In editorialul sau din 15 iunie publicat in Ziua, Sorin Rosca Stanescu propune spre analiza tezele recentului "Raport despre presedinte" lansat de Partidul Initiativa Nationala, condus de Cozmin Gusa. Iata un sumar al 'capetelor de acuzare' facut de d-l Rosca Stanescu
Cum presedintele Basescu se bucura inca de o popularitate mare la romani nu ar trebui sa mire reactiile la "Raport" ce vin din partea 'aparatorilor' domniei sale. Iata in continuare mesajul peromaneste adresat 'aparatorilor' presedintelui Basescu:
In ceea ce priveste relatia presedintelui cu Administratia Prezidentiala, este definita de autorii raportului printr-un sir de gafe in planul politicii interne si externe, care ar dovedi fara dubiu iresponsabilitatea echipei prezidentiale. Si printr-un comportament imprevizibil si deviant al sefului statului. Relatia presedintelui cu Parlamentul este analizata mai ales sub aspectul eforturilor lui Basescu in sensul declansarii, in mod neconstitutional, a alegerilor anticipate, prin generarea unei crize politice artificiale. In general, Basescu este acuzat de tentative repetate de discreditare a Parlamentului. Un alt capitol se refera la relatia presedintelui cu Guvernul Tariceanu, unde Basescu ar fi desemnat personal marea majoritate a ministrilor printr-o actiune de notorietate publica, dupa care, in scurt timp, a initiat atacuri fatise la adresa Executivului. In ceea ce priveste raportul cu CSM si institutiile judiciare, presedintele este acuzat ca i-a sustinut pe procurori atunci cand au facut abuzuri, ignorand solutiile date de judecatori. Se arata ca, in calitate de sef al statului, Traian Basescu nu avea latitudinea de a-i ierta de raspundere pe procurorii de la PNA, care au savarsit grave ilegalitati procedurale in dosarul Flota. Poate ca unul dintre cele mai virulente atacuri vizeaza decizia de cautionare si conlucrare cu serviciile secrete, prin "acceptarea complicitatii cu sistemul ticalosit pe care il denunta in campania electorala". Traian Basescu, asa cum se arata in "Raportul despre presedinte", incearca in mod vadit sa revina la practica din regimul totalitar, cand guvernarea era realizata in mod exclusiv de seful statului si Securitate. Autorii mai arata ca atitudinea neconstitutionala a presedintelui ar fi condus la subminarea activitatii politice la nivelul partidelor, destabilizand puternic democratizarea tarii. Bomboana pe coliva este pusa atunci cand autorii se refera la relatiile lui Basescu cu presa. "Atacurile asupra jurnalistilor s-au realizat prin declaratii politice dar si prin amenintari deschise, seful statului dand de inteles ca ziaristii se afla sub supravegherea ferma a serviciilor de informatii". Pentru a citi integral editorialul, da click aici!
Cum presedintele Basescu se bucura inca de o popularitate mare la romani nu ar trebui sa mire reactiile la "Raport" ce vin din partea 'aparatorilor' domniei sale. Iata in continuare mesajul peromaneste adresat 'aparatorilor' presedintelui Basescu:
Presedintele Romaniei, date fiind prerogativele functiei si firii locatarului de la Palatul Cotroceni, nu are nevoie de aparatori neconditionali ba dimpotriva, de oameni care sa-l traga de maneca atunci cand o ia pe aratura politicii. A lua-o pe aratura in cazul basescian inseamna a-si depasi prerogativele presidentiale in dorinta de a-si impune vointa politica si viziunea, personale, despre viitorul Romaniei.
Desi la momentul de fata Presedintele pare a fi bine intentionat, este necesar ca societatea civila si opozitia politica (+institutionala) sa-i reaminteasca de mecanismele democratice prin care viata publica decurge in mod normal in Romania si este protejata in situatii exceptionale. La randul sau, d-l Basescu are dreptul sa se foloseasca de tot arsenalul cu care i-a fost inzestrata pozitia oficiala pentru a-si aduce la indeplinire programul politic.
Ce inseamna paragraful de mai sus? Ca noi romanii ar trebui sa imunizam institutiile statului de capriciile unuia sau altuia si sa nu mai jucam totul pe cartea competentei/caracterului unui singur individ. Intr-adevar, numai in cazuri foarte rare acest fel de joc (totul pe o personalitate) poate aduce castiguri care sa depaseasca cu mult riscurile, insa de cele mai multe ori istoria ne-a aratat cat de paguboasa este strategia totul sau nimic. Chiar daca presedintele Basescu se va dovedi si capabil si bine intentionat, care va fi garantia noastra ca urmatorul locatar al palatului Cotroceni nu va exploata in defavoarea noastra/democratiei puterile investite in institutia presidentiala in dauna puterii celorlalte institutii ale statului?
Peromaneste s-a pronuntat deja pentru alegeri anticipate in Romania si crede ca actualul presedinte ar fi persoana potrivita sa simplifice peisajul politic romanesc prin intermediul anticipatelor--pentru detalii vezi postingurile anterioare. Oricat ar fi de mare nevoia Romaniei pentru o miscare politica sau alta, actorii politici trebuie sa joace exclusiv in parametrii democratici.
Pe de alta parte, e de inteles atitudinea multora, disperarea de la capatul asteptarilor prea indelungate, insa cei cu pretentii ar trebui sa fie putzintel mai 'cinici' despre tot jocul politic.
Ca intotdeauna, reactiile dvs. aici sau pe email la peromaneste*gmail.com (inlocuieste * cu @)
La comentarii sunt deja o sumedenie de discutii pe tema aceasta. Pe scurt, oamenii au urmatoarele reactii:
Tu ce crezi cetitoriule?
Pe de alta parte, e de inteles atitudinea multora, disperarea de la capatul asteptarilor prea indelungate, insa cei cu pretentii ar trebui sa fie putzintel mai 'cinici' despre tot jocul politic.
Ca intotdeauna, reactiile dvs. aici sau pe email la peromaneste*gmail.com (inlocuieste * cu @)
La comentarii sunt deja o sumedenie de discutii pe tema aceasta. Pe scurt, oamenii au urmatoarele reactii:
- Teama de un regim presidential care poate aluneca spre dictatura;
- Teama ca tot ce face Presedintele este praf in ochi;
- Acuzatii la adresa lui Cozmin Gusa (desi fondul problemei n-ar trebui sa aiba de-a face cu caracterul sau nevoia de publicitate a d-lui Gusa ci cu gradul de adevar din acuzatiile sale si eventuale implicatii pentru societatea romaneasca);
- Sprijin neconditionat pentru unul de-al nostru care desi n-are pedigree-ul lui Constantinescu (a fost la FSN etc.) are un fel de a fi neaosh.
Tu ce crezi cetitoriule?
Da click aici ca sa vezi totul!
Un comentariu:
De la: bebe1 din Bucuresti
Cum poate reactiona Traian Basescu in fata acestui atac?
"Cum poate reactiona Traian Basescu in fata acestui atac?"
Buna intrebare LOL. Nu stiu cum ar putea sa reactioneze.
Stiu insa cum va reactiona. Pai va face cam asa: isi va pune un pahar de Chivas (sper ca asa se scrie, nu consum ;) ), 4 cuburi de gheata si apoi vom auzi un ris binecunoscut.
Hai bre nea Stanescule (scuzati apelarea), chiar nu mai gasesti lucruri serioase de scris?
De la: Petre Voidaru din Bucuresti
Re: Cum poate reactiona Traian Basescu in fata acestui atac?
Simplu, nu trebuie sa reactioneze la comentariile unui mizerabil, intrucit un individ caruia i sa acordat f. multa incredere si suport, a inceput sa muste de fapt mina ce la scos din PSD.
E o mentalitate mai ordinare si mai nesimtita decit a uni ciine turbat.
Nici macar ciinii nu musca mina ce-i hraneste, decit daca sint turbati.
Politicianul nostru e mai rau insa decit un ciine turbat.
De la: cosor ion din SUA
SRS
ce ai facut pina acum decit sa enumeri acuzatiile unui partid de buzunar,aflat la diapozitia psd si a clicii mafiote.de fapt cine este acest Gusa?un nimeni,un terchea-berchea care vroia sa fie mare,iar daca Basescu i-a tras un sut in fund ca la orice jigodie,a inceput sa mirie intaritat de omul din umbra.Ma intreb de ce nu vad parerea lui SRS,vis-a-vis de aceste acuzatii.de ce tace si in ce scop.de ce sa vorbeasca alti ageamii in ale jurnalisticii.vreau sa vad negru pe alb parerea lui SRS
De la: Cepeca din Romania
SRS esti serios?
Gusa si Pavelescu sunt doi mafioti de tip nou. Atacul la Basescu are un singur scop: prevenirea alegerilor anticipate unde PIN dispare, si odata cu PIN dispar si ei. Pavelescu, avocatul facator de minuni, individul care intrepreteaza orice lege intr-un stil personal, absolut aiuristic, poate scoate vinovat pe oricine, indiferent de textul legii. Daca nu este dupa voia lui, atunci declara legea neconstitutionala.
Nu le mai canta in struna SRS, gresesti.
De la: cosor ion din SUA
Re: SRS esti serios?
Pavelescu a facut facultate de drept privat la Tirgoviste ca si Duta fostul parlamentar,care a sarit din barca lui Vadim in cea a lui Nastase iar la alegerile din 2004,o secretara l-a aruncat afara.asta va fi si soarta lui Pavelescu
De la: daniel
Basescu trebue sa raspunda !
Acuzatiile aduse sunt foarte grave.
Cineva trebue sa raspunda ! Altfel,
va ramane ca poporul sa aprecieze
daca e adevarat sau nu.
De la: V2005 din Sibiu
Halucinatiile lui Gusa...
Imi pare sincer rau ca d-l Sorin Rosca Stanescu, pentru care am un deosebit respect ca ziarist in general si ca editorialist in special, considera asa zisul "raport" al lui Gusa ca fiind altceva decat expresia resentimentelor personale ale acestuia in raport cu presedintele tarii. Cand iti asumi responsabilitatea intocmirii unui asemenea raport, trebuie sa fii fie mandatat de o autoritate a statului sau de o patura insemnata a societatii civile, fie o personalitate a carei valoare morala este deasupra oricarei posibile dispute. Poate d-l Gusa sa pretinda asa ceva? Nu sugerez faptul ca presedintele Basescu ar fi "Lacrima Christi", dar in nici un caz d-nii Gusa si Pavelescu nu pot fi considerati autoritati morale care sa poata genera judecati la adresa unui presedinte ales prin vot democratic. Ma intreb daca pozitia d-lui Gusa ar fi fost aceeasi in cazul in care ar fi ramas in gratiile d-lui Basescu. Ma indoiesc... Si, ca sa revin la editorialul d-lui Sorin Rosca Stanescu... D-le Rosca Stanescu, sugestia mea ar fi aceea ca, inainte de a decide care elucubratii subiective pot fi definite si luate in considerare ca rapoarte pertinente ale unor personalitati credibile, sa studiati istoricul recent al actiunilor publice ale acelor personaje, atat de fidel reflectate in paginile cotidianului pe care il conduceti. Cred ca e cam devreme totusi sa aruncam cu noroi in, poate, cel mai respectat presedinte al tarii de dupa revolutie. Va multumesc.
De la: george nemteanu din Chicago US
Re: Unde dai si unde...
>
>Dl. Rosca Stanescu supune atentiei un fapt. Este o relatare,deloc tendentioasa, a spuselor unui personaj politic despre presedinte.Peste tot in lumea civilizata se intampla atare situatii si presa isi face datoria a prelua si comenta astfel de declaratii.In mod intemeiat,dl Stanescu sugereaza ca avand in vedere gravitatea spuselor,acestea necesita explicatii din partea presedintelui. Pentru ca ele vin nu de la pensionarul din fata blocului,ci de la un fost colaborator de partid al presedintelui si fost mahar al acestui partid. Ca sunt sau nu resentimente,nu inseamna ca trebuie sa ne si grabim a le bagateliza.Si nici nu inseamna ca se atenteaza la numele unui" presedinte ales in mod democratic." (of, coane Leonido,cum te pricepeai tu la politichie !)
De la: bebe1 din Bucuresti
Re: pentru 'aparatorii' lui basescu
Ti-as fi dat mare dreptate daca nu ai fi scris:
La 2005-06-15 06:54:14, peromaneste a scris:
> desi la momentul de fata basescu pare a fi bine intentionat este
> necesar ca societatea civila si opozitia politica (+institutionala)
> sa-i reaminteasca de mecanismele democratice in care decurge viata in
> romania.
Pai tocmai asta e problema : mecanismele democratice. Care exista dar lipsesc cu desavirsire (sint rautacios, dar nu departe de adevar).
peromaneste:
Re: pentru 'aparatorii' lui basescu/bebe1
domnule, nu vad nici o rautate in ceea ce spui. mesajul meu era adresat 'aparatorilor' care trebuie sa se fereasca pe cat pot de cliseul 'linistii'. linistea si armonia intr-o democratie favorizeaza monstrii. asa, daca la gatul lui basescu sare gusa macar putem sta linistiti ca unul care-l platim salariu intreg sta acolo cu ochii ca pe butelie sa-l tina la punct pe presedinte.
inteleg rahatzenia in care ne-a varat iliescu timp de 15 ani prin confuzia institutionala insa ce putem face? sa-i dam lui basescu un bilet in alb cu promisiunea ca nici el nici cine va veni dupa el nu-l va abuza?
De la: Iancu Motu din Cluj
Ce are de facut Basescu?
In fata situatiei Traian Basescu ar trebui sa fie extrem de atent. Monitorizarea gesturilor si spuselor sale din ultimele 6 luni, puse in oglinda cu propriile-i declaratii din timpul campaniei electorale, poate sa produca o prima mare bresa in cincinalul sau ca presedinte. Ar trebui sa revada ce a declarat si ce a facut, pana acum. Ar trebui sa fie extrem de atent la prerogativele prezidentiale si la legalitatea unor acte. In fine, ar trebui sa nu se mai considere capitan pe puntea superioara a unui crucisator si pe ceilalti niste bieti matrozi la dispozitia sa. Capitalul de simpatie castigat in ceea ce s-a numit criza ostaticilor este o perdea de fum. In acelasi timp Banatul si alte zone ale tarii sunt devastate, preturile cresc fulgerator, locuri de munca nu sunt nou create etc. Cine e de vina? Pai Tariceanu si Guvernul. Presedintele nu are in fisa postului asa ceva. El se joaca de-a serviciile secrete, face planuri pe axa si distileaza Marea Neagra.Este foarte sigur ca vom adera la UE in 2007, ca povestea cu Constitutia lui d"Estaing este o chestie putin relevanta si este absolut sigur pe toate acestea deoarece "fraierii" din Occident au semnat actul de aderare la Luxemburg. Sa nu mai pomenim de alte deraieri de la traseu. Monitorizarea PIN nu este singura.
De la: teddy bear
Impartzialitatea
Immpartzialitatea ii deranjeaza pe romanii nostri,asa cum bine demonstra I L Caragiale.Si marele scriitor a fost incomod in timpul vietzii,dealtfel a murit in exil pt ca deranja puterea.Impartzialitatea este calitatea fundamentala a publicistului.Multzumesc SRS.Sper sa va mentzinetzi pe pozitzie.
De la: Vanatoru din Bucuresti
Base derapeaza!
De catva timp ,SRS atrage atentia presedintelui,cu luciditate, asupra unor posibile derapaje sau tensiuni.
Super simpatia de care se bucura Basesescu ii determina pe unii din fanii acestuia,transformati pe neobservate in mici talibani portocalii,sa considere orice critica la adresa acestuia ca pe o crima oribila.
Base ,am impresia,marjeaza la maxim pe acesta situatie,cu posibile cosecinte in conturarea unui nou tip de presedinte post-decembrist.
Va ramane Base un presedinte "constitutional" sau vom avea un Putin mai mititel?
Ce parere aveti?
De la: george nemteanu din Chicago US
Re: Base derapeaza!
Probabil un Putin mai mititel diriguind problemele tarii (dar si internationale) dindaratul unui birou mai mititel,dar neaparat oval.
De la: Coricor din Bucuresti
Re: Base derapeaza!
...problema noastra, a tuturor, este ca nu derapeaza, la timpul prezent... el asta a facut de cand a inceput sa-i vina pohta de putere... la el, derapajul este un modus vivendi...
vreau sa-l vad conducand (sau, sesizand pe cei in drept sa o faca) ancheta cu privire la fraudarea alegerilor, enunt prin care a accedat la fonctzie...
De la: Ratacitul
Re: Base derapeaza! Coricor
Total de acord. Sa vad si eu o ancheta serioasa pe aceasta tematica ce a pus un mare semn de intrebare pe democratia (atata cata este) romaneasca. E prea mult, e prea putin?
De la: bebe1 din Bucuresti
Avem o tara. Cum ne batem joc de ea.
Ia uite ce prostii gasesc eu:
"It is better to be making the news than taking it; to be an actor rather than a critic." (from The Malakand Field Force, Churchill, Sir Winston (Leonard Spencer) 1874-1965).
Ma intreb: l-o fi citit Basescu? A? Pe dracu'...
Asta da provocare, zic eu. Pentru toti. Va bagati?
De la: lucid
observatie de principiu
Cea mai mare greseala pe care o poate face cineva care vrea sa observe obiectiv si sa inteleaga efectiv fenomemul politico-social este sa incerce sa indese in patul lui Procust al credintelor sale realitatea. Inteleg asta la emigranti care au pierdut contactul real, direct, cu tara si si-au conservat credintele la anul plecarii. Grav este la cei ramasi in tara care nu vor sa-si scoata ochelarii de roz, portocaliu, negru sau de cal si sa vada si ce nu le convine.
Concret:
- v-am spus ca pe 95% dintre romani ii doare azi in koor de 13-15 iunie. Cei fixati inca la mentalitatea de atunci nu vor sa accepte si continua retorica caraghioasa azi cu neo si cripto- comunistii, caraghioasa pentru ca e total depasita de realitatea tarii, acum existand numai mafioti (economici, politici, culturali) si marea masa a fraierilor (inca). Ideologia nu mai joaca nici un rol pentru borfashi. Ca multi din mafioti provin din vechile structuri este perfect adevarat dar au o cu totul alta identitate ideologica acum, banul si hotzia neavand ideologie. Asa cum au sarit atatia cand am spus ca pe 95% din romani ii doare in koor de rapirea ziaristilor si ati vazut ce a urmat asa va spun si acum ca toata tevatura cu Iliescu judecat pentru sangele varsat va sfarsi la fel in indiferenta a 95% din populatie.
- destui forumisti raman fixati in fidelitatea fata de PNTCD si de retorica anticomunista din anii 90 la inceput refuzand sa admita realitatea, aceea ca taranistii (si liberalii lui Patriciu le calca pe urme vazand cu ochii) nu mai sunt decat amintire si asa vor ramane iar anticomunismul nu mai are nici o priza la electorat din simplul motiv ca preocuparea principala pe care o simt toti este starpirea mafiei din toate domeniile (ca multi comunisti sunt azi mafioti e altceva, asa cum am spus).
Concluzia: nu mai ramaneti cantonati in pareri fosilizate gen anul trecut "bucurestenii vor catedrala neamului in parcul Carol si-l resping pe Basescu", sau tot anul trecut "Bucurestiul nu e tzara si tzara e cu pedesereul", sau anul acesta ca "marele partid liberal e viitorul progresului in Romania" si recunoasteti in sfarsit ca majoritatea zdrobitoare a romanilor vor ordine si diisciplina impusa de un stat tare care sa strpeasca mafiile, dispretuind politicienii si partidele si reactionand pozitiv doar la conducatorii decisi si de actiune ca Basescu.
Repet ce v-am spus in decembrie:
- UDMR, PUR out de la guvernare
- partid prezidential puternic (PD + PNL daca se poate)
- regim prezidential
Asta vrea majoritatea acum, place sau nu place, ca sa scapam de mafiotzi
PS Macar un gunoi reaparut ieri pe forum spunea pe fatza ce gandeste: fericiti aia de au plecat din tara,prosti aia care au ramas in Bucurestiul ala imputzit. Nu pot fi decat multzumit ca am scapat de un asemenea specimen. Azi doar 17% din tineri vor sa MUNCEASCA doar in strainatate. E un semn ca a aparut o generatie care aparent rebela si nonconformista la extrem este in profunzime romaneasca cu adevarat..
De la: Nitu Rodica (...@yahoo.com)
Re: observatie de principiu
Domnule, eu nu vreau regim prezidential si sunt romanca.Ordinea si disciplina cea mai eficienta a fost in Romani in timpul lui Antonescu, daca asta e pretul, eu renunt la ordine si disciplina.Oare alte tari cu veche traditie democratica cum se descurca totusi fara regim prezidential?
De la: Olive
Re: observatie de principiu
De acord, Lucidule ! Dar cine-ti garanteaza ca regimul prezidential nu derapeaza spre dictatura ?! Mai ales ca are tendinte evidente si supartoare spre totalitarism. Mie mi-a fost de ajuns Ceausescu, nu mai gust alt cult al personalitatii, jamais !!
De la: lucid din Bucuresti
Re: observatie de principiu - vechi traditii democratice
Aici e cheia: daca nu ai vechi traditii, pana le faci.... Asa a avut si Franta bonapartismele, ca sa nu mai vorbesc de perioada dintre cele doua WW. Iar mai aproape, chiar daca nu ne place, Grecia anilor 70 si Turcia pana pe la 1985. Sigur ca nu e solutia perfecta si vesnica un regim autoritar - NU dictatorial - dar decat un stat mafiot.... Situatia este ca la ora actuala comunismul trebuie sa tzina de istorici si justitie (una adevarata) si nu are de ce sa mai fie agitat in politic si social. Nevoia de ordine este cea care domina mentalul marii majoritati a oamenilor cinstiti azi si nu vor ezita sa aleaga solutia de mana forte daca statul democratic slab de acum nu ne scapa de mafie. Asta e.
De la: PANTAGRUEL
2 intrebari ptr Dl Lucid
1) Este domnia sa rezident in Bucuresti?
2) De unde procentul de 17%?
Altfel cu totul de acord ca trebuie sa se inceteze cu retorica puerila cu mineriadele, cripto si neo comunisti. Chiar si golanul? Paler marturisea intr-unul din editorialele sale din Cotidianul ca se simte caraghios vis-a-vis de Piata Universitatii. In fine 13-15 iunie 2005 au trecut si de maine atentia analistilor se va inderepta spre alte campuri verzi de rumegat.
De la: Gargantua
Re: observatie de principiu
Stimate domn,
Procentele cu care jonglati sunt inventate de dvs. De unde stiti, cu atata precizie, ce intereseaza si ce nu pe 95% din romani? Si la urma urmei, de ce este atat de important ce ii intereseaza pe ei?
Numai comunistii credeau ca masele fac istoria. De fapt, masele urmeaza intotdeauna elitele, cu exceptia cazurilor in care le sunt neglijate interesele. As vrea sa-mi dati un exemplu in istorie cand o miscare progresista, oricare ar fi aceea, a pornit de la cele mai joase straturi sociale! De acolo au pornit, intotdeauna, numai revendicari pentru propria cauza: mai putine biruri, mai multa mancare, eliminarea sclaviei, iobagiei etc. Dar numai elitele si-au pus vreodata problema progresului general, a cauzelor comune! Numai ele au dus lumea inainte, cu adevarat!
Mai am ceva de spus, cu privire la atitudinea dvs. Luati o poza de atotstiutor, de guru plictisit: "v-am spus ca", "repet ce v-am spus", etc, de parca ati fi Marele Intelept in dialog cu niste retardati mintal! Nu va cunoastem, nu stim ce mare somitate sunteti, dar incercati sa ne tratati cu respect, ca pe niste parteneri egali de dialog! Altfel, nu puteti pretinde respect de la ceilalti!
