Andrei Marga isi incheie astfel o recenta contributie la Cotidianul:
Cititorii sai raspund:
Crocodilul
Eu cred ca un tratat economic al tarilor europei rasaritene ar fi deosebit de benefic. Aici includ Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, fostele tari Iugoslave, Moldova, Colonia Romana, Ucraina chiar si Albania. Nu ar fi rea idea daca aceste tari nu ar fi zgindarite in fund de west si est. Am scapa de bolshevism si corporatism.
AnaCa şi altădată în istorie, în evoluţia Europei Răsăritene, politicile occidentale vor cântări greu. După multe indicii (stagnările în ceea ce s-a atins acum două decenii, dezorientarea din ultimii ani, derapajele de la democraţie etc.), se cere delaborată şi pusă în aplicare o nouă viziune a Occidentului privind Europa Răsăriteană. După „terapia de şoc” a anilor optzeci şi „integrarea euroatlantică” a deceniilor ce au urmat, a devenit necesară o abordare care să pună accentul pe democratizare dusă până la capăt şi, cu aceasta, pe dezvoltare societală lăuntrică. Simptomatic este faptul că şi ţările deja intrate în Uniunea Europeană au nevoie de capitalizare (la distanţă de simpla exploatare a oportunităţilor), de democratizare (alta decât cea instrumentată de organizaţii particulare), de controlul parlamentar al instituţiilor (ajunse, din nefericire, sub controlul unor grupuri străine de interesul public) şi de cultură (dincolo de cea comercială). Doar preluarea de unităţi prin privatizare, asociată cu fuga imediată a profiturilor, şi simpla sprijinire de grupuri de interese în detrimentul interesului public, nu numai că nu duc la modernizarea de care au nevoie societăţile din Europa Răsăriteană, dar favorizează revenirea în forme înnoite a trecutului de vătăfie care blochează modernizarea.
Cititorii sai raspund:
Ileana Rollason
Nu-i nevoie sa bati câmpii, Andrei. Mai ales ca filosofia e-un subtitut al religiei, inutile, amândoua, în fata unor economii devastatoare. Mai bine s-o stergem în Teritoriu (Twain, Huckleberry Finn). BINE stii, si repet, BINE, ca Vestul a fost distrus de sirul Keynes -Truman-Eisenhower-Anne bama-Galia Ackerman-BHL si restul maimutelor personale. Care-au distrus si pamântul (Dick Cheney). Regele e gol, Andrei, gol. Mai arunca si el, din când dîn când, câte-o bomba (nucleara), dar de gol, e gol.
Crocodilul
Eu cred ca un tratat economic al tarilor europei rasaritene ar fi deosebit de benefic. Aici includ Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, fostele tari Iugoslave, Moldova, Colonia Romana, Ucraina chiar si Albania. Nu ar fi rea idea daca aceste tari nu ar fi zgindarite in fund de west si est. Am scapa de bolshevism si corporatism.
Globalizarea Si Gardurile De Sarma @ Crocodilul
Sunteti singurul care mai crede . Restul romanilor cred in moaste sau in nimic. Cum se impaca GLOBALIZAREA cu GARDURILE de SARMA GHIMPATA intre tari ? Lumea este impinsa catre o democratie neosclavagista. Ce este globalizarea ? Cine castiga si cine pierde prin globalizare ? Care este raportul dintre Stat si Puterea Globala ? Care sunt responsabilitatile Puterii Globale fata de cetatenii simpli din tarile ( statele ) mici ? Sunt doar cateva intrebari care se pun.
Dumneata esti lucid? Pe noi cine ne-a intrebat unde vrem sa mergem? Dumneata esti specialist sau amator? Dumneata compari cultura europeana cu cea a imigrantilor si excluzi voit cultura ruseasca? N-am timp sa-ti citesc aberatiile globalizatoare, e un articol mizerabil.
Filip @ AnaAveti dreptate , Doamna Ana ! De ce nu se explica cetatenilor : ce este globalizarea , scopul globalizarii , cine castiga si cine pierde prin globalizare , ce rol mai au statele daca lumea este condusa de o Putere Globala , ce responsabilitate are Puterea Globala fata de cetatenii simpli din statele(tarile) mici. Sunt imbroboditi cetatenii cu ajutorul cuvintelor si expresiilor cu inteles variabil ( globalizare , terorist moderat , terorist bun , terorist rau ...). Cum se impaca Globalizarea cu Gardurile de Sarma Ghimpata dintre tari?
Constantin Chitu
Stimate domn, mai bagat in ceata. Voi comenta insa pe marginea ultimului paragraf, ce reprezinta un fel de epilog la stufosul si barocul comentariu postat acum. Singura viziune a Occidentului pentru tarile rasaritene e sa le ... colonizeze. Democratia n-are nici-o taina cu economia. Democratia e poezie, economia e temelie. Cand vorbiti de "derapaje de la democratie", parca ati fi un elev de scoala care recita o poezie memorata mecanic. Dupa "terapia de soc", despre care pomeniti d-voastra, pacientul a murit. Si printre "doctorii" care au operat pacientul numit economia romaneasca, v-ati numarat si d-voastra. N-ati inteles nimic din ceea ce a fost si ce a trebuit sa devina economia romaneasca. N-ati vrut sa salvati industria, ati prejudecat Romania prin prisma unor dogme aduse de briza venita din Vestul cel Vestit. Cert este ca "terapia de soc" a socat de-a dreptul industria romaneasca, pana a facut infarct. Inarmat cu astfel de dogme de import, n-o sa intelegeti in vecii vecilor Romania si problemele ei. Ca sa-ti intelegi tara ta, trebuie mai intai sa-ti iubesti tara ta; asta ar fi prima conditie. Altii n-o inteleg pentru ca nu-i duce capul s-o inteleaga. D-voastra nu o intelegeti pentru ca iubiti mai mult dogmele apusene decat iubiti tara dvs. In orice caz, si de asta sa fiti sigur, cat timp vom considera ca integrarea trebuie facuta dupa modelul sau recomandarile tarilor bogate, garantat acea integrare va fi in avantajul lor si dezavantajul nostru. Nu-mi dati mie citate din A Smith, care a gandit si el ca orice om pe acest pamant. Daca vreti sa stiti cine a gandit cu adevarat in interesul Romaniei, apoi atunci sa stiti ca acela nu a fost unul cu studii academice. A fost unul cu numai patru clase primare, pe care-l chema Nicolae Ceausescu. Acest Ceausescu a inteles economia Romaniei pentru ca a avut imensul atuu de a-si fi iubit tara mai mult ca orice. Asa cum pe Dumenezeu nu-l intelegi decat daca-l iubesti mai intai, nici tara nu ti-o intelegi fara iubire.
Ezechiel
“Nu exista prietenii si nici aliante sigure” ne spune generalul Maieran. Oare noi, Romania, avem un “scenario B” sau toate ouale le-am pus intr-un singur cos ? Pentru ca : În Statele Unite este cu adevărat posibil ca Partidul Republican să facă din Donald Trump candidatul său la alegerile prezidenţiale. Un preşedinte care spune „Este posibil să fac afaceri cu aceşti oameni”, a spus el despre Rusia.„M-aş înţelege bine cu Putin” ! Apoi, in Franta….dacă adversarii Marinei Le Pen dispar în urma unui scandal? Şi dacă Statul Islamic loveşte din nou la Paris? Castiga Le Pen, prietena lui Putin.....Apoi, este posibil ca Marea Britanie să fi avansat mult pe calea ieşirii din UE. În iunie, dacă buletinele „ieşire” prevalează, atunci toate pariurile sunt posibile. Apoi, in Ungaria, Viktor Orban vorbeşte adesea despre abandonarea Occidentului, el preferând o alianţă strategică cu Moscova iar la Tel Aviv nu este un secret ca exista intelegeri secrete cu Rusia ….. Cititi-o pe ANNE APPLEBAUM editorialista la “The Washington Post”, a primit premiul Pulitzer si are aceste “indoieli” privind alianta occidentala.Am citit cu interes, multumim ! Asa , si ?......din nou sunt nevoit sa spun ca detalierile oferite de Dom' Profesor la o situatie foarte cunoscuta aici, in Romania nu inlocuiesc solutiile. Dansul ne spune, foarte intelept, de ce ....dar nu ne spune si cum..... Imi cer cuze, ne este o critica...este f. greu , mai ales cand tu, societate in proces de "modernizare recuperatoare" si poate "sincronizatoare" esti manipulata sistematic sub motivatia anticomunismului. Cred ca societatea mondiala evolueaza extrem de rapid si chiar acum este depasit in sensul ca nu mai este necesar stadiul de "sincronizare". Se trece direct la "societatea de avarie" in care principalul devine SOMAJUL EXTREM urmare introducerii galopante si oriunde a inteligentei artificiale !!Bun, ce sa facem noi( pentru ca aici trebuie concluzionat) ? Intram/ne aflam, intr-un cerc vicios. Ca sa-l spargem cred ca una din solutii este investitie masiva in invatamantul PREuniversitar de mare calitate(nu modern !)acolo unde copii mai au inca motivatie pentru a fi educati. Catre ce sa ne indreptam ? Catre o societate educata, inclusiv cu deprinderi de durabilitate a romanismului dar si pentru tavalugul ce vine: somajul la extrem ce va distruge toata sociologia si stiinta politica actuala.
