Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

2.7.08

creste dobanda la leu in timp ce-i scade valoarea fata de euro
sau simptomul romanesc al caderii libere

Pentru cititorul consecvent peromaneste nu-i o noutate parerea noastra despre economia romaneasca post-integrare. Noutate pare a fi doar pentru cei responsabili de politica economica si fiscala, guvernul si echipa lui Isarescu, respectiv. Cei dintai sunt prea-ocupati cu politici populiste ce sa le asigure cat mai multe voturi la generale. In cazul guvernului Tariceanu, pretul populismului economic este inflatia. Echipa de la Banca Nationala a esuat atat in politica fiscala cat si in activitatea sa normativa si de control. Pretul inadecvarii activitatii BNR este supraincalzirea economica, insotita la limita de specula. In viata de zi cu zi, avem de-a face cu prea multe imprumuturi de la banci straine, care merg mai ales pe consum de import si real-estate.
Semnele macro-economice nationale si internationale ar fi indicat alte abordari, cel putin incepand cu august 2007. Institutional vorbind, guvernul ca pompier politic nu poate face intotdeauna ceea ce trebuie pe motiv ca trebuie sa stinga nu stiu ce foc electoral cu inflamabile pre-electorale. BNR a esuat lamentabil si fara scuze neexercitandu-si prerogativele si independenta.
Pe termen scurt, cel mai probabil vom asista la tot felul de cadouri electorale pe fondul unui val de scumpiri, cel din urma pentru a stavili inflatia. Caderea cursului de schimb al leului poate favoriza producatorii interni ce exporta in UE. Problema exportatorilor, ca si a celor care produc ceva in Romania, va fi cresterea costurilor la materii prime si forta de munca. Aici guvernul poate sa continue/intensifice politica de primire a fortei de munca din strainatate. Analiza a ceea ce va urma se complica pentru ca sistemul va fi descris de mult mai multe variabile. Mai mult, un numar de variabile este in afara controlului romanesc, ele depinzand de mersul economiilor lumii. Echilibristica necesara pentru supravietuirea economiei noastre depinde si de obtinerea unui nivel de autonomie economica, adica sa produci ceva care se cumpara indiferent de starea economiilor lumii. In momentul in care, de exemplu, bancile si sistemele de pensii private sunt straine si nu sunt normate sa respecte interesul national, mai mult de jumate din batalie este pierduta.
La nivelul cetateanului, un singur sfat: Vinde orice si stai pe euro!
Una peste alta, noi vom plati cu inflatie si scaderea activitatii economice. Guvernul poate fi schimbat, in teorie cel putin. Cine-i va da biletul de plecare lui Isarescu?


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

2 comentarii:

peromaneste spunea...

Colac peste pupaza, scaderea activitatii economice in vestul european loveste economia romaneasca din cel putin doua directii.

Pe langa climatul general de precautie si contractie se adauga faptul ca Spania este atinsa in mod special de stagnare economica. In alte cuvinte, remitantele (banii trimisi de romanii plcati la munca in strainatate) vor fi cu mult mai mici/putine.

Anonim spunea...

perversiunea lui minte-ma frumos...
Drama actuala a Rrom-inichii este ca banda de talhari 322 (elita de prada suna prea nobel pentru aceste javre) se pliaza perfect la tarele cele mai profunde ale populatziei mioritice: io ma descurc, capra vecinului, capul plecat..., Ghitza pupa-l in dos si papa-i tot, totzi sunt hotzi si atunci de ce sa nu fur si io, ca n-oi fi prost (vezi cazurile de la bacaloriatul adormitzesc, dovada ca si adolescentzii sunt puternic virusatzi). Deci haita pedeseristo-patricista ofera ce se cere: pomeni- minciuni si liber la hotzie. Cum sa nu-i voteze bizonu'? Exista insa si o "sperantza" de aducere pe drumul cel bun - printr-un salt catastrofic, ca in decembrie 89 si cam mereu in istoria noastra. Este recesiunea EU care aduce acasa capsunarii si ceilaltzi emigrantzi, nevoitzi sa scape de complicatziile financiare din tzarile pe unde s-au aciuit - credite neplatite, somaj cronic, etc. Eu sunt this week in Irlanda si mi s-a spus ca polonezii - tot ei - au dat deja semnalul. Daca acum doi ani erau 4% din populatzia Irlandei (cca 200 mii) acum sunt sub 2%. S-au intors de voie de nevoie home. Ce o sa faca cei 322 de banditzi cand se vor trezi cu vreo doua milioane de repatriatzi? Vor tipari bani dar inflatzia ne va nauci. Poate asa vor iesi din nou oamenii in strada sa finalizeze revolutzia din 89, adica sa termine cu haita activisto-securista nashita de Iliescu si de FSB.

Google
 

Postări populare