Citind in Observator cultural un recent interviu cu Stejarel Olaru (luat de Ovidiu Simonca) am ajuns la urmatorul pasaj:
Arhiva Partidului Comunist a stat sub cheie. Ea nu a fost scoasa complet la lumina nici pina astazi. Daca mergeti la Arhivele Nationale, exista Fondul „CC al PCR“, care este accesibil pina in 1972. Chiar si la partea care poate fi cercetata, lipsesc enorm de multe documente. in continuare, arhivele stau prin unitati militare, pazite de trupe de parasutisti. Pina in acest moment, n-a vazut nimeni Arhiva primului-secretar, e vorba de Nicolae Ceausescu, Arhiva Cabinetului unu. Nu este cunoscuta nici Arhiva Cabinetului doi, a Elenei Ceausescu. Unde au disparut aceste arhive? As vrea sa aflu si poate ca prin Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului vom da de urma acestor arhive.Iata care-i hiba. Mai mereu, atentia opiniei publice a fost indreptata pe dosarele Securitatii ca apoi, de fiecare data, sa se dea inapoi pe motive de siguranta nationala. Bineinteles ca cei mai multi, macar dupa vizionarea unui episod din "Memorialul durerii", sunt/ajung de parere ca dosarele Securitatii trebuie accesate in numele vreunui ideal civic sau altul. Numai ca, la scurt timp dupa, instinctele umane prevaleaza si pragmatismul sigurantei nationale depaseste idealismul civic, iar societatea e lasata in bezna pe mai departe. Unghiul pe care (indirect) ni-l propune d-l Olaru este acela de a ne uita la dosarele Partidului (PCR). Intr-adevar, ce considerente de securitate nationala ar mai putea fi invocate in cazul cererilor de liber acces la arhivele PCR? Marturisesc ca nu mi-a trecut prin cap o asemenea abordare, insa ce scuze se mai pot invoca acum (de catre putere, cat si de catre societatea civila) pentru a bloca in continuare accesul la dosarele PCR? Si raspunsul, macar partial, vine cateva paragrafe mai jos:
Ai simtit ca faci o munca de cercetare cu prea putin impact in opinia publica?Sper ca acest sondaj sa fie numai o incercare a unora de a-l manipula pe d-l Olaru. Sau macar sa-i fi parvenit incomplet d-lui Olaru si lipsa contextului sa nu ne permita o asemenea concluzie. Altfel, ma tem ca ne meritam soarta si anume sa repetam istoria pe care nici nu vrem s-o aflam, ce sa mai vorbim de a o uita?
Da, am simtit, m-am gindit de multe ori la acest lucru. Am aflat de curind despre un sondaj, pe care nu l-am vazut publicat nicaieri, in care se spunea ca, la aceasta ora, in Romania, doar 8% dintre romani sint interesati de acest subiect: 8% dintre romani asculta dezbaterile televizate pe aceasta tema, 8% cumpara carti, cumpara ziare, citesc articole sau studii pe aceasta tema. M-am gindit la cifra asta. E mare sau e mica? Pina la urma mi-am spus: daca e nevoie de 5% ca sa intri in Parlament, 8% ramine un procent incurajator. intre timp, munca a devenit un hobby al meu, asa cum era melodia trupei Taxi: „Ma scol dimineata si plec la serviciu: e un hobby al meu“. imi face placere si ma bucur cind oameni seriosi de opinie recunosc rezultatele muncii mele.
Ai o explicatie de ce doar 8% sint interesati?
Cred ca e vorba si de timpul care a trecut, 16 ani inseamna ceva. Eu nu am pretentii de la o anumita categorie de persoane, cei pina in 25-28 de ani nu cred ca sint foarte interesati. Noi ne adresam, din pacate, celor de virsta a doua si a treia, cei care au simtit pe pielea lor ce a insemnat comunismul, fie si numai pentru ca stateau la coada, de la ora 3 dimineata, pentru a cumpara o sticla de lapte.
Da click aici ca sa vezi totul!
Un comentariu:
putin off-topic
Conflictul Petrescu-Oprea de la IRIR este notoriu si e strict pentru ciolan, atat material cat si telectual (cine are dreptul exclusiv sa publice ce gasesc cercetatorii n dosare). Oprea nu are studii de istorie, e un fel de inginer care nu a profesat niciodata ca si marele sau preten de acelasi calibru telectual si moral Ciuvica, care-si zice doctor dar nu a pus mana in viata lui pe un stetoscop. Oprea a fost consilierul pe probleme cica de demascare a securitatii al lui Milica si ce a facut patru ani la Cotroceni s-a vazut cand cu tzapul infrant de securitate. Acum Oprea s-a facut consilierul lui Tariceanu si are sarcina trasata de Patriciu sa-l infunde pe Basescu. Nici Stejarel Olaru nu e istoric ci tot un fel de inginer dar emai sobru si academic in comportare. Uitai sa spun ca Oprea si-a dat un fel de doctorat in istoria tiparului in Romania (publicata teza pe banii lui Buzura cand era director la Fundatia Culturala Romana pe vremea tzapului), teza cu informatii interesante (am cartea), dar care nu prea e recunoscuta ca sa i se zica doctor in istorie. Ca a publicat ce a gasit in arhive (ce i s-a dat, evident) profitand ca era consilierul tzapului e altceva. In orice caz omul Oprea e detestat de nenumarati colegi si daca Ticu nu-l struneste sa nu faca jocurile lui Patriciu vom asista la un esec penibil al noului CNSAS. Chiar nu pot gasi istorici tineri totalmente neinregimentati politic?
Trimiteți un comentariu