Constantin Chitu @ EzechielDomnule, degeaba ai cetateni toba de carte. Degeaba inmagazinezi cunostinte peste cunostinte. A face din capul copilului un depozit de cunostinte nu ajuta la nimic. Daca acceptam ideea economiei de piata ca principiu economic fundamental, primul lucru la care ne gandim e ce suntem noi in stare sa producem pentru aceasta economie de piata. Iar cand ne punem aceasta intrebare, constatam ca nu stim sa facem mai nimic. Economia de piata, globalizata, e, de fapt, un urias flux de marfuri si servicii. Acest flux de marfuri si servicii este urmat, fireste, de circulatia banilor si, de aceea, moneda (cum e cazul monedei euro) creaza un sistem economic; asa cum in natura apar ecosisteme. Bun, am stabilit ca economia e un flux de marfuri si servicii. Pentru ca eu sa consum o marfa care-mi satisface o nevoie anume, inseamna sa extrag, din acest flux, acea marfa necesara. Inainte insa de a "extrage" acea marfa din fluxul de marfuri ce curge continuu, e nevoie ca, mai intai, sa introduc o alta marfa (fie si sub forma de munca) in respectivul sistem (fluxul de marfuri si servicii). Nu bagi nimic pe "flux", nu ai dreptul sa scoti (adica sa consumi) nimic. Ce introducem noi, ca indivizi, dar si ca tara, in acest sistem economic de bunuri si servicii? Foarte putin, tot mai putin. Ca sa te poti inscrie pe orbita marilor producatori, deci sa "deversezi" marfuri produse de tine in acest "fluviu" de marfuri, e nevoie nu numai de carte, e nevoie de experienta. Cei asemeni dlui Marga, care ne aburesc cu teoriile astea prafuite de import, adica "doctorii" astia care au aplicat "terapia soc", au ucis, cu buna stiinta, tocmai acea experienta. Ca sa construiesti un tractor, inchipuiti-va cata experienta, cati oameni isi aduceau contributia de inteligenta si pricepere. Ei bine, acel bun economic numit experienta colectivelor de munca - ingineri, tehnicieni si muncitori - nu mai sunt si, mai grav, nici nu au predat stafeta experientei lor. "Terapia de soc" a rupt acest lant al experientei.
C.G.
Atat domnul profesor Andrei Marga-cu tot luxul de amanunte si citate, cat si cei care comenteaza domnii Ezechiel, C-tin Chitu si ceilalti incearca o analiza a devalmasiei in care este Estul cu ingrijorare pentru ROMANIA ! Remarc simplitatea si modul salutar in care puncteaza domnul Chitu Constantin prin exemplul dat cu amaraciunea asta de Ceausescu care a iubit ROMANIA, asta intr-un sens-nu nostalgic, intr-un sens-de simpla comparatie cu ce a fost inainte de 30.dec.'47 si ce avem dupa dec'89, Ceausescu este net superior, cu 9-10 miliarde de dolari rostogoliti in 15 ani cu dobanzi au ajuns la circa 20 de miliarde de dolari, a dus ROMANIA in zona mediu dezvoltata-circa 8-9 mil. de locuri de munca si restul cate s-au mai construit ! Eu sunt monarhist, dar daca compari ce a fost inainte de '47 cu ce a fost dupa dec'89 cu perioada din tovarasie '65-'89, epoca asta a lui Ceausescu atat de criticata se detaseaza net, deoarece spre surprinderea noastra am plecat marea majoritate, de la rogojina si am ajuns la covoare persane, azi intelegem de ce Tudor Arghezii a spus atat de clar si adevarat '' din bube mucegaiuri si noroi iscat'am frumuseti si preturi noi '' ! Spunea domnul Chitu Constantin intr-un comentariu despe '' nationalismul gandirii economice a lui Gheorghiu Dej si al lui Nicolaie Ceausescu '', sigur inconjurati de oameni precum-Mircea Malita, Ion Avram, Ion Gheorghe Maurer, Corneliu Manescu, Stefan Andrei, Florea Dumitrache si altii, oameni cu bune si cu rele dar cred ca toti cu dragoste, iubire de pamantul asta gras si frumos care marea majoritate ii spunem ROMANIA ! Azi avem o belea mare, haitele islamiste, peste devalmasia asta ruina asta economica, politica, sociala, din ROMANIA, care se doresc parcate in Europa, deci si in ROMANIA de interese oculte, ca asa vrea dolarul si tiparnita sa-sa distruga moneda euro, U.E., crestinatatea europeana ! Se disloca populatia Siriei, ca asa vrea tara Israel, cu ajutorul unei golanii mondiale STATUL ISLAMIC !
Constantin Chitu @ C.G.
Domnule, greaseala, daca o putem numii si asa, a fost ca noi am schimbat fundamentele economiei dupa reteta Occidentului; iar Occidentul, care mima prietenia si tovarasia cu noi, ne-a pus otrava in acele retete economice reformatoare. Cu alte cuvinte, Occidentul, parsiv, ne-a prescris o reteta de otrava in loc de medicamente. Ei nu aveau nevoie de un partener in Romania, ci de o colonie Romania.
C.G.
Pt.Chitu Constantin . Subliniez un pic -'' Terapia de soc '' a rupt acest lant al experientei - cum spune domnul C-tin Chitu, prin mega hotii si mega banditisme in chipurile ''marea privatizare '' ,marea falimentare in realitate, interese din Vest si din Est ''umar la umaar '', adica sa nu mai bagam nimic pe '' flux '', sa nu mai producem noi, sa ne imprumutam, FMI, BM, pe dobanzi grase, sa dam bogatiile solului si subsoluli pe redevente, preturi, de nimic, sa importam toptan ....TOTUL, adica colonie de colonie dar suntem membrii N.A.T.O., trebuie armament ...Vest , suntem membrii U.E., trebuie sa avem preturi ca in U.E dar salarii si pensii de mizerie de sorginte fanariota ca in colonia ROMANIA ! In cosecinta din cauza ruinei economice, politice, sociale, in tara asta care a inventat plansul la oaie din care cauza aici si-a rupt foamea gatul, induse de democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie impuse de batranul edecar Ion Iliescu si dusmanul de neam si tara Petre Roman, dupa dec'89, inventate de rusi pentru noi iar ''colegii americani '' nu au avut nimic impotriva, asa cum in 30.dec.1947 rusii au inventat pentru noi republica tovaraseasca, un fel de mama hotilor si atunci '' colegii americani '' nu au avut nimic impotriva, azi in orice moment putem sa disparem ca stat national unitar !''Ghinion ... '' cum ar spune sotul doamnei Carmen, care ne propune muzeul holocaustului dupa ce a fost la zidul ala unde unii dau cu capul in el din tara Israel ! Poate ar trebui si la noi inventat un loc de dat cu capul dar pentru politicieni zic eu, amplasarea lui sa fie, prin referendum, hotarata de romani !Sa fim sanatosi ca belele curg garla !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu