Mai ales in comparatie cu alti minoritari, relatia noastra cu germanii este inca un mister. Desi pe vremea lui pingelik se deplangea plecarea sasilor in Germania Federala si repopularea caselor lor cu tigani, sasilor nu le-a cerut nimeni opinia. Ei erau multumiti ca scapa de raiul comunist, cei ramasi in urma se simteau mai putini si fara ajutor. Luand toate astea in calcul si chiar mai mult, ne-am gandit sa-i pomenim cititorului nostru din Germania, Scoaba, de cateva din obsesiile comune romanului. Mai jos sunt doua intrebari pe care le veti recunoaste ca fiind mai degraba comune. N-o sa comentam raspunsurile cititorului peromaneste din Germania, ci o sa indreptam atentia cititorilor nostri mai ales catre coda.
- Poarta Germania pica Romaniei pentru "intoarcerea" armelor in 1944?
- Poarta Germania pica Romaniei pentru a fi platit bani lui Ceausescu in schimbul etnicilor germani?
Doua subiecte cu care nu am fost pâna acum confruntat de când locuiesc aici. Nu am avut însa niciodata sentimentul ca cineva ar purta pica românilor din aceasta cauza. În fapt, nimeni nu le-a purtat niciodata pica. Au fost tratati la fel ca toti cei din blocul sovietic, inclusiv din fosta zona de ocupatie sovietica, RDG, adica oameni în care nu prea poti sa ai multa încredere, daca nu din punct de vedere moral, în orice caz ca intelect si pregatire profesionala. S-a vazut deosebit de limpede dupa caderea zidului, iar fostii "frati" din est nu si-au gasit nici pâna astazi locul în Germania reunita.
România a terminat razboiul ca tara învinsa, diviziile românesti se cam oprisera din ofensiva dupa "eliberarea" Ungariei, departe de frontiera germana, iar nemtii nu au mai fost prea impresionati de atitudinea politicienilor români de atunci. Ei sunt mai curând convinsi ca românii au facut-o sub puternica presiune sovietica, si nimeni nu crede ca daca România se purta altfel, Germania ar mai fi câstigat razboiul. Aliatii debacasera deja în Normandia.
Nemtii au început imediat, înca înainte de 1950, sa-i readuca în tara pe cei de origine germana eliberati din lagare sau raspânditi prin alte parti ale Europei pentru a reorganiza urgent forta de munca într-o tara care nu putea trai în ruine, si care fusese puternic zdruncinata si decimata de ambitiile lui Hitler. Faptul ca s-a ajuns chiar la plata unor "compensatii" nu a fost condamnat de opinia publica, Nu a existat o alta metoda pentru refacerea cât mai rapida a populatiei, mai ales ca sentimentul de "rasa superioara" mai traieste si astazi în piepturile multora.
Faptul ca se pun asemenea întrebari nu înseamna oare ca românii au acum remuscari pentru comportamentul înaintasilor? August 1944 = tradare, bani în schimbul etnicilor = santaj?
Cui prodest ?
Da click aici ca sa vezi totul!
VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste
Un comentariu:
Ce a facut Romania la 23 August e o mostra de realpolitik/cum numai mesterii germani pot recunoaste/ menita sa salvgardeze integritatea teritoriului-cum se zice mai nou, it cut its losses.
In fond nimeni n'o consultase cand s-a parafat edictul dela Viena privind rapt-ul Transilvaniei, asa ca nu era obligata sa faca jocul altora.
O definitie clasica a interesului national, pentru care nimeni in lume nu-si cere scuze.
Ce bine ca poti sa ai mare incredere in cei din Vest!. Intrebati Cehoslovacia si Polonia, ca sa nu pomenesc de Serbia!
Romania a scurtat razboiul cu 6 luni dupa parerea Foreign Ofice-ului britanic, asa ca aportul ei nu a fost chiar de ignorat- oboseala armatei romane spre final fiind de inteles dupa pierderile masive sustinute dela inceperea razboiului.
A platit Germania vreun sfantz pentru zecile de mii de intelectuali din Romania luati pe 'moca'. Deh, 'intelectual property' e un lucru mare in lumea vestica.
Trimiteți un comentariu