Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

9.1.09

turnul energiei contra nebunului NATO

"Noi nu suntem împotrivă ca România să participe la proiectul South Stream. Asta e primul aspect. În al doilea rând e problema firmelor intermediare care livrează gaze pe piaţa românească, iar preşedintele Băsescu a ridicat această problemă la ultima discuţie telefonică avută cu mine (în care Basescu lamenta sistarea livrărilor de gaz rusesc şi de problema intermediarilor). Noi suntem de acord să trecem la relaţii directe cu companiile naţionale.

Am pentru România o contraofertă care cred eu că va fi greu s-o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu! Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper că aţi consemnat-o."



Sunt -15 grade Celsius in Romania. Putin, da sah Bucurestiului. Miza ar fi turnul energiei contra nebunului NATO. In caietul de sarcini al lui Basescu nu figureaza o astfel de mutare/schimb. Ce-i de facut? Basescu merge luni sa-l intalneasca pe Barroso la Bruxelles. Intre timp, pentru alte idei despre politica energetica, sa ne uitam la germani, francezi si chiar unguri...

In realitate, Romania nu-si poate permite sa construiasca o conducta directa cu Rusia. Mai mult, noi exploatam 3/4 din necesarul de gaze din Romania, ceea ce ar face foarte sa avem un randament foarte scazut dintr-o conducta nepartajata. Romaniei i s-a promis acces la proiectul Nabucco ce ar trebui sa alimenteze tari din UE, printre care si Romania, cu gaze ne-rusesti. Conducta South Stream ar trece gazele rusesti numai prin Bulgaria catre Europa, nu si prin Romania.

Ce-i lipseste Romaniei este o politica energetica, fara de care nu se poate alege optimal una din optiunile de mai sus.

In ceea ce priveste triangularea Ucrainei in chestiunea asta, acela e un razboi prea mare pentru noi. Am face bine sa invatam insa de la polonezi cum sa negociem conditii si garantii mai bune de la umbrelele noastre vestice in ceea ce priveste relatia cu Ucraina (vezi Insula Serpilor si teritoriile luate de Stalin de la Romania si Basarabia si adaugate Ucrainei).


VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

7 comentarii:

Anonim spunea...

1
cicero. 08-Ian-2009 21:18
Putin o sa aiba probleme,
ofera gaz Romaniei fara sa ceara voie domnilor constantinescu, ciorbea, codrin s., patriciu, norica, voiculescu, cristoiu, laptop, m. bleaga si altii.
raspunde
2
adriancalin 08-Ian-2009 21:56
Poate ca...
... ar fi momentul sa incepem si noi sa fim buni vecini si buni parteneri. Problema noastra este de inconsecventa, habar n-avem ce vrem si ce sa facem. Pe rusi ii injuram peste tot dar ii sunam repede ca ne e frig. Pe americani ii pupam peste tot si le dam sa ne faca autostrazi de 5 ori mai scumpe decat altii...
raspunde
3
Bogdan69 08-Ian-2009 22:30
Ha ha ha!!!
Interesante optiunile lui basea:
Daca zice NU rusilor ii lasa pe romani in frig, daca zice DA, ne vinde rusilor.

I'a cam tras'o Putin! Insa si Basea a cautat'o cu lumanarea.

Ha ha ha!!!

Spre gloria sa!
raspunde
4
Bogdan69 08-Ian-2009 22:35
@cicero
Oups! Acu' observai. Ti-am cam mototolit herou'!
Ha ha ha! Sorry! Imi pare rau!(sanchi!)

Uite, pot totusi sa'i dau o cocoratie!

Ha ha ha!!!

Spre gloria sa!
raspunde
5
duorina 08-Ian-2009 22:56
toate tunurile pe Ucraina
Putin pune toate tunurile pe Ucraina. Oferta pt Romania are drept tinta izolarea politica a Ucrainei.
Ati vazut cum vorbeste? Ca un mafiot! \"O sa va fac o oferta pe care n-o puteti refuza\". Identic Corleone!
raspunde
6
mettyec 08-Ian-2009 23:56
Despre comert
Rusii ar cumpara mobila romaneasca, dar noi am preferat sa desfintam combinatele de prelucrare a lemnului. Si astazi se intreaba rusii unde este mobila romaneasca. Acum avem o oferta pentru transportul gazului. Care este problema? Comertul este comert si nu are culoare politica ci doar avantaje economice daca negocezi cum trebuie contractul.
raspunde
7
nicolae75 09-Ian-2009 00:02
perversi
perversii rusii astia (liderii lor). ne invart cum vor ei.
raspunde
8
6_6_6 09-Ian-2009 08:29
s-a mai facut o data oferta
de a se livra gaze direct, fara intermediari intre state!

a fost refuzata pt ca anumiti baieti sa puna mina pe business.

intrebarea e alta: de ce nu trecem pe electric?
Romania nu e o tara mare iar resursele energetice sint sfuiciente! Numai ca pentru a planifica si executa conform cu interesele tarii si ale oamenilor iti trebui vointa si sa nu fii vindut corporatocratiei.
raspunde
9
julius001 09-Ian-2009 09:06
..
nu existam ca tara!...asta e mesajul lui putin ..sintem nesemnificativi si in consecinta se trateaza cu ironie orice cerinta a "presedintelui basescu"..cu romanii putin isi permite sa fie don corleone..
..daca tot avem de unde, hai sa le dam cate un elefant la masa fiecarui roman... sa vedem - il mananca ?
raspunde
10
Nairobi Iborian 09-Ian-2009 09:19
Cam putin
Ne-a cam ... Putin si pentru asta trebuie sa-i multumim lui Basescu si gurii sale mari. (Mesaj editat Cotidianul)
raspunde
11
Cheloo 09-Ian-2009 10:14
oferta
Poate sunt eu mai incet la minte, dar oferta lui Putin pare o alternativa buna pentru Romania ( participarea in South Stream).
1. De ce il injurati pe Basescu pentru asta?
2. Cum ne vinde rusilor daca accepta oferta?
3. Care e dezavantajul daca conducta ruseasca trece pe teritoriul Romaniei si daca rusii ne vand direct gaze?

raspunde
12
matrix4 09-Ian-2009 10:24
oferta de nerefuzat!!!
"simpatic" raspunsul public al lui Putin la discutia telefonica premier rus = presedinte roman!
ne da gaze la pret european ca sa le vindem noi Ukrainei la ce ce pret vrem, problema e sa si recuperam banii!
raspunde
13
alupiguS 09-Ian-2009 10:36
Fudulia ...
Bogdan69 (08-Ian-2009 22:30)
Ha ha ha!!!
Interesante optiunile lui basea:
Daca zice NU rusilor ii lasa pe romani in frig, daca


... salveaza Romania.

"Base e in tot si toate". Nu conteaza ce se scrie, oricum ar da-o, Base e de vina. Nu se fac ciuperci ? No problem ! Base e de vina ! Nu creste patrunjelul ? Ha ! Stiu raspunsul : "Base e de vina ! ...Cum ? Creste patrunjelul ???! Ahaaa ! Base e de vina.

Fuduli .. da' multi.
raspunde
14
cicero. 09-Ian-2009 10:54
apropo de nick, multumim la fel si tie
cat despre opinie ai dreptate, nu intra in panica, sunt niste pnl-isti frustrati. nu recunosti in postari pe unii dintre ei?.
raspunde
15
Cepeca 09-Ian-2009 10:56
Solutie buna.
Romania ar trebui sa accepte si, sa continue cu Nabuco. Sursele devin alternative si se evita, astfel, interventiile perverse ale Ucrainei. Noi, la fel ca alte state din vest, suntem ancorati, daca se poate spune asa, la malversatiunile ucrainienilor care ne foloseste pe post "popa prostu" in relatiile lor politice si comerciale cu rusii.

