Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

20.11.05

Bon appetite Mr. President!




S-a intetit hora presidentiala care angreneaza mai toate straturile societatii romanesti. Vom reveni cu comentarii. Iata intre timp o contributie de la Mark din SUA:



Bon appetite Mr. President!

Odata cu asamblarea presidentiei basesciene la Cotroceni , Romania a incetat sa fie un partener important pentru SUA.Ingrijorarea e accentuata si de faptul, ca la Sofia a fost numit recent un diplomat american de profesie, cu mare experienta, si cunostinte speciale pe cand la Bucuresti un om de afaceri intrat de mult in varsta pensionarii.
De ce a decis America sa inceteze aceasta activitate speciala, neobisnuit de dinamica a ambasadorului sau? Mai mult, punind la o parte -activitatea speciala-, a ales un om, care cu toata bunavointa lui, nu poate fi decit un fel de ambasador pasiv, onorific, mai degraba de decor? A scazut increderea in conducerea actuala, a scazut importanta geopolitica a Romaniei? Ori amandoua?
Basescu face abstractie de faptul ca unde Washington nu e , nimic nu e, va place sau nu n-aveti de cat s-o inghititi asa cum e, cruda .
Bucuresti-Washington-Londra ar fi trebuit sa ne promoveze printre cei mai apropiati parteneri ai Americii. Dar axa are trei componente, nu tin minte vreun politician american, sau englez sa fi folosit expresia.Ce mai ramine, insa, din Axa? Nimic! Basescu a avut nevoie de aceasta idee (in capcana careia americanii nu au cazut) doar pentru ratiuni de politica interna.Saftuitorii domniei sale au marsat pe o idee mult prea puerila cand au sperat probabil ca mamaliga rece poate constitui momeala optima .Basescu a venit cu ideea modificarii Legii Sigurantei Nationale, sa se introduca idea razboiului preventiv. Pe urma - a uitat. Ne-am angajat si la democratizarea, rezolvarea conflictelor etnice a zonei Marii Negre. Le-am rezolvat incepand cu Elena Udrea.
Pe 17 septembrie Basescu declara in SUA: Rusia isi inchipuie de sute de ani ca Marea Neagra e propriul ei lac. Trebuie sa se puna capat acestei provocari . Se referea la traficul ilegal de arme, oameni, droguri, care in mare masura e organizat, cu aprobarea Rusiei, din Transnistria.Prin crearea unei forte armate internationale, trebuia ca viziunea marinareasca sa devina o initiativa curajoasa, care in mod normal a iritat Rusia, sau ar fi trebuit sa o irite.
inaintea aruncarii pe tapet a " Marii Negre - lac rusesc", in mod normal ar fi trebuit sa se consulte cu Washingtonul. Pare-se insa, ca asa ceva nu a avut loc.
Intirzierea numirii ambasadorului, apoi alegerea unui ambasador pasiv, decor, sugereaza ca pentru Washington nu este prea importanta consultarea cu Bucurestiul.
S-au racit cumva relatiile americano- romane in ultimile 10 luni? Oare ce ar fi putut clinti increderea americanilor?
Basescu, partenerul cel mai fidel, al Americii in Razboiul Impotriva Terorismului, a refuzat serviciilor americane sa stea de vorba cu ostatecii eliberati. Nu a multumit cu nici un cuvint pentru ajutorul american. Or, operatia complicata a serviciilor secrete petru salvare, a trebuit sa fi fost cel putin aprobata de americani.
Basescu lauda pina in ceruri profesionalitatea serviciilor secrete romane - si povesteste cum un ofiter SIE -amicul lui Ohanessian -intrigant a produs asa o tensiune printre ofiterii serviciilor secrete, incat aproape ca au inceput sa traga uni in altii la Bagdad.
In perioada povestii cu ostatecii s-a raspindit din surse bine informate zvonul ca relatia dintre serviciile secrete ale celor doua tari a devenit tare racoroasa.
La pregatirea vizitei lui Basescu in America, din martie, Bruce Jackson a avut un rol foarte important. El inventase strategia Marii Negre inca din 1999, cu care Basescu a creat senzatie. Jackson anunta la Washington ca reformistul Basescu a devenit presedinte, si a pornit o ofensiva dura impotriva coruptiei.
Cu ocazia vizitei lui Basescu, Bush s-a interesat de ideile lui legate de zona Marii Negre. Amindoi au fost de acord, ca traficul ilegal pe aceasta mare trebuie frinat, conflictele trebuie tratate, criza din Transnistria trebuie rezolvata. Asta ar fi deci o versiune foarte prudenta, diplomatica a strategiei Jackson. Administratia a abordat idea cu precautie, poate si cu ezitare.
Singurul lucru concret la care au convenit cei doi presedinti, a fost organizarea unui Summit, conferinta la virf despre aceasta problema ; care sa aiba loc in Romania. Asta a fost prima si ultima ocazie cind s-a auzit despre Summit - si nu din vina lui Basescu.
Pentru el s-ar fi potrivit ca o manusa chirurgicala devnind peste noapte din marinar, seful Marii Negre.Evenimentele insa au depasit planurile uliilor, au constrins guvernul american sa-si mai tempereze agresivitatea. Nu e nevoie sa le enumar, le cunoasteti deja.
Americanii si-au facut mari sperante fata de Alianta Portocalelor. Scopul prim ar fi fost diminuarea influentei rusesti in zona, si cresterea influentei americane.Dar acesta a colapsat incredibil de repede. Alianta s-a nascut moarta odata cu momentul tragi-comic Basescu-Stolojan cand serviciile au decis rocada .Consecventa lor prietenie fata de America, ca si anti-rusismul lor e pus sub semnul intrebarii. Si mitul incoruptibilitatii lor s-a evaporat.
Sa fie doar o intimplare, ca in ziua comunicatului cu privire la bazele militare americane , ministrul de externe roman se entuziasma pina la orgasm fata de evolutia excelenta a relatiilor ruso-romane?
Dupa conversatia cu consilierul de securitate nationala Stephen Hadley, pina si Basescu a inceput sa vorbeasca pe un ton prietenos despre Rusia. I s-a explicat noua lectie, pe care el o stia de mult Cu ceva timp in urma presedintele a-les-bull-es al Romaniei camuflat intre spritz si shlitz la Golden Blitz isi aranja pe caprarii strategiile externe , Intrebat de ce tine atat de mult la "Axa Washington-Londra-Bucuresti" si nu este adeptul unor relatii la fel de apropiate cu partenerii traditionali Franta si Germania, Traian Basescu a afirmat razand cu gura plina: "Decat sa sug la mai multi licurici mai mici, mai bine sug la un licurici mai mare"!
Bon appetite Mr. President!



Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare