Conform ziarului "Business Standard" Banca Naţională va putea decide joi sa relaxeze condiţiile de creditare în cazul unor categorii de împrumuturi la cererea bancherilor. Este vorba de cridite ipotecare, in care caz gradul de îndatorare ar creste la 60-65% (nivelul actual fiind între 30% şi 55%).
Imprumutaţii aduc ca garanţii ipoteci locative sau terenuri intravilane. Bancherii au motivat aceasta cerere insistenta ca fiind necesara pentru fluidizarea potentiala a creditării şi la deblocarea parţială a pieţei de case.
Sa ne intelegem, acesta este un cadou al bancilor pentru banci. Oamenii ar face bine sa se gandeasca de 2 ori inainte sa contracteze asemenea imprumuturi. Altfel risca, odata cu cea mai mica schimbare in situatia financiara la nivel personal si de familie, sa piarda totul. Trebuie spus ca situatia financiara la nivel personal si pe familie este foarte sensibila la ce se intampla la nivel de economie. La nivel de economie avem un Leu in cadere libera si somaj in crestere. Banii ce ne vin de la cei plecati la munca in strainatate se vor imputina si ei.
Concluzia este ca Banca Nationala persista in a face jocuri marunte pe termen foarte scurt (cum au fost si banii risipiti pe proptirea Leului) care ne vor costa foarte mult. La un astfel de timp, creditele nu trebuie contractate decat pentru productie, iar Statul ar trebui sa le incurajeze doar pe acestea. Se poate spune ca tot productie este si constructia de case, insa de acolo inca nu s-a iesit din bubble. Bubble-ul caselor romanesti este cel mai bine descris de imposibilitatea de a-ti cumpara o casa din salariu. Smecherii si baietii destepti nu-s destui de multi sa justifice preturile aberante la apartamentele atat de multe si obisnuite din mai tot locul in Romania.
Ce se va intampla? Banca Nationala va aproba cererea bancherilor, oamenii vor gresi si vor contracta credite, pierzand in felul asta terneuri si proprietati. Desigur, unul pe contra ar putea spune ca tocmai in felul acesta vom ajunge sa pornim morishca capitalista si vom putea separa bobul de neghina activitatii economice. Numai ca, as intreba, cine mai crede in povesti?
Da click aici ca sa vezi totul!
VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu