Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

12.9.06

Oboseala Basescu



Draga cetitoriule peromaneste, natura publicatei virtuale peromaneste face ca sa dumneata, cititorul, sa nu descoperi ceva "nou" la fiecare vizita. Asta se datoreaza faptului ca peromaneste este un site voluntar si contribuitorii au joburile dedicate altele decat a contribui aici, pe de-o parte, sau ca nu intotdeauna se intampla ceva la care noi sa adaugam valoare prin a deveni parte la discutie, pe de alta.

In continuarea ideii de mai sus, sau ca rezultat, astazi as vrea sa atrag atentia asupra unui fapt, ce pun ramasag ca va domina discutia politica romaneasca in ceva timp de acum. Cititorii nostri atenti stiu deja ca peromaneste nu de putine ori, scrie acum despre ce se va intampla in viitor. Acum este vorba despre Oboseala Basescu.

Basescu a ajuns la Cotroceni promitand romanilor ca vor trai mai bine. Laudabil obiectiv, numai ca problema lui, de fapt a noastra, este ca Basescu isi iroseste prea multe resurse "avand dreptate" in lupta sa cu Tariceanu/Guvernul si ca "mai binele" la majoritatea liderilor romani se identifica arpoape exclusiv cu aderarea Romaniei la U.E.. Din aceste doua cauze, Romania se afla intr-un cerc vicios ce face ca viata oamenilor sa se iroseasca in continuare, in lipsa uni trai mai bun spre care sa avansam vizibil si previzibil (adica nu numai din accidente fericite).

Ceea ce in alte parti ale lumii se cheama leadership, la noi lispeste aproape cu desavarsire. Leadership poate fi descris ca abilitatea unui individ de a fixa un obiectiv pentru un grup de oameni si a maximiza raportul Beneficii/Efort relativ la atingerea acelui obiectiv. In alte cuvinte, un lider muta oamenii de la A la B pe drumul cel mai scurt. De aici se vede ca un lider nu este insarcinat neaparat cu adevarul, morala sau alte categorii folozofice. Ar fi frumos si bine ca liderul sa tina cont de categoriile filozofice amintite atunci cand isi face treaba, insa dintre a avea dreptate si a-i fi mai bine, oamenii in democratie de obieci aleg mai binele.

Revenind la presedintele Basescu, acesta risca sa-si piarda capitalul popular in luptele-i cu Tariceanu/Guvernul si cine s-o mai intampla pe inversul traiectoriei Cotrocenilor, chiar daca si Tariceanu si acest Guvern vor intra in istorie ca accidente triste. Pe Basescu ar trebui sa-l preocupe mai putin circul public in care da replici unuia si altuia in direct la vreo televiziune si mai mult painea noastra cea de toate zilele. Basescu ar trebui sa dea dovada de leadership, ca atunci cand manevra un vapor dintr-un port in altul, si nu sa-si piarda timpul astupand gura unuia sau altuia. Altfel, cine stie, poate ca Basescu si cuplul Saftoiu sunt ceea ce Romania a putut produce mai bun in materie de politica, la stadiul actual cel putin. In alte cuvinte, va mai curge apa pe Dambovita pana fie Basescu va transcende de la jocul om-la-om la strategia jocului pe echipa sau chiar campionat, fie altul mai bun ii va lua locul, si posibilitatea din urma numai daca avem noroc ca natie. Pana atunci, ma incearca senzatia de oboseala Basescu...




Da click aici ca sa vezi totul!

2 comentarii:

Anonim spunea...

spuneti dv. ca leadership inseamna "abilitatea unui individ de a fixa un obiectiv pentru un grup de oameni si a maximiza raportul Beneficii/Efort relativ la atingerea acelui obiectiv". per a contrario, daca eu nu simt ca am vreun obiectiv comunc cu dl basescu, inseamna ca nu e lider. nu ca ar fi vreo surpriza chestia asta, dar propozitia pe care s-a bazat deductia mea e intr-adevar o surpriza: care-s obiectivele domnului basescu? stiam ca presedintele are treaba cu politica externa, primul-ministru cu politica interna. s-ar putea sa gresesc grav, asa ca imi cer scuze anticipat. ca sa poata acuza pe vreunul ca nu face treaba pentru care a fost numit, ar trebui sa-l si vada lucrand, nu numai certandu-se. dar cand oare mediul politic romanesc va termina cu tzatzismele si va lucra, in loc sa barfeasca? probabil dupa ce romanii se vor trezi cu experienta unei panoplii complexe: ceausescu, iliescu, constantinescu si basescu. imi vine o singura idee dupa ce am scris numele astora aici: multa putere mai avem, de le-am rezistat astora!

peromaneste spunea...

keloo, multam de contributie. iata cum vad eu treaba asta: basescu a pledat pentru a le fi romanilor mai bine. democratic a castigat cu acest obiectiv alegerile, deci asta a devenit obiectivul national. pe de-o parte, dumneata esti liber(a) sa aprobi sau nu acest obiectiv. pe de alta, nu putem sa nu-l judecam pe basescu decat dupa cat de aproape ajunge el de a ne aduce intr-o situatie mai buna. restul (nato, trupe in orient, tariceanu etc.) nu-s decat ingredientele ciorbei lui politice si nici eu nu ma simt obligat sa le sprijin neaparat.

ideea articolului, pe care cred ca o avem cumva in comun, era ca devine deja contraproductiva ciorba lui basescu, caci n-o ducem mai bine si nici nu stiu cand/daca in caz ca vom continua in felul asta. dinica

Google
 

Postări populare