Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

7.6.06

oul sau gaina




Presedintele american George Bush l-a nominalizat pentru pozitia de ministru, de finante/al economiei, pe Hank Paulson, seful bancii de investitii Goldman Sachs. Trebuie spus ca Goldman Sachs este probabil prima banca de investitii din lume si ca actiunea lui Bush este deja una cu traditie. La miscarea aceasta, Paulson va lasa in urma un salariu anual de $38,8 milioane (€30 milioane) pentru unul de $183.500, asta numai daca ne referim la salariul lui din 2005. Mai mult, el schimba pozitia de autoritate maxima intr-o organizatie globala de renume la varf pe aceea de subaltern al lui Bush, un tip pe seama carui intelect s-au facut si glume.

Pe de alta parte, am argumentat aici cum in Romania mizeria noastra zilnica nu se mai datoreaza vreunui individ sau altuia cat lipsei de insitutii. Asaincat, conversatiile noastre ar beneficia practica politica romaneasca mult mai mult daca s-ar concentra mai mult asupra deficientelor institutionale si cailor de redresare ale acestora decat asupra caracterului persoanelor in discutie. In traditia anglo-saxona se asuma implicit ce e mai rau in om si se definesc institutiile tocmai pentru a ingradi raul din noi. Se asuma de asemenea ca interesul personal primeaza si nu e nici o problema, in cea mai mare parte a timpului, ca cineva sa actioneze in sensul maximizarii interesului propriu.

Va veti intreba acum poate: Ce legatura are nominalizarea unui ministru american cu deficitul institutional romanesc? Pai sa vedem: in Romania (si alte tari est-europene), omul intra in politica sarac lipit pamantului si iese multimilionar in dolari. La americani, omul devine multimilionar mai intai si dupa aceea se duce in serviciul public. In alte cuvinte, ca si cum m-as contrazice, personalitatea conteaza si la americani pana la urma. Da, personalitatea conteaza conform spusei ca omul sfinteste locul, insa institutiile americane functioneaza de ceva timp si chiar si asa li se aduc modificari/imbunatatiri tot timpul.

Pana la urma, problema devine analoaga aceleia cu oul si gaina. Numai ca Americanii au avut marea sansa ca atunci cand li s-au pus bazele insittutionale oamenii erau de prima clasa si nu intarziati la putere precum '-estii' nostri...



Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare