Autor: Simona Popa, Mariana Bechir.
Anchetele declansate asupra modului in care fosti demnitari PSD si-au constituit averile tradeaza un mecanism aparent inocent daca nu s-ar fi repetat de atitea ori.
Adrian Nastase, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu au in comun ceva mai mult decit faptul ca sint catalogati drept "grei ai PSD" sau ca averea lor este acum cercetata de procurori. Modul in care au dobindit-o pare a se supune unui anumit patent. Intr-o masura mai mare sau mai mica, fiecare dintre ei a facut tranzactii personale cu membri PSD, cu prieteni apropiati sau cu oameni din anturaj. Asemanarile nu se opresc insa aici. In relatiile personale, cei care au facut afaceri cu cei trei "grei PSD" par sa fi iesit in pierdere. Au cistigat insa in relatiile oficiale: pozitii in Guvern sau administratie, contracte avantajoase, concesionari la preturi derizorii.
Premierul Bivolaru
Gabriel Bivolaru este printre primii care, in povestea acumularii averii lui Adrian Nastase, a aparut in cercul de interpusi ai acestuia. Terenul pe care s-a construit cladirea din Zambaccian 16 a apartinut initial deputatului PSD. Desi initial Nastase a sustinut cu inocenta ca n-a stiut nici un moment despre legatura dintre teren si Bivolaru, intermediarii care au urmat arata contrariul. De la Bivolaru, pamintul a trecut in proprietatea soacrei acestuia, Elena Sotec, exact in momentul in care deputatul PSD a inceput sa fie anchetat pentru devalizarea BRD, in august 1996. Tot atunci prindea si un loc eligibil pe listele de deputati PSD. Un an mai tirziu, deputatul Bivolaru a inceput sa fie chemat la Parchet, iar pe 26 noiembrie, conducerea centrala a PSD, in frunte cu Adrian Nastase, s-a solidarizat public cu Bivolaru. Dupa numai trei luni, in februarie 1998, terenul a intrat in proprietatea lui Marianthi Athena Theodoru, mama Roxanei Bichel, reprezentanta Casei de Avocatura Nastase, contra sumei de 20 de milioane de lei. Dupa doar o luna, Marianthi a vindut terenul chiar Casei de Avocatura, pentru 100 de milioane de lei, echivalentul a 11.000 de euro. Un an mai tirziu, terenul ajunge in proprietatea Danei Nastase, tot pentru 11.000 de euro, tranzactie la care Casa de Avocatura Nastase este reprezentata de chiar Roxana Bichel.
Polivalenta Bichel
Roxana Bichel n-a fost un intermediar doar in tranzactiile cu terenul din Zambaccian. Ea a fost un bun agent imobiliar pentru familia Nastase si a obtinut un teren de 2,6 hectare, la Balotesti-Ilfov, linga DN1, chiar linga padurea Corbeanca, dupa ce a cumparat trei bucati de la tot atitia proprietari. Roxana Bichel a cumparat, in august 1996, 6.200 de metri patrati de la Persifonia Ghita, din Corbeanca. Femeia din Balotesti intimpinase probleme in obtinerea titlului de proprietate, insa secretara primariei din Corbeanca, Georgeta Talamete, i-a adus cumparatorul adecvat si astfel s-a rezolvat si problema titlului. Familia Ghita a vindut lui Bichel pentru 72 de milioane bucata ei de pamint. Roxana Bichel a mai cumparat inca doua loturi asemanatoare, iar apoi, bucatile insumate le-a vindut, pentru 18 milioane de lei, Danei Nastase. Potrivit EvZ, Roxana Bichel a mai pus mina, tot pentru familia Nastase, pe alte 2,35 de hectare din padurea Corbeanca, pe care le-a obtinut printr-un schimb de pamint facut cu Ocolul Silvic Sacele, schimb pe care Corpul de Control al Ministerului Agriculturii l-a gasit recent ilegal. Bichel a obtinut, in guvernarea Nastase, postul de vicepresedinte APAPS, pozitie din care a supervizat privatizari importante.
Eternul Bittner
Alexandru Bittner a fost, potrivit lui Adrian Nastase, un soi de consilier financiar al matusii Tamara Cernasov, bogata ruda care a adus, prin moartea ei, un milion de euro in familia Nastase. In timp ce matusa Tamara locuia la garsoniera, ea i-ar fi vindut acestuia bijuterii si tablouri scumpe, in valoare totala de 400.000 de euro. Bittner a obtinut, in vremea guvernarii Nastase, concesiuni in Delta Dunarii pe o suprafata de 100.000 de hectare si alte exploatari piscicole, fiind acum unul dintre cei mai importanti proprietari din zona.
Sergiu, baiat bun
Sergiu Sechelariu a inceput constructia blocului din Zambaccian in anul 1999, dupa ce incheiase un contract de asociere cu familia Nastase, ca proprietar al terenului. Potrivit contractului initial, dupa terminarea constructiei, fiecare parte urma sa detina jumatate din cladire. Familia Nastase ar fi cistigat doua apartamente, care costau, dupa evaluarea constructorului, 400.000 de euro, in conditiile in care terenul a costat doar 11.000 de dolari. Potrivit lui Sergiu Sechelariu, intelegerea a cazut, contractul de asociere a disparut in anul 2004, iar firma constructoare, Conimpuls, a primit de la Nastase 29 de miliarde de lei. Sechelariu sustine ca Nastase mai are sa-i dea 5 miliarde pe cladirea din care acum familia Nastase stapineste doua niveluri din patru. Sergiu Sechelariu a fost numit in 2001 secretar de stat la Ministerul Transporturilor (MT).
Irina de la Bacau
Irina Jianu a condus lucrarile pregatitoare de pe santierul din Zambaccian intre 1999 si 2001, in calitate de vicepresedinte la firma Conimpuls, a lui Sergiu Sechelariu, dupa care a fost numita inspector general la Inspectoratul de Stat in Constructii, institutie in subordinea MT. In iunie 2004, Nastase a scos-o pe Jianu din subordinea lui Mitrea si a trecut inspectoratul la Guvern. Irina Jianu este momentan acuzata in dosarul Zambaccian aflat in cercetare la DNA ca i-ar fi dat lui Nastase termopane in valoare de 400.000 de euro, pentru a fi pastrata in functie.
Aventuri imobiliare in fam. Mitrea
Familia Mitrea a vindut la inceputul anului 2004 doua case in valoare de 760.000 de euro. Toti cei implicati in afacerile cu case ale familiei Mitrea sint PSD-isti.
Vila din Str. Aviator Ion Marasescu nr. 14, din cartierul bucurestean Domenii, i-a fost vinduta fostului deputat PSD Eugenu Arnautu, in ianuarie 2004, pentru 480.000 de euro. Sotia deputatului, Gabriela Cornelia Arnautu, a fost numita in 2002 sefa Directiei medicale din MTCT, calitate in care a condus comisiile de externalizare (privatizare) a unor servicii medicale de la noua spitale din reteaua CFR. Prin asocieri cu firme private, spitalele au pus la dispozitie aparatura, personal si pacienti, dar aproximativ 85 la suta din profitul asocierii mergea la firmele private. Desi agentii imobiliari sustin ca vila din Domenii nu depaseste ca valoare 250.000 de euro, Eugenu Arnautu ne-a declarat ca pretul este foarte corect.
Elementul Opran
Mama fostului ministru, Viorica Mitrea, a vindut si ea o vila in Voluntari unui alt PSD-ist, Marius Opran, cu 280.000 de euro. In privinta modului in care au ajuns sa bata palma pentru acest imobil, cei doi se contrazic. Opran ne-a declarat ca a aflat dintr-un anunt dat la ziar, in timp ce Miron Mitrea a declarat pentru EVZ: "Domnul Opran stia casa mai de mult si isi dorea sa se mute in zona. Cind a zis mama ca vrea sa vinda, l-am anuntat". Marius Opran a fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si consilier al presedintelui Ion Iliescu, El a mai fost implicat indirect intr-o afacere imobiliara controversata - cumpararea de catre mama lui Adrian Nastase a unui apartament de la Cristian Sindie, om de afaceri cununat de Marius Opran. La rindul lui, Opran i-a avut ca nasi la nunta de argint pe Dana si Adrian Nastase.
Vila din Voluntari a Vioricai Mitrea fusese achizitionata de la Ion Scarlat, prieten cu omul de afaceri si fostul deputat PSD Iosif Armas. Vinzarea apare in acte ca fiind facuta in 2 februarie 2004, pentru cel mult 150.000 de euro, cum declara Miron Mitrea. Cu toate acestea, dosarul de la DNA a scos la iveala ca vila apartinea inca din 2001 mamei lui Mitrea. Fostul ministru recunoaste ca, tot in 2001, el s-a ocupat de renovarea si extinderea cu 100 de metri a casei, lucrari executate de Vertcon SA, firma Irinei Jianu si a lui Sergiu Sechelariu.
Domeniul Burci
Eficienta cu care Mitrea a reusit sa mascheze vreme de trei ani faptul ca mama sa este adevaratul proprietar al vilei din Voluntari pune in discutie o alta proprietate, situata in comuna Tunari, strada Vasile Alecsandri, despre care toti vecinii domeniului spun ca-i apartine in realitate lui Miron Mitrea. Este vorba despre o curte de aproximativ 1,4 ha, cu un lac la mijloc, si doua cladiri, din care una neterminata, si pe care, oficial, le impart omul de afaceri Cristian Burci si fostul deputat Eugenu Arnautu. "Eu nu am decit casa neterminata si 4.000 de metri patrati. Lacul artificial, casa terminata si un hectar nu sint ale mele, ci ale lui Burci", ne-a declarat Arnautu. Pe vremea cind era actionar principal la Prima TV, Cristian Burci a fost acuzat de presa ca-i face imagine lui Mitrea, singurul ministru care aparea mai des decit premierul Nastase pe acel post. Burci este omul de afaceri care a beneficiat de cele sase milioane de dolari investiti de ministerul lui Mitrea in televiziunea MTC TV Constanta. Banii au ajuns in companii detinute de Cristian Burci sub forma de consultanta si publicitate. �
Prietenii lui DIP
Dan Ioan Popescu si sotia sa si-au vindut, in februarie 2001, cele 50% din actiunile pe care le detineau la firma Ital Agency, pentru aproape un milion de euro, tot unor prieteni PSD. Dupa cum ne-a declarat Ionel Pepenica, el si asociatul sau din firma LUXTEN, Claudiu Radulescu, au aflat despre intentia de vinzare a firmei Ital Agency la organizatia de partid PSD Bucuresti, pe cind Pepenica si Radulescu mai erau consilieri municipali. Despre aceasta tranzactie, Raportul Comisiei speciale de control a averilor sustine ca a fost una fictiva si premeditata, menita doar sa justifice sursele din care DIP a cumparat imobile si terenuri in perioada 2001-2004, cit a fost ministru al Economiei. Firma Luxten Lighting a primit de la societatile aflate in subordinea MEC, pe timpul cind DIP era ministru, 23 de contracte publice in valoare de 56 de miliarde de lei, potrivit unui raport de control ordonat de actualul ministru Codrut Seres. Intimplator sau nu, toate masinile de interventie ale firmei Luxten au aceeasi grupare de litere la numarul de inmatriculare: DIP. "Vine de la Departamentul de Iluminat Public", explica Ionel Pepenica aceasta coincidenta.
Da click aici ca sa vezi totul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu