treaba...
... precum altii!
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/06/050620_quinton_quayle.shtml


20 Iunie, 2005 - Published 14:22 GMT
'România e pe drumul cel bun' - Quinton Quayle
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a dat asigurări României că procesul aderării la Uniunea Europeană continuă, în pofida deisensiunilor de la recentul summit UE de la Bruxelles. În urma unei întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, Ambasadorul Quinton Quayle a declarat: "bineînţeles, Consiliul European a fost dificil, dar mă bucur că România nu a fost victimă. Procesul aderării rămâne neschimbat."
"România va intra, în 2007, dacă îndeplineşte toate condiţiile pentru care s-a angajat. Eu sunt convins că România este pe drumul cel bun", spune Quinton Quayle.
Ambasadorul britanic la Bucureşti a reluat critica la adresa bugetului Uniunii Europene, făcută de premierul Tony Blair.:
"Domeniul agriculturii reprezintă doar 2 la sută din producţia economică, 5 la sută din forţa de muncă, dar 40 la sută din cheltuielile comunitare."
"Această sumă reprezintă de 7 ori mai mult decât ştiinţă, tehnologie, cercetare, educaţie, calculate împreună", crede domnul Quayle.
"Bugetul european reprezintă realitatea secolului XXI, nu a secolului XX. Dacă rabatul britanic este schimbat, trebuie în acelaşi timp eliminat dezechilibrul bugetar".

peromaneste spunea...

Blair rejects French rebate call
Tony Blair has rejected France's call for the UK to give up its £3bn a year European Union rebate as a "gesture of solidarity".

Mr Blair said even with the rebate the UK still paid 2.5 times more than France or Italy - a gesture in itself.

He was speaking at 10 Downing Street following talks with the Danish premier Anders Fogh Rasmussen.

Downing Street said Mr Blair did not want to get into a "macho stand-off" with his fellow European leaders.

Mr Blair said: "Britain has been making a gesture because over the past 10 years, even with the British rebate, we have been making a contribution into Europe two-and-a-half times that of France.

"Without the rebate, it would have been 15 times as much as France. That is our gesture."

Time have changed?

He said the very reason the rebate existed was because otherwise the British would be contributing an "unfair proportion" to EU coffers.

"The reason for the unfairness is because the spending of Europe is so geared to the Common Agricultural Policy," he added.

Mr Blair called for a debate on the way Europe spent its budget, saying the continent is different to the way it was 30 years ago.

Margaret Thatcher won the rebate in 1984, saying she wanted the UK's money back.

Number 10 said it was here to stay and released figures that show the UK was the second largest net contributor to the EU after Germany from 1995 to 2003.

'Jelly to a wall'

Conservative shadow chancellor George Osborne has said it is not good enough for Mr Blair to say he would not negotiate away the rebate.

"What he needs to say is that he will not diminish its value in any way and that there will be no concessions and no fudging," he argued.

"Trying to extract the truth from this prime minister is like trying to nail jelly to a wall. He must be completely clear about what he means."

Do you think the UK should give up the EU rebate? Or was Tony Blair right to refuse? Is the system fair? Send us your views using the form below.

Your comments:

The PM was absolutely right. In fact, the rebate should increase year on year to keep pace with inflation, and Britain should consider refusing to make any further contributions until the auditors confirm that the EEC budget has been properly accounted for.
Bill McBratney, Edinburgh, Scotland

If someone would explain how and why we pay what we do and how much perhaps the answer would be obvious?
Tony Morris, Kidderminster England

Contributions should be proportional to the GDP
Matt, Cornwall, England
Contributions should be proportional to the GDP of the country. This is an equal measureand then there would be no need for a rebate
Matt, Cornwall, England

Blair is quite right to defend the rebate because he has a duty to the national interest. The rebate is fair because it prevents the UK from simultaneously being the biggest contributor and the smallest beneficiary. Blair should increase its value, however, by using it as a tool for negotiation for the betterment of the EU (for example, reduce it for the passage of the services directive- or even better, remove it for the elimination of the CAP, which is pointless and benefits no-one in the long term).
Samuel Coldicutt, Auckland, New Zealand

Why should Britain subsidize counties in Europe that cannot effect structural reform and start making their own money? Is it that we want to pay for French farmers to carry on living uneconomically?
Paul Brennan, Pasadena, California

I think its time that the great European, M. Chirac, made a "gesture of solidarity" and agreed to reform of the Common Agricultural Policy!
David, Hertfordshire, UK

Britain could give up the rebate if others agreed to the abolition of the CAP
Gawain, Wokingham


Mr Blair should use this opportunity to bring down the common agricultural policy that represents the interests of a small majority at the expense of the majority. Britain could give up the rebate if others agreed to the abolition of the CAP. If they want to keep on subsidising domestic farmers leave it to the individual countries. Allow third world imports to compete, this helping to reduce world poverty and also possibly reduce the undemocratic EU's budget.
Gawain, Wokingham

Scrap the rebate but scrap CAP at the same time.
Paul, Reading, UK

France and Germany want to impose their decisions on all the other EU states and have the British pay for the whole thing. Perhaps Brussels should try imagining what their budget would look like if the British were not in the EU.
John Hopkins, Virginia Water, UK.

Story from BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/1/hi/uk_politics/4078230.stm

Anonim spunea...

Avionul de Bruxelles
de Daniel Daianu


Consiliul European de la Bruxelles a fost un fiasco. Perioada de reflectie de care ar fi nevoie pentru a se revedea proiectul politic al Uniunii este o formulare diplomatica ce nu inseala. Rau de tot este ca nu s-a ajuns la un compromis pe buget, intr-o chestiune practica care priveste tarile nou intrate in cel mai inalt grad. Pentru aceste tari fondurile structurale si de coeziune inseamna cateva procente din PIB-ul national; executia bugetara, proiecte majore de infrastructura sufera deja. Sa speram ca o reuniune extraordinara va scoate bugetul Uniunii din impas, va concilia pozitii foarte inflexibile acum.

In aceasta atmosfera mai mult decat sumbra a existat o stire privind Bulgaria si Romania buna; o eventuala pauza a extinderii nu ar include tarile cu care s-au semnat tratate de aderare.

Dar unda de soc nu trece pe langa noi; nimeni nu poate fi indiferent la dinamica interna a Uniunii. Oficiali romani au separat esecul intalnirii la nivel inalt de chestiunea fondurilor de care ar beneficia Romania intre 2007-2013; volumul de cca 30 de miliarde de euro ar indica o dauna colaterala minima pentru noi. Pe de alta parte, exista o citire mai adanca a situatiei, care tine cont de capacitatea de a absorbi fondurile UE in raport cu lupta ce se da intre tarile donatoare si cele ce primesc bani. Daca, coeficientul nostru de absorbtie va fi mic nu este exclus sa se recurga la reorientari ale utilizarii banilor (si diminuarea sumelor pentru Romania) – in conditiile in care s-ar accentua curentul ce reclama sprijinirea sectoarelor tehnologice de varf in bugetul UE. Vedem cum dialogul cu Bruxelles, cu principalele capitale europene, trebuie insotit de munca serioasa acasa. Iar munca cu rezultate bune nu poate fi fara inteligenta.

Deciziile bune, privite ca sursa a unor rezultate bune, presupun nu numai acte de conducere ale unor lideri capabili; ele sunt si rodul unui proces de elaborare, care implica proceduri si structuri. Este nevoie de proceduri corecte si resurse umane adecvate. Dupa inceperea negocierilor de aderare (in 1999) s-a constatat ca nu aveam logistica necesara pentru dialogul cu Bruxelles, ca expertiza era foarte precara. Intre timp oamenii au inceput sa citeasca, numerosi tineri s-au specializat in studii europene, a aparut asa numitul corp de euroconsilieri (in diverse ministere); exista si straini care ne asista pe probleme europene. Aproape nu exista cursa de Bruxelles (dus, sau intors) care sa nu aiba zeci de cetateni romani in interes de serviciu. Chiar fara a lua decizii majore, ei pun caramizi si mortar in constructia relatiei dintre societatea romaneasca si Uniune; conteaza enorm ca treaba lor sa se faca cat mai bine.

De-a lungul anilor mi-am format o opinie asupra celor care bat coridoarele institutiilor bruxelleze, sau participa la diverse intalniri in alte orase europene, unde se discuta problemele Uniunii. Unii sunt buni, chiar foarte buni; au si o prezenta onorabila in dezbateri publice, acolo unde se plamadeste imaginea tarii. Altii isi fac treaba in mod constiincios, dar nu impresioneaza. Exista insa si persoane submediocre din punct de vedere profesional, care, practic, fac turism; mai grav, ele aduc deservicii prin prezenta publica. A vorbi bine engleza, mai ales si, eventual, franceza, germana sau spaniola, este o conditie obligatorie, de bun simt, pentru cei care iau avionul de Bruxelles in mod regulat; este cum in lumea buna a finantelor nu ai ce cauta daca nu stii bine engleza.

Dar ceea ce m-a pus cel mai mult pe ganduri este un nou limbaj de lemn, care pare a fi fost asimilat de unii dintre cei care participa la dialogul cu Bruxelles-ul; este vorba de un discurs decupat simplist din catehismul aderarii, fara nuante si idei. Cei care folosesc acest limbaj sunt prizonierii unor hartii (materiale scrise), cel mai adesea nu pot raspunde la intrebari si nici articula idei in mod autonom. Ce sa mai vorbim de gandire analitica, de capacitatea de a intelege miscarea reala a Uniunii, de a judeca si prezenta interesele societatii romanesti in mod profund, prin prisma avantajelor si dezavantajelor, ale unor compromisuri inevitabile. Si "euroconsilierii" pot fi clasificati pe categoriile amintite; unii sunt buni, altii insa parca sunt scolari ce au invatat lectia ca pe o poezie, sunt de o naivitate copilareasca. Te si miri cum de au intrat in presupusul corp de elita al "euroconsilierilor" – persoane care, asa cum li se spune, ar trebui sa fie sfatuitori pe probleme europene.

Cu cat proportia celor care au gandire analitica, care pot formula idei pertinente este mai mare cu atat este mai bine pentru birocratiile ministeriale care articuleaza pozitii romanesti in relatia cu Uniunea. Si coeficientul de absorbtie al fondurilor UE depinde de cum gandesc cei care se ocupa de relatia cu Comisia Europeana, inclusiv de "euroconsilieri". Asa cum UE isi acorda o perioada de reflectie pentru a surmonta criza, avem si noi nevoie de o introspectie activa in privinta celor care ingrijesc dialogul cu expertii Comisiei.

P.S.: Ar trebui sa se faca mai mult apel la romanii care si-au luat masteratul (sau doctoratul) in studii europene, in economie si stiinte politice (administrative) la universitati europene. Din pacate, universitatile noastre nu dezvolta gandirea analitica, nu cultiva abordarile critice pozitive.

Google
 

Postări populare