In timpul unei intalniri de vineri cu Ali Akbar Farazi, ambasadorul iranian la Bucuresti, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a sustinut ca Iranul a atins un nivel bun in cladirea increderii in ceea ce priveste activitatile sale nucleare. Mai mult, d-l Nastase a spus ca atitudinea Statelor Unite fata de activitatile nucleare ale Iranului este de natura politica. Presedintele Camerei Deputatilor de la Bucuresti a mai aratat ca Romania doreste promovarea relatiilor cu Teheranul si ca va raspunde cat de curand invitatiei presedintelui Parlamentului iranian, Gholam Ali Haddad Adel, de a vizita Iranul.
Iata si declaratia iranienilor aparuta in Tehran Times:
sursa: http://www.tehrantimes.com/Detailview.asp?Keyword=nastase&Da=6/19/2005&Cat=2&Num=6Iata si declaratia iranienilor aparuta in Tehran Times:
Category: Politics
Date: Sunday, June 19, 2005
U.S. attitude toward Iran, political: Romanian speaker
VIENNA (IRNA) -- Chairman of Romania's Chamber of Deputies Adrian nastase said on Friday the U.S. attitude regarding Iran's nuclear activities has a political nature.
Iran, in its nuclear activities has reached a good level of confidence-building, he said in a meeting with Iran's Ambassador to Bucharest Ali Akbar Farazi.
He noted that his country is willing to promote relations with Tehran since the two countries enjoy long-term friendly relations.
He further extended his gratitude to Iran's Majlis speaker Gholam-Ali Haddad Adel for his official invitation and expressed hope that he could pay an official visit to Iran at the earliest possible time.
During the meeting, the two sides exchanged views on political, economic and parliamentary relations as well as regional and international developments.
Cooperation in oil and gas field, reconstruction of war-torn Iraq and Afghanistan, holding 16th joint commission session, laying pipelines to transfer Iran's natural gas to central European countries, Iran's nuclear activities and 9th presidential elections were among issues discussed by the two sides.
Pe de alta parte, Directia de presa a Camerei Deputatilor precizeaza ca Adrian Nastase "nu a facut astfel de afirmatii, exprimandu-si totala surprindere fata de o maniera abuziva de a pune in circulatie astfel de informatii fara temei", informeaza Mediafax. In comunicat se arata ca se va solicita Ambasadei iraniene la Bucuresti corectarea acestor informatii.
Deci d-l Nastase infirma oficial ceea ce iranienii sustin quasi-oficial.
Dintre multele posibilitati, iata doua:
- D-l Nastase a spus ceea ce sustin iranienii, dar nu si-a dat seama ca va fi citat. In acest caz, la ce i-ar fi folosit sa-i zahariseasca pe iranieni? Un posibil raspuns este dat chiar de iranieni care vorbesc de o vizita, petrol si gaze. Ce interese are atunci d-l Nastase in companii de petrol si gaze? Oficial sau sa fie vreo interventie pentru prietenii sai europeni (vechi si de stanga)?
- Daca d-l Nastase n-a spus asa ceva, ce interes au iranienii sa se agatze de declaratiile unuia care i-a apus soarele politic? Tensiunile diplomatice ce ar rezulta de aici ar fi prea mult pentru a putea fi compensate de o declaratie cu picioare asa scurte.
In continuare, ar trebui verificat daca intalnirea de care se vorbeste s-a intamplat si daca au fost martori/stenografi. Acestia din urma pot fi chemati in instanta sa dezvaluie continutul conversatiei. De asemenea, din functia sa oficiala, poate d-l Nastase sa intretina conversatii despre conducte iraniene cu gaze naturale catre Europa Centrala? Daca da, exista un context oficial mai larg in care asemenea discutii au fost intretinute? Episodul acesta poate avea o dimensiune mult mai mare decat aceea a unui incident diplomatic. Nervii euro-americani sunt incordati la maximum pentru a decide soarta/rezolva situatia programului nuclear iranian...
In incheiere, iata niste intrebari 'lamuritoare':
- De ce natura sa fie indiciul ca d-l Nastase face apel la o 'corectare' din partea ambasadei iraniene?
- Sa fie acesta intr-adevar codul diplomatic sau codul tacerii?
- Are acest episod potentialul de a-l depasi pe cel cu ostatecii?
- Care este parerea ta cetitoriule?
Nota bene: Sa ne aducem aminte de ultima iesire internationala la rampa a impuscatului: Teheranul...
Da click aici ca sa vezi totul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu