Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

7.4.13

S(up)port NeoColonialism


Cand ai fi crezut ca nu mai e ceva de jupuit de pe Romania, cel putin un ministru USL se incapataneaza sa ne demonstreze altfel.

Noi, ca niste oameni cu metoda, tot incercam sa dibuim marele progrm prin reverse-engineering. Deocamdata ne cam tot iese acelasi lucru: Pentru ca proiectul neocolonial sa fie cu succes in Romania, e nevoie de distrugerea viitorului prin crearea de datorii, reale si mai ales inchipuite.

NU CRED CA SE VA MAI FACE PRODUCTIE IN ROMANIA, DOAR EXTRACTIE. Ponta si USL-ul sunt o deziluzie majora, va continua emigratia, se va distruge totul. Doar daca nu...


P.S.  Teodorovici asta parca fusese instalat sa atraga mai multe fonduri in Romania, nu invers. In josul paginii, am reluat o scurta nbota biografica a acestuia din care reiese ca Ponta are o mana buna...

So All Alone - May 10th, 2011


Amenda de la UE de 800 milioane de euro va trebui inclusă în buget

Autor: Marius Fratila

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a declarat că guvernul va analiza în şedinţa de astăzi un memorandum înaintat de ministerul său privind asumarea la buget a corecţiilor financiare de circa 800 milioane euro stabilite în 2012 de CE pe cele 5 programe operaţionale presuspendate.

„Este un document care va fi discutat în Guvernul României care va spune următorul lucru: că de principiu Guvernul României trebuie să îşi asume situaţiile în care beneficiarii au suportat o corecţie financiară datorită unor acte emise de către o structură centrală, fie ANRMAP, fie alte structuri ale Guvernului. În această situaţie este normal ca statul să plătească costul menţinerii în anumite funcţii a unor persoane care nu au făcut dovada că într-adevăr merită să fie în acele funcţii. (...) Atât timp cât statul a greşit, trebuie să îşi asume acest cost“, a spus Teodorovici marţi, la o întâlnire cu grupul PSD de la Senat.

El a subliniat că suma totală a corecţiilor financiare stabilite anul trecut de Comisia Europeană se ridică la „700-800 milioane de euro“, iar peste 90% dintre cazuri se referă la proceduri incorecte de achiziţii publice descoperite în urma auditurilor, deşi au fost aprobate sau avizate iniţial de ANRMAP sau UCEVAP.

„În cazurile când beneficiarii se fac vinovaţi de anumite sincope în implementare, acolo într-adevăr ei va trebui să suporte costurile“, a afirmat Teodorovici, care a adăugat că s-a ajuns deja la cazuri în care beneficiari au contestat în instanţă aplicarea acestor corecţii pe proiectele în derulare.

El a subliniat că nu era normal ca această presiune financiară să fie pusă pe beneficiarii care au derulat corect proiectele, protejarea acestora fiind solicitată insistent şi de Comisia Europeană.

Potrivit lui Teodorovici, în bugetul pe 2013 este prevăzută suma care va trebui suportată de stat pentru corecţiile financiare, acestea fiind aplicate pe fiecare declaraţie de cheltuieli transmisă spre rambursare la Bruxelles pe proiectele afectate de corecţii.

„A fost prevăzută pentru anul acesta în bugetul de stat suma care corespunde sumei pe care noi o vom trimite Comisiei Europene la rambursare. Deci este prevăzută în bugetul de stat pentru a evita blocaje în derularea de proiecte“, a afirmat ministrul fondurilor europene.

Teodorovici a arătat că „vestea bună“ este că sumele aferente corecţiilor nu se pierd complet şi vor putea fi accesate de România pe proiecte „curate“ până la finalul lui 2015, însă partea proastă este că până atunci vor afecta bugetul de stat.

„Partea bună este că România poate să evite pierderea acestor sume dacă până în 2015 trimite alte cheltuieli curate, cum spune Comisia Europeană, dar partea proastă este că suma aceasta undeva rămâne.Şi va rămâne mai mult ca sigur către bugetul de stat“, a mai evidenţiat ministrul Fondurilor Europene.

Comisia Europeană a propus în toamna anului trecut corecţii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, până la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiaşi program şi contractele de achiziţie publică dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR în cadrul POS Transporturi.

Pentru Programul Operaţional Regional, anexele prioritare I, III şi V, Comisia a propus o rată de corecţie de 10% aplicabilă contractelor cu proceduri de achiziţie publică lansate înainte de 1 octombrie 2011.

Pentru POS Creşterea Competitivităţii Economice, Comisia a avansat la axa prioritară II o rată de corecţie de 10% aplicabilă contractelor cu proceduri de achiziţie publică lansate înainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritară III o rată forfetară de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritară IV o corecţie forfetară de 5%.

În cazul POS Transporturi, Comisia a propus un procent corectiv de 25% aplicat pentru contractele de achiziţie publică lansate înainte de 1 octombrie 2011 gestionate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi finanţate din axa prioritară I, precum şi pentru cele gestionate de CFR şi finanţate din toate axele.

Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei constă într-o corecţie forfetară de 10% pentru toate contractele a căror procedură de achiziţie publică a fost lansată înainte de 1 octombrie 2011.

În cazul POSDRU, Comisia a propus aplicarea unei corecţii financiare de 25% pentru cererile de rambursare plătite beneficiarilor, dar neincluse în declaraţii, şi aplicarea unor corecţii financiare de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri şi evaluate pe vechile proceduri.


keep cowed and carry on


Eugen Teodorovici are o cariera de 21 de ani in institutii publice, din care circa 13 ani in domeniul fondurilor europene. Pana in anul 2007 a coordonat in principal programul ISPA (cel mai amplu program de pre-aderare cu fonduri europene, in domeniul transporturilor) si a avansat pana la functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (2007-2008). Dupa alegerile din 2008 a parasit Ministerul si a lucrat la Curtea de Conturi, ca Directorul Directiei de audit FEDR din cadrul Autoritatii de Audit. In 2012 a revenit in spatiul public in pozitia de Consilier al Primului Ministru Victor Ponta.

Un tehnocrat care a reusit in politica, in cele din urma, fiind ales senator PSD (de Buzau) in acest an, dupa o tentativa nereusita de a intra in Parlament in 2008 (din partea PNL, candidat de Vrancea)

Eugen Orlando Teodorovici a intrat in 1991 in administratia publica, la Ministerul Transporturilor, pe o functie de referent, lucrand ulterior la Departamentul de Integrare Europeana din Guvernul Romaniei si apoi la Ministerul Integrarii Europene. “Impreuna” cu Programul ISPA, pe care l-a coordonat, Teodorovici s-a mutat in 2005 la Ministerul Finantelor Publice, ca Director General al Autoritatii de Management pentru Fondul de Coeziune, ulterior ca Secretar de Stat.

Dupa alegerile din 2008, Teodorovici a parasit Ministerul de Finante, ulterior lucrand in cadrul Curtii de Conturi, ca Directorul Directiei de audit FEDR din cadrul Autoritatii de Audit.

Exista si aspecte controversate in cariera noului Ministru pentru Fonduri Europene, care implica suspiciuni de conflicte de interese. Astfel, potrivit profilului realizat de Gandul.info, este vorba despre un contract de 12 milioane de euro pentru care ar fi fost acordat prin CNADNR unei firme care apartinea nasului de cununie a sotilor Teodorovici. 

De mentionat ca sotia lui Eugen Teodorovici, Florentina Teodorovici, a ocupat pentru mai multi ani functii de conducere in Ministerul Transporturilor, la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Transport - finantat prin fonduri europene.

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare