9. Dupa 1990 Marturisesc
ca rusii nu sunt chiar preferatii mei ca natie.. Dar, apreciez ca fata
de noi au si cativa oameni lucizi. Am dat peste un extras al unei carti
rusesti privitoare la marile realizari ale democratizarii ieltiniste. Nu
vorbeau de coruptia sufocanta – noi suntem relativ cinstiti! – ci de
efectele ei economico-sociale. Printre altele – scaderea dramatica a
productiei. Inclusiv a petrolului, untului etc. Care scaderi se
acompaniaza cu scaderi tragice ale nivelului de trai. Si o observatie
cinica: privatizarea – la ei – nu a dus la cresterea productivitatii, ci
la scaderea ei!!! Inclusiv in materie de petrol (ca o observatie:
exporta tot atata petrol ca si-n 89 dar procentul a crescut de la 15% la
40%!). Deci hai s-o zicem pe sleau Rusia in perioada asta a devenit o
tara a lumii a 3-a, furnizoare de materii prime.
Acu hai sa ma uit si-n batatura noastra. Regret, dar nimeni nu a reusit sa faca un studiu serios, comparabil cu ala rusesc! 1-0 pentru muscali. Dar observ ca per total ne asemanam: scaderea productiei, declin social. Export de mana de lucru ieftina – ca materii prime mai putine, minus scandura din zonele despadurite de-an boulea.
In primii ani, cand s-au succedat guvernele Roman, Stolojan si Vacaroiu s-a incercat mentinerea situatiem in limitele “normalului”. S-au facut greseli mari si s-au facut abuzuri la fel de mari. Una dintre cele mai mari greseli a fost pensionarea anticipata a unor largi categorii. Aceasta s-a facut cu declaratia marturisita de a avea posibilitatea de a incadra noua generatie (stufoasa ce este drept acea generatie). Incercarea de a astampara cererile – mai mult sau mai putin indreptatite – de ridicare a nivelului de trai au dus la cresteri salariale in dezacord cu productiviatea si in final la cresterea inflatiei. Si mai trebuie sa spun ca inflatia este un mod de redistribuire a avutiei nationale.
Era sa uit – taxele vamale pentru importuri agricole au fost scazute.
Insa in acelasi timp s-a semnat si acordul CEFTA. Acesta nu ar fi fost rau daca insa ar fi fost negociat cu grija. In primul rand a fost deschisa piata pentru importurile agricole. Tineti minte, noi renuntaseram sa subventionam agricultura! Nu si ungurii si nici polonezii!! Asa ca Ungaria a exportat de toate pe piata romaneasca – inclusive malai! – iar porcii polonezi au gasit aici un larg teren de desfacere – porcu polonez beneficiind de credite generoase, subventii si taxa de export in timp ce porcii COMTIM treceau la canibalism.. Asa ca agricultura romaneasca nu avea nici o sansa. Insa as observa ca in unicul domeniu in care in 1997 Romania avea un mic avantaj competitiv, piata ramanea inchisa – si ma refer la industria automobilistica …unde Daewoo tocmai poposise.
Acordul FESAL viza restructirarea industriei romanesti … prin restructurare trebuie sa intelegeti lichidare. S-a impus :
Deci rolul reformei si a celor 4 tratate combinate se poate concluziona in: pierderea pietei interne, pierdera industriei, pierderea de locuri de munca. Si in final emigrarea a nu se stie cati dintre concetateni.
Si era sa uit. A fost dusa o intreaga lupta de elinimare a produselor romanesti. De la micul producator agricol pana la producatorul industrial. Incununata cu success aceasta lupta. In cele mai diverse domenii. De la diamante artificiale la tigari. In numele pietei libere si a liberei concurente nu am observat ca produse romanesti au disparut fiind inlocuite cu produse straine mai scumpe. Si va rog nu-mi pomeniti de calitate! De exemplul Colvitiodul era un medicament produs dupa licenta Vitaiodurol. Acum puteti cumpara Viatiodurol. Colvitiodul nu se mai fabrica. Si mai sunt duzini de alte produse.
Nu stiu cati dintre voi sunt fumatori si cati dintre fumatori sunt/ au fost fumatori de tigari romanesti. Da eu sunt fumator si am fumat tigari romanesti. AM FUMAT - timpu' trecut, perfectu compus..
Astea de mai sus au fost scrise pe vremaca cand Montecarlo nu disparusera ... (2009)
Si as mai adauga un impediment ce a fost provocat de spolierea micului depunator. Nu ma refer la scheme de tip Caritas si cei care si-au bagat banii in ele . Ma refer la modul in care au fost topite conturile CEC care insumau economiile populatiei si felul in care fondurile de investitii au fost prabusite, daca nu chiar praduite . Cei care economiseau si-au vazut economiile topite de inflatie , sau in cazul FNI au fost de-a dreptul estorcati . Exact ca in vremurile lui Zola ... Asa incat populatria a fost "educata" ca cine economiseste pierde si ca trebuie sa cumperi cat ai bani , spre fericirea importatorilor . Astfel banii existenti pe piata au fost redisbuiti inechitabil si de multe ori exportati ,
Acestea concura la nivelul mare de coruptie si “asigura” si gradul de nedezvoltare economica care asigura un mediu proprice pentru coruptie. Insa determinat este gradul de nedezvoltare.
10. Consideratii personale asupra unor circumstante locale
Spatiul romanesc inte Occident si Orient
In general se acuza cam prea mult o aplecare prea pronuntata spre Orient a Romaniei ca sa se explice ramanerea in urma.
In primul rand trebuie observat ca distinctia clara dintre Apus si Rasarit este mai mult conventionala si mai este o creatie a secolului luminilor.
Constiintra sociala sau Morala publica si efectele ei
Sunt de accord ca morala publica este cea care determina ce este permis sau nu in societate. Iar la noi in societate se permit prea multe!!!
Romania a depins de un circuit economice de importanta tot mai scazuta si banii erau tot mai putini. La un moment dat Tara Romaneasca si Moldova au fost practic excluse din punctele privilegiate ale circuitului economic (orasele portuare) si reduse la situatia de stricta furnizare a produselor primare agricole. Mai mult, comertul lor a fost dirijat cvasi total catre Imperiul Otoman, devenind periferia unei periferii. Propriu zis tarile Romane au au mai avut piata...
Sustin ca populatia majoritara era mentinuta-ntr-o stare coloniala cu putin mai fericita decat a populatiilor indigene din Indiile spaniole. Marturie sta insusi apleativul de "ruman" care definea taranul aservit. Inserarea tarii Romanesti si Moldovei in Sistemul Mondial s-a facut tarziu, pornind de pe ultima treapta si avand un nivel de capitalizare extrem de scazut. Aceasta intrare a corespuns si cu sfarsitul oranduirilor feudale in Tarile Romane si aparitia primelor elemente capitaliste.
Ca sa zic asa ne-am reintors la o situatie coloniala
12. Consideratii personale si generaleEu cred ca istoria este supusa unor hazarduri ale geografiei si ale istoriei. Nici o explicatie rationala nu poate motiva sa zicem prabusirea Imperiului Roman si a celui Persan in fata hoardelor din stepa. Sau mai rau oculteaza - de exemplu teoria marxista cu superioritatea civlilizationala devine de-a dreptul hilara daca comparam nivelul triburilor germanice cu cel al Imperiului Roman. Triburile germanice nu au adus nimic superior nici ca organizare sociala si nici ca mod de productie minus ceva maiestrie in plus la arta fierariei (si aceasta cu aplicatie stricta la spadele folosite, scramaxul franc) pe larg compensata prin superstitii, barbarie si jeg. Sau virulenta asaltului timurid care a spulberat Orientul Mijlociu reducandu-l la trista ruina de azi. Si nici stricta necesitate avantul Flandrei sau ridicarea Florentei ori a Genovei.
Daca aceasta zona - sa-i zicem tracica - ar fi resuit sa se inchege intr-una sau doua formatiuni puternice, istoria s-ar fi scris altfel.
Acu hai sa ma uit si-n batatura noastra. Regret, dar nimeni nu a reusit sa faca un studiu serios, comparabil cu ala rusesc! 1-0 pentru muscali. Dar observ ca per total ne asemanam: scaderea productiei, declin social. Export de mana de lucru ieftina – ca materii prime mai putine, minus scandura din zonele despadurite de-an boulea.
Si
imi amintesc de unele pareri ca problemele emigratiei islamice in UE se
vor potoli ca dupa aderarea noilor state si nitel mai incolo a Romaniei
si astfel se va reduce importanta emigratiei islamice. Buna conceptie!
Inteligenta fina, nu reuseste sa priceapa ca in noile aderate
natalitatea e scazuta (nu stiu Polonia) si ca in „vidul” astfel format
vor aparea islamicii si asiaticii… deci hora se va largi precum aia a
popilor!
Deci,
rolul Romaniei in toata afacerea asta a fost sa furnizeze ceva mana de
lucru nepretentioasa (as zice ca si buci de ambe sexe pentru
fornicatiune). Cu mica adaugare ca aud de cazuri de oameni bine
calificati care in UE fac munci mai putin calificate – caz inginera in
constructii, cam 30 ani face menaj si are grija de copii si batrani in
Italia.
Cum am ajuns aici?
Eu
cred ca am ajuns aici din cauza provincilaismului nostru, a unei
copilaresti conceptii despre societatea europeana si mondiala si nu in
ultimul rand din lipsa de gandire sau gandire deformata in epoca
Ceausescu. Si mai ales din lipsa unei analize a situatiei de fapt din
tara comparativ cu cea din strainatate (alta comparatie decat cea dintre
Dacia proeictata in anii 60 si Golful proiectat in anii 80) si
ignorarea suverana a necesitatii de informare (alta decat cat de bine
traiesc nemtii).
De fapt in 1990 am inlocuit o propaganda cu alta – propagandistii ramanad insa aceiasi cu toate lipsurile lor.
In
primul rand a fost o idée gresita referitoare la industrie. Ca
industria a fost un moft al socialismului care dorea sa creeze o clasa
muncitoare care sa mentina la putere Partidul Comunist. In al doilea
rand ca industria este un morman de fiare vechi (valabil in cazul unor
intreprinderi a caror dotare data din interbelic sau din anii 50, hai
60). In al treilea rand ideea ca industria ar fi fost toata
subventionata masiv de stat.. S-a afirmat ca daca am tine muncitorii
acasa platindu-le aceeasi leafa s-ar realiza de fapt economii.
Asa
ca ideea de reforma a industriei nu a fost orientata spre
eficientizare, modernizarea gamei de produse si in functie de acestea
retehnologizare industriei ci prin reforma s-a inteles mai ales
lichidarea industriei “bugetivore” si “energofage”. Plus ca industria
era invinovatita ca are nevoie de materii prime din import si deci este
daunatoare bugetului de stat. Reforma a fost o mai degraba o marota
ideologica un soi de lupta de clasa inversata decat o idee despre cai si
metode. A fost ultima izbucnire a reactiunii agrare – v mai sus - care
a incercat sa obtina o Romanie ideala a anilor 1920 daca nu chiar mai
de dinainte de 1900. Unica situatie similara pe care o stiu este cea
din Iran, dupa alungarea Sahului.
In al doilea rand cam nimeni nu a
stat si a gandit caile de urmat. Fiindca sa faci dintr-o societate
capitalista este ceva usor insa invers.. Lech Walessa spunea ca este
usor sa faci supa dintr-un acvariu de pesti, insa invers… La noi nu s-a
tinut cont de faptul ca nu aveam capital intern si nici o cultura a
managementului…In primii ani, cand s-au succedat guvernele Roman, Stolojan si Vacaroiu s-a incercat mentinerea situatiem in limitele “normalului”. S-au facut greseli mari si s-au facut abuzuri la fel de mari. Una dintre cele mai mari greseli a fost pensionarea anticipata a unor largi categorii. Aceasta s-a facut cu declaratia marturisita de a avea posibilitatea de a incadra noua generatie (stufoasa ce este drept acea generatie). Incercarea de a astampara cererile – mai mult sau mai putin indreptatite – de ridicare a nivelului de trai au dus la cresteri salariale in dezacord cu productiviatea si in final la cresterea inflatiei. Si mai trebuie sa spun ca inflatia este un mod de redistribuire a avutiei nationale.
Autonomia
data intreprinderilor – in paralel cu desfiintarea legii contractelor
individuale a dus la situatii anarhice (nerspectarea contractelor si
cresterea arieratelor) si cresteri masive ale preturilor (o camasa
barbateasca Braincof a saltat de la 101 lei la 500 de lei) si pe urma la
cresteri mari de salarii (de exmplu eu am trecut brusc de la 3200 lei
la 9600 ba am si primit participatie la beneficii de 15.000 lei) – alta
sursa de inflatie. Imi amintesc ca prin octombrie 1990 a fost un moment
in care au fost dificultati la plata salariilor – nu mai exista
suficienta moneda fizica (in gneneral se considera ca era de ajuns sa
fie batuta 1/3 din moneda considerate a fi in curculatie). Pana la urma
ne-am primit salariile in niste … hartii extrem de uzate aflate in
calupuri de 10.000 cam lipte intre ele (fusesera pregatite pentru
distrugere). Situatia per total era cat de cat suportabila si datorita
faptului ca unele produse ramaneau in magazine la preturile vechi – de
exemplu am mai cumpart o caciula de astrahan la pretul “socialist” de
950 lei – si ca in transporturi preturile erau stationare, insa acestea
duceau la pierderi masive.
Autonomia
intreprinderilor a mai dus la o aberatie. Intreprinderile care aveau
export retineau valuta in conturi (fiind totusi intreprinderi de stat)
si faceau apel la imprumuturi bancare. Aceasta a dus la celebra
“nationalizare” a valutei – de fapt intreprinderile de stat au fost
silite – de guvernul reprezentant al statului proprietar – sa preschimbe
depozitele in valuta in lei si sa-si onoreze obligatiile.
O
alta sursa de dezechilibre – si de viitoare imbogatiri rapide – a fost
liberalizarea comertului exterior. Unii, cei care aveau contactele
trebuincioase atat cu producatorii locali si cu partenerii externi, au
devenit comercianti import-export. Insa pun pariu – este opinia mea – ca
acestia nu se multumeau cu un comision normal ci castigau mult mai mult
speculand foamea de valuta. Presupun ca importau diferite fleacuri gen
Boni Bon si Topi Top plus diferite ape inducite si colorate si din
profitul astfel realizat isi plateau datoriile cu lei tramvai. Grosul
ramandu-le lor sub forma de valuta.
Fiindca
in acei ani marfa cea mai cautata era dolarul urmat de marca vest
germana .care se vindeau la suprapret. In 1990 dolarul era cotat la 100
de lei, insa un pachet de kent costa parca 28 de lei, un L’Express 50 de
lei ( revista avand un pret de 2 dolari ) si altele asemenea. In plus o
hartie noua de 100 de lei se putea schimba cu 104-107 lei (era o banca
in Viena care accepta sa schimbe hartiile de 100, cu conditia sa fie
noi).
Oricum,
cu chiu cu vai guvernul Vacaroiu a restabilit o oaresce ordine in
platile intreprinderilor si a reusit sa scada inflatia.
Culminatia
ideii ca industria ar fi fost o marota socialista a fost atinsa in
epoca reformei CDR iste, cu privatizarea prin lichidare si strania idee a
salariilor compensatorii. Zic ca stranie fiindca omul normal care
primea 30 de salarii nu stia ce sa faca cu ele. Adica sa faca afaceri.
Sa faci afaceri iti trebuieste si un oaresce talent, nu numai bani –
caci altfel si Victor Ciorbea cel care a “implementat” ideea ar fi
devenit magnat sau macar fabricant ori comerciant.
Si
milioane de oameni au ramas pe drumuri iar masa monetara brusc aruncata
pe piata nu a facut altceva decat sa creasca inflatia. Si nitel mai
tarziu aceiasi oameni erau someri. Multi dintre ei au reusit sa obtina o
pensioanre pe caz de boala cu consecintele cunoscute, printe care acea
ca azi avem toti atatia pensionari cati activi.
Si inca, din
aceiasi epoca: a fost larg vehiculata ideea ca cei astfel
disponibilizati ar trebui sa se reintoarca la agricultura, modelul de
social dorit a se reproduce fiind cel al Romaniei interbelice! Ce nu s-a
luat in calcul este faptul ca intre timp gratie politicilor
interventioniste de stat ale Pietei Comune, pietele traditionale ale
exportului nostru agrar au disparut: Germania, Austria sunt
autosuficiente la grau (ba mai au si oaresicari excedente) iar cel mai
mare exportator este SUA. Iar cazul Argentinei a fost tratat doar in mod
ideologic dandu-se vina pe populismul peronist pentru decaderea
Argentinei. Adevarul este ca nu a mai avut unde exporta. Caci de de
exemplu Anglia a devenit autosuficienta la carne de vita, ba mai are si
excedente, si drept consecinta ceva abatoare in Argentina au falimentat.
Aici se uita si rolul submarinelor germane a caror lectie a fost bine
insusita si se insista numai pe populism.
Toate
tarile traditional agrare au aceleasi dificultati – sunt concurate de
tarile industrializate care au deazvoltat o agricultura performanta de
inalt randament si pe care o protejeaza cu gelozie. Nu stiu unde se
spera la exporturi masive… si de unde, caci o agricultura moderna impune
altceva decat secera. Si acel altceva nu se poate decat in tarile cu o
industrie desvoltata, care sa ofere sprijinul financiar necesar si
unelte moderne. La noi inteligentul Ciorbea a renuntat la subventii ca
sa faca concurenta loiala.
Acel
guvern a debutat prin semnarea unor acorduri internationale care au
fost benefice doar pentru altii. Ma rfer la acordul CEFTA, ASAL, FESAL
si planul Bechtel. Acordurile FESAL si ASAL au fost impuse impuse de
FMI si Banca Mondiala.
O sa incep cu acordul ASAL , pentru restructurarea agriculturii. Acesta accord a impus:
3
Desfiintarea aproape completa a subventiilor si a primelor din
agricultura; Anularea Legii nr. 83/1995 care prevedea sprijinirea
concreta a producatorilor agricoli si ca nu vor mai fi prime pentru
export agricol;
4 Incetarea refinantarii de catre BNR a creditelor directionate pentru agricultura;
5 Reducerea stocului rezervei de grau la 350.000 de tone, fata de 2.800.000 de tone cat fusese practicat inainte;
6
Introducerea licitatiilor la achizitionarea cerealelor pentru rezerva
de stat, cu participare internationala, stiut fiind ca Uniunea Europeana
subventioneaza intens sectorul
Mai prevedea, de asemenea, si cateva masuri obligatorii, cum ar fi:
- Toate fermele de porci si pasari sa fie privatizate, lichidate sau introduse in procedura de lichidare;
- Incheierea procesului de lichidare a cel putin 30 din cele 50 de foste IAS-uri.
Costul
acestui accord a fost de 350 milioane dolari SUA. Care este insa suma
cumulata a importurilor alimentare din acesti ultimi 10 ani nu ma
intrebati ca nu stiu !! Ce este mai intersant este faptul ca
provincialii nostri guvernanti au acepatat conditii pe care nu le
indeplineau tarile din care veneau negociatorii….Era sa uit – taxele vamale pentru importuri agricole au fost scazute.
Insa in acelasi timp s-a semnat si acordul CEFTA. Acesta nu ar fi fost rau daca insa ar fi fost negociat cu grija. In primul rand a fost deschisa piata pentru importurile agricole. Tineti minte, noi renuntaseram sa subventionam agricultura! Nu si ungurii si nici polonezii!! Asa ca Ungaria a exportat de toate pe piata romaneasca – inclusive malai! – iar porcii polonezi au gasit aici un larg teren de desfacere – porcu polonez beneficiind de credite generoase, subventii si taxa de export in timp ce porcii COMTIM treceau la canibalism.. Asa ca agricultura romaneasca nu avea nici o sansa. Insa as observa ca in unicul domeniu in care in 1997 Romania avea un mic avantaj competitiv, piata ramanea inchisa – si ma refer la industria automobilistica …unde Daewoo tocmai poposise.
Acordul FESAL viza restructirarea industriei romanesti … prin restructurare trebuie sa intelegeti lichidare. S-a impus :
7
Liberalizarea preturilor si cometului tuturor care in prezent sunt
supsuse concurentei si sa observam mai ales ca “preturile titeiului,
gazului natural si produselor rafinariilor se vor stabili la nivel
mondial si se vor mentine la acest nivel prin ajustari bancare“.
8
Liberalizarea extensiva si stabilizarea comertului extrior, si mai cu
seama “eliminarea tuturor interdictiilor si contingentarilor la export,
cu exceptia produselor forestiere si a acelor cote impuse prin acorduri
internationale”. Adica pe sleau guvernul s-a obligat sa favorizeze
exportul materiilor prime in detrimentul producatorilor autohtoni. Si la
“Accelararea privatizarii” se mai gasea un paragraf interesant: ”se vor
aduce schimbarile necesare legislatiei pentru a permite vanzarea
actiunilor la licitatie celui care ofera cel mai bun pret, fara a
stabili un pret minim sau alte conditionari”. Adica uneori nu a fost
chiar coruptia fratilor !!
9
Privatizarea accelerata a intreprinderilor de stat care inregistreaza
pierderi se cerea posibilitatea ca lichidatorii desemnati sa fie atat
romani cat si straini …
La acestea s-a mai adugat Planul Bechtel
privind industria petrochimica. Romania avea o capacitate de rafinare de
aproximativ 30 milioane tone si o productie proprie de cca 7,5 milioane
tone. Consumul annual era insa mult mai redus decat capacitatea
instalata, rafinariile exportand difernata - in jur de 3,5 milioane tone
de benzina si 4 milioane tone de motorina (insa importand pacura,
produs inferior sau reziduu). Insa dupa anul 1990, prin pierderea
contractelor de barter cu Iranul - Romania livra tractoare, ciment si
alte asemena - industria de prelucrare a titeiului a intrat in criza
furnizand 10-11 milioane tone. Guvernul Ciorbea a preluat studiul
firmei Bechtel si a incercat in prima faza inchiderea unor rafinarii. A
dat inapoi din cauza consecintelor cauzate – de exemplu imediat s-a
descoperit ca ar fi trebuit sa fie importate benzinele de extractie… Si
chiar daca nu s-au inchis rafinariile, in schimb s-a trecut la o
impartire foarte complicata a titeiului brut si la un joc al valorii
petrolului folosit. Si nici o rafinarie nu producea la capacitate ci cel
mult la 50 % - situatie care in mod normal se lasa cu pierderi.. Oricum
exporturile romanesti de produse distillate au disparut si… si in 1997 a
fost primul an cand a trebuit sa importam pacura cu banii jos (pana
atunci pacura se importa din sumele rezultate prin exportul
distilatelor). Oricum ce trebuie retinut: planul Bechtel a facut sa se
piarda niste bani.. si prin alte locuri sa se castige.Deci rolul reformei si a celor 4 tratate combinate se poate concluziona in: pierderea pietei interne, pierdera industriei, pierderea de locuri de munca. Si in final emigrarea a nu se stie cati dintre concetateni.
Insa
nu uitai un amnunt: intreprindera cea mai energointensiva din Romania a
fost si a ramas ALRO Slatina. Nimeni nu mai vorbeste de consumurile ei
uriase, dupa ce a fost privatizata. Oare de ce?! Eu nu am nici un
raspuns. Poate niste idei de ce se vorbea inainte…
Si in afara
acestora mai este si sistemul bancar… Practica din anii 91-1997 a
bancilor a fost una de prada. De multe ori ele au pus pe butuci niste
afaceri nu prea profitabile, dar oneste. Intarziau transferul de bani in
cont timp de 15-20 de zile. Si atunci unii erau nevoiti sa se-mprumute
cu dobanzi exorbitante, desi ar fi trebuit sa aiba bani in cont. Si de
la o estimare a unui beneficiu mititel de 2-3% se ajungea la o pierdere
de 20%. Dar bancile castigau si-si faceau sedii luxoase, etc. Fiindca
erau autonome. Si nici azi, chiar privatizate cu capital strain bancile
noastre nu renunta la ideea de prada.Si era sa uit. A fost dusa o intreaga lupta de elinimare a produselor romanesti. De la micul producator agricol pana la producatorul industrial. Incununata cu success aceasta lupta. In cele mai diverse domenii. De la diamante artificiale la tigari. In numele pietei libere si a liberei concurente nu am observat ca produse romanesti au disparut fiind inlocuite cu produse straine mai scumpe. Si va rog nu-mi pomeniti de calitate! De exemplul Colvitiodul era un medicament produs dupa licenta Vitaiodurol. Acum puteti cumpara Viatiodurol. Colvitiodul nu se mai fabrica. Si mai sunt duzini de alte produse.
Ca sa va amuz nitel, reiau un post vechi de pe vremea cand inca mai existau tigari romanesti.
“Studiu de caz “ dupa naravu englezescAdica incerc sa povestesc cum se face ca SNTR are datorii.Nu stiu cati dintre voi sunt fumatori si cati dintre fumatori sunt/ au fost fumatori de tigari romanesti. Da eu sunt fumator si am fumat tigari romanesti. AM FUMAT - timpu' trecut, perfectu compus..
Pai
amintiri despre tigarile cu filtru facute de SNTR - ca pe asta le-am
fumat dupa ce nu am mai rezistat la Carpatii fara filtru (1/pachet/zi
minim)
-
primele au fost Daciile - erau mai ieftine. Si au fost si singura marca
care mi-a produs o surpriza placuta - au renuntat la caracteru' de
nu-ma-uita (adicatelea daca o lasi in scrumiera se stinge singura). Da
la un moment dat au disparut!
-
am trecut un anume soi de tigari mai moi - nu va zic care ca ziceti pe
urma ceva cu gusturile mele si taman bine cand soiu asta a devenit
nitel mai popular, hopa ca se inchide fabrica de la Sf Gheorghe si cauta
Ghita alta tigara!
- (re)incep cu Amiralele da dispar si ele;
-
incerc Snagovu' da la trei tipuri de pachet 4 - daca nu 5 - gusturi
diferite (ale tigarilor!). Oi fi eu eclectic da nici chiar asa!
-
reapare Dacia, o reiau da nu mai stiu ce se intampla ca iar dispare -
de fapt dispar aproape toate soiurile de tigari romanesti, alea de la
SNTR cel putin ca fabricile au fost nitel inchise.
(Fumez Calatis, ma las nitel, ma reapuc)
-
reapar tigarile SNTR. Incerc un soi de Record cartonat de se gaseste
doar prin piete da dispare si el! Precum sarpele cu pene: o luna zboara,
o luna nu.
- regasesc Bega, pachete de 12. Dispar. Observ ca si reaparitia pachetelor de 12 Snagov e meteorica!
Intre
timp ne aliniem la UE si trintim o taxa la tigarile SNTR sa inebunesti
nu alta: Snagovu plateste aceiasi taxa ca si Dunhilu si Kentu (auzi,
cica ar fi "de lux" si aceiasi calitate!).
Dacia
era (teoretic ca practic disparuse) cica la egalitate cu Philip Moris
si uite asa ajunge pachetu de tigari romanest la preturi aliniate cu
alea straineze! Si unde mai pui ca si strainezii reduc preturile ca
ajunge Viceroiu necartonat cat Snagovu (care redevine usor nu ma uita de
trebe sa-i dai falci) si io ma apuc de More (produs in Romania, da de
un strainez).
Si
priviti astazi: tigarile SNTR sunt toate la acelasi pret aproape
Carpatiu cu filtru cat Snagovu si asta aproape cat Viceroyu', si cu o
difuzare confidentiala cvasi clandestina (de parca ar fi marijuana)!
Pai sa te mai miri ca SNTR a ajuns in paguba?
Ca
e de mirare, ca deobicei trei sunt chestiile care merg bine: tutunul,
bautura si bordelurile. La noi mi-e frica ca si bordelurile ar deveni
falimentare!
De mirare e ca nimeni nu se intreaba cum dracu?! Ca cica daca privatizezi... ehe! Da uite ca cu Interagro fu altfel.
Da as mai sti cateva povesti din astea si in alte domenii.
In caz ca vreti sa stiti: Montecarlo Lights.
Scuze pentu prolixitate
Bizonu'
Si cum va spuneam nu este vorba doar despre tigari !Astea de mai sus au fost scrise pe vremaca cand Montecarlo nu disparusera ... (2009)
Si as mai adauga un impediment ce a fost provocat de spolierea micului depunator. Nu ma refer la scheme de tip Caritas si cei care si-au bagat banii in ele . Ma refer la modul in care au fost topite conturile CEC care insumau economiile populatiei si felul in care fondurile de investitii au fost prabusite, daca nu chiar praduite . Cei care economiseau si-au vazut economiile topite de inflatie , sau in cazul FNI au fost de-a dreptul estorcati . Exact ca in vremurile lui Zola ... Asa incat populatria a fost "educata" ca cine economiseste pierde si ca trebuie sa cumperi cat ai bani , spre fericirea importatorilor . Astfel banii existenti pe piata au fost redisbuiti inechitabil si de multe ori exportati ,
S-a
ajuns la aceatsa si din cauza ca in mentalul colectiv capitalism
inseama mai ales proprietatea unipersonala sau de familie , care poate
fi indivizualitata (masina mea, pravalia lui, fabrica lui ). Sistemul
mai modern definit de proprietatea anonima a actionariatului nu a fost
acceptata nici de "elita privilegiata" , ganditoare dupa schemele lui
Platon....si care credea in proprietatea absoluta.
Si
acestea au dus la prabusirea economiei romanesti la forme primitive ,
incipiente ale dezvoltarii capitaliste si alinierea economiei romanesti
la nivelurile periferiei , adica altfel zis a lumii a treia. Fiindca
banii populatiei redistribuiti prin inflatie puteau fi folositi in
dezvoltare economica ... asa cum se face in tarile dezvoltate. Caci in
aceste tari micul depunator este protejat si micile economii ale
populatiei alimenteza creditele necesare marilor intreprinderi. De
exemplu ,in cazul binecunoscut al Japoniei expansiunea industriala s-a
bazat pe economiile micilor depunatori care au asigurat cele mai ieftine
credite pentru marea industrie, care mare industrie a Japoniei a
devenit cea mai moderna si mai bine utilata industrie din lume -
beneficiind de credite cu o dobanda de 1%.
Insa
la noi ... spolierea micului depunator s-a facut in beneficul unei
minoritati de tip comprador care a risipit beneficiile in luxura si le-a
imobilzat in imobilar. De exemplu in anii 90 in timp ce economia
suferea de lipsa de lichiditati si activitatea de creditare era privita
ca o cvasiinfractiune bancile isi reciclau excedentele in sedii noi
....
Aceasta
stare de lucuri duce la o crestere excesiva a consumului - bazat pe
importuri - si ingreunarea de obtinere a fondurilor necesare creditatii
infrastructurii , industriei si agriculturii , expunand tara riscurilor
creditatii externe.
Si
as mai obsrva ca obsesia "elitei" civico-mediatice de a se delimita in
termeni de optiune politica de majoritatea populatiei si credea ca este
partizana
"capitalismului" definit dupa exemplele vizibile ale
capitalismului renan despre care elita credea ca poate fi constuit dupa
retete reganiene si mai credea ca o clasa de mijloc solida se
definsteste in primul rand in putere de consum sau venituri
- Brucan cu a sa aparitie la TVR in care a spus ca veniturile clasei de
mijloc ar trebui sa fie undeva la 30.000 lei lunar ( salariul mediu al
unui inginer la baza fiind de cca 2.800 lei ) si-a avut si el rolul lui
diversionist - a mai crezut ca asa ceva se construeste prin decret
politic. Si ca intr-o societate moderna (adica ce considera ei
"adevaratul capitalism" clasa de mijloc ar fi doar o elita economica ).
Rezultatele le vrem azi cand aceiasi zelosi propagandisti care credeau
ca pentru majoritatea saraca a populatiei capitalismul este perceput ca
un import strain, ca o afacere necurata, prin care saracia celor multi
este exploatata nerusinat in scopul imbogatirii unora, putini. , astazi
aceaisi propagandisti considera ca la noi capitalismul ar fi un apanaj
al clasei politice ,al clientilor puterii politice si a lumii interlope
. Ideile lor raman la fel de utopice si considera ca niste
regelemtatri legale ar putea schimba de azi pe maine rezultatele
actiunii de decenii a pietei si a Sistemului Mondial . Citez apelul
final si pateteic al unuia dintre cei mai ilustri civici procapitalisti
”
Dati oamenilor garantia proprietatilor lor si furnizati tuturor, nu
numai unui numar de privilegiati ai puterii politice, instrumentele
legale de a vinde si cumpara titlurile rezultate din garantarea lor - si
veti obtine in scurt timp prosperitatea occidentala.”
. A se obserrva dati, si furnizati , mentalitaea vesnicului "geniu
neintels" de sorginte romantica si neintelegerea ca titlul nu rezulta
doar din garantarea proprietatii iar instumentele legale exista ... insa
prosperitatea occidentala ... nu se intinde pana in Haiti !!
Toate
cele ce le-am zis mai-nainte arata clar o lipsa crasa de informare atit
din partea politicienilor cat si din partea formatorilor de opinie si a
pretinsei societati civile. Plus ca agravante se pot lua in
consideratie lasitatea politicienilor si reaua vointa a celorlati.
Iar ignoranta majoritatii populatiei poate fi considerata cvasiaxiomatica – si de
ce ar fi mai informata tzatza Veta mulgatoarea decat formatorul de opinie cu facultate si specializare in vest?! Ce
incerc sa explic: unele interese sunt convergente si altele divergente.
Intotdeauna se va gasi o minoritate sa aiba interese divergente. Dar,
cand este vorba de interese economice se poate observa ca o minoritate
tinde sa capete anume caracteristici, bazate pe un stil de existenta
„pradator” – de exemplu “ciubucul” care nu este exclusiv balcanic
(francezii au si ei pourboire si pots de vin!). Acum vine la rand
toleranta societatii la astfel de comportamente. Societatile mai ramase
in urma – din pacate si a noastra – au un nivel mai crescut de
toleranta. Pana la urma, apar si exponentii „teoretici” ai unor astfel
de atitudini. Ca de exemplu Patapievici. Cand el teoretizeaza asupra
defectelor poporului – in stilul care i-a adus atata apreciere de fapt
da apa la moara pletorei de „pradatori” din admintratie - fie
microlocala, fie statala sau suprastatala. Caci daca functionarul este
convins ca petentii sunt niste netrebnici se va purta ca atare! Si va
cere ciubuc!! Stiu ca va sochez dar asta e o aplicatie a principiului
haosului: unde dai si unde crapa! Si intr-o societate atit de
fragmentata ca a noastra rezultatele se vad: functionarul sigur de
superioritatea sa – istorica as zice, el este reprezentant al unei
autoritati – se vede confirmat si teoretic! Ma rog nici Nitzsche nu avea
de unde sa banuiasca ce va face Adolf din teoriile sale… dar noi deja
stim.Acestea concura la nivelul mare de coruptie si “asigura” si gradul de nedezvoltare economica care asigura un mediu proprice pentru coruptie. Insa determinat este gradul de nedezvoltare.
10. Consideratii personale asupra unor circumstante locale
Spatiul romanesc inte Occident si Orient
In general se acuza cam prea mult o aplecare prea pronuntata spre Orient a Romaniei ca sa se explice ramanerea in urma.
In primul rand trebuie observat ca distinctia clara dintre Apus si Rasarit este mai mult conventionala si mai este o creatie a secolului luminilor.
Nu
ca nu exista deosebiri, insa mult timp cele 2 parti s-au recunoscut ca
egale, s-au influentat reciproc adoptand mode si modele una de la alta
si nu odata modelul impus a fost unul oriental. Si sa ne amintim de
cuvintele lui Napoleon (nitel inainte de campania din Egipt sau in
timpul ei): Numai in Orient poti face lucruri marete!!!
Sa
incepem cu exemplele cele mai simple la indemana oricarui ins cu 8
clase care stie sa-si foloseasca cunostintele. Alfabetul pe care il
folosim este o inventie orientala. Crestinismul care a format spiritual
Europa (dar mai putin decat se zice) este si el o religie de origine
orientala. Ah da era sa uit. Si iudaismul… Iar institutia imperiala asa
cum a fost ea stabilita de Augustus imita modelul monarhiilor orientale
avand uneori asemanari directe cu Egiptul faraonic al ultimilor
Ptolemei. Sa nu mai zic ca si algebra si alambicul sunt creatii ale
orientului arab.
Si
datorita unei curioase amnezii a programei scolare europene nu prea se
stie ca pana tarziu, spre secolul XV balanta inclina in favoarea
Orientului (fie el persan, elenizat, bizantin, arab ori turc).
In
secolele uitate ale istoriei scolare – adica VI-X Orientul era cel
dezvoltat si civilizat nu Occidentul napadit de rapanul popoarelor
germanice si slave, Si sa fim cinstiti in vremea aceea stralucitrea
Spaniei Maure si a Siciliei se datorau musulmanilor cotropitori. Si
Spania era cel mai evoluat teritoriu din vestul Europei…
Insa
Occidentul a inceput sa evolueze in urma unui neinsemnat accident
istoric – prin secolul X in regiunea Ile de France apare prima data
plugul greu tras de cai atelati cu hamuri deja moderne (chinga de
piept). Asa ca au avut resurse sa contruiasca catedralele, sa mearga in
cruciade si sa faca ce numea Jaques le Goff revolutia industriala
medievala.
Un moment important al relatiei Occident-Orient il au
cruciadele. Atunci oamenii vestului au descoperit civilizatia. Orase
mari, comertul intins, rafinamentul baii, utilizarea sapunului – insa
aceasta cu multa multa reticenta!! si al camerei personale.. Au cucerit
Ierusalimul dar au orientalizat nitel Occidentul. Au plecat barbieriti
si imbracati in tunici si ciorapi, tinuta cam romana, si s-au intors
barbosi de multe ori imbracati in caftane si robe de matase si catifea
dupa moda orientala. Si au mai importat ceva – castelul!! Castelul
medieval tipic are un model arab – primul fiind Krak des chevaliers
ridicat in regatul latin al Ierusalimului de catre cavalerii Templului.
Si au adus cu ei.. alambicul asa ca spirtoasele noastre cele de toate
zilele sunt o urmare a cruciadelor si fara alambic nu stiu cand am fi
descoperit alcoolul – si el inventat de arabi, insa ei il foloseau
pentru parfumuri. Si foarte important Venetia ia locul Bizantului in
comertul cu Asia (adica si miroderniile din India). Si din Venetia
mirodeniile trec prin pasul Saint Bernard spre Germania si acesta este
momentul in care Elvetia o ia inaintea Albaniei.
Intocandu-ne
la Tarile Romane observam ca picturile ce il infatiseaza pe Mircea cel
Batran prezinta de fapt un cavaler occidental – tunica, ciorapii,
incaltarile, sunt occidentale nu orientale. De atfel si armele folosite
de el si Stefan cel Mare sunt occidentale.
Arma
tip a nobilimii acelei vremi este spada. Arma occidentala. Prin spada
se intelege lama dreapta cu dublu tais. Sabia – cuvant mi se pare de
origine ungureasca – adica lama uneori dreapta, de cele mai multe ori
curbata, are un singur tais si a fost preferata Orientului.
Si
daca mergeti la Muzeul Militar Central sau va uitati pe o istorie mai
ilustrata a armatei romane o sa observati acelasi lucru – in secolele
XII-XV armele sunt de tip occidental. Orientalizarea armelor incepe in
sec XVI si securea dubla a Bravului in eroica si disperata sarja de la
Calugareni este o arma tipic orientala si foarte veche – labris ul care a
dat si numele Labirintului – si tot el Bravul este cel care adopta
sabia. Insa sa nu uitam – el avusese legaturi destul de stranse cu
turcii inainte de domnie (negot. Ca asa isi faurise marea avere care l-a
dus la tron. Si mi se pare ca vorbea o turca de foarte buna calitate).
Apoi odata cu cresterea influenetei turcesti si instalarea monopolurilor
comerciale costumele se orientalizeaza, armele la fel pana la adoptarea
unor arme putin folositoare (secere de lupta). Insa nu disperati – la
Muzeul National in Teazur puteti admira braul si sabia unui voivod
transilvan din sec XVII de factura specific orientala!!
Si
daca largim hora observam ca la finele secolului XVII si inceputul
secolului XVIII ienicerii nu mai sunt exclusiv turci. Si polonezii au
soldati numiti ieniceri cu costume cvasi turcesti si arme la fel (chiar
si pusca are o forma turceasca, desi patul prea scurt si de o forma
mai.. orientala nu garanteaza deloc precizia).
Iar
mai in vest observam ca sabia devine standard. Dintai sucomba Germania
apoi imediat Franta preia ideea. Iar spada ramane doar de parada, de
purtat ca semn al disctinctiei nobiliare si arma de duel – armatele
europene trecand la sabie.
La
finele secolului apar si trupele de husari – cuvant de origine
orientala ce pare a avea radacina in numele de kazar. Costumatia
husarilor francezi si germani este insa inspirata de tinuta calaretilor
de stepa si imprumutata de la husarii unguri (ultimul vestigiu al
gloriei apuse).
Insa,
intre timp, gratie comertului cu Orientul Indepartat, europenii prind
gusturi si mai exotice – chinezariile devin apreciate iar Mazarin
colectioneaza sabii japoneze (katana). Si mai adaug ca in timp ce
japonezii erei Meiji importau profesori de desen si pictura de la Paris,
modernistii parizieni sunt foarte interesati de tehnica stampei
japoneze. Celebrele afise ale lui Lautrec sunt in maniera de lucru
japoneza.
Asa ca vedeti nu numai noi am fost orientalizati.
Ce
este drept insa dupa instalarea fanariotilor incepe o orientalizare
intensa. Costumele, muzica, meniurile ba si distractia – djeridul si
meterheneauau – sunt dupa moda Stambulului. Intra in limba cuvinte
turcesti – care vor fi in curand inlocuite de frantuzisme. Insa acesata
orientalizare este mai cu seama sau chiar exclusiv apanajul elitei care
in curs de o generatie va trece la moda apuseana reusind sa renunte pana
si la ciubuc (pipa orientala lunga, da lunga uneori de peste 1 metru si
la nargilea - si un turc mai batraior mare amator de tutun imi zicea ca
totusi cel mai placut mod de a fuma este nargileaua, apoi ciubucul si-l
cred fiindca incercase toate modurile de a fuma iar tigareta este sa
zic asa lucru de mantuiala pentru vremuri moderne ce nu-ti lasa luxul
timpului).
Asa ca vedeti plangerea ca suntem orientali este doar o scuza pentru ingnoranta.
Ocicdentalizarea
sau orientalizarea sunt cele 2 fete ale aceleiasi medalii numite
civilizatie europeana si ambele tendinte s-au potentat reciproc
influentand mai mult moda decat societatea in general.
Si
mai trebuie sa adaug ca pana tarziu orientalizarea la noi a fost
apanjul elitei sau paturilor de sus. Poporul in marea lui majoritate a
adoptat ce era practic insa fondul a ramas cel ancestral. Modificarile
au aparut de curand odata cu modernizarea societatii, cand productia de
masa si mutatiile sociale induse au zdrobit vechea asezare a lucrurilor.
Insa
nu uitati, procesele nu sunt locale ci globale. Asa ca nu numai
societatea traditioanla rurala din Romanaia a suferit intrzuiuni
profunde ci toate societatile agrare traditionale din intreaga lume.
Si
am ca o banuiala ca moda manelelor – o detest, detest maneau – nu este
decat specificul local al unui proces mai larg in care influenta
culturala orientala iar castiga ceva teren in zonele culturale europene.
Oricum mai bine manele decat Hary Crishna sau hip hopul.
Insa
tin sa atrag atentia ca unele dintre racilele pe care le consideram
specific orientale – hatarul, bacsisul – sunt in parte rezulatul
ramanerii in urma a societatii noastre si in parte nombrilismului nostru
provincial.
Fiindca coruptia nu este specific romaneasca.
Relativa ei impunitate si extinderea prea larga sunt dovada clara a unei
ramaneri in urma. In definitiv in Franta secolului XVII se introdusese
venalitatea functiilor oficiale, sau mai cinic vorbind coruptia se
practica oficial ca politica de stat. Dar si in Germnaia. Si nu a
disparut nici acum, doar ca nu mai este oficiala ci penalizata in cazul
formelor “traditionale”. Ca intre timp s-a modernizat si coruptia – acum
se cheama comision, prima de fidelitate, rabat sau premiu pentru prima
achizitie, consultanta ori chiar lobby si toate acetea sunt perfect
legale ba exista si legi care le reglementeaza! Si reglementeaza mai
ales pentru ca sa constranga la cinste amploiatii firmelor coruptiei
intitutionalizate legal .
Noi insa avem si coruptia modernizata iar datorita decalajului de dezvoltare mai avem si impunitatea coruptiei de moda veche…
Si ajungand aici cred ca este cazul sa fac vorbire despre constiinta sociala sau daca vreti factorul moral. Constiintra sociala sau Morala publica si efectele ei
Sunt de accord ca morala publica este cea care determina ce este permis sau nu in societate. Iar la noi in societate se permit prea multe!!!
Insa
puterea ei este mult suparestimata, mai ales de catre formatorii de
opinie si altii care isi arata dezinteresul fara de modernizarea de
facto, materiala a societatii romanesti punand accentual doar pe
“necesitatea reformei morale”. Aceasta pesemne si din cauza ca multi
dintre ei au fost specialisti in propaganda politica in timpul
regimului socialist si s-au ocupat doar cu aceasta.
Fara
a nega rolul ei as observa ca in general are efecte mai mici asupra
ansamblului unei societati decat se crede. De exemplu adoptarea
crestinsmului ca religie de stat a avut urmari modeste la inceput. A
fost interzisa crucificarea ca mijloc de executie (oricum mai existau si
alte forme de executie barbare!) si jocurile de gladiatori. Insa
sclavia a persistat iar crestinii propietari de latifundii si sclavi din
Brazilia se pare ca dadeau dovada de fantezii sadice care ar fi atras
rapid o pedepasa din partea unui Domitian.
Si
observ ca sclavia a disparut cand a devenit o frana in exapnsiunea
economica (sunt si azi zone in care exista sclavie… insa in general cele
mai sarace. Iar inArabia Saudita in care unii bogatasi mai aveau sclavi
pana prin anii 60, situatia materiala a unui sclav era de multe ori
mai buna decat a unui sarantoc liber. Si sclavul costa pe proprietar mai
mult decat un salariat normal).
Sau
cum ziceam mai sus, incetarea exansiunii normanzilor (northmen nu les
normands) cred ca are explicatii mai putin pioase decat crestinarea. In
general statele tinta favorite reuseau sa faca fata atacurilor si jaful
devenea mai putin rentabil iar inceputul unui comert baltic le asigura
mijloacele de trai necesare. Sau, la un moment dat unii dintre piratii
englezi ce actionau in Pacificul de Sud s-au convertit aproape peste
noapte in contrabandisti spre marea placere a fostelor victime, ramand
insa la fel de antipatici fiscului spaniol – fiscul pierdea oricum, insa
fostele victime aveau parte de marfuri mai ieftine si poate mai
variate, iar piratii deveniti contrabandisti infruntau pericole mai
putine (inchhisoare nu spanzuratoare).
Si
va atrag atentia ca zisii pirati erau crestini… asa cum erau musulmani
cei din Alger, iar ambele religii nu privesc cu ochi buni jaful.
Alteori
este insa greu sa separi rolul moralei de conditiile materiale. In
SUA, pe la 1830, betia era ceva foarte normal. Chiar si predicatorul era
majoritatea timpului beat – se cerea insa ca la predica sa fie in stare
de functionare. Dupa …
Insa dupa 50 de ani este la moda – macar declarativ – sobrietatea sau o relativa sobrietate.
Este
adevarat ca multiple culte, comitete, comitii si moralisti au luptat
fervent impotriva lui John Ballerycorne insa… Insa poate devenise prea
riscant sa fii beat. Nu numai din cauza ca Samuel Colt avusese ideea
marelui egalizator (adica revolverul) care ii favoriza pe cei mai treji
dar trebuie sa observam ca in anii acestia Statele Unite cunosc o
crestere economica masiva. Uluitoare. Ori in aceste conditii a fi beat
mai mereu insemna sa pierzi oportunitati, sa pierzi bani si fara bani
de unde bautaura?!
Mai tarziu cand aceleasi grupuri au reusit sa impuna prohibitia rezultatul moral a fost dezastruos.
Asa ca intreb unde se termina influenta moralei si unde incepe determinismul social ?!
Si sa ma intorc la zona noastra .
Mult
timp constiinta sociala sau morala publica (nu-s aceleasi dar in
general sunt confundate in discursul public) nu au avut un rol important
de jucat in ramanerea in urma a dezvolatrii sociale.
Problemele
apar la mijlocul secolului XIX odata cu aparitia elementelor
capitaliste – asa cum am aratat mai sus.. Ca peste tot in lume si in
toate epocile aparitia oamenilor noi ( si primul care a primit
“disctinctia” a fost.. scuzati Cicero!) a trezit reactia furibunda a
societaii traditionale, agrare. Societate bazata pe statutul social in
care detinatorii de statut ridicat se vedeau concurati de oamenii
banului, noii imbogatiti. In plus, aparitia relatiilor capitaliste
deranjeaza si clasa taraneasca. Fiindca la origine feudalul nu era
proprietarul pamantului ci taranul. Feudalul avea dreptul de a percepe
dari si servicii in natura si cu toate abuzrile la care se deda, unul
singur ii era interzis: sa-si alunge taranii de pe mosie. Ori relatia
capitalista inseamna proprietatea libera de sarcini traditionale si
libera exploatare a fortei de munca. Asa ca starea taranilor se
inrautateste brusc la inceputurile capitalismului. Iar eliberarea
serbilor este de multe ori eliberarea mosierului de obligatia de a nu
izgoni taranii. Aduceti-va aminte de oile de pe timpul lui Morus.
Astfel
in societatile agrare traditionale se naste o intreaga ideologie
anticapitalista. Nici la noi nu a fost altfel, insa dominatia culturala a
Junimii duce aceasta rezistenta ideologica la un nou nivel calitativ,
devenind o parte a culturii noastre. Si aceasta stare de fapt este
agravata de existenta unei clase taranesti pletorice ce dispune de
putine resurse si care este putin legata de piata. Si factor agravant,
taranimea are destul de putine debusee in orasele si prea mici si prea
putine. In plus in orase intalneste concurenta elementelor alogene care
constituie o mare parte a lucratorilor manuali. Si astfel industria
ajunge sa fie privita ca fiind ceva strain “adevaratului suflet al
poporului roman” de parca ar fi fost mai prielnica sufletului poporului
englez in secolul XVIII sau german la inceputul secolului XIX (de fapt
romantismul este el insusi paseisit si anticapitalist).
Pe
acest fond a venit socul impus de socialism care a zdrobit cvasicomplet
societatea rurala traditionala si a facut-o in modul cel mai brutal
prin mijloace administrative si coercitie.
Si
regimul socialist a mai incercat sa modifice si constiinta sociala prin
neintrerupta propaganda - insa la nivelul marii majoritati efectele au
fost doar superficiale. O influenta mai mare a reusit-o in segmentele
mai scolarizate ale societatii si indraznesc sa zic ca a fost mai mult o
apropiere de comportamentele deja curente in Apus si mai ales in
reducerea influentei bisericii. Presupusele succese in creareea omului
nou nu au fost decat adaptarea populatiei la schimbarile economice si
sociale. In rest nu a reusit sa impuna decat un numar de clisee verbale
si o grosolanie generalizata.
Insa,
daca a avut un succes cel mult nesemnificativ in modificarea
constiintei pe calea propagandei, a avut un esec major in educarea
progeniturilor activistilor de baza si a oamenilor promovati de
socialism. Modelul lor de educatia a fost domnul Goe, totul era permis
copiilor de stabi. Care copii de stabi copiau ce considerau ei a fi
manierele vechii clase suprapuse, in general excesiv, si erau cei mai
buni promotori (prin exemplul propriu) a ce combatea propaganda
oficiala. Eu personal nu am vazut pui de stab care sa nu fi regretat ca
nu s-a nascut intr-o societate capitalista (si am vazut cam o duzina. La
serviciu)..
Insa
orice schimbare in societate are de intampinat rezistenta mentalului
colectiv. Asa ca relativa modernizare a societatii prin industrializare a
intampinat rezistenta si a trezit nostalgii agrariene.
A avut un rol Biserica Ortodoxa in inapoierea zonei? In
genral opinia publica presupus cultivata, si chiar cultivata dar
provincilala, considera ca intarzierea se datoreaza Ortodoxiei.
Insa
aceiasi opinie publica, chiar cultivata confunda catolicismul cu
protestantismul si se pare ca nu a a auzit de Max Weber. Mai rau, opinia
publica cultivata se pare ca ignora complet datele istorice (nici
istoricii marxisti nu sunt mult mai breji ci dimpotriva).
Se
pare ca zisa opinie publica cultivata nu a citit lucrari occidentale
care acuza crestinismul tot pentru prebusirea imperiului roman si a
societatii sale urbanizate. Ca orasele occidentale dispar incepand cu
anul 500 sau macar decad. Ca de prin anul 700 circulatia monetara din
Galia merovingiana dispare, ca in Anglia disparuse de multisor si nici
prin nordul stapanit de germanici nu o ducea mai bine – a se vedea H
Pyrenne De la Mahomet la Carol cel Mare - si cand mai tarziu va
reaparea va fi sub forma monezii de argint. Germania? Multam nu exista
decat ca nume al unei zone paduroase, barbare si pagane.
Iinsa
circulatia monetara din Bizant se pastra, nomisma era din aur, argintul
era cam pentru aia mai saraci sau plati uzuale – ma rog sarantocii se
multumeau cu arama – creditul functiona perfect si ei da, orasele erau
destul de bine. Ba in timp ce Roma decadea sub luminata conducere
germanica - ce-i drept nu catolica ci ariana – Bizantul se mandrea cu
noua catedrala Hagia Sofia iar hipodromul era plin. Alexandria era un
mare oras, Damascul idem, Ierusalimul la fel.
Si Bizantul era la fel de crestin, ba mai crestin decat vestul Europei!!!
Atunci
de ce sa dam vina pe crestinism ca au decazut orasele Galiei si
Italiei nebizantine - ca am uitat sa spun o parte din Italia era
bizantina. Si Venetia era si ea bizantina si isi incepea drumul spre
gloire sub acoperirea si cu ajutorul Bizantului.
Si daca
catolicismul a fost atat de importatnt atunci de ce zonele catolice se
plasau in urma celor arabe sau bizantine? Sper ca intelegeti
implicatiile.
Deci
nu ortodoxismul in sine duce la inatarzierea zonei ci alte forte – cele
economice – influentate de alti factori decat credinta religioasa. Cei
pe care i-am evocat mai sus.
11. Concluzie finala si personala despre starea de inapoiere a RomanieiSub aspect economic Romania este ramasa in urma fata de alte tari din cauze geografice si circumstante politice.Romania a depins de un circuit economice de importanta tot mai scazuta si banii erau tot mai putini. La un moment dat Tara Romaneasca si Moldova au fost practic excluse din punctele privilegiate ale circuitului economic (orasele portuare) si reduse la situatia de stricta furnizare a produselor primare agricole. Mai mult, comertul lor a fost dirijat cvasi total catre Imperiul Otoman, devenind periferia unei periferii. Propriu zis tarile Romane au au mai avut piata...
Aceste
conditii economice mizere au dus la o acentuata stare de saracire a
populatiei majoritare, la niveluri cvasiafricane si o subdezvoltare
sociala extrema. Intruziunea unor numeroase elemente alogene in patura
conducatoare a dus la o si mai mare stare de subdezvolatare.
Sustin ca populatia majoritara era mentinuta-ntr-o stare coloniala cu putin mai fericita decat a populatiilor indigene din Indiile spaniole. Marturie sta insusi apleativul de "ruman" care definea taranul aservit. Inserarea tarii Romanesti si Moldovei in Sistemul Mondial s-a facut tarziu, pornind de pe ultima treapta si avand un nivel de capitalizare extrem de scazut. Aceasta intrare a corespuns si cu sfarsitul oranduirilor feudale in Tarile Romane si aparitia primelor elemente capitaliste.
Insa
aceasta evolutie a dus la inceput la o inrautatire a situatiei
taranului dependent, care a cunoscut ultima si cea mai tarzie a doua
serbie (cf Braudel) iar eu indraznesc sa zic a treia. In paralel cu
aceasta incepe un "import" masiv de elemente alogene aflate in slujba
capitalului austriac si pe urma german, care import alogen capitalizeaza
in favoarea lui buna parte din noile disponibilitati monetare si intra
in concurenta maltusiana cu populatia locala si aceasta fara a asista
la o imbunatatire a tehnicilor agricole si a randamentului agricol.
Totusi
si in aceste conditii Romania incepe un drum ascendent sub auspiciile
Partidului Liberal care lupta pentru emanciparea economica prin comert,
sistem bancar si nu in ultimul rand prin inceperea unei industrii.
In
perioada interbelica dezvoltarea se continua, Romania cunoscand o mai
mare dezvolatare industriala, ramanand totusi in pozitie periferica in
cadrul Sistemului Mondial, dar tinzand prin industria petroliera spre o
pozitie semiperiferica.
Paralel
cu aceasta situatia populatiei taranesti se amelioreaza atat sub aspect
economic cat si social si se emancipeaza politic. Este o perioada cand
statutul nu mai este colonial si nici semicolonial.
Imediat dupa al doilea razboi mondial RPR a fost o "colonie de facto" a URSS, situatie care in conjunctie cu pierderile provocate de razboi cat si despagubirile de razboi a dus la restabilirea starii coloniale
si incetinirea dezvoltarii. Insa desfiintarea SOVROM urilor si
retragerea unitatilor RKKA a imbunattati situatia, stare as numi-o semicoloniala.
Dupa respingerea tentativei politice- teoretice, dar se putea ajunge si
la o stare de fapt - de a tranforma RPR intr-o colonie in condominium a
CAER prin Planul Valev, Romania incearca si reuseste sa reduca
subordonarea fata de URSS si restabileste legaturile cu Sistemul
Mondial. Insa apartenenta obligatorie la CAER impune constrangeri care
impiedica o dezvoltare mai rapida.
La
aceasta se adauga derapaje ideologice si administrativ birocratice,
combinate cu diverse influente ale mentalitatii conservator-agrariene,
care limiteaza efectul de dezvolatare.
In
final proasta gestionare a crizei provocata de criza petrolului din
anii 70 ai secolului trecut duc la dificultati de plati si fac ca
regimul sa adopte masuri de fortare a platii datoriei externe. Aceste
masuri, administrative si economic-adminisriative, duc la o oprire
brutala a dezvoltarii exact in epoca in care "centrul" schimba
tehnologiile..
Totusi la nivelul anilor 70-80 RSR se insera in randul tarilor semiperiferice Liga I a...
Dupa
1990 cuprinsi de o frenezie a consumului de marfuri importate si a
libertatii am ratat sansa de a ne repune pe picioare industria incepand
cu cea de bunuri de consum. Sub pretextul ineficentei proprietatii de
stat si al privatizarilor s-a dezlantuit marele jaf national la care au
participat toti - muncitorii furau cu pisica, contabilul cu pixul si
directorul cu SRL eul. Rezultatul a fost prabusirea industriei, devenita
tinta a "intreprinzatorilor" vanzatori de fier vechi si a speculantilor
imobiliari si cresterea importurilor. In paralel am asitat la o
degradare a agriculturii si azi importam 70% din produsele alimentare,
cvasitotalitatea celor industriale, marile magazine sunt ale unor firme
straine si bancile inca romanesti au o pondere insignifianta (insa
statul roman capitalizeaza bancile straine!!).Ca sa zic asa ne-am reintors la o situatie coloniala
care are corolarul in exportul de mana de lucru ieftina (circa 2
milioane de cetateni) si oligantropia. Acestea si utilizarea cel putin
criticabila a noilor imprumuturi contractate cu FMI ma fac sa cred ca o
redresare nu va mai fi posibila.
Fiindca trebuie sa alergi iute ca sa stai pe loc!
Deci
situatia de inapoiere economica a Romaniei se explica prin accesul
redus la sistemul international de schimburi (Sistamul Mondial) sau
chiar lipsa unei piete solvabile, situatia coloniala, intarziata trecere
la capitalism. Apartenenta la sistemul socialist isi are importanta ei
in aceasta intarziere, dar nu este hotaratoare, fiindca trebuie sa
observam ca exceptand Cehia si fosta RDG restul statelor socialiste
europene fusesera si ele state semiperiferice sau periferice, intarziate
in dezvoltare.12. Consideratii personale si generaleEu cred ca istoria este supusa unor hazarduri ale geografiei si ale istoriei. Nici o explicatie rationala nu poate motiva sa zicem prabusirea Imperiului Roman si a celui Persan in fata hoardelor din stepa. Sau mai rau oculteaza - de exemplu teoria marxista cu superioritatea civlilizationala devine de-a dreptul hilara daca comparam nivelul triburilor germanice cu cel al Imperiului Roman. Triburile germanice nu au adus nimic superior nici ca organizare sociala si nici ca mod de productie minus ceva maiestrie in plus la arta fierariei (si aceasta cu aplicatie stricta la spadele folosite, scramaxul franc) pe larg compensata prin superstitii, barbarie si jeg. Sau virulenta asaltului timurid care a spulberat Orientul Mijlociu reducandu-l la trista ruina de azi. Si nici stricta necesitate avantul Flandrei sau ridicarea Florentei ori a Genovei.
Insa
orice intamplare are urmarile ei logice, care mai tarziu oculteaza
hazardul... si urmeaza explicatiile autovalorizatoare gen virtute,
cultura, morala, aparteneta la o religie sau chiar suprematia rasiala.
Romania
de azi este cuprinsa intr-o zona in care miscarile de populatii din
Vest se ciocnesc cu miscarile din stepa si Asia Mica. Deci asaltata din 3
parti, stabilitatea ei politica si economica este compromisa din start.
In
epoca de constituire a popoarelor moderne - adica dupa prabusirea
Imperiului Roman de Apus si relativa retragere a celui de Rasarit - zona
a ramas calcata de diversele popoare venite din stepa si a suferit de
pe urma infiltrarii slave, inregistrand astfel o prima intarziere fata
de fostele zone ale Impeiului Roman de Apus. In apus aceasta este epoca
constituirii unor nuclee statale gote, france, longobarde, saxone, din
care vor rezulta Spania, Franta, Italia si Anglia. Acesta intraziere a
facut ca zona romanica de est sa nu aiba o forta militara care sa-i
asigure protectia in fata exteriorului si sa constituie o prima etapa de
dezvoltare. Si in cele din urma o forta suficienta sa-si proiecteze
influenta in zonele invecinate.
Zona
aceasta impune doua alternative - cea pe care o vedem si azi din
Slovacia pana in Bulgaria, regiuni relativ ramase in urma, intrate in
semiperiferie cu greu sau tinzand sa ramana periferice - sau una de mare
putere.
Consituirea
unui stat suficent de puternic pentru a proteja resursele zonei
(inclusiv a controla in interes propriu porturile principale) ar fi dat
posibilitatea unei extinderi ulterioare la fel de influenta cum a fost
Polonia sec XV-XVII sau Ungaria in epoca ei de glorie (cu adaugirea ca
atunci Ungaria ar fi riscat sa nu existe). Reusrsele naturale si
comertul folosit pentru dezvolatre ar fi adus zona la o capaciate
militara care ar fi iradiat pana departe, fiind posibila crearea unui
imperiu propriu.
Ca
o ipoteza proprie, presupun ca si hazardata, daca unirea facuta
plotonereste cu sabia de Mihai ar fi reusit sa dainuie, poate ca Tarile
Romane sa se fi constituit ca o replica sudica a Prusiei. Insa actiunea
concertata imperialo-polona si apoi turca au anulat in nucce aceasta
virtualitate. Prusia a avut norocul ca primii sai vecini sa nu fie chiar
atat de puternici si decisi - si auxiliar in moartea Ecaterinei celei
Mari, dar observ ca a fost destul de puternica sa reziste ceva timp
atacului concomitent a 2 imperii,
Cred ca zarurile au fost
aruncate undeva intre anii 800 si 1000 . Si undeva are un rol si
Bizantul - cei din zona preferau sa se considere supusi nominali ai
imparatului bizantin caruia nu trebuiau sa-i plateasca impozit... si
substratul tracic al dezbinarii (care a facut si pe Asanesti sa rateze
un inceput formidabil).Daca aceasta zona - sa-i zicem tracica - ar fi resuit sa se inchege intr-una sau doua formatiuni puternice, istoria s-ar fi scris altfel.
Daca
Burebista a reusit sa infranga celtii si sa creeze un imperiu barbar, a
fost o actiune de prea mica importanta, data fiind scurtimea epocii
sale si extinderea rapida a Imperiului Roman.
Insa zona a intrat sub dominatia romana - dupa ce a scapat "la mustata" de cea persana - si a ramas o zona subordonata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu