Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

26.5.15

1964 sau Un american la Bucuresti




Description: Bucuresti 1964
Am descoperit ceea ce pot numi o micuta comoara, am gasit cateva fotografii facute de un cetatean american in Bucurestiul anului 1964. Fotografiile se prezinta sub forma unor diapozitive stereografice, lucru cu atat mai interesant. Nu par facute de un profesionist dar puse cap la cap imaginile se transforma intr-un reportaj de calitate.
Slide-urile vin cu insemnarile personale ale autorului. Sunt scurte si la obiect dar compun foarte bine atmosfera generala. Nu reusesc sa identific scopul vizitei in Romania, numele sau ocupatia “fotografului” dar americani in Bucuresti in anul 1964 nu cred ca se gaseau pe toate drumurile. Cert este ca omul nostru s-a plimbat prin centru cu o camera stereografica si a fotografiat diverse scene, pastrand o obiectivitate interesanta.

Description: Piata Universitatii

Fotografiile sunt facute in septembrie, asa cum citim intr-una din insemnari. In mai toate imaginile se observa steagurile nationale asezate ca de sarbatoare. Este vorba de o vizita oficiala a imparatului Etiopiei ce se desfasura in paralel, o sa descoperim lucrul acesta un pic mai tarziu. Bucurestiul arata interesant, fara cabluri, trafic sau reclame. Oameni sunt imbracati elegant, considerand criterile actuale si par destul de optimisti. Imaginea de mai sus este realizata in Piata Universitatii in statia de autobuz din zona statuilor. Autorul noteaza: “Buses are a popular form of transportation”. Se pare ca aparitia fotografului nu impresioneaza pe nimeni. Doar doua persoane il privesc prin parbrizul autobuzului din prim-plan.

Description: Dupa toate criteriile de styling,                                femeia este atent imbracata.

Dupa toate criteriile de styling, femeia este atent imbracata.
Description: Doar doua persoane observa                                fotograful.

Doar doua persoane observa ca sunt fotografiate.

Description: Piata Universitatii 

Continuam cu Piata Universitatii dintr-un unghi opus. Autorul spune: ” University Bucharest – 43 faculties and higher institutes – 250 elementary & secundary schools”. Nu stiu cat de reale sunt cifrele, probabil ca sunt la nivel de oras, dar e de remarcat interesul pentru acest gen de informatii. Trebuie sa observam inca o data ca nu exista trafic rutier, nu sunt cabluri sau reclame si nici indicatoare rutiere grosolane asemanatoare celor instalate in zilele noastre. Parca si iarba e mai verde.
Description: Biserica Rusa 

Ramanem in zona dar ne intoarcem un pic spre dreapta catre Biserica Rusa. Nu pot sa nu repet, parcarea este goala, orasul este aerisit si luminos. Blocul de pe stanga a cazut la cutremurul din 1977. Este locul in care a murit actorul Toma Caragiu si regizorul Alexandru Bocanet.
Description: Sala Dalles 
Parasim Piata Universitatii si ne indreptam spre Sala Dalles. Fotografia este deosebit de interesanta, bucurestenii sunt eleganti ca in zi de sarbatoare. Autorul relateaza: ” Streets crouded night & day – people strolling”
Description: Scala - Lido

Mergem un pic mai sus, spre Piata Romana. Fotograful revine cu o remarca generala: “Population of Bucharest 1300000 – economic art & cultural centre”

Description: Lido 
Intorcand camera spre dreapta, americanul descopera ca: “There is a sustained effort by citizens to develop city and increase public confort”. Eu inteleg ca personajul cu matura nu este un angajat al salubritatii ci un simplu cetatean ce curata strada. Probabil este o situatie scoasa din context, imi este greu sa cred ca bucurestenii matura asa, din proprie initiativa. Fotografia imi place, are valente artistice. Poate fi oricand o buna imagine de coperta. Detaliile sunt si ele interesante.
Description: Tiganii nu s-au schimbat de atunci                                dar nici reactia noastra fata de ei.

