Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.6.05

Ceva gandire si bun simt nu strica

Ziarul Ziua din 4 mai 2005 reda textul in romaneste al presupusei stenograme a convorbirii dintre secretarul american al apararii Donald Rumsfeld si fostul presedinte irakian Saddam Hussein.

Stenograma Rumsfeld - Saddam 2005

Invocand misteriosul raport inaintat de Rumsfeld Presedintelui George W. Bush, publicatia egipteana "Al Usbu" afirma ca intrevederea secreta dintre secretarul american al Apararii si Saddam Hussein a durat aproape o ora si s-a desfasurat in prezenta comandantului fortelor de ocupatie americana din Irak. Ce au discutat cei doi? Iata textul publicat de "Al Usbu" si preluat apoi de alte mijloace mass-media, precum si de cotidianul algerian de limba franceza, "Liberte". In Occident, textul a fost preluat de publicatia londoneza de limba araba "Al Quds".

Rumsfeld: Am venit sa ma intalnesc cu dumneavoastra, ca sa discutam despre situatia actuala din Irak. Am luat legatura cu grupuri de sustinatori ai dumneavoastra, din interiorul si exteriorul Irakului, si acestia mi-au spus sa va ascult si pe dumneavoastra.

Saddam: Si ce doriti? Fortele voastre militare au ocupat teritoriul nobil al Irakului; ati rasturnat un regim, fara cea mai mica baza legala; ati atacat o tara independenta, libera si suverana; ati comis, in numele civilizatiei voastre sangeroase, crime pe care istoria le va inregistra. Asa ca ce mai doriti de la mine, dupa toate acestea?

Rumsfeld: Cred ca invocarea trecutului nu are nici un rost. Am venit la dumneavoastra, in mod special, pentru a va prezenta o oferta clara si precisa. Si astept un raspuns clar si precis la aceasta oferta.

Saddam: Credeam ca ati venit sa va cereti scuze si sa inapoiati autoritatea poporului irakian!

Rumsfeld: Nu avem de ce sa ne cerem scuze. Ati fost o primejdie pentru vecinii dumneavoastra. Ati incercat sa acumulati arme de distrugere in masa si ati instaurat dictatura asupra poporului dumneavoastra. Asa ca a fost un gest absolut natural sa intindem mana poporului irakian, pentru a elimina un regim dictatorial, vechi de aproape 30 de ani.

Saddam: Stiu ca sunteti un ignorant in materie de istorie, iar presedintele dumneavoastra este nu mai putin ignorant. Am impresia ca spuneti minciuni de atata timp, incat ati ajuns sa le credeti. Daca prin "vecinii" nostrii" intelegeti Entitatea Sionista, ei bine, da, suntem o primejdie, pentru ca incercam sa eliberam pamantul nostru jefuit din Palestina. Acest lucru este valabil pentru orice arab adevarat, nu doar pentru irakieni. Pentru ca acel pamant este arab, poporul sau este arab, iar sionistii nu au facut altceva decat sa ocupe teritoriul. Sionistii au venit acolo din toate colturile lumii, cu ajutorul natiunii dumneavoastra si al vechilor puteri coloniale. Daca va ganditi la Kuweit (desprins de Marea Britanie de Irak din considerente petrolifere - n.n.), v-as intreba: V-ati retras din Kuweit sau nu?

Rumsfeld: Acestea sunt chestiuni de securitate. Dumneavoastra ignorati faptul ca intre noi si Kuweit, ca si alte state din Golf, exista niste intelegeri de securitate. Pe baza acestor reglementari am venit sa aparam aceste popoare, amenintate de dumneavoastra.

Saddam: Nu este oare amuzant sa pui lupul sa pazeasca oile? Poporul kuweitian este un popor arab, iar Kuweitul este teritoriu irakian. Asa ca v-as sfatui sa mergeti si sa cititi istoria ceva mai bine. Afara de ceea ce, sunt sigur, ca nu veti accepta niciodata din istorie.

Rumsfeld: Sa incetam cu "intepaturile"! Va ofer...

Saddam: Inainte de a-mi oferi ceva, doresc sa va intreb: Ati gasit vreo arma de distrugere in masa sau nu?

Rumsfeld: Nu am cercetat pana la capat. In mod sigur le vom gasi intr-o zi. Negati insa ca ati avut intentia sa va construiti bomba nucleara?

Saddam: Noi nu mai avem mijloace de distrugere in masa din 1991. Am spus adevarul echipei internationale de inspectori si l-am spus si in scrisorile catre Kofi Anan. Stiati foarte bine aceste lucruri, dar aveati nevoie de un pretext ca sa ocupati Irakul si sa rasturnati autoritatile legale.

Rumsfeld: Irakienii ne-au intampinat cu bucurie si ne-au primit bine, din cauza practicilor sangeroase ale regimului dumneavoastra, in toti anii cat ati condus Irakul.

Saddam: Va cer, domnule Rumsfeld... Terminati cu minciunile! Sunteti unul din cei care au deschis o cascada de sange pe pamantul Irakului. Ati conspirat contra noastra si ati adus niste tradatori de tara, niste renegati care sa conduca marele Irak.

Rumsfeld: Cei pe care dumneavoastra ii numiti "tradatori" au fost alesi lideri de poporul irakian prin mijloace democratice si alegeri corecte, care nu au avut loc, cat timp ati fost dumneavoastra la putere.

Saddam: Stiu ca ati adus in Irak o banda de tradatori in frunte cu Jalal Talabani (noul presedinte al Irakului - n.n.). Marele Irak condus de un Talabani sau Jafari (premierul Irakului - n.n.)! Este ridicol! Si despre ce alegeri vorbiti? Este posibil sa tii "alegeri libere", cum le spuneti dumneavoastra, intr-o tara ocupata militar? Domnule Rumsfeld, am invatat din istorie ca ocupantii vin doar cu lacheii si tradatorii dupa ei. Iar dumneavoastra vreti sa ma convingeti ca poporul irakian se bucura acum de libertate si democratie?

Rumsfeld: Sunteti izolat si nu cunoasteti datele realitatii din exterior. Poporul irakian a fost eliberat de opresorii lui! Daca lumea v-ar vedea pe strada, v-ar distruge imediat.

Saddam: Iar eu as paria ca, daca rezistenta irakiana ar sti de unde sa va ia, n-ati mai scapa cu viata! Sfatuiti-l, asadar, pe presedintele dumneavoastra sa-si salveze trupele care i-au mai ramas in Irak. Moartea este pe urmele lor in fiecare loc, iar istoria nu va va ierta.

Rumsfeld: Am venit sa discut cu dumneavoastra despre operatiunile teroriste pe care oamenii dumneavoastra sunt incitati sa le desfasoare. Oamenii dumneavoastra au atacat inchisoarea de la Abu-Ghraib, omorand sau ranind mai mult de 50 de militari americani, precum si un numar de irakieni aflati in arest sub diferite acuzatii. Oamenii dumneavoastra sunt sprijinti de teroristi veniti in Irak din toate colturile lumii si acesti teroristi pun in pericol experimentul democratic din Irak.

Saddam: Si ce doriti, in mod exact, de la mine?

Rumsfeld: Va fac o oferta si aceasta este: Va putem elibera si sa va alegeti tara de exil, in orice tara vreti, cu conditia sa apareti la televiziune ca sa condamnati terorismul si sa cereti oamenilor dumneavoastra sa stopeze aceste atacuri.

Saddam: Aveti acordul Presedintelui dumneavoastra ca sa faceti o asemenea oferta?

Rumsfeld: Da. Aceasta oferta este rezultatul unei reuniuni la care a participat Presedintele, vicepresedintele, secretarul de Stat si directorul "Informatiilor Nationale" (John Negroponte - n.n.). Am fost insarcinat sa va informez despre aceasta oferta.

Saddam: Este o oferta neinsemnata pentru mine.

Rumsfeld: Vor fi, de asemenea, introduse in noul guvern si unele elemente apropiate de dumneavoastra.

Saddam: Si altceva?

Rumsfeld: Vi se va acorda o asistenta financiara generoasa, precum si protectie pentru securitatea dumneavoastra si a familiei in tara de exil pe care o veti alege.

Saddam: Doriti sa auziti si conditiile mele?

Rumsfeld: Mi-ar face placere.

Saddam:
  1. Doresc sa stabiliti un calendar al retragerii din Irak si guvernul dumneavoastra sa-l accepte, iar retragerea sa inceapa imediat.
  2. In al doilea rand, va cer eliberarea tuturor detinutilor irakieni si arabi din inchisori, unde i-ati aruncat. In al treilea rand, va cer compensatii integrale pentru pierderile materiale ale poporului irakian, care au rezultat de la agresiunea din 1991 - "Mama Tuturor Bataliilor" - si pana in prezent. Pentru evaluare, accept un comitet arab sau international, pentru estimarea pagubelor.
  3. In al patrulea rand, va cer returnarea banilor pe care dumneavoastra si oamenii dumneavoastra i-ati jefuit din visteria Irakului, precum si pentru petrol, jefuit de criminalul Paul L. Bremer si banda de tradatori si renegati.
  4. In al cincilea rand, solicit returnarea artefactelor din muzee, pe care le-ati furat si vandut mafiei arheologice internationale. Acestea sunt comori inestimabile, deasupra oricarei valori financiare, pentru ca reprezinta istoria si civilizatia Irakului, din epoca sumeriana pana azi.
  5. Este adevarat ca dumneavoastra nu aveti decat o istorie de cateva sute de ani, dar asta nu serveste pentru justificarea furturilor si a urii fata de civilizatia multimilenara a Irakului.
  6. In al saselea rand, trebuie sa ne predati armele de distrugere in masa, daca veti gasi vreuna si sa acordati compensatii familiilor martirilor si nobilelor femei irakiene, pe care le-ati dezonorat.

Rumsfeld: Ce-i asta? O gluma?

Saddam: Nu! Este realitatea amara pe care refuzati sa o acceptati. Domnule Rumsfeld, ati comis cea mai mare crima din istorie contra unei tari arabe musulmane. Noi ne-am intalnit si in anii '80. Va aduceti aminte ce mi-ati oferit atunci? (Aluzie la intalnirea filmata din decembrie 1985, cand Rumsfeld, pe atunci insarcinat cu problemele Orientului Mijlociu al Administratiei Reagan, l-a vizitat pe Saddam la Bagdad, ca aliat in razboiul cu Iranul fundamentalist si i-a oferit arme americane de distrugere "in masa" - n.n.)

Rumsfeld: De-ajuns cu trecutul! Noi ne-am revizuit intre timp pozitiile fata de dumneavoastra si fata de puterile care in trecut au avut atitudine ostila. Ne-am decis sa dialogam cu islamistii moderati si sa nu ne mai opunem participarii lor la alegeri. Mai important chiar, ne-am decis sa deschidem canale de dialog cu organizatii teroriste internationale ca Hamas, Jihadul islamic si Hezbollah, care este pro-iranian, precum si cu alte organizatii fundamentaliste din lume. Avem chiar un plan de a contacta miscarea talibana din Afganistan, pentru a studia posibilitatea participarii acesteia la guvernare, in schimbul predarii armelor.

Saddam: Deci ati inceput sa reganditi metodele voastre eronate?

Rumsfeld: Asa este in firea lucrurilor. Noi incercam sa introducem democratia tuturor tarilor si miscarilor din lume, supuse dictaturii.

Saddam: Cunosc obiectivul dumneavoastra real. Daca ar fi adevarat ce spuneti, v-ati retrage din Irak. Presedintele dumneavoastra nu spune adevarul.

Rumsfeld: Este un presedinte ales in mod democratic, nu un conducator sangeros, asa cum v-ati dovedit dumneavoastra.

Saddam: Teroarea este produsul dumneavoastra, iar minciuna este metoda.

Rumsfeld: Aceasta oferta este o oportunitate, o sansa istorica pentru dumneavoastra. Veti fi eliberat si veti fi consultat in toate problemele privind conducerea Irakului. Daca refuzati propunerea, o alta sansa nu cred ca va mai aparea.

Saddam: Nu urmaresc oportunitati! Nu caut o cale sa-mi salvez gatul propriu de spanzuratoarea pregatita pentru poporul irakian. Daca doream asa ceva, atunci acceptam de la bun inceput propunerea Rusiei si imi salvam fiii si nepotii de martiraj. Nu stiu ce s-a intamplat cu familia mea, cu nepotii si stranepotii. Credeti-ma ca sunt preocupat de soarta fiecarui cetatean irakian si de viitorul Marelui Irak, mult mai mult decat de mine si de propria familie.

Anterior, a mai existat o propunere a oamenilor dumneavoastra. Daca declaram ca armele de distrugere in masa au fost ascunse in Siria, urma sa fiu eliberat. Am respins acea oferta, iar acum o resping si pe a dumneavoastra.

Rumsfeld: Nu doresc sa-mi raspundeti acum. Doresc doar sa va mai ganditi la oferta. Noi ne vom revizui politica permanent, in functie de situatia prezenta. Dorim sincer sa stopam actuala varsare de sange care afecteaza ambele parti. Oferta exprima o logica a puterii, n-o luati ca pe o slabiciune. I-am cerut deja lui Jalal Talabani sa faca o declaratie publica prin care sa excluda executia dumneavoastra, ca semn al bunelor noastre intentii. Suntem gata sa modificam in intregime politica noastra, daca acceptati un aranjament politic in Irak ca intreg si sa discutam apoi aceasta problema cu dumneavoastra si oamenii dumneavoastra.

Saddam: Sunteti gata sa va retrageti sau nu?

Rumsfeld: Dar dumneavoastra ati pierdut puterea!

Saddam: Imi ramane onoarea, iar onoarea nu se vinde sau cumpara.

Rumsfeld: Viata are o valoare inestimabila!

Saddam: Viata nu are nici o valoare fara demnitate, iar dumneavoastra ati deposedat Irakul de demnitatea sa. Aceasta demnitate va fi insa recastigata, cu sau fara Saddam.

Pentagonul a dezmintit miercuri, 4 mai 2005, stirea unei intalniri secrete Rumsfeld-Saddam prin purtatorul de cuvant Lawrence Di Rita, care a declarat: "Stirea din cotidianul londonez "Al Quds" potrivit careia secretarul Rumsfeld s-ar fi intalnit cu Saddam Hussein nu este numai o stire falsa, dar ideea tratativelor cu Saddam este absolut ridicola". Di Rita a adaugat ca stirea este "o incercare de a submina integritatea noului guvern irakian si a noului sistem juridic". Vladimir ALEXE



Ceva gandire si bun simt nu strica atunci cand evaluam un asemenea text--indiferent de ranchiuna unora si altora!

Citind textul care trece drept stenograma, e greu de crezut ca vine de la un om in detentie, cu o cunostinta din ce in ce mai clara a sfarsitului, cu o constiinta incarcata de cate a facut poporului sau si cu mai toate revendicarile islamistilor (de la Israel pana la artefactele muzeului irakian).

Este ca si cum Saddam ar fi putut pregati acest 'discurs' de cine stie cat timp in anticiparea vizitei lui Rumsfeld si a avut toate aceste detalii clare si gata de contra-atac.

Mai mult, daca Saddam in puscarie e asa de opinionat, va dati seama de un Saddam eliberat? In alte cuvinte, de ce i-ar propune americanii eliberarea cu conditia apelului la incetarea ostilitatilor impotriva coalitiei? Stiind ca Saddam si-a calcat cuvantul nenumarate ori in trecut (in conflictul irano-irakian, cu puterile lumii, cu propriul popor si propria familie) ce i-ar face pe americani sa creada ca odata eliberat Saddam nu se va intoarce imediat, dintr-o pozitie de lider pan-arab/islamist, la subminarea intereselor americane in zona?

Inca un mic detaliu: problema kuwaitiana are si ea un caracter ciudat in 'discursul' sau. Care au fost conditiile pacii din 1991? Ca Saddam sa (re-)afirme peste 14 ani ca Kuwaitul este pamant irakian?

In concluzie, toata povestea este o insailare a 'internationalei' islamice care incearca doua lucruri:
  1. sa reinvigoreze insurgenta anti-americana;
  2. sa intareasca pan-islamismul militant si anti-american/israelian.

Retineti, nu sunt motive/date sa de a pune la indoiala naparat vizita, intalnirea sau (la limita) chiar un targ propus lui Saddam. Tot ce este pus spre scrutinul public aici este continutul 'stenogramei'...





Da click aici ca sa vezi totul!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Dupa cum zici: Ceva gandire si bun simt nu strica !!!
[...]daca Saddam in puscarie e asa de opinat[...]
Pardon, dela ce verb vine "opinat"?!

Anonim spunea...

de ce nu te iei domne de fondul problemei? bazandu-te pe "gandira si bunul simt" proprii, esti de acord sau nu cu pozitiile astora?

mie nu-mi plac amerikanii lu' tata bush dar astia la peromaneste ma faca sa ma gandesc la posibilitatea ca stenograma e coapta de vreun egiptean specialist in pr.

hai pa!

ps tot vad si eu greseli minore de scriere pe site. probabil ca autorul s-a referit la adjectivul "opinionat"

peromaneste spunea...

multumim celor doi comentatori anteriori pentru opiniile cu opin(ion)at-ul!

Anonim spunea...

un cacat si un bici nenica! nu ca n-as fi de acord cu semnele voastre de intrebare, dar daca tot veni vorba, de ce vor sa-l judece ca pe ceashka? adicatelea sumar....


Lui Saddam Hussein i se pregateste un proces scurt si consistent

Fostul lider irakian Saddam Hussein ar putea fi inculpat pentru 500 de capete de acuzare, insa va fi judecat doar pentru 12 dintre ele pentru care exista dovezi clare, pentru a nu se pierde timp cu adunarea altor probe, a afirmat ieri un purtator de cuvant al guvernului de la Bagdad. Acesta a adaugat ca procesul efectiv ar putea incepe in maximum doua luni. In mod sigur insa, unul dintre capetele de acuzare pentru care va fi judecat este cel legat de genocidul din randul populatiei kurde si a celei de confesiune siita.

Anonim spunea...

the gay blog-hopper: (...) adjectivul "opinionat"(...)
nici adjectivul nu exista. Urmatorul ...

Ops:"ha detto..."? Nu era "peromaneste"?

Anonim spunea...

"Ha detto", ai idee de ce inseamna gramatici descriptive vs. gramatici prescriptive? La un moment dat, daca 'opinionat' nu exista in romaneste(le tau) dar exista bine mersi pe cel al altora, ce te aia grija pe tine? Mai bine ai vedea cu cine te masori intelectual, cantari forta argumentului propriu (deocamdata lipsa), dupa care ti-ai lua un nume si abia apoi combate cu astia peromaneste!

Oricum, sa trec la altele. Eu am terminat psihologia la Bucuresti, dupa care am venit la un stagiu in Anglia si pot spune ca la acest stagiu chiar s-a facut analiza psihologica a acestei "stenograme". Peromaneste este "right on target" intr-o proportie destul de mare. De aceea, chiar fara a cunoaste indeaproape detaliile politice, I tip my hat to them!

Google
 

Postări populare