Andrei Plesu raspunde intrebarilor Brandusei Armanca in "Averile politicienilor sunt facute prosteste" (Ziua, 11 februarie 2006). Iata aici cateva din raspunsurile sale, care rezoneaza cu teme abordate la peromaneste:
[...]De la Cotroceni am plecat intai pentru ca mi-am dat seama ca nu-mi calculasem bine resursele cand m-am angajat la aceasta corvoada. Consilierul, in capul meu, trebuia sa fie cineva care e utilizat pentru conversatii "constructive", care vine sa dea sugestii, care, daca i se cere un sfat, il da. Or, in primul rand, e vorba de un mare efort administrativ si de o mare cheltuiala de timp si de energie. Am constatat ca la varsta pe care o am nu mai sunt dispus sa alerg cu dosare in brate pe coridoarele institutiei, oricat de onorabila ar fi aceasta institutie. Eu sunt si sedentar, nu imi place sa alerg prea mult. In mare, am considerat ca e mai igienic sa ma retrag. N-am sa ascund ca au existat si momente de divergenta si ca felul in care eu am perceput personalitatea presedintelui nu m-a incurajat sa cred ca sunt util.
am avut cateva momente pe vremea cand eram la Cotroceni in care mi s-au inmuiat genunchii sau am simtit ca ma trec sudorile din cauza unor spontaneitati ale presedintelui Basescu, mai ales cu reprezentantii Uniunii Europene. Marturisesc ca atunci mi se parea ca tipul acela de reactie nu e optim. I-am spus-o, de altfel, presedintelui.
Traian Basescu: "Daca tara asta ar fi alcatuita din douazeci si doua de milioane de Patapievici, eu n-as fi fost niciodata presedintele Romaniei".
As avea insa o nuanta de adaugat la declaratia presedintelui Basescu, care vrea sa spuna ca e un presedinte pentru romanul obisnuit, pentru masa populatiei, nu pentru cateva cazuri de exceptie: mi-as ingadui sa-i amintesc presedintelui un lucru de care dansul ar trebui sa tina seama, si anume ca alegerile le-a castigat cu tipul "Patapievici", mai curand decat cu masele. Masa era cat pe-aci sa-l faca sa piarda alegerile. Daca ne amintim, scorul a fost la limita si presedintele Basescu a devenit presedinte, pentru ca masa care l-a sustinut (insa nu cu o mare diferenta fata de masa care sustinea PSD-ul), a primit in plus un fel de bonus, adica sustinerea masiva a intelectualilor, a studentilor etc. Mi-e limpede ca el se simte foarte bine cu poporul si se vede asta, cred ca si poporul se simte foarte bine cu presedintele, dar el nu ajungea in situatia asta, daca o mana de singuratici netipici nu considerau ca el e cel care trebuie sa castige si daca nu votau asa cum au votat. Eu as fi din cauza asta, in locul dansului, ceva mai atent si mai tandru cu aceasta categorie, pentru care stiu ca nu are mare aplecare, dar care, ca sa zic asa, l-a pus acolo unde e, prin mica diferenta care, cum se spune azi, "a facut toata diferenta".
Va uitati la OTV?
Ma uit la OTV si regret ca-i fac rating. De asta si spun ca ratingul e o notiune echivoca, pentru ca daca eu ma uit la OTV si din asta rezulta ca sunt un om care iubeste acest post, e gresit. Eu ma uit pentru ca sunt uimit, pentru ca nu pot sa abandonez acel spectacol suprarealist, in care un baiat galbejit si in acelasi timp de o inexplicabila buna-dispozitie, sta de vorba cu insi care ne recomanda clisme cosmice, cu insi care prind gandaci, cu asasini care de fapt sunt doici si cu doici care de fapt sunt asasini. E un univers incredibil! Iar cand vad oameni ceva mai intregi ca se duc la OTV e si mai tare, pentru ca mie mi-e foarte greu sa pricep cum poate un om cu capul asezat corect sa se duca sa stea acolo ore intregi, in puterea noptii, monologand patetic. E un spectacol unic. Va asigur ca nu exista nicaieri in lume tipul asta de post. N-as vrea sa focalizez, rautacios, doar asupra dlui Diaconescu care are uneori chiar un aer inocent. (Ati observat fluxul lui verbal? E o raritate: a reusit sa relativizeze definitiv rostul punctuatiei. Fraza este un fel de lesie care ii curge din gura fara intrerupere si se termina, imprevizibil, la orizont.) Dar si la alte posturi de televiziune se intampla lucruri amutitoare. Exista o lipsa de cultura a oamenilor care apar la televiziune care ma uimeste. Jurnalistul de televiziune trebuie sa fie, printre altele, si un om de cultura, sa stie cum se citeste Chopin, sa stie cum se accentueaza "butelie" sau "furie". Nu inteleg de ce oamenii astia tineri, care ar trebui sa fie spalati in urechi de Occidentul pe care il frecventeaza nu inteleg ca meseria asta implica lectura, informatie, respect pentru limba.
V-a luat prin surprindere succesul cartii dumneavostra "Despre ingeri"?
Mi-a facut placere. Va marturisesc, chiar daca nu ma credeti, ca niciodata, cand fac o carte, nu fac socoteli in legatura cu audienta. Daca are audienta sunt incantat si gasesc ca e bine ca o are si ca, probabil, o merita. Chiar daca audienta este un concept foarte dinamic. Si Paolo Coelho are succes si Sandra Brown, Dan Brown au audienta. Sunt succese si succese. Asta nu inseamna ca lipsa de succes e preferabila, ca daca vinzi doua sute de exemplare esti genial, sau ca asta e o garantie ca esti bun. E bine sa ajungi la public. Nu ma asteptam sa aiba chiar succesul pe care l-a avut si ma intreb daca e mai mult din cauza subiectului, care e insolit pe piata noastra, daca e din cauza autorului care e si el destul de ciudat, fiindca a fost cand una, cand alta, si nu te astepti sa vorbeasca brusc de ingeri, neavand aerul diafan al unui personaj inaripat.
Da click aici ca sa vezi totul!
9 comentarii:
Chapeau, maestre...
...Daca nu aveai gentiletea de a recunoaste censtit ca te uiti cate 6 ore pe noapte la OTV, precum tont boboru de croitorese si de microbisti, chiar ca m-ai fi dezamagit, pe bune... Sa vezi acuma snobilimea, al carei etalon de ebonita, pardon, de elita esti, alaturi de papapievici, pardon, patapievici, sa vezi asadar cum vor rasufla usurati ai nostri snobi verzi ca brazii of carpati, care si snobilimea asta se uita cum se cearta si se porcaiesc ca la usa cortului at home din com Atarnati ale nea gigi becali cu-ale nea vadim f. incrancenati, si-ale romanitza cu sora hotului prins nu cu pusculitza, ci cu puscoacea de ursi etcaetera, dar care nici de-a drea pana acumasa n-ar fi vrut a recunoastea, n-asa?, insa iaca ca dupa ce si elita in persoana recunoscu public c-are aceleasi gusturi ca si orisice normala doamna marghioala si ca orisice domn boala, pai ea, snobilimea, n-or fi mai prosti, n-asa? sa nu faca la fel, si-atunci sa vezi rating pe dl baietzel galbin of caracala, de fel... Moare de necaz alt baietzel :
Acuma, ca sa nu crezi ca fac misto de domnia ta - pai se poa...? -, si daca te va consola cu ceva, afla ca pe vremea cand si io ma mai uitam la tembelizor, hat demult, NUMAI la OTV ma uitam, pe parola mea... :idea:
Altceva insa vroiam sa-ti spune, dle... Asta a propos de ce zisesi domnia ta (citez) : <<< ....mi-as ingadui sa-i amintesc presedintelui un lucru de care dansul ar trebui sa tina seama, si anume ca alegerile le-a castigat cu tipul "Patapievici", mai curand decat cu masele. Masa era cat pe-aci sa-l faca sa piarda alegerile. Daca ne amintim, scorul a fost la limita si presedintele Basescu a devenit presedinte, pentru ca masa care l-a sustinut (insa nu cu o mare diferenta fata de masa care sustinea PSD-ul), a primit in plus un fel de bonus, adica sustinerea masiva a intelectualilor, a studentilor etc. Aceasta a constituit minoritatea cu care presedintele Basescu a castigat alegerile. Mi-e limpede ca el se simte foarte bine cu poporul si se vede asta, cred ca si poporul se simte foarte bine cu presedintele, dar el nu ajungea in situatia asta, daca o mana de singuratici netipici nu considerau ca el e cel care trebuie sa castige si daca nu votau asa cum au votat. Eu as fi din cauza asta, in locul dansului, ceva mai atent si mai tandru cu aceasta categorie, pentru care stiu ca nu are mare aplecare, dar care, ca sa zic asa, l-a pus acolo unde e, prin mica diferenta care, cum se spune azi, "a facut toata diferenta"...>>>
Aloo, vreau sa-ti spun ca esti un dulce si nobil inocent, dle, daca dta chiar crezi ca "minoritatea" aia cu care a castigat Base alegerile si despre care sunt si io de acord ca "a facut toata diferentza", pai cum drea..., nu este tratata astazi - tocmai ea...-, de catre preferitu-i, cu "tandretea" pe care o merita .. ;) Sau te pomenesti ca vbim despre lucruri diferite, a...?? :shock: Doamne, pai cum drea era sa aiba tzeara asta o Rezistentza anti-Lagar care s-o fi bagat azi in randul lumii, aducandu-ne si noua in fine un Nobel, barem pt Pace, n-asa...?, cand homu despre care majoritatea crede ca reprezinta insasi "elita" Ro nu stie, iaca, nici dupa ce s-a aflat in neste treburi importantissime pe-acolo, prin catacombele puterii de Azi, cin' l-a fakut pe Ceashca, cine a regizat Revo, cine i-a facut si-o sa-i desfaka pana or fi oale si ulcele pe Ilici, Bombo & Petrica, cin' l-a fakut pe Emilica, cin' l-a scos pe Traienica din spuma marii si-o sa-l faka si mai acatarii, n-asa...?, decat pre predecesorii, cand se va trece puntea aia care duce de la... la... si se vor imprastia norii Sperietorii, ha-ha-ha... ;)
Re: Chapeau, maestre.../ oda banalitatii
AVP a scris:
> ...Daca nu aveai gentiletea de a recunoaste censtit ca te uiti cate 6
> ore pe noapte la OTV, precum tont boboru de croitorese si de
> microbisti, chiar ca m-ai fi dezamagit, pe bune...
Asta e trademark Plesu: sa ridice populismul la rang de mare rafinament, fiindca se pricepe sa taifasuiasca dezinvolt despre trivialitati, precum o gospodina foarte citita care-si psihanalizeaza pisica la coafor.
Eu nu cred o iota din ce scrie. Nici un om sanatos la minte nu poate sa vizioneze 6 ore de dialog trenant care e inviorat doar de reclame. Dar prin o asftel de "marturisire", specialistul in literatura germana, istoria artelor si filosofia religiilor vrea sa ne spuna ca nu e de loc lipsit de 'common touch' .
Asadar, grabiti-va sa-i cumparati cartile, ca nu veti fi plictisiti de 'snobisme' cu etalari de eruditie, dimpotriva, va veti regasi in cele mai firesti trairi cotidiane, locuri comune si banalitati analizate de un om foarte citit si umblat.
Averile politicienilor sunt facute proteste
Are cineva amabilitatea sa-mi explice si mie titlul?
Presupun ca o fi un mesaj ceva mai adanc decat inteleg eu dintr-o constructie stilistica ce mi se pare cam dubioasa ( recunosc ca am ramas mult in urma cu dinamica limbii romane) dar nu mai am rabdare sa mai parcurg interviul sa-i descopar sensul.
Re: Averile politicienilor sunt facute proteste
Anticomie a scris:
> Are cineva amabilitatea sa-mi explice si mie titlul?
>
> Presupun ca o fi un mesaj ceva mai adanc decat inteleg eu dintr-o
> constructie stilistica ce mi se pare cam dubioasa ( recunosc ca am
> ramas mult in urma cu dinamica limbii romane) dar nu mai am rabdare
> sa mai parcurg interviul sa-i descopar sensul.
>
>>>Afirmatia d-lui Andrei Plesu"averile politicienilor au fost facute prosteste" poate fi interpretata si asa:
Toti "politicienii "actuali romani provin dintr-un mediu subcivilizat,unde respectul real pentru morala legii nu exista.
Parintii acestor "politicieni" i-au invatat ca de militian si de judecator trebuie sa te feresti.Daca nu te prinde este un hot cinstit.
Plecati de acasa acesti "politicieni "au fost educati prin internatele scolilor profesionale,sau ale liceelor de "profil"unde li s-a inoculat ideea ca a fura nu este o crima.Ei sunt clasa muncitoare si lor li se permite orice,pentru ca "poporul" este" suveran",el este legea si d-zeu pe pamant.
Acesti "politicieni"nu stiu ce inseamna demnitatea si onoarea de-a fi oameni verticali.A incalca si a fenta legea este o arta,iar prostii din turma pot suporta orice.Prostii prostilor.
Re: Averile politicienilor sunt facute proteste
O lamurisi tun, Ursulo... ;) Dupa cum sonbitica Anticomie nu vazu ca acolo unde citi ea - cam tot asa cum il citeste pe dom Plesu, adicatelea cu-o prejudecata gata facuta de catre faima istuia, chestie specifica snobililor de pretutindenea...;) - scrie de fapt altceva, si-atunci fu normal sa se mire ca Kattya in balci la Biharia, n-asa?, tont asa si mata : nu te mai preocupa ce scrie nici Anticomia, nici redactia, ci doar sa-i dai iute replica-ti dashteapta sadea, pai cum drea'...:) Hai pa..
Plesu a fost depasit de evenimente si
nu a avut pregatirea suficienta psihica de a lucra
"acolo sus" ! Regretabil este ca nu a avut abilitatea
de a persevera , de a se cali, a depus armele foarte
repede si si-a ascuns capul in nisip.
Presedintele are nevoie de oameni capabili care
nu se lasa furati de decor sau ca a stat "numai" la
doi metrii de nu stiu care sef de stat.
Mai multa barbatie domnule Plesu nu v-ar fi fost stricat,
dar acum ma rog ...multa sanatate spre pensie !
Prostire
ursu livia a scris:
>Afirmatia d-lui Andrei Plesu"averile politicienilor au fost facute prosteste" poate fi interpretata si asa:
[...]
> Acesti "politicieni"nu stiu ce inseamna demnitatea si
> onoarea de-a fi oameni verticali.A incalca si a fenta legea este o
> arta,iar prostii din turma pot suporta orice.Prostii prostilor.
Aha! Multumesc, m-am prins: adica nu numai ca averile sunt facute prost=fara cap, dar si cu totala lipsa de respect ptr. inteligenta, oricat de minima, a maselor considerate de "nouveaux riches" drept o turma de idioti. Deci politicienii hapsani nu au avut nici decenta macar sa simuleze legalitate, fiindca la prosti merge orice, fara mofturi etice.
"Sunt politician, ergo fur! iar voi ma votati fiindca am 7 case, deci sunt mult mai dastept decat voi care impuscati francu".
Hai cu totii la Maglavit !
Nu inteleg de ce e mereu deranjat Plesu cu intrebari atit de eterogene, cind e limpede ca e foarte ocupat cu comitete & comitii si se indreapta si spre virsta venerabilului Trahanache...
Inteleg greu de asemenea de ce, la fiecare schimbare de guvern, cineva se simte obligat sa-l mai incerce o data in politica - cind e vorba de un post in care chiar trebuie sa faca ceva, D-Sa se cam retrage, nu ?
Altminteri, GINDIREA DE ESTRADA al carei reprezentant de marca este rimeaza minunat cu git-legaul sau.
Cit ii priveste pe "boierii mintii", sa fim linistiti : nu sint defel boieri, in pofida aerelor afisate, iar cu mintea au niste relatii cel putin ciudate.
D.P.
Re: Hai cu totii la Maglavit !
Dan Petrescu a scris:
> Nu inteleg de ce e mereu deranjat Plesu cu intrebari atit de
> eterogene, cind e limpede ca e foarte ocupat cu comitete &
> comitii si se indreapta si spre virsta venerabilului Trahanache...
Crezui ca e o afacere publicitara intru o si mai prospera vanzare a ingerilor. Uneori chiar editurile sponsorizeaza interviuri, talk shows etc in scopuri lucrative. Daca n-o fi asa, imi fac pacate, dar m-a dus in eroare ultimul paragraf, ca acolo e punchline, sa fie sigur ca-l citeste tot poporul,
> Inteleg greu de asemenea de ce, la fiecare schimbare de guvern, cineva
> se simte obligat sa-l mai incerce o data in politica - cind e vorba de
> un post in care chiar trebuie sa faca ceva, D-Sa se cam retrage, nu ?
E ca un fel de refren, scurt leitmotiv al regimurilor post-'revolutionare'.
> Altminteri, GINDIREA DE ESTRADA al carei reprezentant de marca este
> rimeaza minunat cu git-legaul sau.
Babetica nu e o idee chiar rea, are rolul fotogenic ca mai "taie" din volum, plus rolul practic de a impiedica sosurile sa curga pi camesa.
Trimiteți un comentariu