Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

14.2.08

cu scoaba, pe teme germano-americane




peromaneste: Cat de suparati sunt germanii pe Angela Merkel ca s-a impacat cu americanii, dar Franta a luat-o inaintea cu exporturile problematice, desi Franta a devenit "pro-americana" dupa Germania?


Scoaba: Se poate vedea destul de clar ca în prezent germanii nu se mai entuziasmeaza câtusi de putin când aud de razboaie. O "împacare" cu americanii nu este asadar prea bine vazuta aici în Germania. Riscurile de a fi obligati sa faca felurite compromisuri sub presiunea americanilor, nu sunt acceptate cu usurinta. Exista o multitudine de subiecte în care parerile nemtilor sunt diferite de cele ale americanilor, (cum ar fi Guantanamo, Germania ca membru permanent în Consiliul de Securitate, scutul anti-racheta, încalzirea globala si mai ales Iranul - ordinea acestora fiind aici întâmplatoare). Din punct de vedere economic, Germania se straduie sa ramâna exportatorul mondial numarul unu, este puternic angajata în UE, moneda este sigura si stabila, si ca atare nu cauta confruntari cu americanii, calea comuna fiind mai avantajoasa.
Ramâne politicul. Cu tot optimismul, se pare ca politicienii de pe aici nu prea asteapta cine stie ce de la americani, cel putin în punctele enumerate mai sus. Din asa zisa "împacare" cu americanii eu înteleg însa ca Merkel i-ar face oarecum "ochi dulci" lui Bush pentru a încerca sa-l mai tempereze, se pare însa ca nu cu destul succes. Francezii sunt si ei puternic implicati economic în Iran si nu numai pentru aceasta ar dori si ei sa-i schimbe gândurile texanului. Planeta tinde din ce în ce mai mult sa devina o autocratie si unii cred ca nu ar fi bine asa.
Angela este lasata sa-si faca treaba, dar, fiti siguri, suntem cu ochii pe ea. Multi ar dori, probabil, ca ea sa foloseasca motto-ul lui Roosevelt. "Speak softly, and carry a big stick".
Dar Doamna Merkel nu are nici o bâta...


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare