Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

20.2.06

Scrisoarea lui Maniu




Bucuresti, 8 Ianuarie 1946

Zeci de ani v-am vazut plecand, rand pe rand, spre Tara Fagaduintei. V-am petrecut din Ardealul nostru robit pe atunci, cu gandul duios cu care ia drumul lumilor pline de soare si de caldura.

Zeci de ani v-am privit peste intindere de Continent si Mari, luptand, muncind si reusind, asa cum priveste din aceias batrana casa stramoseasca, parintele spre fiii, care si-au gasit asezari noui, mai largi si mai imbelsugate.

Ati mers si ati ajuns in tara, - deasupra careia straluceste cea mai mare comoara a oamenilor si a neamurilor, - cea de care Neamul Romanesc a avut atat de putina parte pana acum: Libertatea. In lumina ei ati putut sa va roditi truda voastra, sa va desvoltati nobilele insusiri trase din obarsia voastra, sa progresati in cultura, in constiinta omeneasca, in pretuirea semenilor vostri.

De acolo, din lumea spre ale carei stralucite asezari sociale si morale se indreapta nazuintele noatre, aduceti-va necontenit aminte de tara voastra de origine si de Neamul vostru. Aduceti-va aminte de trecutul lor caznit in robii, in lupte neincetate pentru existenta, in primejdii fara de sfarsit si in saracie. Aduceti-va aminte de frumusetiile leaganului vostru, de muntii mareti, de padurile vesele, de intinderile manoase, de satele modeste, strajite de bisericile vechi, in care s-au rugat si trecutii stramosi ai vostri, cerand mantuire pe seama Neamului Romanesc. Aduceti-va necontenit aminte, ca aici traesc frati si nepoti ai vostri, care inca duc grea lupta pentru ca deasupra tarii sa se risipeasca cu totul nourii indaratnici si sa coboare binecuvantarea dreptatii si a libertatii.

Aceste ganduri va vor tine aproape de tulpina din care ati odraslit, si va vor indemna, ca in acele mari si luminoase departari sa luptati alaturea de cei ramasi acasa.

Dar tot atat de fara incetare ridicati-va gandul si incalziti-va inima spre Patria voastra noua. Nici o recunostinta a voastra nu va fi prea mare pentru a rasplati generozitatea ei. Nici o jertfa a voastra nu va fi prea grea, daca o veti aduce pentru sprijinirea inaltelor ei tinte.

Tot patriotismul, toate actiunile voastre cetatenesti, toata dragostea voastra trebue sa fie stapinite de gandul, ca prin imensa jertfa a Statelor Unite ale Americei a fost desrobit de doua ori Ardealul nostru, si mai ales, ca in lupta noastra pentru libertate si democratie, pe care trebue sa o mai ducem cu totii, nu vom putea birui, fara de sfatul si ajutorul acelei mari si nobile tari, care e simbolul libertatii si al democratiei adevarate.


Iuliu Maniu

(Originalul acestei scrisori se afla la Hoover Institute de la Stanford University)






Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

peromaneste spunea...

nebanuite vor fi caile scrisorii domnului, iuluiu maniu carevasazica ;-)

Google
 

Postări populare