Via Flickr:
In sediul Comitetului Central-Romulus Cristea(centru); Ioan Toma (stanga extrem); Alin Teodorescu (primul rand); George Grosu (cu ochelari); 22 decembrie 1989
Şeful IMAS, Alin Teodorescu la Romania Libera cu SABINA FATI
Sociologul Alin Teodorescu, 61 de ani, fost ministru şi şef al cancelariei premierului Adrian Năstase, care a lucrat în perioada de preaderare cu reprezentanţii Uniunii Europene şi cunoaşte mecanismele de la Bruxelles, crede că premierul Victor Ponta nu are prea mari şanse să-şi reabiliteze imaginea în faţa cancelariilor occidentale.
Greşeala majoră pe care a făcut-o când a participat fără mandat la Consiliul European din iunie ar putea duce la invalidarea tuturor hotărârilor luate atunci de liderii UE, iar gestul său nu va fi uitat de liderii occidentali, spune Alin Teodorescu, şeful Institutului de Marketing şi Sondaje, IMAS, argumentând, pe de altă parte, că toate criticile formulate de capitalele vestice nu au afectat prea mult simpatiile românilor faţă de USL. „Victor Ponta este văzut la Bruxelles ca o persoană care are o problemă de integritate. Din această cauză, punctul 6 din lista lui Barroso este să facă din integritate o prioritate politică", mai precizează Teodorescu, explicând că acest lucru se referă la faptul că premierul român „se angajează să respecte regulile UE". În acelaşi timp, sociologul susţine că Traian Băsescu nu mai poate recupera simpatia publică, fiindcă „s-a sinucis politic pe 6 mai 2010, când a ieşit la televizor şi le-a spus românilor că le taie salariile şi pensile".
După două luni de blocaj economic şi administrativ, plus eşecul debarcării lui Traian Băsescu, vă aşteptaţi să apară probleme în amiciţia dintre PSD şi PNL?
A.T.: Nu. Sistemul de partide din România a ajuns în situaţia de 3+1, adică trei partide relativ egale, 25-30 la sută fiecare, şi UDMR. În aceste condiţii, nu se poate face majoritate în absenţa unei coaliţii din două partide. E puţin probabil ca în perioada următoare vreunul din aceste partide să obţină majoritatea absolută. Dacă USL s-ar rupe, cel puţin unul din cele două partide ar pierde guvernarea.
O dată cu revenirea lui Traian Băsescu la putere nu e sigur că USL va primi guvernarea.
A.T.: USL va obţine în mod sigur peste 50 la sută din mandate în noiembrie 2012.
Totuşi, potrivit unor sondaje, USL s-ar afla pe un trend descrescător şi ar fi pierdut în aceste două luni de criză politică mai mult de 10 procente.
A.T.: A pierdut Victor Ponta la încredere 10 la sută, dar la intenţia de vot USL a rămas la 60 la sută.
Acesta e scorul pe care îl dă IMAS? Alte cercetări aflate în posesia partidelor sugerează că USL ar fi votată de 50 la sută din electorat, dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare.
A.T.: Ştiu şi eu un sondaj comandat de Vadim Tudor în care PRM are 110 la sută.
Vreţi să spuneţi că USL nu a pierdut deloc în această criză pe care a declanşat-o?
A.T.: Nu.
Cine ar trebui să-şi asume eşecul demiterii preşedintelui?
A.T.: E o situaţie clasică în care toţi combatanţii au ieşit înfrânţi: USL nu a reuşit să aducă la vot 9,2 milioane de persoane, iar lui Traian Băsescu i-a ieşit boicotul, dar rezultatele sunt copleşitoare împotriva lui.
Revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni cu 7 şapte milioane şi jumătate de români împotriva lui îl va pune în dificultate?
A.T.: În nici un fel. Odată instalat la Cotroceni, preşedintele nu depinde de opinia publică, ci de instituţiile politice, de Parlament şi de guvern.
Dar ca personaj politic jucător?
A.T.: Ca personaj politic s-a sinucis pe 6 mai 2010, când a ieşit la televizor şi le-a spus românilor că le taie salariile şi pensiile, cu o satisfacţie pe care oamenii au interpretat-o astfel: voi ne-aţi adus în criză şi acum tot noi trebui să plătim.
„Satisfacţia" o adăugaţi dvs.
A.T.: Aşa a citit publicul. Eu nici n-am văzut această declaraţie.
Aveţi cercetări din care rezultă că în acest fel au interpretat românii ieşirea lui Traian Băsescu?
A.T.: Sigur că da. Există multe cercetări, fiindcă acel moment a fost unul crucial în istoria politică a României după 1989, în care un om cu un sprijin popular inimaginabil pierde acel sprijin într-o lună de zile din cauza faptului că-i acuză pe propriii lui susţinători şi îi face vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat în economia românească.
Totuşi, Traian Băsescu n-ar fi fost pedepsit de români dacă nu venea USL la putere.
A.T.: Preluarea puterii de către USL a venit în urma unui şir inexplicabil de greşeli ale lui Traian Băsescu: acuzele gratuite la adresa Regelui Mihai, cearta cu Raed Arafat, luarea puterii de la şeful partidului de guvernământ şi aducerea în fruntea Executivului a unui om din afara sistemului politic, susţinut de o instituţie puternică. Traian Băsescu a făcut aceeaşi greşeală pe care a făcut-o cu ani în urmă Emil Constantinescu atunci când l-a pus premier pe Mugur Isărescu, sprijinit de BNR.
Mihai Răzvan Ungureanu era o figură proaspătă, care putea să relanseze PDL. Cel puţin aceasta a fost logica lui Traian Băsescu atunci când a renunţat la Emil Boc.
A.T.: Efectul a fost invers. Mesajul către deputaţii şi senatorii PDL, către activul politic al partidului a fost ruinător: ni s-a luat puterea. Iar acest lucru s-a întâmplat chiar înaintea alegerilor locale, de aceea PDL a fost înfrânt urât la alegerile locale, mult mai urât decât dacă Boc ar fi rămas premier.
Vreţi să spuneţi că PDL a pierdut alegerile locale din cauza lui Traian Băsescu?
A.T.: Da. Faptul că l-a adus pe Mihai Răzvan Ungureanu a fragilizat coaliţia condusă de PDL. Democrat-liberalii au fost primii care au început să plece către coaliţia care se anunţa învingătoare la alegerile generale. Lui Traian Băsescu i s-a spus că se va întâmpla aşa ceva, dar nu a ţinut cont.
Adică Traian Băsescu a avut pe masă această analiză în care se anticipa tot scenariul negativ care s-a întâmplat?
A.T.: Sigur. În plus, spre deosebire de Mugur Isărescu, lansat în funcţia de premier cu o susţinere publică de 40 la sută, Ungureanu avea doar 25 la sută. E cel mai mic credit pe care l-a avut un premier în istoria postdecembristă.
Cine i-a făcut analiza referitoare la eşecurile de după schimbarea lui Emil Boc?
A.T.: Nu ştiu.
Era prevăzută şi suspendarea?
A.T.: Această situaţie a apărut după alegerile locale. USL s-a consolidat foarte mult, până şi UNPR a reuşit să ia un fotoliu de preşedinte de consiliu judeţean, ceea ce, dacă ar fi rămas cu PDL, nu s-ar fi întâmplat.
Suspendarea lui Traian Băsescu nu a fost declanşată din cauză că USL a devenit mai puternică, ci mai degrabă fiindcă liberalii - şi mai ales Crin Antonescu - au făcut presiuni în acest sens.
A.T.: Aş zice că totul a început la Consiliul European de la sfârşitul lunii iunie. E un celebru articol al lui Stalin din 1930 care a declaşat crima numită cooperativizare - „Ameţeala de pe urma succeselor", titlu care poate fi folosit şi pentru descrierea evoluţiei liderilor USL. Ei au vrut neapărat ca Victor Ponta să fie reprezentantul României la Consiliul European din iunie 2012. Ponta a primit de la Parlament o ţidulă fără valoare juridică, iar ajuns acolo şi-a dat seama ce se întâmplă, l-a sunat pe Traian Băsescu şi i-a cerut mandat, dar preşedintele nu i l-a dat. Ce s-a întâmplat după aceea a fost grav, fiindcă premierul român a participat la Consiliul European fără să aibă mandat, ceea ce ar fi putut duce la invalidarea tuturor deciziilor luate de cei 27 de lideri ai statelor UE. Au fost decizii extrem de importante şi toate ar fi putut fi invalidate din cauza prezenţei unui om care nu avea mandat să participe. Potrivit regulilor, deciziile Consiliului European se iau în unanimitate. Nimeni nu a zis nimic, fiindcă nimeni nu vroia să inaugureze o criză structurală, dar preşedintele Barroso a primit sarcină de la ceilalţi lideri occidentali să nu se mai întâmple aşa ceva.
De aici a început antipatia liderilor europeni faţă de Victor Ponta?
A.T.: Premierul român a mai făcut o greşeală incredibilă: a acceptat lista de obligaţii pe care i-a făcut-o preşedintele Comisiei Europene, deşi în relaţiile noastre cu Parlamentul European şi Comisia „to do list"-urile se făceau în România şi erau doar avizate de partenerii de la Bruxelles. Adică era un angajament al Bucureştiului, cum au fost, de pildă, moratoriul privind adopţiile internaţionale sau încheierea negocierilor de aderare. Aceasta a fost a doua eroare a lui Victor Ponta şi al doilea test la care a căzut.
Mai are şanse să-şi refacă imaginea în EU?
A.T.: Victor Ponta este văzut la Bruxelles ca o persoană care are o problemă de integritate. Din această cauză, punctul 6 din lista lui Barroso este să facă din integritate o prioritate politică. Nu este vorba despre plagiat, care rămâne o problemă internă a românilor, ci despre faptul că Victor Ponta se angajează să respecte regulile UE. Era normal ca liderii europeni să-l sprijine făţiş pe Traian Băsescu după derapajele lui Ponta în capitala europeană. Totuşi, nu cred că în campania pentru referendum ar fi avut vreun efect susţinerea occidentală pe care preşedintele suspendat a avut-o.
De ce?
A.T.: Pentru că publicul românesc se hotărâse din 6 mai 2010. UE ne-a dat un semnal politic formidabil, iar americanii au înţeles, la rândul lor, că oricine putea contesta Consiliul European din iunie 2012 şi ar fi putut anula nişte decizii politice foarte serioase.
La Bucureşti, Victor Ponta pare să fi înţeles o parte din mesaj. Crin Antonescu nu a înţeles nimic.
După cum cunoaşteţi partidul, credeţi că Victor Ponta ar putea avea probleme în PSD după eşecul demiterii lui Traian Băsescu?
A.T.: E într-adevăr un eşec al organizării de partid. În mod normal, imediat după rezultatele referendumului, PSD ar fi trebuit să facă o analiză şi să schimbe şapte-opt şefi care au avut rezultate foarte slabe. Un congres de etapă ar fi fost foarte util.
Există simpatizanţi USL care să fi abandonat această alianţă după criticile masive pe care Victor Ponta şi Crin Antonescu le-au primit din Occident?
A.T.: Victor Ponta a pierdut 10 procente numai pe seama acestor critici. Românii sunt foarte sensibili la umilinţa pe care o simţi când eşti desconsiderat de străini.
Dar de ce doar Victor Ponta a pierdut? De ce nu şi Crin Antonescu?
A.T.: Pentru că liderul PSD a fost văzut ca organizator al suspendării preşedintelui şi al referendumului. Antonescu este văzut doar ca beneficiar al acestor mişcări.
După cele aproape două luni petrecute la Cotroceni, Crin Antonescu şi-a consolidat poziţia sau şi-a fragilizat-o?
A.T.: Vom vedea în sondaje, eu cred că a pierdut din susţinători, pentru că nu s-a comportat ca un preşedinte şi nu a demonstrat că are o viziune: nu a căutat soluţii pentru problemele existente, ci a adăugat probleme la cele existente. Şi Băsescu a fost creator de probleme, dar a avut şase-şapte ani cea mai mare încredere publică.
Îşi poate reface o parte din capitalul de încredere dacă revine?
A.T.: Nu. Traian Băsescu a avut o şansă formidabilă: să fii preşedintele unei ţări, care a trecut prin momente grele în ultimii 50 de ani, chiar atunci când devine membră NATO şi UE. Să ai toate condiţiile: sprijin public, sprijin internaţional, să ai parte de o perioadă fastă din punct de vedere economic şi să ajungi să fii înjurat pe stradă...
S-a întâmplat din cauza crizei economice?
A.T.: Nu mai poate redeveni popular. Şi-a irosit şansa istorică pe care a avut-o. Eu aşa cred. A avut o platformă istorică pe care a ratat-o.
Această platformă istorică şi-a creat-o singur?
A.T.: Parţial. Un politician care s-a autodistrus.
Credeţi că plagiatul lui Victor Ponta i-a dat un ascendent lui Crin Antonescu?
A.T.: Plagiatul premierului e o mare problemă: o problemă a românilor, o problemă reală care se va răzbuna fără greş, dacă Victor Ponta nu o rezolvă.
Cum poate să o rezolve?
A.T.: Nu ştiu. Dar, dacă nu o rezolvă, riscă să fie considerat un om fără integritate, un hoţ.
Vedeţi posibil un pact de neagresiune între USL şi Traian Băsescu?
A.T.: Traian Băsescu este un tactician care trăieşte din situaţii conflictuale. Până acum a ieşit mai bine sau mai rău din toate situaţiile neplăcute. Societatea modernă este conflictuală, de ce-ar fi nevoie de un pact de neagresiune?
Pentru o coabitare mai uşoară.
A.T.: Coabitarea este prevăzută în Constituţie, nu e vorba despre persoane, ci despre instituţii.
PSD a evoluat sau a involuat în ultimii ani?
A.T.: PSD a fost un partid de cadre, adică de specialişti ai guvernării la nivel local şi central. Acum, la conducerea PSD sunt grupuri de interese, nu mai sunt cadre.
Era mai bine înainte?
A.T.: Eu mă simţeam mai bine în sistemul vechi, pentru că acum, când pârghiile partidului sunt împărţite între grupuri de interese, trebuie neapărat să faci parte dintr-un grup. Cadrele au funcţionat bine în perioadele Iliescu, Năstase şi parţial sub Geoană şi erau în general tehnocraţi, profesionişti ai guvernării, ai analizei politice, ai prognozei economice.
Şi acum unde sunt?
A.T.: S-au retras, după ce au fost marginalizaţi. Când vorbeşti cu ei, te sperii, fiindcă ei ştiu exact consecinţele acţiunilor sau nonacţiunilor din această perioadă.
Se înţelege că PSD s-a democratizat prin deprofesionalizare?
A.T.: Ce formulă... Reforma adevărată în partid s-a făcut în 2005, dar a început în vara lui 2004, prin alegerile interne care au avut loc atunci. Tot atunci, Biroul Permanent a fost înlocuit cu un Birou Tehnic de Coordonare.
De ce s-au făcut astfel de mişcări?
A.T.: Aveam sondaje care ne arătau că Theodor Stolojan trecuse în faţa PSD, după alegerile locale din iunie 2004. S-a făcut un program pe trei direcţii: schimbarea tipului de campanie pentru Adrian Năstase - a dispărut din mass-media şi a stat în case de la ţară cu WC-ul în curte. A venit de acolo transfigurat, nu-i venea să creadă cum trăiau unii oameni. A fost adus cu picioarele pe pământ.
De ce n-au apărut aceste amănunte?
A.T.: Pentru că erau pentru dânsul, să vadă cum se trăieşte în România. A doua direcţie a fost introducerea alegerilor interne în partid. În septembrie 2004, când s-au încheiat alegerile interne PSD, era din nou în faţă, iar Năstase îl depăşise deja pe Stolojan. A treia direcţie a fost schimbarea programului de guvernare. M-am dus cu tot acest dosar la Bruxelles şi a fost pentru singura dată când transformările interne dintr-un partid erau menţionate în Raportul de ţară din 2004 ca progrese semnificative în
aderare.
Erau şi multe critici.
A.T.: Da, şi noi ştiam că aveau multe să ne spună. Iar noi eram mai critici decât CE sau PE. Ştiam destule despre România ca să ne dăm seama ce este de făcut.
Mai sunteţi în PSD?
A.T.: M-am autosuspendat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Destinatii
Postări populare
-
Republican presidential front-runner Donald Trump visited the editorial board of The Washington Post on Mar. 21. Here is audio of the ful...
-
Autor: D.I.A.. Toti oamenii de casa ai lui Adrian Nastase s-au adunat sa sarbatoreasca botezul fiicei multimiliardarului Adrian Petrache Pen...
-
La batranete neimplinita pe masura aspiratiilor incercam cumva sa recuperam timpul nefructificat? Punem pe piata ideilor teorii foarte specu...
-
Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Atentate, vizite şi simboluri criptice de Ion Maldarescu Inceput de an împroşcat cu sânge. ...
-
În timpul documentării serialului „Prin cenuşa industriei", dedicat distrugerii unor fabrici de renume ale României comuniste, am au...
-
Victor a avut amabilitatea de a ne trimite spre publicare urmatorul text: Ani de zile m-am tot întrebat care este în folclorul nostru locul ...
-
Dmitry Orlov este un rus care traieste de cateva zeci de ani in SUA. Mai nou, el scrie despre experienta sa americana, mai ales din perspec...
-
Stereotipurile negative despre romani nu au aparut o data cu mass-media de sfarsit de secol XX. Sunt mult mai vechi. Un prim caz este cel al...
-
Data fiind istoria plina de "semnalizez la stanga si o iau la dreapta" a romanilor de la formarea statului te poti intreba care va...
-
Penitenciarul din Aiud. O sală mai degrabă austeră. O masă lungă, cîteva scaune şi fotolii. Este introdus Nicu Ceauşescu. Pare nesigur. I s-...
5 comentarii:
Deputatul PNL Ludovic Orban considera ca USL a facut doar doua greseli care au permis ca Traian Basescu sa revina in functia de presedinte, una fiind cvorumul, cealalta faptul ca Victor Ponta a permis, in 2010, reluarea votului pentru Curtea Constitutionala, dupa ce, initial, fusese ales un membru PSD.
"Nu cred ca am gresit la suspendare, am indeplinit o procedura fireasca, a fost adus la votul poporului
Pe undeva, am gresit, dar nu acum, mai demult. Datorita interventiei nocturne a domnului Ponta, am acceptat sa fie reluat votul pentru alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala - initial fusese ales domnul Valer Dorneanu (propunerea PSD - n.red).
A fost acea sedinta (in iulie 2010-n.red.) in care parlamentarii PSD si PNL s-au pus in jurul urnelor pentru a bloca votul. In cele din urma, a fost ales omul PDL (Stefan Minea - n.red.)", a relatat Orban pentru Ziare.com.
In opinia sa, si acceptarea pragului de 50 la suta plus 1 a fost o eroare, facuta la presiunea Uniunii Europene.
"A doua greseala a fost aceea ca nu trebuia sa acceptam cvorum - nicio tara din Uniunea Europeana, cu exceptia Lituaniei, nu are cvorum pentru referendum. Premierul trebuia sa fie mai ferm si hotarat, sa le spuna celor de la Bruxelles ca nu poti sa impui reguli. Astfel, 6 slugi ale lui Basescu de la Curtea Constitutionala au ignorat vointa populara", a adaugat fostul ministru al Transporturilor.
Basescu n-a fost sprijinit de Occident
Deputatul liberal crede, in ciuda faptului ca cvorumul la referendum a fost cerut de Comisia Europeana, ca nu a existat sprijin occidental pentru Basescu, ci liderii de acolo au fost dezinformati si au crezut ca apara regulile democratice.
"N-a existat sprijin din partea Occidentului pentru Traian Basescu, au fost dezinformati si noi ar fi trebuit sa fim mai activi in prezentarea proceselor constitutionale.
(...) n-a fost sprijin extern pentru Basescu, ci pentru normele democratice, din cauza unor dezinformari realizate de 'paraciosii PDL'", a mai afirmat Orban.
Basescu nu-si va termina mandatul
Ludovic Orban s-a aratat de parere si ca sunt sanse mari ca Traian Basescu sa fie suspendat inca o data, intrucat acesta nu-si va modifica felul de a fi.
"Basescu e acum lipsit de orice fel de putere si legitimitate. Votul a 8,5 milioane de romani atarna deasupra lui ca o sabie a lui Damocles.
(...)nu cred ca isi va termina mandatul in 2014, cred ca isi va bate joc in continuare de Constitutie si de societate.
La 20-30 de ani ti se mai iarta prostii, dar la 60 de ani nu te mai poti comporta ca un baiat de dupa blocuri, e inacceptabil. Traian Basescu nu-si mai schimba comportamentul deviant", a conchis Orban.
Miscarea de dreapta - PDL fardat
In alta ordine de idei, Ludovic Orban crede ca alianta de dreapta constituita in jurul PDL nu poate sa-i pacaleasca pe alegatori.
"E fundamental ca la alegerile parlamentare Traian Basescu sa aiba un sprijin cat mai redus.
(...)oricat ar incerca sa-i ascunda pe Udrea, Anastase, Videanu, Monica Ridzi, nici un kilogram de fard nu poate ascunde fata vicioasa a Partidului Democrat", considera deputatul liberal.
Sâmbătă, 1 septembrie, liderul PSD Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu, vor deveni naşii de cununie ai lui Laurenţiu Gorun, fiul adoptiv al fostului lider al lumii interlope din Vâlcea, Vasile Gorun.
Laurenţiu Gorun, de profesie avocat, se va căsători cu Larisa Mocioalcă, fiica deputatului PSD Ion Mocioalcă.
”Larisa, asociată în cadrul unui birou notarial din Timişoara, împărtăşeşte aceeaşi pasiune pentru ştiinţele juridice cu viitorul ei soţ şi demonstrează că dragostea poate trece peste obstacolul distanţei. Cei doi s-au cunoscut în perioada în care Larisa făcea practică în casa de avocatură a actualului logodnic”, scrie publicaţia "Săptămâna în Oltenia".
”Da, pe Victor Ponta l-am rugat eu să ne fie naş. Ne cunoaştem de ceva vreme, suntem relativ apropiaţi ca vârstă şi mi-am permis acest lucru. Eu îl văd ca pe Victor, naşul nostru", a declarat fiul fostului interlop Gorun pentru acelaşi săptămânal oltenesc.
Ziariştii de la "Săptămâna în Oltenia" mai scriu că, ”în ciuda unui trecut întunecat al tatălui vitreg, Laurenţiu Gorun a reuşit să îşi găsească o cale care să nu îl lege de isprăvile lui Vasile Gorun. De altfel, şi acesta din urmă a abandonat o cale a violenţei, fiind marcat mai degrabă, în ultimii ani, de cele sfinte decât de afacerile dubioase şi scandalurile care îl consacraseră în Râmnicul anilor ‘80 -’90. «Nu am legături cu cei care se învârteau pe lângă tatăl meu vitreg. Nici nu vreau să atrag prea mult atenţia asupra acestui nume pentru că poate fi dăunător pentru imaginea mea sau a celor apropiaţi mie. Da, pe Victor Ponta l-am rugat eu să ne fie naş. Ne cunoaştem de ceva vreme, suntem relativ apropiaţi ca vârstă şi mi-am permis acest lucru. Eu îl văd ca pe Victor, naşul nostru. Nici el, nici Daciana nu o să fie veşnic în fruntea Guvernului sau în Parlamentul european. Dar cu siguranţă vor fi în inima mea şi a Larisei», spune avocatul Gorun”.
Nunta la care Victor Ponta şi soţia sa vor fi naşi se va desfăşura la capela Palatului Ştirbey din Capitală, iar petrecerea va avea loc la Sala „Regina Maria” a aceluiaşi palat.
Cine este Vasile Gorun
Vasile Gorun, zis “Vulturul”, a fost mulţi ani lider al lumii interlope vâlcene. În urmă cu zece ani, Vasile Gorun a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru ultragierea unor poliţişti din Râmnicu Vâlcea veniţi să-i percheziţioneze locuinţa.
În urma unei monitorizări care a durat mai multe luni, Vasile Gorun a fost reţinut, în 2007, alături de alte şase persoane. Acesta a fost acuzat atunci de constituire a unui grup criminal organizat, spălare de bani, furt calificat, fals sub semnătură privată, infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronice.
Trei ani mai târziu, în 2010, procurorii DIICOT au destructurat o grupare condusă de Ion Gorun, nepotul lui Vasile Gorun. Gruparea Gorun vizată de anchetă era specializată în comiterea de fraude la firmele de leasing şi alte operaţiuni financiar bancare frauduloase, prejudiciul ridicându-se la peste 700.000 de euro.
"În sarcina învinuiţilor coordonaţi de liderul acestora, Gorun Ion, din Judeţul Vâlcea, s-a reţinut faptul că în mod coordonat au desfăşurat activităţi de inducere în eroare şi achiziţionarea unor autoturisme de la firmele de leasing, care au fost ulterior înscrise în circulaţie prin folosirea de documente de identificare şi omologare false", se arăta într-un comunicat al DIICOT din 2010.
„Băsescu, Crin şi Ponta naufragiază pe o insulă pustie. Aflaţi pe plajă, Crin se erijează în conducător al grupului şi propune ca fiecare să o ia în altă direcţie ca să-şi mărească şansele de a găsi resurse pentru supravieţuire. Se despart: Crin merge ce merge prin pădure, caută, ciuleşte urechile, dar degeaba! Nici urmă de ceva comestibil, cât de cât. Într-un final, ajunge într-un luminiş, în care Băsescu deja îşi făcea un grătar! Fericit, se duce la el şi îl îmbrăţişează! ’Bravo, Băsescule! Măi Traiane, eu întotdeauna te-am admirat. Ştii să te descurci în orice situaţie, se vede că ai fost marinar. Ce mai, eşti tare! Auzi, între noi fie vorba, mie Ponta ăsta nu mi - a plăcut niciodată!’ La care Băsescu răspunde sec: ’Nu-ţi place, nu mănânci!’”
Momentul unu: În prima vizită la Bruxelles a lui Victor Ponta cel care şi-a asumat rolul de a-l introduce pe prmierul român în saloanele europene a fost Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. În conferinţa de presă care a urmat acestui prim botez diplomatic al premierului Ponta la Bruxelles, parcă pentru a oferi garanţii oficialilor europeni ca Bucureştiul poate da ceva mai bun şi mai de ştaif decât un fost membru al securităţii ceauşiste (Băsescu), Martin Schulz a fost lapte şi miere. Politicianul german a făcut declaraţii flatante. L-a declarat pe Ponta „unul dintre cei mai buni şi mai de valoare prieteni ai mei”. Premierul nu putea fi decât impresionat şi recunoscător pentru acest mic serviciu de public relations amical făcut de socialistul german, care este şi preşedinte al Parlamentului European.
Momentul doi: odată cu declanşarea la Bucureşti a blitzkieg-ului juridico-instituţional care a dus la suspendarea lui Băsescu, Schulz a schimbat foaia. După a doua întâlnire cu Ponta, în timpul conferinţei de presă, atmosfera se schimbase. Schulz adoptase faţă de premierul român un alt ton. Cel al unui diriginte care îşi ceartă elevul. Şi-a declarat preocuparea faţă de situaţia din România, fiind primul, chiar înaintea lui Barroso, care a lansat imperativ sugestia ca Ponta să accepte că referendum-ul trebuie declarat valid, numai şi numai dacă va exista un cvorum de participare al celor înscrişi pe listele elctorale. Dacă cel care se declară cel mai bun prieten al tău, din aceeaşi tabără ideologică, îndrăzneşte să îşi sugereze o anumită conduită, adăugând poate că este spre binele tău să acţionezi într-un anume fel, câine să fii, tot apleci urechea la sugestiile lui. Prima cedare a lui Victor Ponta. A doua s-a întâmplat la fatidica întâlnire cu Jose Manuel Barroso, a doua zi, în biroul acestuia. Obsesia cu cvorumul de participare al celor înscrişi pe listele elctorale devenise deja un de la sine înţeles.
Analiza întregii campanii de discreditare a USL în străinătate arată că unul din cartierele generale ale SIE, Băsescu and Co. a fost Germania. O mare parte din pârghiile de influenţare a opiniei publice europene în favoarea lui Băsescu au fost montate acolo. Ştim azi şi care au fost raţiunile ascunse ale implicării nemţilor în jocurile de culise politice de la Bucureşti. Puţini ştiu însă că Berlinul a făcut presiuni nu doar asupra eurodeputaţilor creştin-democraţii germani, ci şi asupra socialiştilor germani din Parlamentul European pentru a se implica în revenirea lui Băsescu la Cotroceni. Dincolo de simpatiile ideologice, au fost chemaţi la ordine şi li s-a atras atenţia că, odată cu suspendarea lui Băsescu, interesele germane sunt afectate direct. Când unui german îi spui acest lucru, uită şi de prietenii din străinătate, şi de eventuale preferinţe ideologice. Ei rămân înainte de orice germani. Aşa se explică probabil şi declaraţiile ulterioare de repoziţionare ale unui Hannes Swoboda, liderul social-democraţilor din Parlamentul European: chiar dacă Băsescu este un preşedinte fără legitimitate, USL ar trebui să accepte decizia CCR.
Presa a dezvăluit că Băsescu a făcut tot ce i-a stat în puţinţă să îi ofere Angelei Merkel pe tavă Oltchim pe nimic. Din această afacere Germania iese cu vreo câteva miliarde de euro profit. Ar fi doar mizilicul de la ospăţul geopolitic pe care şi-l pregăteşte Germania în zonă. Acum zece ani, prietenul meu profesorul Cristopher Cocker de la London School of Economics făcea o profeţie: «învăţaţi germana şi rusa, pentru că, în următoarele decenii, jocurile geopolitice şi geoeconomice vor fi făcute în Europa Centrală şi de Est de Berlin şi de Moscova, cu sau fără acceptul Statelor Unite». Zona devine clar un co-dominion germano-rus. Aceasta este noua politica lui Drang nach Osten pentru recuperarea pierderilor cauzate locomotivei economice germane de criză din zona euro. Aşa că pionii fideli mecanismului de generare de profit pentru Germania în regiune trebuie să funcţioneze zeiss. Unul din ei este şi Băsescu. Nu m-ar mira să aflu că şi semnarea contractului cu Gazprom de către Videanu, în vederea dezvoltării proiectului South Stream (rivalul proiectului Nabucco) a fost făcută tot la sugestia Berlinului. Când Bruxelles-ul are solicitări maximaliste faţă de politica ta internă, trebuie să te aştepţi ca de fapt Germania - cel mai important contributor la bugetul UE – să stea în spatele lor. Ar fi ridicol să ne aşteptăm ca în interiorul Europei, Germania să comporte precum Lichtenstein şi să fie sibilinic de diplomatică precum Cetatea Vaticanului. Dacă o componentă a menghinei diplomatice în care a fost prins USL-ul în ultimele două luni a fost Statele Unite, cealaltă a fost Germania.
Trimiteți un comentariu