Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

2.1.09

Romania in 2009,
Cat de diferita fata de aceea de pana in 1989?

INTELect si ARTa: Mircea Cantor la MoMA, NY City

Recent am vazut o instalatie video a unui artist roman, Mircea Cantor. Este vorba acolo de un lup si o caprioara, amandoua animale jigarite, aflate intr-un spatiu pe care trebuie sa-l imparta nenatural firii lor si intr-o relatie ambigua. Initial, gandul m-a dus la relatia dintre calaii comunisti si victimele lor. Dupa aceea, m-am ganidt la relatia generala dintre calau si victima. Acum ma intreb daca nu cumva ceea ce se intampla in Romania de astazi este in continuare foarte bine descris de animalele lui Cantor. Ne aflam cu toti intr-un spatiu sanitizat de UE in care ne consumam dandu-ne sah si asteptand sa ne tragem matul final. Intre timp, toti ne jigarim si sub-functionam ca intr-o farsa istorico-biologica pana la replay. Fata de acum 19 ani, tratamentul spatiului este diferit.





Dincolo de metafora, 2008 va intra in istorie ca anul marilor averi, chiar daca temporare, ai celor mai mici si multi si inceputul unui timp de jale. Marea greseala din 2008 a fost instituirea pensiilor private pe fondul neobligativitatii reinvestirii banilor in economia romaneasca. Asta se poate rectifica la viteza, insa. O greseala mai mica, ce nu se mai poate repara, a fost atunci cand acelasi Isarescu i-a lasat pe speculanti sa zburde liber pe campia Leului. Reparatia ar fi constat in taxe pe specula; nereparatia ne-a costat miliarde de euro cheltuite pe proptirea Leului ce sa incapataneaza sa cada in continuare. In 2009 vom vedea cine a inotat fara chiloti in apa ce a ridicat atatea gunoaie la vivelul de mari jucatori economici. Tot acum vom incepe sa-i vedem si pe cei cu adevarat talentati in a pune bazele unei economii romanesti. De politica nu avem ce spune in plus fata de ce am spus deja.

Romane, oriunde te-ai afla, citeste, sa-ti fie bine, peromaneste!

La multi ani!

2 comentarii:

Anonim spunea...

voi ati scris deja despre esecul lui isarescu de a penaliza speculantii impotriva leului.

MUGUREL, TI-AM SPUS CA ASA VA FI!


Au trecut doua luni de cand ziarul nostru a publicat primul articol referitor la interventiile BNR in piata valutara. Foarte multe voci au considerat aceste interventii drept justificate.
Mugurel Isarescu capata o aura de tehnocrat desavarsit si erou national.
Seful BNR-ului intrase in lupta cu speculantii valutari fara a tine seama de costuri.
Ceva nu parea firesc.
Toti credeau sincer in capacitatea mai marelui peste banci de a pastra controlul absolut asupra pietei valutare.
Situatia le convenea de minune atat lui Tariceanu, eliberat de obligatia explicatiilor privind propriul mod pervers de gestiune a economiei, cat si tuturor politicienilor aflati in campanie si preocupati de ocuparea viitoarelor pozitii de comanda.
Guvernul a decis sa musamalizeze adevarul.
La ordinul lui Mugurel Isarescu, BNR a inceput sa arunce valuta din rezerva nationala in focul incins de speculanti pentru deprecierea Leului.
Nimic nu l-a convins pe Isarescu sa renunte la aceasta actiune in dauna Romaniei.
Presedintele Romaniei a fost indus in eroare de oamenii care au sabotat cu sange rece sansele de reusita in procesul de refacere a economiei dupa perioada de criza.
Noul Guvern, indiferent care ar fi urmat sa fie acesta, nu mai avea sanse reale sa-si indeplineasca angajamentele asumate.

Cine a orchestrat aceasta piesa impotriva intereselor Romaniei?

Inceputul dezastrului
Pe parcursul zilei, Leul crestea si cadea, BNR-ul luptand dur la fiecare nivel de rezistenta. Pe langa interventii directe in piata valutara, “tehnocratul-sef al Romaniei” - Mugurel Isarescu s-a apucat de normalizarea dobanzilor din piata monetara, stranguland cu aceasta actiune lichiditatea interbancara.
BNR-ul nu reusea sa obtina rezultatul dorit, dar nu-si recunostea erorile, spunand ca cei care se indoiesc de performantele bancii centrale sunt “raspandaci” incompetenti.
Atunci, l-am avertizat pe domnul Isarescu ca devalorizarea Leului este doar o chestiune de timp, iar interventiile BNR nu fac altceva decat sa ofere speculantilor un pret mai avantajos pentru achizitia de Euro.
BNR-ul refuza sa ofere lichiditate pentru bancile locale care au facut swap-uri valutare cu bancile straine, iar Mugurel era mandru ca a reusit sa-i “arda” pe speculanti si ca “fiecare si-a luat portia”.
In consecinta, ratele imprumuturilor interbancare cresteau, iar companiile locale nu puteau gasi finantare pe termen scurt. Evident, in “eforturile de briefing” organizate de BNR, pentru problemele din piata erau blamate bancile private si numai Mugurel era “aparatorul suprem si fara de cusur al intereselor oamenilor simpli”.
Mugurel Isarescu, obisnuit cu acceptarea neconditionala a oricaror opinii enuntate de el, parea debusolat in situatia in care jurnalistii sau economistii independenti isi exprimau dezacordul cu actiunile lui.
Argumentul principal utilizat de domnul Isarescu in polemica este acuzatia de incompetenta a celor care il contrazic.
Alte doua “argumente” care ar trebui sa justifice politica BNR-ului in fata natiunii sunt: “capitalul este capital” si “cu rezerva valutara pot scoate toti Leii de pe piata”.
Aparent, atunci cand le-a enuntat, Mugurel Isarescu se astepta ca acestea sa fie acceptate fara echivoc, iar politica dubioasa a BNR-ului sa devina unanim acceptata in randurile expertilor independenti si ale societatii civile, dar nu a fost sa fie asa.
Nu putem uita insinuarea perfida a lui Isarescu privind iminenta tragere la raspundere a “surselor” din banci carora nu li se va mai permite sa lucreze niciodata in sistem, iar unele banci isi pot pierde chiar si licenta.
A fost trist sa asistam la reimprospatarea metodelor si practicilor “cercetatorului stiintific” Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala, unde civili erau femeia de serviciu si directorul Costin Murgescu. De aceea, trebuie sa-i dam asigurari actualului guvernator ca sursele sunt chiar din BNR, iar in ceea ce priveste suspendarea licentei acestei institutii, ne permitem sa avem serioase rezerve.

Acum, peste doua luni dupa inceputul degringoladei orchestrate de Mugurel Isarescu, este timpul sa tragem unele concluzii referitoare la abilitatile profesionale ale guvernatorului BNR.

“Capitalul e capital”
In discursul sau, menit sa insufle incredere in sistemul bancar, Mugurel Isarescu a spus ca bancile straine nu au cum sa retraga capital din Romania, invocand faptul ca structura pasivelor sistemului bancar este concentrata pe termene lungi si, prin urmare, bancile nu pot retrage banii colateralizati pentru credite, iar capitalul social al bancilor nu poate fi retras in principiu.
Dupa ce Mugurel Isarescu si-a exprimat convingerea absoluta de faptul ca bancile straine nu pot retrage capital din Romania, piata a predat o lectie excelenta guvernatorului BNR, demonstrandu-i ca acesta nu a avut dreptate.

Rolul profesorului a fost asumat de olandezul Steven van Groningen de la Raiffeisen, care a lansat strategia de cesionare a creditelor din portofoliile bancilor catre entitati specializate din afara Romaniei.

Pretextul este excelent - dorinta de utilizare a cashflow-rilor rezultate din portofolii de credite drept colateral pentru hartii de valoare garantate cu active -, mai exact CLO (Collateralized Loan Obligations).
Van Groningen mai mentioneaza inca un aspect al acestei operatiuni care - daca luam in consideratie probabilitatea minimala a vanzarii la un pret cat de cat atractiv a CLO-urilor bazate pe credite est-europene -, pare a fi rationamentul principal al acesteia.
Transferul creditelor de pe bilantul unei banci locale pe bilantul unei entitati externe, elibereaza o parte din banii pe care banca locala ii are blocati la BNR.
Cam atat deocamdata pentru sustinatorii ideii conform careia “capitalul este capital”.

Exista si alte trucuri, mai mult sau mai putin transparente, pe care le utilizeaza bancile locale pentru a transfera banii in afara tarii si se pare ca BNR-ul, fie nu are capacitatea organizatorica, fie nu are dorinta sa opreasca exodul de facto al capitalului din bancile locale.

Bancile cer reducerea rezervelor minime obligatorii pe care le impune BNR-ul, spunand ca vor utiliza acesti bani pentru creditarea economiei reale, dar Mugurel Isarescu nu se grabeste sa faca o astfel de miscare dintr-un considerent pe care refuza sa-l recunoasca in public. Daca bancile iau inapoi de la BNR banii constituiti drept rezerva obligatorie pentru pasivele bancilor, BNR-ul se va confrunta cu o scadere dramatica a rezervelor valutare.
De ce?
Pentru ca rezervele minime obligatorii constituite in valuta sunt incluse de BNR in calculul rezervei valutare internationale. Daca bancile locale reusesc sa retraga banii blocati la BNR, toata lumea va vedea ca au ramas foarte putini bani pentru sustinerea Leului si asta in conditiile in care mai exista, in general, bani pentru interventii valutare.

“Cu rezerva valutara pot scoate toti Leii de pe piata si trecem la Euro”
Atat reprezentantii guvernului, cat si functionarii BNR in frunte cu domnul Isarescu incercau sa ne convinga pe parcursul campaniei electorale ca nu exista motive pentru devalorizarea Leului, altele decat atacurile speculative organizate de niste speculanti internationali!

Prin urmare, aruncarea in focul pietei valutare a unei sume semnificative de bani din rezerva BNR era considerata de drept justificata. Problema este ca, de fapt, atat domnul Isarescu, cat si reprezentantii MEF, fie au dat dovada de o incompetenta incredibila, fie au mintit cu buna stiinta de dragul campaniei electorale.

Pentru cresterea cursului Euro/Leu existau si exista o serie intreaga de premise de ordin strictamente economic, iar speculantii nu faceau altceva decat niste incercari de a beneficia de pe urma unui proces natural pe care incercau sa-l accelereze.

Prin interventii valutare, BNR-ul n-a reusit sa faca decat doua lucruri:
• sa pastreze timp de aproape doua luni o aparenta de stabilitate si bunastare iluzorie de dragul campaniei electorale si
• sa vanda speculantilor valutari sume semnificative de Euro, la un pret promotional.

Conform calculelor noastre, BNR-ul a inceput sa intervina atunci cand cursul a ajuns la nivelul de 3,94 Euro/Leu si iata-ne acum, peste doua luni, la chiar peste 4 Euro/Leu si nimeni nu vorbeste despre atacuri speculative.
Mai exista o diferenta intre situatia din octombrie si situatia de azi si aceasta diferenta poate fi calculata cu precizie de pana la 1 Euro. Aceasta diferenta este egala cu suma care a fost necesara interventiilor valutare ale BNR pe parcursul acestor luni.

Ar fi interesant de stiut de ce BNR-ul nu mai intervine in piata. Daca i s-au terminat banii, inseamna ca Mugurel Isarescu trebuie sa iasa in public si sa raspunda unde sunt. Daca banii mai exista, dar interventiile nu se fac pentru ca BNR-ul a inteles ca deprecierea Leului este justificata si nu este provocata de atacuri speculative, atunci Mugurel Isarescu ar trebui sa faca un “efort de briefing” si sa recunoasca faptul ca a fost incompetent, concomitent dand socoteala pentru banii din rezerva valutara, care s-au dus pentru interventii valutare justificate exclusiv din punct de vedere politic si nicidecum din punct de vedere economic.

Cunoscand dispretul nobil pe care il manifesta Mugurel Isarescu fata de presa si societatea civila, nu prea avem sperante sa obtinem un raspuns de la BNR. Totodata avem speranta ca simpaticul premier Boc va putea adresa cateva intrebari pertinente domnului Isarescu. Stim ca BNR este o institutie independenta de executiv, dar este indubitabil ca in perioada de criza aceste doua institutii trebuie sa lucreze in tandem bazat pe incredere si schimb complet de informatii, deci domnul Isarescu nu va refuza o “scurta discutie” cu premierul Romaniei.

Redactia economica

Anonim spunea...

Domnu' Isarescu,dumneata ai cumparat cumva, ceva euro, atunci cand dadeai lovitura dupa lovitura speculantilor!?! sau ai amanat-o cu calmul providential, pentru acum, cand cursul scade ametitor!You stupid fck, cu aere de primadona!
Mugur Isarescu - un fck'n uzat securist, frustrat de pozitionarea in a doua linie de catre cozile de topor dinaintea lui, care serveste pupand in cur, partide, filozofii pe care nu le intelege, cu care nici in clin nici in maneca, singura lui filozofie fiind pe cine si cum sa pupe-n cur mai repede si mai bine, pentru a se pisa, de cat mai de sus, plin de dispret, pe cei multi...Cei care nu inteleg in asa detaliu 'economia mondiala'...

Google
 

Postări populare