Base. Hm. Asta este un sarman aiurit care si-a dorit sa devina un lider politic regional si a ajuns o prostituata de pe centura politicii internationale. El si Chavez. Lasati "ratoiul" in pace. Este doar un dobitoc.
raspunde
16
Mircea S. 09-Ian-2009 11:56
oferta ?
Rusia ne lasa o parte din initiative de a ne rezolva cateva probleme punctuale cu Ucraina(Bastroe,platforma continentala,+…).De ce?Ne ajuta sau ne pune intr-o situatie fara iesire,doar stie ca nu suntem dependenti 100%,avem “ceva” rezerve,spre deosebire de alte state din zona.Raspunsul cred ca trebuie cautat tot in Ucraina si ce vrea Rusia defapt.
raspunde
17
Dari 09-Ian-2009 14:15
Cine stie?
prieteni, eu inteleg asa: rusii ne vind noua, noi scoatem bani si platim la rusi, apoi vindem Ucrainei - care NU ARE DE UNDE SA PLATEASCA
nu este de fapt un transfer de datorie pe spinarea noastra, care in final o sa traga din Romania si bruma de lichiditati pe care o mai avem si noi, si ne va aduce si pe noi in situatia in care e Ucraina astazi?

cum au facut ceilalti cu fondurile speculative; export de deficite/datorii

scuze daca gresesc, vreau doar sa inteleg. poate cineva sa explice?
raspunde
18
6_6_6 09-Ian-2009 14:15
corect!
Cepeca (09-Ian-2009 10:56)
Solutie buna.
Romania ar trebui sa accepte si, sa continue cu Nabuco. Sursele devin alternative si
da cin sa faca?

ii vezi capabili pe astia sa se inhame intereseului national?

eu nu!
raspunde
19
Hyperion 09-Ian-2009 14:48
"Marea Neagra lac rusesc"
Mai baieti, nu stateati voi cu ochii holbati in gura lui Iliescu care spunea ca Basescu ne-a stricat relatiile cu Rusia si deaia ne dau astia gazul scump prin intermediari ? Ca mir, ca pir, ca marea neagra, ca nu s-a dus marinaru la Moscova ca e Putin suparat pe noi ? Mai, cind voi spuneti o gogorita, cit timp trebuie sa treaca pina sa apara dovada delirului ? Depinde de mogul ?
raspunde
20
CAP-istul 09-Ian-2009 15:00
CARE OFERTA PENTRU SOUTH STREAM ?
LIviu Iurea l-a intrebat pe Putin daca are ceva impotriva participarii ROmaniei la South Stream. Putin a spus ca nu are nimic impotriva. Vi se pare o oferta?
Discutia privind vanzarea directa catre noi s-a referit la eliminarea intermediarilor din contracte, nu la tzava directa.
Mai urmariti o data inregistrarea video.
raspunde
21
PROXIMUS 09-Ian-2009 16:20
CU UMILINTA VA REAMINTESC
Propunerile serioase nu se fac la televizor sau in interviuri cu presa.Daca voi cei care priviti trancaneala lui Putin ca o oferta mai si credeti in ea inseamna ca suferiti de orbire.Un al doilea lucru pe care vreau sa vi-l reamintesc este acela ca GAZPROM nu incheie in mod direct contracte de furnizare a gazului ci apeleaza la o Camera de Comert care tot intermediar se cheama la urma urmei.Eu inteleg ca Putin este un mare smecher care ar vrea sa paseze cat mai mult din cheltuielile investitionale ,necesare realizarii gazoductolui,fraierilor si ca atare nu cred ca este cazul sa ne aruncam cu capul inainte.
Nu ma indoiesc ca are cine sa cumpaneasca problema si ca oricum decizia nu va fi luata in conformitate cu postarile noastre.
Eu personal optez ca pe primul loc sa fie trecute reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Anonim spunea...

cand ne intra carti bune pe doua parti niste nerozi guverneaza

Anonim spunea...

Nabucco ar trebui finanţat din bani comunitari

În primul rând fac o comparaţie, în ultima vreme ţările din UE, deşi vorbesc despre nevoia unei politici comunitare, nu pregetă în a-şi dezvolta o relaţie directă cu Rusia, sprijinită şi de braţul politic, şi de firme naţionale cu Gazprom. Cu ani în urmă, pe vremea când eram şi eu în Guvern, a existat o viziune de a procura gazul din Federaţia Rusă prin intermediari, gândindu-ne că această formulă poate asigura securitatea energetică mai bine decât printr-un contract direct cu Federaţia Rusă, deoarece astfel s-ar fi evitat presiuni politice. Viaţa a dovedit că nu a fost o opţiune optimă, fiindcă aceşti terţi frecvent s-au dovedit a nu asigura nici securitatea energetică, şi în plus, îţi încarcă preţul.

Este de încercat de valorificat o asemenea oportunitate dacă vom putea de relaţia directă, ne-ar scuti de comisioane şi în plus ar pune în relief nevoia de a structura relaţia cu Federaţia Rusă, economic şi politic, şi de a fi grijuliu în ceea ce priveşte această relaţie.

În ceea ce priveşte invitaţia de a participa la South Stream, e foarte bine. Dar asta nu înseamnă să se renunţe la Nabucco. Această criză a arătat pe lângă dependenţa europenilor de Federaţia Rusă şi dependenţa de rutele de transport din Ucraina, dacă vorbim despre diversificare, e bine să avem cât mai multe variante. Stadiul proiectului Nabucco este aşa de nesatisfăcător pentru că există o mare discrepanţă între ceea ce se clamează şi se afirmă politic şi ceea ce se face propriu-zis.

Nu că ar există gaz care să fie adus. Astea sunt explicaţii puerile. De 10 ani tot vorbim de Nabucco. Nabucco ar fi un proiect regional de importanţă strategică ce ar trebui finanţat din bani europeni. Ar trebui ca România să spună aşa: să se facă această propunere, cât de curând din partea preşedintelui, din partea premierului.

Anonim spunea...

iar am descoperit oistea din gard!

1. apelul lui Basescu a fost justificat? Putin i-a raspuns la mishto prin corespondentul TVR la Moscova

2.Romania nu are nici o problema \"speciala\" cu Rusia! daca avea, nu era primita in NATO si UE...

3. conducta Southstream e nerealizabila prin Bulgaria-Serbia? pai rusii au ales intentionat acel traseu, aparent mai costisitor dar care le ofera garantii mai mari ca o pot administra deoarece trece pe la \"fratii sudici\"
dealtfel pct 2 se ciocneste cu 3: daca rusii au o problema cu noi, ne vor ocoli si conductele!

4. despre NABUCCO numai de bine: e o misiune imposibila pe care o sustinem doar noi, pe hartie sau net!

5. imbratisarea ursului rusesc e o sharada pe care ne-o servesc occidentalii, care nu au nici o problema sa negocieze direct cu rusii! o intrebare simpla: daca stam la masa cu rusii pt negocieri economice, vom fi contaminati politic? cu ce, pt ca rusii sunt miliardari si mujici, nu mai sunt comunisti decat cativa nostalgici...
atata timp cat UE nu are o strategie si o voce unica in domeniul energiei, scapa cine poate! ne-am fript cu indicatiile lor pretioase privatizand petrolul, gazele si electricitatea...pe care le-au cumparat regiile lor de stat...

peromaneste spunea...

Iata si ce declara premierul Boc:

"Declaraţia preşedintelui Putin are directă legătură cu conversaţia pe care a avut-o cu preşedintele Băsescu. A fost o conversaţie de 40-45 minute, in care practic am aflat că acest contencios intre Rusia şi Ucraina poate dura, şi a fost şi decizia noastră imediată de a trece pe combustibil alternativ, păcură de exemplu, pentru a putea să gestionăm situaţia. In detaliu despre conţinutul altor discuţii nu este momentul incă să le facem cunoscute, pentru că ele sunt in fază de discuţii, şi vă asigur că vom informa opinia publică atunci cand ele vor fi foarte certe".

Din moment ce Romania n-a raspuns inca oficial ofertei lui Putin si Boc este mai degraba evaziv in declaratie, se vede treaba ca Basescu a aflat ca, mai ales in perioada asta, fiecare este pe contul lui. De fapt, Basescu ar face bine sa-si aminteasca (sau sa afle) cum am construit noi romanii Combinatul de la Galati in ciuda indicatiilor de la Moscova cum ca noi trebuia sa ramanem cu o economie agrara. Dej a cerut tractoare pentru agricultura socialista la care ne obligau sovieticii sa limitam economia. In momentul in care tractoarele promise n-au venit, romanii au avut un bun motiv sa inceapa industrializarea cu Combinatul de la Galati. La fel ar trebui sa se procedeze si acum!

Anonim spunea...

Preşedintele croat Stipe Mesici a declarat luni că susţine construcţia de către Qatar a unui terminal de gaze naturale pe litoralul croat, ca să diminueze dependenţa Balcanilor de livările de gaze naturale ruseşti, relatează AFP, citata de NewsIn. Mesici a declarat la postul naţional de televiziune că vrea să discute cu autorităţile din Qatar despre posibilitatea de a construi la Marea Adriatică un terminal de regazificare de gaze naturale lichefiate, proiect ce i-a fost prezentat cu ocazia unei vizite recente la Doha. "Voi accepta cu plăcere ca o delegaţie de experţi din Croaţia şi Bosnia să meargă in Qatar, ca să invite experţii să vină aici, ca să analizeze posibilele amplasamente pentru un astfel de terminal", a declarat preşedintele croat.
Stipe Mesici a făcut referiri la o iniţiativă recentă a reprezentantului musulman al preşedinţiei bosniace, Haris Silajdzici, de a aborda autorităţile din Qatar in vederea construcţiei unui terminal pentru aprovizionarea Balcanilor cu gaze naturale.
"Vedeţi, in prezent, toată lumea are nevoie de gaze naturale: şi Bosnia, şi Serbia, toţi vecinii noştri, ca şi Ungaria", a declarat Mesici, referitor la situaţia foarte dificilă cu care se confruntă aceste ţări după suspendarea livrărilor de gaze naturale ruseşti, ca urmare a diferendului dintre Moscova şi Kiev.
"Cu ocazia ultimei vizite in Qatar, efectuată in noiembrie, am discutat cu şeicul Hamad ben Khalifa Al-Thani şi cu alţi responsabili care au manifestat interes pentru finanţarea construcţiei unui terminal", a mai declarat preşedintele Croaţiei. Mesici a precizat că investiţia ar putea să se cifreze la 2 miliarde dolari (1,5 miliarde euro) şi că amplasamentul cel mai probabil este portul Ploce (sud).
Croaţia participă şi la un proiect european, aflat intr-un stadiu mai avansat, pentru construcţia unui terminal de gaze naturale lichefiate, in partea de nord a litoralului, pe insula Krk, cu scopul de a aproviziona Europa Centrală.

Anonim spunea...

"In ceea ce priveste South Stream, cred ca trebuie sa grabim realizarea acestui proiect, dar costurile sunt foarte mari, mai ales in contextul crizei economice si a preocuparilor pentru protectia mediului inconjurator, context in care nu este foarte simplu sa fie reunite fondurile necesare inceperii efective a constructiei. Cred ca Romania se poate astepta sa primeasca un volum de gaze pe viitor, dar trebuie sa negociem in privinta bazelor legale si daca vor exista propuneri din partea dvs. Noi le vom studia si sunem gata sa incepem negocieri in acest sens si, repet, vom studia cu atentie propunerile pe care le vom primi din partea dvs. As mai vrea sa adaug ca, la finele anului trecut, am avut o serie de consultari cu colegii romani in ce priveste optimizarea aprovizionarii cu gaze pentru Sud-Estul european. Dar sa discutam acum despre formatul pe care-l va avea participarea romaneasca la proiect, in mod direct sau indirect, este un lucru prematur. Dar am stabilit deja relatii de lucru, facem schimb de informatii si vom lucra impreuna cu colegii romani pentru a stabili viitorul acestei linii de transport a gazelor."

Google
 

Postări populare