Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

11.7.06

ganduri de ne-microbist la o finala



Cand Franta da un gol dintr-un 11-metri in primele minute ale jocului cu Italia pentru a juca in aparare pentru tot restul primei reprize, simtzi cum vrei ca italienii sa le-o arate cocosilor galici. Prea semana cu ceea ce s-a intamplat cu Portugalia si asta nu era fotbal de finala mondiala, prea multe faulturi, joc in aparare si nervi. Prima repriza a fost italiana, chiar in ciuda scorului (sau poate chiar din cauza scorului). In a doua repriza insa, Franta revine si arata fotbal. Una peste alta, vezi golul anulat la italieni si alte alea, arbitrajul a fost balansat si nu te poti decat resemna la ideea ca faultul devine parte din inventarul strategic si tactic al fotbalului modern. Dupa aceea urmeaza momentul Materazzi si Zidane este eliminat. De aici si pana la sfarsit, echipa Frantei se duce la vale. Iti aduci aminte ca roman cum francezii ne-au facut tzigani, negru pe alb, si la un meci de fotbal si te intrebi cu ce este mai franceza echipa din finala. Poate ca nu vom cunoaste niciodata ce i-a spus Materazzi lui Zidane, insa tziganizarea romanilor de catre publicul microbist francez cu ce este mai breaza? Vom reveni. Intre timp, click aici pentru a-l vedea pe Materazzi in actiune.





Da click aici ca sa vezi totul!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Imi pare rau pentru Zidane

E nedrept si trist ca un fotbalist de valoarea lui sa-si incheie o cariera remarcabila de o maniera sa de neonoranta. Eu am tinut cu Brazilia, asa ca n-am avut nici un fel de preferinte intre Franta si Italia. Dar mi se pare oribil sa transformi un meci intr-un razboi psihologic in care iti sicanezi permanent adversarul, sperand ca acesta va claca. Din pacate, fair-play-ul a cam disparut din arenele marilor competitii. Mizele sunt prea mari si sportul a devenit in primul rand o afacere.

Anonim spunea...

reactia mea

Stiind ca in final "joaca" Italia pur si simplu nu m-am uita m-am dus la culcare si gata .

Ceea ce nu a fost cazul cu meciul Germania - Portugalia

Pur si simplu nu inteleg care va e problema ?
CAND A JUCAT ITALIA ALTFEL ?
CAND A JUCAT ITALIA DECHIS SI A FACUT SCOR FLUVIU AVAND SIMULTAN SI POSESIA BALONULUI ?

Si iaca de aia eu prefer NBA unde se inscrie copios campionatului european de baschet unde se inscrie cam 2/3 din cat se face in NBA.

Si cum mi se pare legitim sa ma uit la NBA ca sa vad cosuri mi se pare la fel de legitim sa nu ma uit la meciurile Italiei caci nu am a vedea goluri si nici faze de atac ci doar fauturi pretins subtile . Punct

Anonim spunea...

italienii au metoda, dom'le!
-in primele minute de joc Henry e luat in primire de Canavarro care'l loveste puternic cu cotul/ar fi putut evita coliziunea Canavarro, dar ce interes avea?!
-Viera este trantit dur de Zambroto tot in primele 20-30 minute si nu m-ar mira sa aflu ca acel atac a cauzat pana la urma retragerea lui Viera din joc;
-mai vreti?- Zidane este faultat de Canavaro/vedeti cum baietii lupoaicei ataca in grup cu diviziune a muncii/ care-i sare in spate si in cadere ii smulge umarul lui Zidane.
nu tu faulte dure la Abidal sau altii mai slabi ci numai la grei, ca sa nu-si iroseasca gloantele degeaba.
Sigur ca Zidane nu poate fii fericit/mandru de scaparea sa de cateva secunde, caci in definitiv i-a facut jocul lui Materazzi si implicit al Italiei.
Nu-mi aduc aminte, dela finala de pe Wembley, de un asa spectacol grotesc.
Suntem toti mai saraci dupa acst circ de pomina.

Anonim spunea...

Omul Zidane

Dar sa revenim la finala si la Zinedine Zidane. Echipa de acum a Frantei este intr-adevar o echipa antipatica (in raport cu fascinanta generatie a lui Platini, de exemplu) pentru ca:
a) practica un fotbal pragmatic si ne spectaculos (cu exceptiile care consfintesc regula)
b) pentru ca identitatea si istoria tarii ii permite sa alinieze o selectionata multi-nationala la un campionat intre natiuni. Este un motiv de antipatie asemanator cu cel care face Marea Britanie antipatica pentru ca-si permite sa aiba 4 echipe nationale intr-o singura tara. Probabil ca daca printr-un artificiu oarecare o tara ar naturaliza cei mai buni fotbalisti din mai multe cateva tari ar fi antipatica la un concurs pe natiuni (chiar daca componentii ei ar avea ceeasi culoare si religie).

Evident ca se pot gasi imediat motive pentru care Italia ar putea trece drept o echipa antipatica dar deja m-am lungit cu acest comentariu (si spre deosebire de autorul articolului eu fac munca voluntara)

In finala doar prezenta lui Zinedine Zidane m-a facut sa nu fiu 100% fan Italia (ci doar 90%). Ca toata lumea am fost socat si dezamagit de gestul si drama lui. Totusi (greu de spus daca din fericire sau din pacate) gestul lui nu umbreste cu nimic cariera si valoarea sa de fotbalist ci doar destinul sau de om (si nu zeu). Maradona a iesit din scena mult mai urat (prin aceea ca gestul sau a fost premeditat) si asta nu-l impiedica sa treaca drept cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor (cel putin pentru unii). Gestul lui Zidane nu are legatura cu islamismul sau alta religie, nu are legatura nici macar cu ce i-a spus Materazzi. Gestul sau are legatura cu faptul ca fotbalisti mor de doua ori. Pentru prima data in picioare. Zidane tocmai ratase o ocazie uriasa lovind mingea intr-o maniera foarte asemanatoare cu lovitura prin care acum 8 ani a deschis scorul in finala cu Brazilia. Pe atunci era cu 8 ani mai tanar si cu cativa milimetri mai norocos. Zidane se pregatea sa moara si i se parea drept ca pretul acetei morti sa fie triumful pe care Buffon i l-a refuzat. Toata presiunea acumulata intr-o cariera titanica si agonia batranetii si mortii iminente impreuna cu furia impotriva ghinionului (care l-a privat de triumful care i se cuvenea; Poate cineva sa spuna ca nu i se cuvenea?) l-au facut sa cedeze nervos. L-ar fi lovit pe Materazzi si daca acesta i-ar fi strigat "zizi" sau "chelule". Ar fi lovit si un coechipier daca s-ar fi intamplat sa fie vreunul idiot si sa-i reproseze ceva. E trist ca Zidane a cedat dar si mai trist e ca plateste un pret prea mare pentru asta. Zidane nu este un terorist. Nu este un huligan. Stiu asta pana si fotbalisti italieni. Zinedine Zidane este un simplu om si un mare fotbalist.

Daca ne referim strict la jocul de fotbal, foarte probabil ca cel mai bun fotbalist al turneului a fost Canavaro, dar daca includem si ajutorul extrafotbalistic, pshiologic prin care un jucator a contribuit la parcursul echipei sale atunci cu siguranta acela este Zinedine Zidane. Gestul final nu trebuie sa contribuie la decizia juriului pentru ca nu are legatura cu ancheta iar inculpatul a platit deja pentru el. Cu varf si indesat.

Google
 

Postări populare