Tiganii nu s-au schimbat de atunci dar nici reactia noastra fata de ei.
Description: Hotel Ambasador 
Autorul traverseaza si indreapta camera spre hotelul unde a fost cazat. Pe diapozitiv este notat: “Ambasador Hotel Bucharest – Arrived 3 PM sept. 25 from Warsaw via Budapest”. Interesante sunt masinile parcate in fata hotelului. Intodeauna m-am intrebat ce s-a intamplat cu ele, cum de nu mai exista nici una.
Description: Vis-a-vis de Hotel                                Ambasador  
Fotograful profita de ocazie si realizeaza o imagine de la una din ferestrele hotelului Ambasador, din camera unde este cazat. Noteaza imaginea ca fiind un: “View from 11th floor. Ambassador Hotel – Bucharest”
Description: Masa la Lido 
“Lunch on terrace of Lido Hotel – Tuesday Sept 29/64″
Description: Chiosc de ziare  
Peste drum de Lido, americanul vede un chiosc de ziare. Noteaza imaginea intr-un mod firesc: “Magazine store – Bucharest”. Printre titluri gasim revista Flacara dar si un manual de Evidenta Contabila.
Description: ONT & Jaguar 
Omul nostru mai merge un pic si observa o scena ineresanta. In parcarea din fata sediului Oficiului National de Turism este parcat un Jaguar ce nu ii lasa indiferenti pe barbatii din zona. Noteaza pe slide: “Curious Romanians examing Jaguar from N.Y. State”. Intrebarea este evidenta, ce cauta un Jaguar in Bucuresti in 1964? Cu atat mai mult unul inscris in New York? Sunt nu mai putin de 16 oameni in jurul automobilului, asta da curiozitate.

Description: Patria / Carturesti  
Ultima imagine realizata in centrul orasului, il duce pe strain in zona cinematografului Patria. Pe fundal se vede casa ce avea sa devina libraria Carturesti. “Borcanul” politistului este de-a dreptul amuzant. Diapozitivul este notat: “Policeman’s depot. – Bucharest”

Description: Uneori costumul se poarta cu umbrela                                dar fara ciorapi.
Uneori costumul se poarta cu umbrela dar fara ciorapi.
Description: Arcul de   Triumf  
Fotograful paraseste centrul si fotografiaza Arcul de Triumf, cu punct de statie aproape de Piata Scanteii. Comentariile despre trafic sunt de prisos.
Urmatoarele cadre devin foarte interesante. Ne dau o idee despre motivul vizitei in Bucuresti si poate despre ocupatia personajului nostru. Sigur, pot sa lansez cateva teorii conspirative dar nu am informatii sa le sustin. Probabil ca lucrurile se pot interpreta in multe feluri.

Description: La aeroport  
Aeroportul este Baneasa iar personajele de la scara avionului sunt evrei ce parasesc Romania pentru Israel. Nota explicativa ce insoteste imaginea spune: “Rumanian Jews leave Bucharest for Israel”

Description: Grupul de evei pare unul restrans dar                                  acopera toate categoriile de varsta.
Grupul pare unul restrans dar acopera toate categoriile de varsta.
Description: La aeroport  
Fotograful noteaza: “Relatives of jews leaving for Israel”. Pe cladire in fundal sunt arborate steagurile Romaniei si Etiopiei alaturi de o inscriptie alb pe albastru “Traiasca prietenia dintre poporul roman si poporul etiopian!”. Se pare ca oficialitatile etiopiene sunt in vizita in oras, fara nici o legatura cu evreii ce pleaca sau cu fotografiile de fata.

Description: De remarcat tristetea rudelor lasate                                in urma.
De remarcat tristetea rudelor lasate in urma.
Description: Ghidul  
Ultima fotografie este notata sec: “Guide – Rumania”
Sigur, se nasc intrebari. Ultimile trei imagini pot spune multe. Avand in vedere dificultatea cu care se putea pleca din Romania, operatiunea pare un eveniment important. Evreii plecau in cazul de fata intr-un mod oficial, cu stirea autoritatilor si cu o aeronava Tarom. Nu cred ca plecarea asta a fost o manifestare publica, nu cred ca era la indemana sa te afli acolo cu atat mai mult sa si fotografiezi. Fotograful se afla dupa gardul de protectie atunci cand fotografiaza rudele, practic este in incinta aeroportului ceea ce ii ofera un statut special. Putem presupune ca a plecat cu aceeasi cursa dar si-a permis sa ramana in urma avand ocazia sa ii fotografieze din departare si pe cei ce pleaca. Logica spune ca poate fi unul din organizatorii acestei plecari sau un om apropiat acestora. Sunt curios sa aflu cine este ghidul?
Henry Kissinger implicat in recuperarea evreilor din Romania comunista? – Henry Kissinger involved in extracting Jews out of communist Romania?

Description: http://i0.wp.com/blog.alexgalmeanu.com/wp-content/uploads/2009/01/_mg_9008.jpg?resize=460,556
Dupa un succes notabil, fotografiile din articolul “1964 sau Un american la Bucuresti” capata noi valente. Cativa vizitatori (thx Ady, Surge) au observat o asemanare intriganta intre personajul numit “ghidul” pe insemnarile de pe fotografii si Henry Kissinger, celebrul secretar de stat american din mandatul presedintilor Ford si Nixon. Implicatiile ar fi notabile, asta inseamna ca H. Kissinger a participat direct si personal in recuperarea familiilor de evrei din Romania comunista. Probabil a fost implicat inclusiv in ceea ce priveste detaliile financiare. Se presupune ca statul israelian platea pentru fiecare evreu recuperat, se spune ca banii ar fi fost americani. Daca lucrurile se confirma, daca in fotografie este intr-adevar Kissinger, atunci cu siguranta banii au fost americani. Cu siguranta guvernul american a fost implicat in recuperarea evreilor din Romania in perioada lui Dej si poate si dupa.
1986, Bucuresti

Description: ro02_05c
Biblioteca Central Universitara si Ateneul Roman in plina iarna.

Am gasit, prin amabilitatea D-lui Florin Niculescu, cateva imagini realizate cel mai probabil in 1986. Prin comparatie cu fotografiile din 1964, capitala este destul de stearsa, inecata in santiere si propaganda comunista.
Description: ro01_05c
"La coada calului."

Description: Biblioteca  Nationala in                                    constructie.
Biblioteca Nationala in constructie.
Description: Pavilionul Expozitional tapetat                                    cu propaganda comunista.
Pavilionul Expozitional tapetat cu propaganda comunista.

Description: In piata la taraba.
In piata la taraba.
Description: Una dintre celebrele cozi.
Una dintre celebrele cozi.

Description: CC al PCR :)
CC al PCR :). De observat brazii impodobiti din dreapta.

Description: Palatul Republicii in haine de                                     sarbatoare.
Palatul Republicii in haine de sarbatoare.
Description: Propaganda comunista 
Propaganda comunista

Description: Casa Poporului in constructie 
Casa Poporului in constructie
Description: Casa Scanteii cu statuia lui                                    Lenin. 
Casa Scanteii cu statuia lui Lenin.

Description: Aspecte din parcul Herastrau.
Aspecte din parcul Herastrau.

Description: Casa Centrala a Armatei cu                                    portretul conducatorului iubit.
Casa Centrala a Armatei cu portretul conducatorului iubit


A fost un ieri. Este un azi care ne doare. Nostalgia varstei? Poate. Sigur. Vremurile prezente. In care nu mai avem timp sa ne uitam in jur. Sa iubim. Traind. Retraind amintirile. Cata ura. Ochi obositi de plansul dupa tot ceea ce a fost frumos. A fost... Este un azi care ne doare... Dorindu-ne sa fim din nou. NOI! Tara sa fie a noastra. Cu bune, cu rele. Doar a noastra. Nu a noilor fanarioti. Ciocoii ce-si zic democrati.

Marian NICULESCU








Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare