Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

11.7.06

bac-ul la romani



Daca auzi pe cineva ca invatamantul romanesc s-a distrus nici poti sa-i mentionezi olimpicii internationali sau bursierii romani aflati pe la mai toate universitatile de renume din lume, insa nu prea vei avea sanse sa-i arati ca in Romania se mai face invatamant de masa. In alte cuvinte, o scoala buna a devenit repede un lux de o categorie foarte speciala, la care nici macar nu aspira lumea ca la o masina scumpa.

Si din cauza ca e acel timp in an, se vorbeste mult in Romania despre Bacalaureat (bac). Intr-adevar, secretul subiectelor se poate cumpara in Piata Romana si transpira de la o versiune la alta mai repede decat se pot face noi subiecte. Asta si din cauza ca nu se poate spune ca romanul nu-i cumsecade. Nici nu mai e clara semnificatia bac-ului si poate ca tocmai de aceea lumea il gaseste un subiect de conversatie al inceputului de iulie. Un recent articol ca cel din Gardianul, SA PUNEM BOMBOANA PE COLIVA BAC-ULUI, nu poate insa sa nu puna pe ganduri pe toti. Este vorba de dialogul dintr-o sala de bac al liceului bucurestean Ion Barbu:
Discutie intre doi elevi la proba de Limba romana: «Imi notezi si mie ala? Saru’ mana». «Vezi ca te vede...»

„(ELEV) (...) V-am furat scaunul...aaaa...radem, glumim daaaa...deci facem (...) se mazgaleste pe foaia ta...ce?“
(soapte, miscari in banci)
(ELEV) ‘tu ma-tii?
(PROFESOARA)(...) Ssta-i locul tau, nu? -da (...) Alba. N-ai albastra?
(ELEV) Scriu peste... nu
(PROFESOARA) Ca are albastra... scrie cu asta ca are tus....
(ELEV) A... ma scuzati si am scris si eu frumos o data frumos in viata... am scris cu negru....amandoua albastre si unul negru... nu mai, gata, asta il bag in portofel (...)
(explicatii)
(PROFESOARA) Trebuie scris cu aceeasi nuanta (...) Daca mai aveti nevoie la toaleta puteti sa mergeti, da’ acum pana incepe examenul, ca dupa aceea incepe examenul... este imediat in coltul scarii
(ELEV) (...) S-o semnati... Si pe aia (...) asta era buna la geografie (...) Stai s-o semneze si dom’ profesor (...) Ce-mi bate inima... O sa-mi rupa bluza... Terminam cu toate emotiile (...) Ce e la punctul 1? (...) da-mi si mie ciorna... Repede... 4 pagini? cine a scris? (...) pai, la punctul ala zici de romanul „Ion“... L-a impins si l-a lovit pe Ion...(dictarea unei colege)
(PROFESORUL): Punctul 1 se refera la strofa aceea...
(alt ELEV): Vezi ca te vede... Asa (...) Ce vrei bre? mhhhh... Ion, Liviu Rebreanu
(suna un telefon mobil)
(ELEV) Ai scris 1? Ihi... E chiar important, l-am scris singur, de nebun... Imi notezi si mie ala... Saru’ mana (...) „b“-ul in special... E tot de acolo... da-mi sa scriu... Laaa „2“... Cine stie aici? aaa, trebuie sa mai trec ceva la punctul 2... Aoleu, aicea da... Gresisem eu... Asta o iau acasa?

Supraveghetoarea: «Vreau sa plec in Spania, la cules capsuni si indreptat de banane»

(Se striga prezenta)
(PROFESORUL): A fost bine, da? Toata lumea este prezenta. Suntem 18, deci... si acuma v-as ruga... toti aveti telefoane, carti, chestii, le punem pe dulap. Inchidem telefoanele si le punem pe dulap. Totul pus pe dulap, da? Suntem cuminti. Toti aveti telefoane.
(ELEV): Nu-mi pun telefonul acolo, n-am ce face?!
(se completeaza fisele de examene)
(ELEV) (...) Banii, ma! Fi atent
(se aude un fredonat)
(ELEV) Fac pipi, vreau si eu la toaleta. Si pachetul de tigari il cere (...) o gramada de bani are in el (in pachetul de tigari – n.r.) (...) Om da si noi, da nu stiu cine? N-ai vazut ca nici nu s-au afisat? N-avem nici o treaba (...) Hai ca i-a oprit (profesoara a oprit banii – n.r.) (...) Vrei, ma, geometrie, ceva, ca are doamna? (...) doamna profesoara (injuraturi la adresa comisiei) (...) Hai, ma, adu’ cartea incoa’... auzi? Sa nu te vada ca daca te vede numai, daca te si vede (...) te-a vazut cand o scoteai de-acolo (...) aoleu, prinde cartea (cantand) o carte mica avea (...)
(...) Da, noi asa am facut am schimbat banii de un milion, uite mai am (...) ahhhh... bai, stii ce ma gandeam? Daca dau la matematica, imi incarc creditu’ cu 20$. Asa, iau un telefon de la cineva cu hands-free, il pun in ureche, fac rost de plata... altceva nu am ce sa fac (...) merge pe copiat acolo... merge in primii doi ani, trei, la „Spiru Haret“... oricum, trebuie niste bani, nu? Trebuie sa platesti facultatea (...)
(ELEV): Doamna profesoara, manca-ti-as pisicile matale...
(PROFESOARA): Vreau sa plec in Spania, la cules de capsuni si indreptat banane...
(ELEV): La indreptat banane? Bine, doamna, facem performanta. Sa plece doamna profesoara in Spania (...)
(sosesc plicurile cu subiecte)
(ELEV) Cred ca i-o dau lu’ asta (unei colege - n.r.) sa se uite putin pe ea... da’ stai, ca s-a uitat profesoara si a zis ca e... de nu stiu ce... sa vedem ce ne zice... nu cred ca stie nici ea (...)
(PROFESOARA): Acum trece-l pe 2 si 3, da?
(PROFESOARA, catre clasa): Ati inteles cum asociati, da?
(ELEVUL)(...) La ala, la coloana, tai 3c... Spune-mi si mie, „d“-ul e cu 2 si „c“-ul e cu 5?... subiectul 2... 2b... 3d... 4a... si la 1?... baga acolo!!... Eu stiu pentru mine... Daca stiam te ajutam... Mai ales matematica... Pai fi atenta... Ia, ma!!... In loc de „c“, e „d“? Andra!... deci e „b“, „c“ si dup-aia „d“... Si la asta e bine, ma, pana la urma a3, b5, nu stiu ce... E bine asa, nu??... „b“, „c“, „a“, „d“...
(ELEVUL) catre profesoara care s-a asezat langa el, cu ceasca de cafea in fata): Doamna Madalina, pot sa i-au si eu o gura de cafea??...
(PROFESOARA dictandu-i elevului langa care s-a asezat): Nici un membru al vreunui consiliu nu a participat la adunare si nici unul dintre acesti domni nu a fost oficial la principat... Punctul „b“, inca din... copiaza din... a multumit camerei care a organizat...
(PROFESOARA dicteaza in continuare, dar din cauza unor probleme tehnice, nu se mai intelege ce spune)“.
Si de aici, fiecare pe cont propriu caci am ramas fara cuvinte...






Da click aici ca sa vezi totul!

6 comentarii:

Anonim spunea...

PROFESORII,

daca ar avea salariile,ca cele ale colegilor din occident,nu s-ar mai preta la asa ceva.Dar vorba proverbului -satulul nu crede flamanduliu.Asa ca,guvernatilor fosti,acutauli si viitori,va meritati soarta in lista tarilor corupte din lume.

Anonim spunea...

tassie,

Dar are restul populatiei salariile celor care au slujbe similare in Occident?
Pe de alta parte, vinzarea subiectelor, ori a rezultatelor examenelor, constituie o infractiune. De fapt, se adevereste proverbul ca cine fura azi un ou, fura miine un bou. Cine a umblat cu copiutza in scoala este acum calificat sa vinda subiecte si rezultate. QED: traiasca si infloreasca scumpa scoala romaneasca!

Anonim spunea...

BACUL Romanesc un FIASCO! Un simplu ochi pe liceele cu renume din Bucuresti si din tara si veti vedea ce note umflate au unii elevi care ulterior nici nu reusesc sa treaca examenul de admitere la o facultate de stat. De ce? Pt ca sunt licee cu fitze si Fizzi, odraslele unor mahari care trebuie sa ia note mari. Verificati apoi listele liceelor si grupurilor scolare in care sunt elevi proveniti din familii fara dare de mana si veti observa ce note "mari" au! Acestia insa au mari sanse sa ia examenele de admitere in facultati! Oare de ce? "De Fulga? :)) Apoi cu nenorocirea asta de notare la examenul de la limba si literatura romana: copii au invatat la clase ca Ion si Moromete erau doua personaje marcante de tarani intelectuali! Acelasi lucru scrie si in diverse carti de comentarii literare: tema intelectualului taran! Numai ca imbecilii de la minister, in frunte cu Hardau, preiau etimologia cuvantului "intelectual" din DEX si motiveaza ca taranu' nu are studii superioare!?! Incredibil cum pot unii (si nu oricare, ci tocmai capii MEC) sa interpreteze un concept literar, o metafora, un stil de viata! Dupa DEX! Penibil, Domnilor! Copii au scris corect acest subiect dar la noi in Romania daca ceva ar putea sa iasa bine, de ce sa nu iasa rau? Si atunci au fost depunctati masiv, au ramas copii olimpici pe dinafara ca ...au tratat subiectul asa ca la carte! Rusine sa le fie tuturor ca si-au batut joc de copiii astia emotionati si cu idei inalte! Le-au retezat nemilos visele inca inainte de a se infiripa! Crima! Asa invata adolescentul roman ce inseamna sa traiesti in Romania, tara in care totul se cumpara, nimic nu se respecta si unica moneda nationala recunoscuta in reusite este BANUL - mai ales daca e international! Nu mai vorbiti de un liceu din Timisoara unde parintii au dat bani, cautati si la Liceul Jean Monet si la altele unde se platesc profesorii cu mii de euro/elev! Dar romaneste fiind, il cercetezi pe cel ce ia 1 leu si nu pe cel ce devalizeaza o banca!

Anonim spunea...

Re: PROFESORII, serios?

> daca ar avea salariile,ca cele ale colegilor din occident,nu s-ar mai
> preta la asa ceva.Dar vorba proverbului -satulul nu crede
> flamanduliu.Asa ca,guvernatilor fosti,acutauli si viitori,va meritati
> soarta in lista tarilor corupte din lume.

Asa au luat 93 de profesori in medie vreo 500 de euroi pt cateva zile de bac muncite. Ii mai comparam cu careva din tara pe "daca" si cu "parca"?
Cu o medie de aprox. 50 de euro de elev taman bine sa plateasca 10 elevi un profesor. Io zic sa bagam o taxa ceva sa fie obligati toti parintii sa plateasca 47-50 de euroi pe luna la salariul profesorilor. Asa ar avea si profesorii "venituri demne" si ar face scoala o mana de elevi "pe alese" ca restul nu si-ar permite.

Sa inteleg ca in cazul asta "flamandul" profesor ar fi "inteles" de "satulul elev si familia lui".

Anonim spunea...

Vreti occident ?



O sa se ajunga intradevar ca in occident . Admiterea la facultate pe baza notelor din liceu si au sa desfinteze bacul. Mai mult elevii o sa ajunga sa reclame profesorii la director, inspectorat scolar fara sa discute cu profesoru si sa umble cu tot felul de fitile dar numai invatat sa nu le ceri.. Parintii care sant o mare de dobitoci au sa ajunga sa reclame profesorii pentru orice inscenare iar directorii si profesorii au sa ajunga sa tremure de frica in fata elevilor. Sloganul provinciei Ontario "students are first". Deci OCCIDENT DORITI SI O SA AVETII. In TDSB esti obigat sa treci toti dobitocii, iar aici se aplica exact sloganul comunist. De ce sa te mai omorii si sa pregatestii lectiile foarte bine cand elevii nu sant interesatii iar masurile de constrangere a elevului sant inexistente. Menirea profesorului este sa tina elevii la scoala ca sa nu se duca la furat sau sa comita crime. Un fel de a fi ocupatii cu scoala.

Sant cate unii elevii de te dreanjaza tot timpul clasei si nu te lasa sa tii lectia prin faptul ca sar sa intrebe tot felul de intrebarii prostesti care cateodata nu au nimic de-a face cu lectia. Merge odata de doua ori sa trimiti dobitocu la oficiu directorului. Directoru se coalizeaza cu elevu si acuza profesoru ca nu are class management. Ganditi-va daca intr-o clasa de 26 elevii ai peste 10 din care unii sant cu probleme de behaviour, altii cu attention deficit disorder. Elevii reclama ca nu inteleg ce le spui. Ei se cred foarte desteptii si acuza profesoru ca nu le-a predat bine (in special la matematica clasa 9 unde se predau farctii. Elevii se uita la profesor ca venitii de pe luna - trebuie sa le explici cu felii de pizza la clasa 8 fractiile). Nu mai comentez faptul ca nu iau notite. Asa ca profesorii in Ontario se fac ca predau iar elevii se fac ca invata. Nu avem scoala de ucenici sau scoala profesionala. Toti termina liceul si majoritatea ajung la facultate sau colegiu. Sant cate unii care dau in gropii de desteptii ce sant si totusi ajung la facultate. Elevii umbla cu reclamatii iar profesorii se satura sa auda de reclamatii si le dau notele super umflate cu pompa. Se mai intampla sa fii reclamat si la acele note super umflate de elevu nemultumit cu nota prea mica.

Pe deasupra cate un elev , dobitoc din nascare mai trebuie si laudat pentru prostiile care le face ca self-esteem e inteles complet gresit aici.

Am intalnit cativa profesorii Romani care au imbratisat noua tara - vai ce scoala buna (motivul ca copiii lor sant in sistemul de invatamant Canadian). Niste ipocriti. No sa ajunga niciodata la nivelul matematicii, fizicii sau chimiei din Romania.

Ce se invata elevii foarte bine la scoala in Canada este cum sa manipuleze pe altii. Nu se preda arta manipularii in nici o clasa. In schimb stiu sa te bombardeze cu intrebarii idioate.

Un profesor are foarte mult stress. Cea mai umilitoare profesie sa fii professor in Canada. De asemenea e adevarat ca profesorii sant bine platitii in Canada, dar nu in America. Unde dracului sa te duci ca in industrie joburile nu sant sigure.

Cat despre cei care ajung la facultate umbla cu fofarlica si asa ajung doctorii, inginerii avocatii si profesorii. La universitate vor sa scoata CALCULUS pentru ca multii nu se mai duc sa se faca inginerii. Matematica e grea. Universitatile sant in business sa faca bani.

Anonim spunea...

conte:

Perspectiva schitata de Dv. chiar e infricosatoare. Este un exemplu execelent care arata de ce nu trebuie totul copiat din vest, mai degraba preluat prin selectie. Dar nici sistemul actual din Romania nu prea ajuta daca copii abia ajunsi maturi incep cu lectia "reusesti daca furi si esti corupt". Garda de profesori din Romania are mii de profesori care stiu inca ce inseamna morala sau etica, dar ei nu se gasesc la locurile unde se iau deciziile. Cel care insala la orice examen fie el profesor sau elev trebuie pedepsit exemplar, iar profesorii fie ei cat de batrani sa fie periodic evaluati de colegii de breasla (sau cu un altfel de control de calitate) si in cativa ani invatamantul va scapa de crengile uscate. Nu meditatiile sunt o problema, caci intotdeauna vom avea cazuri de elevi mai slabute unde parintii vor totusi sa scoate ceva mai mult din micut. Insa industria de meditatii trebuie sa se reduca, si asta nu merge decat daca un profesor poate trai decent si fara acea "doua slujba".

Problema insa pute cel mai tare la nivel de minister si de inspectorate.

Google
 

Postări populare