Notam aici
- MANIFESTUL CLUBULUI 8
- Sorin Adam Matei (SAM) cu "Boierii mintii"
- Sebastian Buhai şi Sorin Adam Matei cu IDEI, MIŞCĂRI, PERSONAJE (IMP), O enciclopedie a culturii moderne române
Mai vechi semnale peromaneste:
Acum ex-presedintele Constantinescu, luptand cu uitarea, trage din toate pozitiile in Basescu, un mai vechi favorit al sau. Dar avem proba ca nu numai Tariceanu a intervenit in treburile justitiei, daca a facut-o, ramane de vazut, dar si Basescu cand era ministru. Nimic nou, nu ne-am indoit niciodata ca in justitie se face trafic de influenta. Ca grangurii politici isi rezolva afacerile prin tribunale cu magistrati corupti sau timorati. Nu altfel se petrecea pe vremea lui Constatinescu. Dovada e chiar iesirea lui Basescu pe tema prefectului arestat. Cu serviciile speciale la fel. Basescu trebuie sa ia aminte. Pas cu pas, face greselile lui Constantinescu. De la ofensiva contra primului ministru, la dame, de la servicii la Justitie. Se lasa la mana structurilor. Ele ii furnizeaza informatii, dar de fapt il manipuleaza prin intermediul lor, ii determina reactiile. Astfel il controleaza. Pe fidelitatea, discretia lor nu poate conta nimeni. Sa fie atent la lectiile caderii lui Constantinescu cand zice "Constantinescu e un om care nu a lasat nici o o dara in mandatul sau", "...Cum era sa aiba demnitatea unui presedinte atata timp cat nu a existat ca presedinte pentru tara asta." A lasat ceva foarte important: o experienta ratata. Exact din asta trebuie invatat, din esecul lui. Ar avea numai de castigat. Eventual l-ar ajuta sa isi duca mandatul pana la capat. (Stelian Tanase, Ziua 26/11/2005)Tocmai asta este elementul lipsa in Scietatea Cvila romaneasca de dupa '89, SOLIDARITATEA impotriva vechilor structuri a caror victima am fost majoritatea, nu numai Dl.Stelian Tanase.
Un muncitor care lucreaza in strainatate va fi platit ca in tara de origine, prevede Directiva Bolkenstein, care de ieri se afla in dezbaterea Comisiei de Munca a Parlamentului European. In conditiile in care documentul va fi adoptat muncitorii romani care lucreaza in tarile membre UE vor fi platiti ca in Romania, adica in jur de 300 de euro pe luna.
Ce obiectiv aveati in perioada anilor '55-'60, cand l-ati cunoscut pe Pacepa?
In perioada in care eram atasat comercial la Frankfurt existau doua grupe de informatii. Eu conduceam grupa de militari si abia dupa cateva luni a venit si Pacepa, care a condus grupa de securisti, un organ mai mare, format din mai multi oameni. Ca atasat comercial raspundeam de trei din cele mai mari firme ale Romaniei. Aduceam utilaje intregi, fabrici intregi.
Desi relatiile dintre noi erau bune, a aparut concurenta. Iar concurenta dintre mine si Pacepa a pornit datorita rezultatelor lui Draghici, fostul ministru de Interne si ex-sef al Securitatii. Era al doilea om dupa Dej, dar, dupa ce Pacepa a fost recrutat de americani, a primit cadouri grele pentru a le da oamenilor importanti si i-a manjit pe toti. Concurenta a pornit dupa ce Draghici a intrebat, in Comitetul Central: "Cum, toate informatiile importante din Germania vin de la armata si de la voi nimic?". Eu aveam in Germania, ca atasat comercial, un manunchi de relatii la cel mai inalt nivel, oameni de afaceri cu care veneam in tara, in delegatii, la ministri. In toate afacerile mari, acestia veneau catre mine, iar Pacepa si grupul lui nu aveau acces. [...]
Pe de alta parte, eu, care stiam acolo despre fiecare cat castiga si ce isi cumpara, am observat ca Pacepa incepe sa dispuna de niste bani in plus. Cand eram chemat in tara pentru raport, sau el era chemat pentru raport, luam avionul. La un moment dat el nu mai venea cu avionul, ci cu trenul, si ocupa o cuseta intreaga, ticsita cu valize si lucruri. Fapt care parea anormal. Eu i-am spus atunci sefului meu, Nicolau: "Asta pare ca are bani multi. Trebuie intrebat la Securitate daca are ordin sa faca niste cumparaturi". Pana la urma, i-am facut Raport. Asadar, eu am fost primul ofiter roman care a raportat ca acest om este recrutat de o putere straina.
Pacepa i-a speculat slabiciunile Elenei Ceausescu
Aveati aceasta certitudine?
Da. In primul rand, Securitatea nu a confirmat ca i-a dat bani pentru cumparaturi speciale. Si el venea din ce in ce mai des cu o gramada de bunuri. Coruptia de atunci, sa stiti, era ca si cea de acum. Valorile aduse de el erau transformate in spaga pentru toate nivelele. In ce scop dadea el aceasta spaga la nivel de Draghici, la nivel de Pantilinet? In primul rand, pentru a-si asigura relatiile, in folosul muncii sale de spion. In munca de spionaj, trebuie sa stii sa gasesti slabiciunea unora. Iar acest Pacepa a gasit o slabiciune - de maxima importanta - la Elena Ceausescu, care se dorea mare cadru academic international. Si a inceput sa ii furnizeze diverse lucrari in chimie, gata facute. Asa si-a croit drum pana la cel mai inalt nivel al statului. Este singura explicatie pentru faptul ca el, din colonel, a ajuns in doi ani, general locotenent si consilier pentru probleme de securitate la sotii Ceausescu, iar Elena il tinea ca pe un Dumnezeu.
Credeti ca este credibila legenda care circula, si anume ca Ceausescu, informat - sau poate intoxicat - de rusi, i-ar fi spus chiar lui Pacepa: "avem un tradator printre noi"?
E posibil. Si chiar mai mult. E posibil ca Pacepa sa-i fi dat si o lovitura financiara lui Ceausescu. E posibil ca Ceausescu sa ii fi dat bani, sa ii depuna el, Pacepa, in strainatate, in numele lui Ceausescu. Pentru ca Ceausescu a facut o criza neinchipuita cand a fugit Pacepa. A facut aceasta criza pentru ca fugise consilierul lui sau pentru ca Pacepa era cel care stia unde a depus banii?
Din patru rapoarte, au gasit doar unul...
Emil Constantinescu i-a nominalizat pe Traian Basescu, Theodor Stolojan si Adrian Nastase ca facand pare din "sistemul oligarhic" - format din fosti securisti, nomenclaturisti, oameni santajabili - care conduce Romania * "Cineva care vine din sistem asculta de sistem, nu conduce sistemul", a declarat fostul presedinte in emisiunea 100% de la Realitatea Tv * El a declarat ca Basescu are obligatii fata de grupurile de interese * "Basescu a consumat sume uriase de bani in campania electorala (...) ori oamenii care au dat acesti bani cer plata" * Emil Constantinescu a mai acuzat faptul ca seful statului "nici nu vrea, nici nu poate" sa-i schimbe pe sefii serviciilor secrete * "Si ca sa fac o comparatie (...) facem aceasta paralela intre 1997 si anul 2005: iata ce inseamna sa vii din afara sistemului, cum am venit eu ca presedinte, sa nu ai obligatii la nici un cerc de interese si sa nu poti sa fii santajat de nimeni", a aratat Constantinescu...
Trista figura a Dlui Constantinescu.
Nu neg,mai ales dupa revolutie ca securistii si-au cautat un rol si l-au gasit in toate partidele iar foarte multi in afaceri, emigrari reusite. dar sa credeti ca ei acuma mor de dorul comunistilor,acesta este un delir.
Basescu ar fi numit de acele elemente ale 'serviciilor'. care s-au saturat de mizeria PSD-istaDaca asta vrea sa sugereze ceva bun, atunci e o gluma. Securitatea s-a saturat de Ceasca si de cei din preajma. L-au dat jos si s-au imbogatit. Satuii de PSD care sint alaturi de Basescu sint doar alta aripa a Securitatii si atat. Lupta se da in interes propriu si n-are legatura cu interesul tarii.
La infrastructura, Romania este in cea mai neagra catastrofa. Sunt adevaruri adanc ascunse sub pres, de care nimeni nu vrea sa vorbeasca si pe care unii factori de decizie nici macar nu le cunosc. Politicienii romani sunt in foarte mica masura economisti.D-l. Lazea a prezentat statisticile europene, care arata ca infrastructura acopera intre 90% si 100% din gospodarii.
Am dat termen Guvernului o saptamana pentru a completa proiectul cu aceste tabele de concordanta, sa ne arate care sunt standardele europene pe care trebuie sa le introducem in materie de minoritati si in ce masura solutiile din proiectul de lege merg pe aceste cerinte ale UE
[...] Laitmotivul tirului pe care Elena Udrea il lanseaza acum, cand s-a retras "un pas de la Cotroceni" este ca un grup de interese incearca din rasputeri sa contracareze ofensiva declansata de Traian Basescu impotriva coruptiei. Iar in epicentrul acesteia s-ar afla un singur om de afaceri. Dinu Patriciu. Care este sustinut, conform aceleiasi Elena Udrea, de urmatoarele publicatii: ZIUA, "Cotidianul", "Academia Catavencu" si "Gardianul". Si de Radio Guerrilla. Impreuna, om de afaceri si media, formeaza, in acceptiunea doamnei Udrea, grupul politic de interese. Care nu se prea stie bine ce vrea. Sa-l blocheze pe Basescu, tusandu-i imaginea de arhanghel? Sau sa-l termine politic intr-o maniera retroactiva? Pentru ca tot Elena Udrea, despre acelasi Patriciu, afirma ca s-a plasat, in calitatea sa de lider liberal, in permanenta pe pozitii politice ostile actualului presedinte. Inca inainte ca alegerile sa se fi desfasurat.
[...] sunt nominalizate in "grupul de interese" din capul doamnei Udrea si, probabil, al presedintelui Traian Basescu doar ZIUA si "Gardianul". Apoi, este vorba de "Cotidianul", "Academia Catavencu" si Radio Guerrilla. Pentru ca Dinu Patriciu, singurul om plasat in epicentrul acestor redutabile redactii, nu face parte din actionariatul nici uneia dintre ele. Si nici din vreun consiliu de administratie. Si nici nu stiu ca intre Dinu Patriciu si proprietarii publicatiilor ori postului de radio Guerrilla sa existe vreo relatie de tip comercial. Cat de mica.