De la: dan toader din franta
lucidule bati campii cu gratie. ca niciodata
americanii judeca probleme din 1960 si evident nu mai e o problema discriminarea in ziua de azi.
pe tine te doare in fund de dreptate si adevar probabil. dreptatea si adevarul nu expira. sunt eterne. nu devin expirate cand unul sau altul ajung la putere si nu sunt doar un slogan. sunt niste valori talica.
ca de obicei aia care nu mananca salam cu soia sunt de vina pentru tine. pacat fiindca pana acum te credeam onest.
De la: Pacuraras
Adaugire la procentele Lucidului..Pt. Pantagruel, Gargantua si Marcel..
Si pentru toti cei interesati de ce gandesc si isi doresc romanii :
www.gallup.ro
Printre alte sondaje publicate acolo ( Barometrul investitorilor straini, Barometrele de opinie publica s.a., exista si un sondaj datand din 2002, ''Intentii de plecare in strainatate '' .
In 2002, 17% dintre romani intentionau sa plece in strainatate.Aproape trei sferturi intentionau sa mearga in tari membre U.E. (anul acela s-au suspendat vizele)
Jumatate din cei 17% intentionau sa plece pentru a munci, 19% dintre cei 17% in scopuri turistice, alti 19% dintre acestia in vizita la prieteni sau rude, 4% dintre ei la studii si inca 4% doreau sa emigreze...
Rezulta deci ca in 2002 0, 68 % dintre romani doreau sa emigreze.La o populatie de 21,6 milioane, revine o cifra de 146.880 de potentiali emigranti in 2002.Nu e deloc putin...
De la: roy
Re: observatie de principiu
Sant unii carora "regim prezidentzial" le suna a dictatura. America si Frantza au regimuri prezidentziale dar nu sant dictaturi. Pe de alta parte, Hitler a fost ales Cancelar, adica prim-ministru, si asta i-a deschis calea spre dictatura.
De la: Ratacitul
Cateva observatii:
1. Incep cu o felicitare. Este al doilea editorial in aceiasi saptamana in care SRS ESTE JURNALIST. Incepusem sa cred ca nu e altceva decat copilul de casa al lui Basescu si Patriciu, dar tine sa infirme aceasta teza. Asadar, Felicitari, SRS.
2. Gusa si adevarul spuselor sale.
Gusa, prin traseul politic, poate fi acuzat de ceea ce-i mai rau. Este clar tipul politicianului oportunist, lipsit de scrupule, ca sa nu mai spun lipsit total de o minima moralitate si/sau loialitate. E evident ca asta afecteaza credibilitatea mesajului sau, dar ceea ce spune are o dubla importanta:
3. In primul rand prin faptul ca vede/stie lucrurile din interior. Nu mai prezinta un Basescu cosmetizat pentru campania electorala ci prezinta ceea ce este acest Basescu vis-à-vis de ceea ce ar trebui sa fie presedintele Romaniei, repet, cunoscand intrigile si sforariile politicii dambovitene.
4. In al doilea rand, pentru ca nu face parte din ceea ce s-ar putea numi “opozitia oficiala”, caz in care ar fi afectat de partizanatul politic. Dpdv al “credintei politice”, Gusa este pe acelasi culoar cu Basescu. Si mai e un amanunt extrem de important: Gusa a fost principalul sfetnic de taina al lui Basescu, contributia lui la castigarea alegerilor de catre acesta din urma fiind aproape egala cu a lui…Iliescu.
5. Acuzatiile in sine sunt extrem de usor de documentat si extrem de pertinente. Este de ajuns o rasfoire a arhivei pentru a vedea ca tot ce se spune in articol are acoperire in faptele/declaratiile lui Basescu din ultimele sase luni.
6. Inchei cu inca o felicitare adresata romanilor din Romania care, in numar tot mai mare pe acest forum, refuza directia spre o “dictatura luminata” basesciana, asa cum se grabesc sa sustina unii dintre cei plecati (care nu si-au pierdut reflexele de aplaudaci) si (mai rar) unii dintre cei ce stau in tara. Looserii raman looseri oriunde s-ar afla si intotdeauna altcineva e de vina pentru asta (comunismul, feseneul, Iliescu, Cozma, pesedeul, Constantinescu, Diaconescu….viata, in general)
De la: RazvanM din Bucuresti
Re: Cateva observatii:
Inainte de noiembrie 2004, au fost cateva ziare care au primit din plin publicitate comandata de guvernul nastase. Printre principalii primitori de sponsorizari din banii contribuabilului roman au fost ziarele Ziua si Adevarul. Sa ne mai amintim momentul alegerilor: printre cei mai vehementi critici ai acutalului Presedinte al Romaniei au fost SRS si CTP, care, in acelasi timp, scriau despre despotul luminat care ar fi fost adrian.
Dar sa lasam la o parte chestiile mai mult sau mai putin personale. Sa presupunem ca domnul Ratacitul ar fi pentru o saptamana presedintele Romaniei. Ce ar face? Eu vad in momentul asta ca, in primul rand, nu mai exista botnita pusa la gura presei. Ce daca Basescu are ce are cu unii jurnalisti? Ei scriu cum ii duce mintea despre el, el zice ceea ce are chef despre ei, noi, cititorii, hotaram cine a avut dreptate. Despre Justitie: avem un ministru independent politic (atat cat poate un roman sa fie independent politic). Sa-l comparam cu ministrii guv. adrian si, mai ales, cu vestita rodica. Eu cred ca exista niste diferente totusi.
Criza ostaticilor. Sa comparam comportamentul lui Basescu in criza ostaticilor cu comportamentul guvernantilor dupa explozia de anul trecut de la Mihailesti. Unu' face sa functioneze fericit mecanismele ruginite ale statului, altii apar ca desteptii la teve, in precampanie electorala si sterg urmele macelului.
PIN-ul este momentan o chestie (grupare sau ceva de genul asta) care are nevoie urgenta de publicitate. Unii politicieni ar trebui sa inteleaga ca prea multa neseriozitate nu le este favorabila nici macar in politica din Romania.
Eu ma bucur ca acei care filtreaza acest forum suporta criticile celor care scriu pe forum, dar as dori sa le mai dau o idee: sa spuna redactorilor ziarului Ziua sa publice pe prima pagina un articol cu sumele incasate de acest ziar de la guvernul lui adrian.
De la: Shadow din Franta
Re: Cateva observatii: hahaha
> 1. Incep cu o felicitare. Este al doilea editorial in aceiasi
> saptamana in care SRS ESTE JURNALIST. Incepusem sa cred ca nu e
> altceva decat copilul de casa al lui Basescu si Patriciu, dar tine sa
> infirme aceasta teza. Asadar, Felicitari, SRS.
Patetism curat :ppp. Este srs jurnalist ? Asta ar fi fost intrebarea. Raspunsul, dupa posibilitati si dupa "fiecare", da sau nu. Ei bine srs este jurnalist si nu ca oricare altul ci jurnalist roman. E din "tagma" celor care nu-si depasesc "nivelul" nici in zile de sarbatoare.
> 2. Gusa si adevarul spuselor sale.
> Gusa, prin traseul politic, poate fi acuzat de ceea ce-i mai rau. Este
> clar tipul politicianului oportunist, lipsit de scrupule, ca sa nu mai
> spun lipsit total de o minima moralitate si/sau loialitate. E evident
> ca asta afecteaza credibilitatea mesajului sau, dar ceea ce spune are
> o dubla importanta:
> 3. In primul rand prin faptul ca vede/stie lucrurile din interior. Nu
> mai prezinta un Basescu cosmetizat pentru campania electorala ci
> prezinta ceea ce este acest Basescu vis-à-vis de ceea ce ar
> trebui sa fie presedintele Romaniei, repet, cunoscand intrigile si
> sforariile politicii dambovitene.
> 4. In al doilea rand, pentru ca nu face parte din ceea ce s-ar putea
> numi “opozitia oficiala”, caz in care ar fi afectat de partizanatul
> politic. Dpdv al “credintei politice”, Gusa este pe acelasi culoar cu
> Basescu. Si mai e un amanunt extrem de important: Gusa a fost
> principalul sfetnic de taina al lui Basescu, contributia lui la
> castigarea alegerilor de catre acesta din urma fiind aproape egala cu
> a lui…Iliescu.
Deci credibilitatea unui mesaj e mai "putin importanta" in fata "politelor care se platesc" in public daca se "pliaza" propriilor idei. Avansezi ratacila.
Gusa are nevoie doat de circ, e asa de necunoscut ca "il doare". Mai e un "om politic" ceva mai "batran" si mai "nebun" care vrea "circ oriunde si ala e vadim.
Gusa nu a fost "principalul sfetnic" al lui base, au fost mai multi si chiar mai importanti ca el dar e drept nici unul din acei "sfetnici" nu e asa laudaros. Credinta politica la care faci referire probabil ca e "ideologia" de partid a lui gusa. Pai asta nu are decat o singura ideologie "el insusi". Oricum "migrarile" sale stanga, dreapta fac "deliciul" unui Caragiale mereu in "tema".
> 5. Acuzatiile in sine sunt extrem de usor de documentat si extrem de
> pertinente. Este de ajuns o rasfoire a arhivei pentru a vedea ca tot
> ce se spune in articol are acoperire in faptele/declaratiile lui
> Basescu din ultimele sase luni.
Interpretarile si "nu acuzele".
> 6. Inchei cu inca o felicitare adresata romanilor din Romania care, in
> numar tot mai mare pe acest forum, refuza directia spre o “dictatura
> luminata” basesciana, asa cum se grabesc sa sustina unii dintre cei
> plecati (care nu si-au pierdut reflexele de aplaudaci) si (mai rar)
> unii dintre cei ce stau in tara. Looserii raman looseri oriunde s-ar
> afla si intotdeauna altcineva e de vina pentru asta (comunismul,
> feseneul, Iliescu, Cozma, pesedeul, Constantinescu,
> Diaconescu….viata, in general)
Ai uitat sa spui "tot inainte" :ppp
De la: bebe1 din Bucuresti
Re: Re:RazvanM - Ai scoala buna, deplasezi problema catre influenta razelor de luna asupra pendularii conurilor de brad!
La 2005-06-15 18:51:11, Ratacitul a scris:
> Iar inainte ce botnita era?
>
Ratacitule, "inainte", adica prin 2002, un fost si actual parlamentar roman imi spunea textual: "Tu ai dreptate, dar trebuie sa gasesti si justitia care sa iti dea dreptate". Si un actual ministru era singurul om din vreo 100 care spunea: "D-le, daca omul spune ca nu se respecta legea, de ce nu lasati lucrurile sa decurga conform legii".
Adica intelege ce vrei, se pare ca ai o idee si o sa mori cu ea in brate.
De la: arthur din bucuresti
Qui prodest
Treba e mult mai simpla:SRS si alti patroni din mass-media sunt actionari la Rompetrol si sunt disperati de scaderea actiunilor.Pentru a impiedica aceasta sunt in stare de orice diversiune sperand sa-l inconvoaie pe Basescu.
Nu prea cred ca o sa le tina caci Basescu este "lup"batran in politica si are si atuurile Serviciilor,asa ca lupta se da in continuare,cu un castigator sigur:
Basescu!
De la: gheorghe vlasceanu din bucuresti
FRICA III
Nu's de ce dar cu o secunda inaintea Zilei prevestesc unele chestii. Ce se intimpla azi la TV-uri confirma numarul de arestati la hectar, cum ca vezi, Doamne, coruptia trebuie sa fie taiata de la virf si nea Traian e Mesia. Nea Bisescu si-a arvunit ministrii sa dea exemple. Cu orice pret. Adica ce anticoruptie ar fi aia fara exemple. Fratilor, poporul roman priveste siderat de placere la lupta asta anticoruptie si drumul greu catre morala. Morala? Pai pina la fanarioti a fost morala? Sau dupa? Poporul roman il priveste pe Tepesul mileniului trei care nu mai pridideste sa aresteze, sa incrimineze, sa etc... Pai? Sorin Ovidiu Vintu lua 2 ani pentru fals. Nu lesinati de placere? Da-i in ma-sa pe ai de vindura casa si bagara banii la FNI si acum mor de foame. Nu e asa ca se facu dreptate? Ala ia doi ani de inchisoare, dar scapa dupa 8 luni de lux si refacere psihiatrica iar aia far' de casa tooooot asteapta alea 10 milioane de la stat sa ia si ei de-o bere. Bravo! Justitie adevarata ! Nu asta e problema...Tot acest show cu lupta asta furibunda cu coruptii nu are decit doua substraturi: piine si circ, sau imagine buna lu'nea Traian si abaterea atentiei de la cresterile de doua ori in doua saptamini la gaze, la carburanti si celelalte. Din show in show la iarna ne trezim ca mutim dupa soba. CFR-istii, singurii baieti ai fostului Basescu pe cind era ministru, il cunosc si i-au spus: ma, nenica, dai loveaua sau nexam glasul rotilor pe sine. Da' Basescu, preocupat sa ajunga la virfurile PSD se va inmocorli ca fraierul, pentru ca drepturile lui constitutionale nu sunt ca ale lui Bush, asa ca orice ar face el, tot pe la CSAT trebuie sa tipe... Iar cu alegerile, desi el crede ca saracul il admira ca da in bogatani, va fi un fiasco pentru ca adevarata coruptie nu e la virf, unde sunt afacerile grele, fara de culoare politica, ci la micul amarit care se vinde pe-o tuica, ca fenomen de masa, nascut dintr-o birocratie idioata, pentru a crea locuri de munca in spatele unei stampile pentru care dai spaguta sfinta.
Frica se instaleaza incet, incet, si nea Traian, care se crede salvatorul natiei se va afunda incet incet in smircurile minciunii... Care e...Daca nu se va situa deasupra natiei, ca reprezentant al tuturor romanilor, in limitele Constitutiei, fara a face pe primul ministru, fara a face pe justitiarul directionat, va piere in curind...Personal, corsarul acesta, la inceput simpatic va sfirsi in acelasi mod ca si tov. Iliescu ce va fi condamnat cu suspendare. Si atentie, afacerile celor asa-zisi corupti, nu s-au facut intre ei, ci cu alti afaceristi politici de prin tot globul...
Totusi, frica zbirleste aceasta decimare, de dragul decimarii, desi nu s-a pierdut nici un razboi. Poate doar cel al bunului simt si cel al democratiei, pentru ca azi o vorba aruncata e ascultata, inregistrata, interpretata si in final anchetata. E altul adevarul?
ps. Pentru unii baieti, bine ca sunt pe afara...
Trimiteți un comentariu